OPINIONS

Όσκαρ Τρέχο: Το πουλέν των Τσόρι και Ιμπαγάσα για τον Ολυμπιακό

Monaco's Andrea Raggi, left, challenges for the ball with Toulouse's Oscar Trejo during their French League One soccer match, in Monaco stadium, Monaco, Sunday, May 3, 2015. (AP Photo/Lionel Cironneau)
Monaco's Andrea Raggi, left, challenges for the ball with Toulouse's Oscar Trejo during their French League One soccer match, in Monaco stadium, Monaco, Sunday, May 3, 2015. (AP Photo/Lionel Cironneau) AP PHOTO/LIONEL CIRONNEAU

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την υποψηφιότητα του Όσκαρ Τρέχο, ενός ακόμη 10αριού από την Αργεντινή που έφτασε στο τραπέζι του Ολυμπιακού με συστατικές επιστολές από Τσόρι Ντομίνγκες και Αριέλ Ιμπαγάσα.

Προκάλεσε έκπληξη σε πολύ κόσμο η ξαφνική στροφή του Ολυμπιακού από την υπόθεση Μπενζιά, την ώρα που η μεταγραφή του Αλγερινού μπαλαντέρ είχε μπει στην τελική ευθεία, με την πλευρά του, μάλιστα, να ανάβει πράσινο στο "κόκκινο" ενδιαφέρον.

Οι λόγοι για τους οποίους οι "ερυθρόλευκοι" άλλαξαν ρότα και πάγωσαν τις συζητήσεις για τον 24χρονο παίκτη, δεν αφορούν αποκλειστικά το “κάτι καλύτερο” που θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς, επειδή ο μέσος της Λιλ είναι ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου. Αφορά κυρίως σε θέματα χαρακτήρα και εξωαγωνιστικά, με τους αρμόδιους του συλλόγου να μην παίρνουν τελικά το ρίσκο.

Το διάστημα που μεσολάβησε ένα άλλο όνομα ήρθε στο προσκήνιο, ενδεχομένως για να... μείνει. Πρόκειται ουσιαστικά για πρόταση ενός άλλου μεγάλου "δεκαριού" της ομάδας του Τσόρι Ντομίνγκες, ο οποίος έθεσε στα υπόψη διοίκησης και τεχνικής ηγεσίας το όνομά του συμπατριώτη και πρώην συμπαίκτη του στη Ράγιο Βαγεκάνο, Όσκαρ Τρέχο.

Δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής άγνωστος στον Πειραιά. Το όνομά του είχε ακουστεί για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια όταν ήταν στο τιμόνι ο Μίτσελ. Ο Ισπανός που γενικά είχε και άκρες και καλό μάτι στην πατρίδα του είχε εισηγηθεί την απόκτηση του 31χρονου σήμερα Όσκαρ, ο οποίος είναι μπαρουτοκαπνισμένος στην "Primera", αλλά και τη γαλλική "Ligue 1", μιας και αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια με τη φανέλα της Τουλούζ.

"ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ" ΤΗΣ ΜΠΟΚΑ

Κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου, ο απόφοιτος της μεγάλης της Μπόκα Τζούνιορς σχολής, ο Τρέχο πήγε στα 18 του φύλλο πορείας για την Ευρώπη, μιας και σε αυτή την ηλικία τον εντόπισε η Μαγιόρκα. Ποιον συνάντησε εκεί; Ένα άλλο πολύ σπουδαίο "10άρι" που έγραψε ιστορία με τη φανέλα του Ολυμπιακού: Τον "στρατηγό" Αριέλ Ιμπαγάσα! Μαζί έπαιξαν για δύο χρόνια με τον "Κάνιο" βασικό και τον πιτσιρικά συμπατριώτη του, διψασμένο για διάκριση.

Όχι ένας, λοιπόν, αλλά δύο σημαντικοί ξένοι άσοι που ξέρουν τα μυστικά της θέσης όσο λίγοι, έχουν δώσει συστατική επιστολή για τον Τρέχο, ο οποίος μπορεί να έμεινε στη "Segunda" με τη Ράγιο, αλλά έχει και την ποιότητα και τα γαλόνια για να ηγηθεί στο υψηλό επίπεδο. Πρόκειται για επιτελικό μέσο με πολύ γεμάτες χρονιές. Εδώ και μια 10έτια το προσωπικό του κοντέρ γράφει πάνω από 30 συμμετοχές το χρόνο με καλές επιδόσεις στην οργάνωση του παιχνιδιού, τη δημιουργία και το γκολ.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

Με μπόι 180 εκατοστά είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, παίκτης της... κίνησης, σπάνια θα τον δει κανείς στατικό ή μακριά από τη φωτιά. Ζητάει τη μπάλα, ελευθερώνεται άριστα, την τρέχει πολύ αξιόπιστα. Δείγμα της υψηλής τεχνικής του είναι τα θεαματικά τελειώματα, πολλές φορές με τη μύτη του παπουτσιού του. Εκτέλεση που ή την ξέρεις και σηκώνεις το γήπεδο στον αέρα ή στέλνεις τη μπάλα στα... πουλιά κι εκτίθεσαι.

Ο Τρέχο όπως θα δείτε και στα σχετικά βίντεο, έχει χαρακτηριστικά 10αριού "παλιάς κοπής", αλλά είναι προσαρμοσμένος στις σύγχρονες απαιτήσεις του ποδοσφαίρου, καθώς ό,τι κάνει το κάνει γρήγορα και χωρίς περιττές ενέργειες. Παίζει για την ουσία, όχι για την εξέδρα, γι' αυτό και είναι πολύ αποτελεσματικός.

Στην καριέρα του μετράει σχεδόν 400 επίσημες εμφανίσεις (397). Από αυτές οι 148 είναι στη "Segunda" της Ισπανίας (31 γκολ, 15 ασίστ), 126 στη "Ligue 1" (12 γκολ, 13 ασίστ), 95 στη "La Liga" (8 γκολ, 7 ασίστ). Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι πως από τη μέση και μπροστά παίζει σχεδόν παντού. Συγκεκριμένα έχει αγωνιστεί σε 7 διαφορετικές θέσεις της ενδεκάδας!

Ως επιτελικός μέσος μετράει 125 συμμετοχές. Παίζει επίσης κεντρικός χαφ (33 ματς), δεξιός εξτρέμ (12), δεξιός μέσος (11), σέντερ φορ (11), αριστερός εξτρέμ (10) και δεύτερος επιθετικός (5). Πρόκειται δηλαδή για ένα πολυεργαλείο στη μεσαία γραμμή και την επίθεση, πολύ χρήσιμο στα χέρια κάθε προπονητή που ξέρει να τον αξιοποιήσει ανάλογα.

Η περσινή του σεζόν δεν ήταν η καλύτερη, καθώς σε 27 παρουσίες είχε μόλις ένα γκολ και τέσσερις ασίστ, σε μια πολύ μέτρια χρονιά της Ράγιο. Το ζητούμενο είναι, σε περίπτωση που καταλήξει τελικά στον Ολυμπιακό το τι μπορεί να προσφέρει προερχόμενος από τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.

Η απάντηση είναι πως μπορεί να δώσει λύσεις όχι μόνο στη θέση του μπαλαντέρ, αλλά και σε πολλές ακόμη, σε μια μεσοεπιθετική γραμμή που έχει αρκετές επιλογές, αλλά όχι τον Κώστα Φορτούνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη δεν έχουμε δει τον -προερχόμενο από 8 μήνες απουσία λόγω τραυματισμού- Χιλάλ Σουντανί, ενώ έχουμε πάρει μια πολύ μικρή γεύση από τον Ελ Αραμπί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι "10άρια" από την Αργεντινή έχουν περάσει κι άλλα από τον Ολυμπιακό (σ.σ. ας μην ξεχνάμε και τον Φερνάντο Μπελούτσι) που άφησαν λίγο – πολύ το στίγμα τους. Σε ανάλογη, μάλιστα, ηλικία με τον Όσκαρ Τρέχο. Ο Ιμπαγάσα είχε έρθει στα 33, ο Τσόρι στα 32. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τι θα συμβεί με τον 31χρονο Τρέχο, αν καταλήξει τελικά σε αυτόν ο Ολυμπιακός.

Υ.Γ.: Η αναζήτηση γίνεται πλέον χωρίς μεγάλη βιασύνη. Κι αν το αποτέλεσμα του αγώνα με τη Μπασακσεχίρ στην Τουρκία είναι ευνοϊκό, η τελική επιλογή για το "10" μπορεί να γίνει από ακόμη πιο ψηλό ράφι με το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League να “ζωντανεύει”...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: Γι' αυτό έμεινε εκτός ο Κούτρης
Ολυμπιακός: Χωρίς Κούτρη στην Τουρκία
Έβαλε τέλος στη ζωή της η κόρη του Γιάννη Γούναρη
Χαμηλοί τόνοι και καλό κλίμα στην ερυθρόλευκη πτήση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ