OPINIONS

Τι είδε ο Μαρτίνς από την Ομόνοια

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την πρόκριση της Ομόνοιας σε βάρος του Ερυθρού Αστέρα που δεν είδε από κοντά ο Πέδρο Μαρτίνς και τι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός για να προκριθεί στους ομίλους του Champions League.

Ένα είναι το σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από το παιχνίδι της Ομόνοιας με τον Ερυθρό Αστέρα (1-1), το οποίο οδήγησε στην πρόκριση της κυπριακής ομάδας στα playoffs του Champions League, μέσα από την ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Απ' όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς, όσο μετριοπαθής θέλει να είναι, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος σε όλους τους τομείς και θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να μην προκριθεί στους ομίλους του UCL.

Η Ομόνοια είναι μία κλασική κυπριακή ομάδα, όταν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κομμένη και ραμμένη να βγάζει τα συκώτια του αντιπάλου, με ένδεκα παίκτες πίσω από τη μπάλα. Μια ομάδα με φουλ αμυντική προσέγγιση που ψάχνει ένα καλό "στημένο" ή μια καλή αντεπίθεση για να βάλει ένα γκολ και να "κλέψει" το ματς. Ουσιαστικά αυτό έκανε και απέναντι στην ομάδα του Βελιγραδίου.

ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΤΟΙΧΟ

Πέτυχε ένα γκολ από μια εκτέλεση κόρνερ, με τη μπάλα να παίρνει κατεύθυνση προς την εστία και την άμυνα του Αστέρα μαζί με τον τερματοφύλακα να κοιμούνται ύπνο βαθύ. Από εκείνο το χρονικό σημείο (31') μέχρι το τέλος του αγώνα, αλλά και της παράτασης, η Ομόνοια ήταν παρατεταγμένη πίσω από τη μπάλα κι έψαχνε την κόντρα για να χτυπήσει τον Αστέρα. Οι Σέρβοι που κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 45' έπειτα από σέντρα στο ύψος του πέναλτι και κεφαλιά στη γωνία, είχαν τον έλεγχο του ματς, πίεσαν περισσότερο, πάτησαν περιοχή, αλλά έπεσαν σε... τοίχο.

'Εναν τοίχο που λογικά θα βρει μπροστά της και η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, άρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη. Πριν πάμε παρακάτω, αξίζει να αναφέρουμε τον λόγο για τον οποίο ο Πορτογάλος τεχνικός δεν ταξίδεψε στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το ματς, ούτε έστειλε κάποιον από τους στενούς του συνεργάτες. Ο λόγος δεν ήταν ότι το... ξέχασαν ή δεν ήθελαν, αλλά επειδή δεν είχαν αυτό το δικαίωμα λόγω covid.

Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι στα ματς της προκριματικής φάσης και όχι μόνο, δεν επιτρέπεται να μπει στο γήπεδο κανείς... τρίτος, είτε αυτός είναι προπονητής, εκπρόσωπος ομάδας, ατζέντης, σκάουτερ. Ό,τι ισχύει για τους οπαδούς ισχύει και για όλους τους άλλους πλην των ανθρώπων των δύο ομάδων και της διαιτητικής ομάδας.

ΣΚΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ

Κάτι που σημαίνει ότι η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού θα αρκεστεί στο σκανάρισμα του αγώνα μέσω του DVD, από το οποίο θα προκύψει και η σχετική ανάλυση. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και πολλές ημέρες από το προπονητικό φιλικό που έγινε ανάμεσα στις δύο ομάδες στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Από εκείνο το φιλικό 3-0, πιο αλλαγμένος θα είναι ο Ολυμπιακός και όχι η Ομόνοια, μετά τις σημαντικές προσθαφαιρέσεις που υπήρξαν στο ρόστερ, ενώ έπεται και συνέχεια.

Το ζητούμενο είναι πως, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και χθες, παρότι έπαιζε εντός έδρας, το κυπριακό "τριφύλλι" θα παραταχθεί στο "Καραϊσκάκη" την ερχόμενη Τετάρτη με σκοπό να παίξει ταμπούρι. Δύσκολα θα ξεμυτίσει από την άμυνα και θα το κάνει μόνο αν βρει χώρο στο ξέφωτο για να απειλήσει στην κόντρα, ή κάποιο καλό "στημένο". Οι "ερυθρόλευκοι" γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι περίπου θα αντιμετωπίσουν, καλούνται να μπουν από το πρώτο λεπτό με τέρμα το γκάζι και διάθεση να πιέσουν ψηλά, έστω κι αν δεν θα έχουν τον κόσμο τους στο πλευρό τους.

Έχω την αίσθηση ότι ο Πέδρο Μαρτίνς με την προσθήκη των Ραφίνια, Χολέμπας στα άκρα της άμυνας θα επιχειρήσει να εξαντλήσει το επιθετικό πλάτος, να ανοίξει το γήπεδο για να βρουν χώρο δράσης και οι προωθημένοι κοντά στην αντίπαλη εστία, την οποία υπερασπίζεται ο Φαμπιάνο, ένας πολύ ικανός τερματοφύλακας. Αυτός ουσιαστικά ήταν και ο καταλύτης της πρόκρισης, καθώς στη διαδικασία των πέναλτι απέκρουσε δύο και έκανε τη διαφορά.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Πάνω στο χορτάρι η στατιστική του Ερυθρού Αστέρα ήταν πολύ καλύτερη και από πλευράς κατοχής μπάλας και από πλευράς ευκαιριών, αλλά στο ποδόσφαιρο πολλές φορές οι αριθμοί πάνε στα σκουπίδια. Η ομάδα του Βελιγραδίου έχει τουλάχιστον και 2-3 παίκτες με υψηλό δείκτη ποιότητας όπως οι πρώην "ερυθρόλευκοι" Μπεν και Κατάι, η Ομόνοια μετά και την αποχώρηση του Ντάρμπισιρ, έχει απλά ένα καλοδουλεμένο σύνολο, τίποτα περισσότερο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν είναι σκληρή ομάδα, δομημένη για το αποτέλεσμα και πως το παιχνίδι, ιδιαίτερα το πρώτο δεν θέλει πολύ μεγάλη προσοχή...

Το κεντρικό συμπέρασμα, ωστόσο, δεν αλλάζει. Αν ο Ολυμπιακός είναι στοιχειωδώς σοβαρός στο πλάνο του και βγάλει ένταση, παρέα με υψηλό ρυθμό στο παιχνίδι, με λίγη τύχη θα καθαρίσει την πρόκριση από το πρώτο ματς. Αν όχι, το έργο θα γίνει πολύ πιο δύσκολο στη ρεβάνς της Κύπρου και οι πιθανότητες για δυσάρεστη έκπληξη θα αυξηθούν επικίνδυνα. Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε από το βράδυ της Παρασκευής (18/9), οπότε θα φανούν και κάποια από τα πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς, στη διάρκεια του ματς πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης. Αυτή η ευρωπαϊκή μάχη έχει ξεκάθαρο φαβορί, αλλά τυχόν υπεροψία ή έλλειψη συγκέντρωσης από πλευράς Ολυμπιακού μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ