OPINIONS

Πώς αλλάζει ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Ολυμπιακού

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ËÁÑÉÓÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί τι θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς για τον Γενάρη, τι έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό και ποιοι παίκτες επηρεάζουν τις μεταγραφικές εξελίξεις

Δώδεκα γκολ σε 135 αγωνιστικά λεπτά μετράει στα τελευταία τρία ματς πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός. Ο Πέδρο Μαρτίνς με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ομάδας στο Champions League υποσχέθηκε ακόμη καλύτερη εικόνα εντός των συνόρων και οι παίκτες του φρόντισαν να τον επιβεβαιώσουν.

Τρία γκολ στο Αγρίνιο, πέντε στην Τρίπολη κι άλλα τέσσερα σε βάρος της ΑΕΛ στο Φάληρο, συνθέτουν την εικόνα μιας ομάδας συνειδητοποιημένης πλέον ότι το πρωτάθλημα αποτελεί τον πρώτο στόχο.

Αν έριχνε κανείς έστω μια ματιά στην εξέδρα κατά τη διάρκεια του 4-1 επί της Λάρισας, θα διαπίστωνε ότι στο συγκεκριμένο ματς είχαμε dancing without stars. Εκτός 18άδας βρίσκονταν για διάφορους λόγους οι Φορτούνης, Βαλμπουενά, Λάζαρος, Σεμέδο, Ομάρ, Γκιλιέρμε, στον πάγκο ο Ποντένσε.

Όλες αυτές οι απουσίες, ωστόσο, δεν εμπόδισαν τους “ερυθρόλευκους” να κρύψουν τη μπάλα κατά διαστήματα, να πετύχουν 4 γκολ το ένα καλύτερο από το άλλο, αποθεώνοντας το απλό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ

Σε αυτή την εικόνα του τελευταίου 10ημέρου, έχει παίξει ρόλο η επανασύνδεση του Γιώργου Μασούρα (4 γκολ σε δύο ματς) με τα αντίπαλα δίχτυα μετά από δύο γεμάτους μήνες. Το φορμάρισμα του Σουντανί που ήταν μέσα στα 3 από τα 4 γκολ της Τετάρτης κι έχει εξασφαλίσει ήδη μια θέση στη λίστα του Europa (σύμφωνα με δήλωση του Μαρτίνς), αλλά και η επιπλέον συγκέντρωση, από τη στιγμή που έπαψαν -προσωρινά έστω- να ηχούν οι σειρήνες της Ευρώπης και να κουνιέται το σεντόνι.

Το 2019 ολοκληρώνεται με τις αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου και τον Ολυμπιακό να ετοιμάζεται για ταξίδι στο Βόλο. Εκεί, με κεκτημένη ταχύτητα, θα διεκδικήσει ένα ακόμη τρίποντο και μαζί την παραμονή στην κορυφή της βαθμολογίας, παρότι το χθεσινό, αλλά και το επόμενο ματς (με τον Παναθηναϊκό) ανήκουν στην κατηγορία home alone, γεγονός που ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας.

ΞΕΦΟΡΤΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Από την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τις γιορτές, έρχεται και η υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει δηλώσει εδώ και καιρό πως μάλλον δεν θα χρειαστεί επιπλέον φόρτωμα τον Γενάρη, αλλά ξεφόρτωμα, προκειμένου να δουλέψει ακόμη καλύτερα με όσους είναι εντός πλάνου. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι πως εδώ και κάποιο διάστημα έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις στον αρχικό προγραμματισμό.

Πέρα από τον Σουντανί που μόνο μέσα από τα ματς του πρωταθλήματος μετράει ήδη 6 γκολ και 5 ασίστ, επίδοση που τον τοποθετεί αυτόματα στη 18άδα των αγώνων με την Άρσεναλ, ο Πορτογάλος τεχνικός έχει να σταθμίσει κι άλλα -νεότερα- δεδομένα. Ο Μπρούνο που ήταν εξαφανισμένος από το καλοκαίρι κι εκείνο το ανόητο πέναλτι-χέρι στον αγώνα με τη Μπασακσεχίρ, έχει επιστρέψει για τα καλά.

Χθες (Τετάρτη 19/12) άρπαξε τη θέση του Ποντένσε στην ενδεκάδα, από Ραντζέλοβιτς και Λοβέρα. Από φευγάτος ο Βραζιλιάνος, επέστρεψε δυναμικά και δεν θα κουνηθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ο κόουτς, άλλωστε, τον αποθέωσε επί προσωπικού, παρότι δεν συνηθίζει τις εξατομικευμένες αναφορές κι αυτό λέει πολλά.

Η ΣΦΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Η σφήνα του Μπρούνο και το φορμάρισμα του Μασούρα, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Λάζαρου, δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα αναφορικά με το θέμα της απόκτησης εξτρέμ που απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια. Το πιθανότερο είναι (ακόμη) να γίνει μια επιπλέον κίνηση για τις πτέρυγες, πλην του πιτσιρικά Σέρβου Τσούμιτς που θεωρείται προσθήκη μέλλοντος, αλλά να μην ξεχνάμε ότι στο άκρο μπορεί να αγωνιστεί και ο Βαλμπουενά, είτε στο 4-4-2 που φοριέται πολύ τελευταία, είτε στο 4-2-3-1, από τη στιγμή που θα επιστρέψει ο Φορτούνης.

Εδώ να θυμίσουμε ότι και για τις δύο θέσεις (επιτελικός και αριστερό "φτερό"), αλλά και για το "8", είναι διαθέσιμος ο Πορτογάλος Ζοάο Καρβάλιο (22) της Νότιγχαμ, με τα αγγλικά ΜΜΕ να επιμένουν πως κάτι ψήνεται από Πειραιά μεριά, με την Πλατεία Αλεξάνδρας να τηρεί σιγή ιχθύος.

ΜΠΕΝΖΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΑ

Με δύο κουβέντες, το πιο νορμάλ σενάριο, όσο μπορεί να υπάρξει τέτοιο σε μια μεταγραφική περίοδο, είναι οι “ερυθρόλευκοι” να κινηθούν για ένα πολυεργαλείο που να καλύπτει περισσότερες από μία θέσεις, την ώρα που είναι στον αέρα η παραμονή ή όχι του Μπενζιά.

Ο Αλγερινός πήρε λίγα λεπτά συμμετοχής κόντρα στην ΑΕΛ, ακόμη λιγότερα με τον Ερυθρό Αστέρα, μετά από ενάμιση μήνα αποχής από τον εντατικό ρυθμό των προπονήσεων (ενοχλήσεις, ιώσεις) κατά δήλωση του προπονητή του. Αν ο δανεικός από τη Λιλ μέσος, επιστρέψει στη βάση του, η αντικαταστάτη θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη 100%.

Από 'κει και πέρα, ο αποκλεισμός από την αποστολή του Γιασίν Μεριά, παρότι έλειπε από τη σύνθεση του συγκεκριμένου αγώνα ο Ρούμπεν Σεμέδο για να ξεχρεώσει από κάρτες, οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως, έστω κι αν δεν το φωνάζει κανείς, έχει μπει στην transfer list του Γενάρη. Είτε ως δανεικός, είτε με μεταγραφή ο Τυνήσιος στόπερ συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αλλάξει φανέλα και σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει δεδομένα διάδοχος. Το ποιος μπορεί να είναι, δύσκολα μπορεί κανείς να το πει από τώρα, ωστόσο, μια περίπτωση Μολέδο, μοιάζει ιδανική.

ΣΤΟΠΕΡ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΑ

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δίπλα στον μπαλάτο Σεμέδο, τον βασικότερο καταλύτη για την επίδοση της καλύτερης άμυνας του πρωταθλήματος με μόλις έξι γκολ παθητικό, κουμπώνει καλύτερα ένας δυναμικός παίκτης, όπως ο Αβραάμ, τύπου Μανωλά για να το περιγράψουμε ακόμη πιο σωστά. Τέτοιος στόπερ θα αναζητηθεί, λοιπόν, αν αλλάξει γειτονιά ο Μουντιαλικός Μεριά, ο οποίος, πάντως, δεν θα τα βάψει μαύρα, αφού από το καλοκαίρι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων συλλόγων.

Τέλος, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο πιο ενισχυμένος θα παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός από τον Γενάρη και μετά, αν μετά τους Λάζαρο, Βαλμπουενά (σ.σ. επέστρεψε και ήταν χθες στο γήπεδο), πατήσει γερά στο χορτάρι και ο Κώστας Φορτούνης, έστω κι αν χρειαστεί ένα επιπλέον διάστημα για να ανεβάσει στροφές σε αγωνιστικό επίπεδο μετά από έξι μήνες απουσίας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ