OPINIONS

Τα 7 βήματα του Λεμονή

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις απλές κινήσεις του έμπειρου κόουτς που έχουν μαζέψει τον Ολυμπιακό κι έχουν ζεστάνει την εξέδρα...

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να επαναφέρει ξαφνικά στο τιμόνι του Ολυμπιακού τον Τάκη Λεμονή υπήρξαν άνθρωποι που απόρησαν με αυτή του την απόφαση.

Άλλοι θεώρησαν πως πρόκειται για «ξαναζεσταμένο φαγητό», άλλοι μιλούσαν για προπονητή «προηγούμενης 10ετίας». Οι περισσότεροι, ωστόσο, σκέφτηκαν ότι πρόκειται για τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Και οι εξελίξεις τους δικαιώνουν μέρα με τη μέρα, επειδή πολύ απλά ο νέος-παλιός κόουτς ήταν έτοιμος από καιρό για τη δουλειά.

Όποιος έχει στοιχειώδη σχέση με το ποδόσφαιρο μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι δεν είναι εύκολο για μία ομάδα που έχει αλλάξει τέσσερις προπονητές, να αλλάξει και προφίλ στην τελική ευθεία της περιόδου. Μια ομάδα ταλαιπωρημένη που προερχόταν από 21 παιχνίδια σε διάστημα 78 ημερών, μια ομάδα που κουβαλούσε κι όλα τα κουσούρια του εμμονικού Μπέντο...

Ο Λεμονής δεν ανακάλυψε ούτε την Αμερική ούτε την πυρίτιδα επιστρέφοντας στα παλιά λημέρια. Δεν πήγε κόντρα στη λογική. Ουσιαστικά επιχείρησε να μακιγιάρει την κατάσταση με ορισμένες απλές κινήσεις, άκρως ποδοσφαιρικές, χωρίς διάθεση να τρελάνει τους παίκτες του και τον κόσμο.

Μετά από δύο παιχνίδια και ισάριθμες νίκες που έφεραν τους «ερυθρόλευκους» μισό βήμα από το 7σερί πρωτάθλημα και 44της ιστορίας τους το Sport24.gr καταγράφει τα βήματα που συμμάζεψαν την ομάδα και ζέσταναν την εξέδρα.

1. Επένδυση στην ψυχολογία: Δεν υπάρχει ούτε ένας από τους παίκτες που ανήκουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού, ο οποίος να μην πέρασε μέχρι τον αγώνα με τον Πλατανιά από το γραφείο του προπονητή. Εκεί σε διαδοχικά τετ α τετ έγινε η απαραίτητη προεργασία στο κομμάτι της ψυχολογίας. Τομέας στον οποίο ο Τάκης Λεμονής έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πολλά και να «ντοπάρει» τον καθένα ξεχωριστά με πολλά κιλά αυτοπεποίθησης πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά.

2. Πόνταρε σε ποιότητα-εμπειρία: Όσοι δεν το έχουν προσέξει, ο 57χρονος τεχνικός έχει ενεργοποιήσει τους πιο ποιοτικούς και πιο έμπειρους από τους παίκτες του. Από τον Καμπιάσο και τον Μάριν, μέχρι τον Τσόρι και τον Καρντόσο. Προτίμησε να χάσει κάτι σε ταχύτητα και τρέξιμο πάνω στο χορτάρι, αλλά επένδυσε σε εκείνους που ξέρουν καλά το τόπι. Δεν είναι τυχαίο ότι προτίμησε τον Μάριν, από τον λιγότερο τεχνίτη, αλλά πιο μαχητικό και αθλητή Ελιουνούσι, ο οποίος ως τώρα δεν έχει παίξει λεπτό στα τελευταία ματς.

3. Μάζεψε τις γραμμές: Το να βάλεις τους πιο έμπειρους και πιο ποιοτικούς πάνω στο χορτάρι δεν μπορεί από μόνο του να αποδώσει. Θα πρέπει να δημιουργηθεί και το σωστό καλούπι. Από τη στιγμή, λοιπόν, που επανήλθαν παίκτες ποιοτικοί, αλλά όχι ιδιαίτερα συνεπείς στο ανασταλτικό κομμάτι, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν οι μεγάλες αποστάσεις. Από την πρώτη μέρα, επιδίωξε και πέτυχε να μικρύνουν οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, ώστε να μοιραστεί και το τρέξιμο σε όλους. Τους το είπε, μάλιστα, σε μία από τις πρώτες προπονήσεις: «Μην τρέχετε άσκοπα. Κρατήστε τις θέσεις σας, μοιράστε την κούραση».

4. Κοντρόλ παιχνίδι: Ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή δεν προσπαθεί πλέον να παίξει από γρήγορα έως βιαστικά όπως γινόταν με τον Μπέντο. Με τους μπακ να ανεβοκατεβαίνουν στις πτέρυγες, τη μπάλα να φεύγει με μία ή δύο επαφές χωρίς την απαραίτητη σιγουριά και να γίνεται ένα ατελείωτο αλαλούμ. Πλέον η μπάλα κυκλοφορεί με ασφάλεια, χωρίς βιασύνη, με πολλές πάσες και στηρίγματα σε κοντινή απόσταση.

5. Ίδια ενδεκάδα: Στα παιχνίδια με Πλατανιά και Κέρκυρα ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε σχεδόν τους ίδιους παίκτες. Από το ματς του Σαββάτου σε εκείνο της Τετάρτης έγιναν μόλις δύο αλλαγές. Ο Καρντόσο φρέσκαρε τον Ανσαριφάρντ και ο Σεμπά επέστρεψε από τιμωρία για να αλλάξει τον Ανδρούτσο. Μέχρι και οι τρεις αλλαγές στη διάρκεια του ματς ήταν ίδιες και στα ίδια λεπτά! Στα μισά του β’ μέρους μέσα ο Μάρτινς αντί του Καμπιάσο και ο ένας σέντερ φορ αντί του άλλου, ενώ γύρω στο80’μπαίνει και ο Τσόρι για να κρατήσει μπάλα, να κοντρολάρει το ρυθμό και να «σβήσει» το ματς...

6. Η ομάδα πάνω απ’ όλα: Η πιο μεγάλη από τις μικρές νίκες του Τάκη Λεμονή έχει να κάνει με το ότι έπεισε από τις παλιοσειρές και τους μπαλάτους της ομάδας μέχρι τους πιτσιρικάδες ότι πρέπει να βάλουν το «εγώ» τους κάτω από το «εμείς». Κατάφερε να τους πείσει να δίνουν ό,τι έχουν και να μην τεμπελιάζουν στην άμυνα. Ακόμη και ο Μάριν να γυρίσει να καλύψει, όπως και όσο μπορεί, ακόμη και ο Τσόρι θα κουνηθεί να κλείσει μια τρύπα όταν χάνεται η μπάλα.

7. Ψυχραιμία και σιγουριά: Ένα άλλο στοιχείο που έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό να ορθοποδήσει είναι η ψυχραιμία και η ηρεμία που απορρέει πλέον ο πάγκος του. Λίγα λόγια από τον κόουτς, δύο κουβέντες όταν και όπου χρειάζεται, χειροκρότημα ακόμη και στο λάθος και «πάμε». Απλή ποδοσφαιρική προσέγγιση που βοηθά μια «ζορισμένη» και σε ένα βαθμό ξεζουμισμένη ομάδα να βγάζει στο τερέν ότι καλύτερο μπορεί και να ανεβάζει στροφές ενόψει του μεγάλου ζευγαριού με την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου...

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ