OPINIONS

ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός: "Καπετάν" Φορτούνης

SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ /  EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον "καπετάν" Φορτούνη, την "Ανάσταση" του Λάζαρου έπειτα από 146 μέρες και τον "κυνικό" Ολυμπιακό που για πρώτη φορά νίκησε χωρίς να χρειαστεί ένα τσουβάλι "τελικές".

Η νίκη του Ολυμπιακού στο "χωράφι" των Ζωσιμάδων επί του φιλότιμου και "μαχητικού" ΠΑΣ, είναι από εκείνες που συνήθως ξεχνιούνται γρήγορα. Υπάρχει, όμως, ένας λόγος που αυτό το παιχνίδι θα συζητιέται για αρκετό καιρό στα αποδυτήρια των ερυθρολεύκων από τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του. Γιατί;

Επειδή ήταν η πρώτη… επαγγελματική νίκη από το ξεκίνημα της σεζόν. Υπό την έννοια ότι αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν 20 και περισσότερες τελικές, αλλά μόλις 7, εκ των οποίων τέσσερις στον στόχο! Είναι επίτευγμα αυτό για μια ομάδα που από την αρχή της περιόδου, προσπαθεί να απλοποιήσει τη σχέση της με τα αντίπαλα δίχτυα.

Μονοψήφιο αριθμό τελικών προσπαθειών η ομάδα του Πορτογάλου κόουτς, δεν είχε σε κανένα άλλο παιχνίδι πρωταθλήματος. Σε όλα είχε 20+ πλην του ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Τότε χρειάστηκαν έξι επισκέψεις στα αντίπαλα καρέ για να βρουν το γκολ του Φορτούνη.

Χθες με μία περισσότερη, χωρίς να σπαταλήσουν σχεδόν τίποτα, καθάρισαν από το πρώτο ημίχρονο κι βγήκαν καθαροί από το γήπεδο-βούρκο. Δύο γκολ σε ένα ημίχρονο με τέσσερις τελικές, τις μισές στο στόχο! Το λες και απόλυτη ευστοχία!

Όλα αυτά έχουν σημασία, αφού αναφερόμαστε σε μια ομάδα που βρίσκεται ακόμη σε φάση ωρίμανσης. Μιας ομάδας που χθες δεν χρειάστηκε να κατασκηνώσει στην αντίπαλη περιοχή για να φτάσει στο τρίποντο.

Μιας ομάδας που δεν χρειάστηκε να φτάσει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης για να βάλει στο σακούλι τρεις πολύ σημαντικούς πόντους, στο δεύτερο από τα τρία σερί εκτός έδρας παιχνίδια της. Ακολουθεί η "μάχη" της Τρίπολης με τον Αστέρα, ενώ μεσολαβεί η ρεβάνς Κυπέλλου με την Ξάνθη στο Φάληρο.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς ωριμάζει διαρκώς. Όχι μόνο επειδή κατάφερε να προηγηθεί ξανά, μέσα σε διάστημα έξι ημερών, πριν συμπληρωθεί το πρώτο 10άλεπτο. Στο 7ο λεπτό άνοιξε το σκορ στη Λιβαδειά, στο 8ο χθες με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Τι κι αν ήταν αυτογκόλ;

Ο Καπετάν Φορτούνης ήταν πάλι εκεί για να ηγηθεί τις προσπάθειας, να φορτώσει ωραία τη δεξιά πλευρά με τον Ποντένσε, βάζοντας στη μέση τον άτυχο Μπουκουβάλα, να ζαλίσει δύο αντιπάλους και να... αναγκάσει τον Σκόνδρα να σκοράρει στη λάθος εστία.

Η διαρκής διαδικασία ωρίμανσης του Ολυμπιακού φαίνεται και από την αντίδραση στα παιδικά λάθη που προκάλεσαν το γκολ της ισοφάρισης. Μέχρι η μπάλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του Σα από το τρίτο φετινό αυτογκόλ του Βούκοβιτς έγιναν διαδοχικά λάθη, από τον Μπουχαλάκη, τον Σέρβο στόπερ, αλλά και τον Γκιλιέρμε που απομάκρυνε άτσαλα πάνω στον Νικολιά, δίνοντάς του δεύτερη ευκαιρία εντός περιοχής.

Αυτό το τρίποντο είναι από εκείνα που δίνουν τίτλους. Έχει μεγάλη σημασία για μια ομάδα να νικά ακόμη κι όταν δεν παίζει ανάλογα με τις προσδοκίες, ακόμη κι όταν κάνει λάθη, σε γήπεδα που είναι περίπου αδύνατο να αναπτυχθείς σωστά με τη μπάλα στο έδαφος.

Όλα αυτά, τα... νίκησαν οι ερυθρόλευκοι που ενώ έδωσαν δικαιώματα με την ελλειπή ανασταλτική τους λειτουργία και την αδυναμία καλύτερης ανάπτυξης, έφτασαν σχετικά άνετα σε μία ακόμη πολύτιμη νίκη.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΚΟΛ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 146 ΜΕΡΕΣ

Στα ευχάριστα της απόδρασης από τους "Ζωσιμάδες" είναι ασφαλώς και η Ανάσταση του Λάζαρου, ο οποίος είχε να σκοράρει στο πρωτάθλημα από τις 26 Αυγούστου!

Μπορεί να είχε σημειώσει ένα ακόμη γκολ στην άνετη εντός έδρας επικράτηση επί της Ντουντελάνζ με 5-1 (8 Νοεμβρίου), αλλά για εγχώρια διοργάνωση έπρεπε να περάσουν 15 αγωνιστικές και συνολικά 146 μέρες!

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη ο διεθνής ακραίος είχε κάνει σεφτέ στο πρωτάθλημα με γκολ (απευθείας φάουλ) σε βάρος του Λεβαδειακού στο Φάληρο, το οποίο, μάλιστα, είχε κρίνει και το αποτέλεσμα (1-0).

Ήταν το δεύτερο γκολ του Λάζαρου στο πρωτάθλημα, αλλά εξίσου σημαντικό, μιας και οι δύο φορές που βρήκε δίχτυα ήταν κι έξι βαθμοί για την ομάδα του. Αξίζει να σταθούμε και σε ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο.

Αυτή τη φορά ο "τούρμπο" Ομάρ Ελαμπντελαουί δεν πήρε πολλές προσπάθειες πάνω από τη σέντρα. Είχε εντολή, προφανώς, επειδή φόρτωνε τη δεξιά πλευρά και ο Φορτούνης (κυρίως στο πρώτο μέρος) να μην αφήνει το πόστο του στην άμυνα.

ΜΕ... ΣΒΗΣΤΟ ΟΜΑΡ

Χωρίς το… δυναμό του από τη δεξιά πτέρυγα να κάνει τα συνηθισμένα overlap, ο Ολυμπιακός βρήκε από εκεί και τα δύο γκολ! Το πρώτο από το υπέροχο σλάλομ του Φορτούνη, το δεύτερο από την ωραία ενέργεια και σέντρα του Ποντένσε.

Κι όλα αυτά απέναντι σε έναν αντίπαλο αποφασισμένο να πουλήσει ακριβά το τομάρι του, σαφώς βελτιωμένο και πιο δυναμικό συγκριτικά με την προηγούμενη αναμέτρηση στο ίδιο γήπεδο, απέναντι στην ΑΕΚ.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι άνευ ουσίας. Ο Παπαδόπουλος, στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού σφύριζε όχι αδιάφορα, αλλά προς την… ισοπαλία. Προς τη γκέλα του Ολυμπιακού. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, πιθανότατα ούτε ο τελευταίος. Δεν έκρινε το ματς, αλλά το επηρέασε ξεκάθαρα.

Υ.Γ.: Μεγάλη μαγκιά του Φορτούνη που ενώ το γήπεδο τον έβριζε, έπαιξε "fair play" για πεσμένο παίκτη των Ιωαννίνων, παρότι στο ξεκίνημα της φάσης δεν το έπραξαν οι παίκτες του ΠΑΣ! Πως θα το σχολιάσουν άραγε κάποιοι που έπεσαν να τον… φάνε για τα -ανόητα ομολογουμένως- "γαλλικά" του στο 0-1 του ΟΑΚΑ; Τότε ήταν "κακό" παιδί! Τώρα;

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Super League Σουρωτή: Η βαθμολογία μετά τα ματς του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός: Έτσι θα κερδίζει...
Μαρτίνς: "Σε τέτοιο αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν πολλά"
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 1-2: Ο Χριστοδουλόπουλος υπέγραψε την ερυθρόλευκη απόδραση από τους Ζωσιμάδες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ