OPINIONS

Όταν καθαρίζει ο Λάζαρος κι ο πάγκος

Όταν καθαρίζει ο Λάζαρος κι ο πάγκος
EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος στέκεται στα αντανακλαστικά του Πέδρο Μαρτίνς που διέγνωσε νωρίς το πρόβλημα, τον ρόλο-κλειδί των Λάζαρου, Μπενζιά και τον γεννημένο νικητή Βαλμπουενά.

Αν κάποιος δεν έχει δει το χθεσινό ντέρμπι του Φαλήρου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αρκεί να διαβάσει τι είπε ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου για να σχηματίσει πλήρη εικόνα.

Ο τεχνικός των πρασίνων εξήγησε το πώς η ομάδα του κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αγώνα στο πρώτο μέρος, στάθηκε στην αδυναμία των παικτών του στο σκοράρισμα, αλλά και στην ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών του Ολυμπιακού που έκαναν τελικά τη διαφορά, με ξεχωριστή αναφορά στον Ματιέ Βαλμπουενά.

Με την υποσημείωση πως δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη διαιτησία πέρα από τη φάση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο 60', για την οποία είπε πως μπορεί να έχει προηγηθεί φάουλ στον Κουρμπέλη.

Είναι γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι δεν μπήκαν όπως έπρεπε στο παιχνίδι. Δεν είχαν ρυθμό, έπαιξε ρόλο σε αυτό και το άδειο γήπεδο, δεν είχαν ένταση, πάθος, ούτε καθαρό μυαλό. Εγκλωβίστηκαν κυρίως στον άξονα, όπου το δίδυμο Δώνη - Κουρμπέλη λειτούργησε καλύτερα από το αντίστοιχο των Μπουχαλάκη - Καμαρά κι εδώ υπάρχει εξήγηση. Ο "Μπούχα" κουμπώνει καλύτερα από κάθε άποψη, κυρίως από τακτικής πλευράς, με τον Γκιλιέρμε κι όχι με τον τρεχαλατζή, αλλά άναρχο Μαντί.

Εδώ θα πρέπει να προσμετρήσουμε και το ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έβαλε στην ενδεκάδα δύο βαριά χαρτιά που προέρχονταν από τραυματισμό. Αναφέρομαι στο δίδυμο των κοντών, Βαλμπουενά και Ποντένσε. Οι δύο τους μπορούν να σμπαραλιάσουν κάθε αμυντικό σχέδιο στην καλή τους μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πορτογάλος ξεκίνησε δεξιά, ενώ ο Γάλλος είχε εντολή να τον ντουμπλάρει για υπεραριθμία πάνω στον Ινσούα.

Το πρόβλημα για τους γηπεδούχους δημιουργήθηκε ουσιαστικά στο χώρο ευθύνης του Ντανιέλ. Και επιθετικά που φάνηκε μόλις για 20' και αμυντικά που στην πλάτη του έκανε πάρτι ο Γιόχανσον, στο πρώτο ημίχρονο. Όταν λείπει ένα καλό γρανάζι, επηρεάζεται όλο το σύστημα. Για να μην τον αδικώ ο Ποντένσε φάνηκε ουσιαστικά σε μια ωραία -συνδυαστική- ενέργεια στα πρώτα λεπτά και στην πάσα από αριστερά προς τα δεξιά προς τον Μασούρα που πάτησε περιοχή, αλλά τον σταμάτησε ο Διούδης. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Ποντένσε έχει υποστεί θλάση και κάπως έτσι εξηγείται η πολύ μέτρια εικόνα του στο ντέρμπι.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Και ο Μασούρας, ωστόσο, παρότι βρέθηκε δύο φορές σε θέση βολής, δεν ήταν σε καλή βραδιά. Όπως στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, λοιπόν, έτσι και χθες έμεινε από την ανάπαυλα στα αποδυτήρια. Στη θέση του μπήκε ο Μπενζιά για να μετατραπεί το αρχικό 4-2-3-1 σε κάτι μεταξύ 4-3-3 και 4-4-2, αφού ο Αλγερινός ντούμπλαρε τον Ελ Αραμπί στην πρώτη ζώνη άμυνας. Έδωσε πράγματα στον Ολυμπιακό ο Μπενζιά και ήταν ένας από τους καταλύτες της νίκης, από τη στιγμή που και στην πίεση ψηλά βοήθησε και στην κυκλοφορία μπάλας, αλλά και στη δημιουργία.

Κάπου εδώ λύνεται και μια βασική απορία σχετικά με το αν θα κινηθεί ο Ολυμπιακός για άλλο κεντρικό μέσο μέσα στο Γενάρη. Όπως φαίνεται, ο Μαρτίνς έλεγε αλήθεια όταν δήλωνε ότι ο Γιασίν ταλαιπωρήθηκε ενάμιση μήνα με μυικά ζητήματα και ιώσεις, αλλά πλέον είναι έτοιμος να παίξει και να προσφέρει. Έτσι έγινε. Ακόμη πιο μεγάλη ορμή, ωστόσο, έδωσε ο έμπειρος και φτιαγμένος για τέτοια παιχνίδια Λάζαρος.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Χριστοδουλόπουλος δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης. Αυτό φάνηκε από τις τρεις φορές που του έδωσαν οι συμπαίκτες του τη μπάλα στο χώρο και δεν είχε τη δύναμη να κάνει κάποια από τις γνωστές του κούρσες. Λογικό μετά από δέκα μήνες αποχής και με μόλις 15 λεπτά στα πόδια από το ματς του Βόλου. Είμαι, βέβαιος, ότι αν είχε καλύτερο ρυθμό, θα τελείωνε με συνοπτικές διαδικασίες και στη φάση του 60', με το πού μπήκε στο γήπεδο, όταν προ του Διούδη έστειλε με το εξωτερικό τη μπάλα ψηλά.

Η ουσία είναι πως ο Λάζαρος έχει στόφα σπουδαίου παίκτη. Ξέρει από τέτοια ματς, τα έχει ζήσει στο πετσί του. Μπαίνει στο γήπεδο και ξέρει τι να δώσει στην ομάδα. Έχει ποιότητα, εμπνεύσεις, ζωντάνια, καθαρό μυαλό. Από δικό του κλέψιμο προήλθε η φάση του 1-0. Έχει κι αυτό τη σημασία του. Μπορεί αμυντικά να μη βοήθησε αφού έπρεπε να μοιράσει τις όποιες δυνάμεις, αλλά επιθετικά έκανε τη διαφορά κι απέδειξε για μία ακόμη φορά πως είναι απαραίτητος στην κούρσα του τίτλου.

ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν θα είχε συμβεί αν ο Πέδρο Μαρτίνς δεν διάβαζε γρήγορα πως κάτι δεν πάει καλά, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις που έφεραν τελικά και τη νίκη. Είναι πιθανό να αιφνιδιάστηκε και από την πίεση του Παναθηναϊκού ψηλά, αλλά εκτίμησε ότι η βενζίνη των πρασίνων θα τελειώσει γρήγορα και χτύπησε στο κατάλληλο σημείο...

Μπορεί το αρχικό πλάνο να μην απέδωσε, αλλά σε αυτά τα ματς δεν μετράει μόνο το ξεκίνημα του αγώνα, μετράει κυρίως το φινάλε. Ο Ολυμπιακός και τα ποσοστά κατοχής μπάλας βελτίωσε (44-56 στο πρώτο μέρος, 47-53 συνολικά) και τον κλοιό έσφιξε από το 60' και μετά, ενώ βρήκε και το χρυσό γκολ, κυρίως λόγω της ατομικής ποιότητας του Βαλμπουενά και του Ελ Αραμπί.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα από τα ματς που δεν είναι ο Γάλλος μαέστρος στο γήπεδο ο Ολυμπιακός ζορίζεται. Η ομάδα το καλοκαίρι χτίστηκε πάνω στον Φορτούνη που τραυματίστηκε σοβαρά και ο Ματιέ κάλυψε με εμπειρία και κλάση αυτό το κενό, όσο του επιτρέπουν τα 35 χρόνια του. Πάλι χθες συνδύασε την παρουσία του με το νικητήριο γκολ. Έτσι το πάει φέτος από το ξεκίνημα. Ματς και ασίστ ή γκολ. Σε 19 συμμετοχές έχει σκοράρει 6 φορές, ενώ έχει ταΐσει τους συμπαίκτες του άλλες 10.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΟΥΣΕΦ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα και ο Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός δεν φάνηκε ιδιαίτερα μέχρι να σκοράρει. Δεν ήταν αδιάφορος, αντίθετα προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι, αλλά μέχρι τη φάση του 1-0 τροφοδοτήθηκε από λίγο έως καθόλου. Ουσιαστικά το γκολ ήταν η πρώτη επαφή του προς την αντίπαλη εστία. Μια φορά πήγε σωστά η μπάλα στο μέρος του και εκτέλεσε τέλεια, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης. Μέχρι τώρα έχει βάλει 15 γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα, τα 10 στο πρωτάθλημα, έχει δώσει και 4 ασίστ, σε 25 παρουσίες. Λίρα εκατό.

Υ.Γ.: Αν ο Λεονάρντο Κούτρης μπήκε στο ντέρμπι ως τρίτη αλλαγή για να ενεργοποιηθεί ξανά ή για να... πουληθεί, θα το μάθουμε έως το τέλος του μήνα. Οι Ιταλοί, ωστόσο, επιμένουν για έντονο ενδιαφέρον της Νάπολι.

Υ.Γ.2: Οι τελικές -για την ιστορία- ήταν 13 (7) με 5 (2). Εν ολίγοις, οι "πράσινοι" μόλις δύο φορές απείλησαν την εστία του Σα σε όλο το παιχνίδι, με τον Πορτογάλο κίπερ να αντιδρά εξαιρετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ολυμπιακός γλίτωσε το χαστούκι που έφαγε ο νάρκισσος ΠΑΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ