OPINIONS

Ολυμπιακός: Το τεράστιο κίνητρο της επόμενης μέρας

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΟΥΚΕΡΝΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΟΥΚΕΡΝΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται και εξηγεί γιατί το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έχει τεράστια σημασία για τον Ολυμπιακό κι ας μοιάζει σε κάποιους αδιάφορο...

Το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό έχει για τους «ερυθρόλευκους» δύο αναγνώσεις. Από πλευράς ουσίας, δεν σημαίνει τίποτα. Εκτός στόχων βρίσκεται η ομάδα του Μαρτίνς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, η δεύτερη θέση που ανοίγει παράθυρο για το Champions League είναι εξασφαλισμένη, άρα μιλάμε για μια –αδιάφορη βαθμολογικά- μάχη γοήτρου. Είναι έτσι;

Μάλλον όχι! Το κίνητρο για τον Ολυμπιακό είναι τεράστιο κι ας μην αφορά τη φετινή σεζόν, αλλά την επόμενη. Προπονητής και παίκτες έχουν τεράστια ευκαιρία στο τερέν του ΟΑΚΑ να αποδείξουν πολλά. Πρώτα απ’ όλα να αποδείξουν ότι έχουν μάθει από τα λάθη τους.

Πέντε ντέρμπι προηγήθηκαν. Νίκησαν μόνο στο ένα, με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Και σε αυτό άφησαν ένα ημίχρονο να πάει χαμένο, έστω κι αν επέστρεψαν δριμύτεροι στο δεύτερο. Για να ακριβολογούμε, σε αυτό το ματς έκαναν το χειρότερο φετινό τους ημίχρονο κι ένα από τα καλύτερα μετά από το 45’.

Στο πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, η διαφορά ήταν εμφανής, ο «άσος» θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρος και αδιαπραγμάτευτος βάσει απόδοσης. Η ομάδα του Λουτσέσκου, όμως, όχι μόνο δεν έχασε, παρά το σφυροκόπημα, αλλά άντεξε κι απέδρασε με το «διπλό». Έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια τους οι «ερυθρόλευκοι», κυριολεκτικά και με αυτογκόλ, σε ένα παιχνίδι που δεν ήταν τρίποντο, αλλά εξάποντο! Αν το είχαν πάρει, θα ήταν ακόμη στη διεκδίκηση του τίτλου.

Με την ΑΕΚ στην Καλογρέζα, χωρίς να είναι καλύτεροι σε απόδοση, κατάφεραν να προηγηθούν με τη γκολάρα του Φορτούνη. Και πάλι, όμως, στην πηγή δεν έφτασαν, επειδή οι «κιτρινόμαυροι» έστω και ασθμαίνοντας, τσακισμένοι από κούραση και τραυματισμούς, πάλεψαν και το πήραν το «Χ» στο 90’, έστω και με δόση τύχης (χαμένο τετ α τετ του Φετφατζίδη στην τελευταία φάση).

Κόντρα στον Παναθηναϊκό, επέτρεψαν στην ομάδα του Δώνη να προηγηθεί στην πρώτη της κατεβασιά (με λόμπα του Κάτσε!) και ίδρωσαν για να φτάσουν έστω στην ισοπαλία (1-1), παρότι μπορούσαν κι έπρεπε να έχουν νικήσει. Όσο για τον αγώνα της Τούμπας, εκεί ήταν όλα λάθος! Προπονητής και παίκτες σε άλλο... γήπεδο, έκαναν δώρο στον ΠΑΟΚ τη νίκη από το πρώτο λεπτό και την ευκαιρία να κάνει παρέλαση τίτλου.

ΕΜΑΘΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ;

Για όλα τα προηγούμενα, αλλά και τα επόμενα, εκείνα που θα έρθουν, η κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να είναι χωρίς... αύριο για την ομάδα του Πειραιά κι ας μην είναι. Όλοι (τους) καλούνται πρώτα απ’ όλα να αποδείξουν ότι έμαθαν από τα λάθη τους και είναι ικανοί, όσο και διατεθειμένοι, να μην τα επαναλάβουν.

Οφείλουν, λοιπόν, όχι απλά να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους, αλλά να «ζητήσουν» πιο πολύ το παιχνίδι από τους αντιπάλους τους και να το πάρουν. Όπως είπε και ο πολύπειρος Τοροσίδης, έπειτα από την ήττα στην Τούμπα, «τα ντέρμπι δεν τα παίζεις, τα νικάς!».

Άρα δεν επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη, ώστε να πείσεις πως μπορείς να γίνεις καλύτερος και την επόμενη μέρα. Η εξέλιξη θα πρέπει να είναι διαρκής και αδιάκοπη για μια ομάδα που χτίστηκε το καλοκαίρι σε γερά θεμέλια, αλλά είναι υποχρεωμένη να ωριμάσει και να επιστρέψει στη συλλογή τίτλων, όπως προτάσσει το DNA της.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟ

Ο Πέδρο Μαρτίνς, λοιπόν, είναι υποχρεωμένος να παρατάξει μια ομάδα με το μαχαίρι στα δόντια που θα αγωνιστεί σαν από αυτό το ματς να κρίνεται η κατάκτηση του τίτλου! Οι παίκτες του, επίσης, που δεν είναι άμοιροι ευθυνών κι ας έχουν κάνει φέτος καλή προσπάθεια, οφείλουν να πάρουν... ρεβάνς.

Για τα λάθη τους σε όλα τα προηγούμενα ντέρμπι, αυτά τα λάθη που τους έθεσαν νωρίς εκτός στόχων. Όλοι μαζί είναι υποχρεωμένοι να δείξουν από την... Καλογρέζα, ότι του χρόνου θα μεγαλώσουν περισσότερο, θα γίνουν ακόμη καλύτεροι. Μηδενός εξαιρουμένου.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, έχουν και πολλά προσωπικά κίνητρα. Κάποιοι φτάνουν σε λήξη συμβολαίου, αυτό το καλοκαίρι ή το επόμενο. Και τέτοια ματς, φτιάχνουν ή χαλάνε συμβόλαια, ακόμη κι αν είναι αδιάφορα βαθμολογικά. Άλλοι είναι δανεικοί και αν θέλουν να μείνουν, θα πρέπει να το δείξουν. Κάποιοι θέλουν να παίξουν μια μέρα στο εξωτερικό. Τέτοια ματς ξεφεύγουν από τα σύνορα. Θα είναι, εξάλλου, στα επίσημα ουκ ολίγα «μάτια» ξένων συλλόγων.

Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτό το ματς η ομάδα του Ολυμπιακού το έχει υποσχεθεί στον κόσμο της. Και οφείλει να κρατήσει την υπόσχεσή της. Το ότι είναι καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, με πιο ψηλά ταβάνι, είναι δεδομένο, αλλά χρειάζεται... απόδειξη. Απόδειξη καρδιάς, διάθεσης, θέλησης, προσπάθειας.

Σε ένα «αιώνιο» ντέρμπι, άλλωστε, η ιστορία έχει διδάξει ότι συνήθως δεν κερδίζει ο καλύτερος, αλλά εκείνος που το θέλει πιο πολύ, εκείνος που είναι αποφασισμένος να «ματώσει» περισσότερο πάνω στο χορτάρι. Θέλει χαρακτήρα, προσωπικότητα, συγκέντρωση, τσαγανό. Αυτό πρέπει να το έχει και ο πάγκος, αλλά και κάθε ένας από τους παίκτες που θα πατήσουν στο γήπεδο.

Ώστε να στείλουν μηνύματα και εντός των τειχών (κόσμος, διοίκηση) και εκτός («του χρόνου θα είμαστε ακόμη καλύτεροι»). Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε σε λίγες ώρες στο τερέν της Καλογρέζας.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ