OPINIONS

Ποιος λέει όχι σε deal 50 εκατ. €

CHAMPIONS LEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει με λεπτομέρειες τα -οικονομικά και όχι μόνο- δεδομένα της μεταγραφής Ποντένσε στη Γουλβς, για όλους τους εμπλεκόμενους, καταλήγοντας σε συμπεράσματα που ζαλίζουν.

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Πριν καν υπογράψει ο Ντανιέλ Ποντένσε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό, ήταν δεδομένο ότι αυτή η σχέση δεν θα μακροημερεύσει. Ο Πορτογάλος εξτρέμ έριξε άγκυρα στον Πειραιά μέχρι να προκύψει το επόμενο και πιο μεγάλο λιμάνι στην καριέρα του. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει στη χώρα μας, παρά μόνο για διακοπές. Ας είμαστε ρεαλιστές...

Ο 24χρονος παίκτης έφυγε μέσα σε μια νύχτα από τη Λισσαβόνα και τη Σπόρτινγκ, λύνοντας το συμβόλαιό του, λόγω της επίθεσης που δέχθηκε μαζί με συμπαίκτες του από εξαγριωμένους οπαδούς στο προπονητικό κέντρο. Γνωστά πράγματα αυτά. Παρότι η ρήτρα αποδέσμευσης από τα "λιοντάρια" είχε τοποθετηθεί στα 60 εκατομμύρια, ο Ζόρζε Μέντες εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία και ο Ολυμπιακός, φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία.

Από τότε, ωστόσο, ήταν δεδομένο για όσους δεν ονειροβατούν ότι στην καριέρα του Ντανιέλ, η πορεία με τα ερυθρόλευκα θα έμοιαζε με σκαλοπάτι για το επόμενο. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Ποντένσε, αλλά ούτε και ο agent Ζόρζε Μέντες, έχασαν από αυτή τη συνεργασία.

ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

Ο αέρινος ποδοσφαιριστής ήρθε σε μια ομάδα με εξασφαλισμένο χρόνο συμμετοχής, ευρωπαϊκή παρουσία, φιλικό περιβάλλον, πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και πάνω απ' όλα έναν συμπατριώτη προπονητή που ήξερε πως θα τον αξιοποιήσει στο έπακρο. Ο Πέδρο Μαρτίνς, μάλιστα, φωτογράφισε ήδη την επόμενη μέρα.

Μέχρι τώρα μετράει 68 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 13 γκολ και 14 ασίστ. Γέμισε τα παπούτσια του, εξελίχθηκε, έκανε γνωστό το όνομά του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από τις παρουσίες του σε Champions League και Europa, προετοίμασε το επόμενο βήμα, βάσει του αρχικού πλάνου.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η διοίκηση του Ολυμπιακού φρόντισε να καθαρίσει και από τα μπλεξίματα με τη Σπόρτινγκ με εξωδικαστικό συμβιβασμό, πληρώνοντας 7 εκατομμύρια. Με αυτό τον τρόπο τον έκανε οριστικά δικό της και έστρωσε το έδαφος για τις τωρινές εξελίξεις. Για να φτάσουμε στο σήμερα, η προσφορά της Γουλβς στην οποία λύνει και δένει ο Μέντες, δημιουργώντας εκεί μια πορτογαλική αποικία, δεν είναι δελεαστική μόνο για το κλαμπ. Είναι ονειρεμένη και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.

ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΑΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΝΙΕΛ

Οι "ερυθρόλευκοι" θα βάλουν στο ταμείο τους ένα ποσό ανάμεσα στα 25-26 εκατ. €. Γκαραντί η πληροφορία. Τα χρήματα που θα πάρει ο Ποντένσε, ο οποίος το αργότερο έως την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αγγλία για ιατρικές εξετάσεις και υπογραφές, δεν θα είναι, στο σύνολο, πολύ λιγότερα.

Η αμοιβή του θα φτάνει τις 70.000 λίρες την εβδομάδα. Μιλάμε για 300.000 λίρες το μήνα, ετησίως πάμε στα 3,5 που σε ευρώ, για να μην το κουράσουμε, υπολογίζεται σε 4 εκατ. ανά σεζόν. Μέχρι το καλοκαίρι του 2024 που θα διαρκέσει το συμβόλαιό του, θα βάλει στην τσέπη ένα 20άρικο, χωρίς να υπολογίζουμε επιπλέον παροχές (πριμ υπογραφής, μπόνους, μισθός).

Αν αθροίσουμε, λοιπόν, τα χρήματα Ολυμπιακού και παίκτη, συν τα μανατζερικά και την εφορία, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για ένα deal που ξεπερνά συνολικά τα 50 εκατομμύρια. Ποιος να πει όχι; Είναι γεγονός ότι στην Πλατεία Αλεξάνδρας δεν ήθελαν να δώσουν κανένα βασικό τους όπλο μέχρι το καλοκαίρι, από τη στιγμή που η ομάδα βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους. Γι' αυτό κι όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν άμυνα.

Από τη στιγμή, όμως, που έρχεται πρόταση, η οποία σχεδόν τετραπλασιάζει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του και τριπλασιάζει τις αποδοχές του ποδοσφαιριστή, ο οποίος έπαιρνε στην Ελλάδα γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, τα λόγια είναι περιττά. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι γιατί φεύγει ο Ποντένσε με αυτά τα χρήματα. Η απάντηση είναι προφανής. Επειδή δεν γίνεται αλλιώς.

Άσχετα με το τι μπορεί κανείς να πιστεύει ή να ακούει δεξιά κι αριστερά, όλες μα όλες οι ελληνικές ομάδες θα παρακαλούσαν να κάνουν τέτοια deal, ακόμη και με τα μισά χρήματα. Ο Ολυμπιακός το έχει καταφέρει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, με τα ποσά μάλιστα να αυξάνονται διαρκώς. Από τα 20 του Ρέτσου, φτάσαμε στα 25 του Ποντένσε και έπεται συνέχεια. Θα έχει ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να δούμε πού θα καθίσει η μπίλια για τον Ρούμπεν Σεμέδο, όταν φτάσει και για εκείνον η ώρα του αποχωρισμού...

ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ

Το ερώτημα είναι ποιος θα έρθει για να καλύψει τη θέση του "υδραυλικού". Την απάντηση αυτή τη στιγμή γνωρίζουν ο Μαρινάκης, ο Μαρτίνς και οι στενοί τους συνεργάτες στην ΠΑΕ. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο επόμενος θα φέρει τη σφραγίδα Μέντες. Ο πολύς Ζόρζε, άλλωστε, φέρνει τόσα λεφτά. Ούτε επιβεβαιώνονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι πληροφορίες για τον Ζοάο Καρβάλιο από τη Νότιγχαμ, παρότι έχει παίξει ψηλά στο ρεπορτάζ εδώ και καιρό.

Η αναζήτηση αφορά εξτρέμ πρώτης γραμμής που θα μπορεί να έρθει και να βοηθήσει άμεσα. Μέχρι τότε ο Ματιέ Βαλμπουενά θα δώσει τη λύση, όπως κάνει από την αρχή της σεζόν μέχρι τώρα. Η επιστροφή του Φορτούνη στο "10" είναι, επίσης, μια ανακούφιση για τον Μαρτίνς, αφού πέρα απ' όλα τ' άλλα, του παρέχει η δυνατότητα να μεταθέσει τον Γάλλο αριστερά, μέχρι να ετοιμαστεί ο διάδοχος του Ποντένσε.

Υ.Γ.: Πλην του Ποντένσε φευγάτος φαίνεται να είναι και ο Μπενζιά με προορισμό τη Ντιζόν. Ήρθε με περγαμηνές, ποιότητα, τρέλα και μονοετή δανεισμό χωρίς οψιόν. Δεν κούμπωσε. Άρα μπορεί να πάμε και σε δεύτερη προσθήκη κι ας υπάρχουν στο ρόστερ -ακόμη- 30 παίκτες.

Υ.Γ.2: Άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση από πρώτο χέρι, υποστηρίζουν ότι και του Ολιβέιρα από την ΑΕΚ θα προχωρούσε για τη Γουλβς με ένα ποσό γύρω στα 4,5-5 εκατομμύρια, αλλά "φρέναρε" -προσωρινά ή όχι θα φανεί άμεσα- μόλις διέρρευσαν τα 25 για τον Ποντένσε. Για ευνόητους λόγους...

Υ.Γ.3: Μετά από τις εξελίξεις με Ποντένσε, οι πιθανότητες να φύγει κι άλλος βασικός ( Τσιμίκας) περιορίζονται σε μονοψήφιο νούμερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ