OPINIONS

Ολυμπιακός: Το κόλπο του Μαρτίνς

SUPERLEAGUE / ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πέδρο Μαρτίνς υποσχέθηκε έναν πιο αποτελεσματικό Ολυμπιακό και το πρώτο δείγμα γραφής το είδαμε στην Τρίπολη. Το νέο στοιχείο στο 4-4-2 και ο "διπλός" ρόλος Ελ Αραμπί - Σουντανί. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από τη νίκη-πρόκριση σε βάρος του Ερυθρού Αστέρα ο Πέδρο Μαρτίνς στάθηκε στη βασική αδυναμία του Ολυμπιακού και υποσχέθηκε άμεση βελτίωση. Παραδέχθηκε ότι η ομάδα του δεν έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει, με αφορμή το γεγονός ότι είχε 27 τελικές προσπάθειες, αλλά βρήκε μόλις ένα γκολ κι αυτό από την άσπρη βούλα.

Με την υποσημείωση ότι η ομάδα εφαρμόζει σωστά το πλάνο της και σε στέρεες βάσεις, ο Πορτογάλος τεχνικός είχε καταλήξει λέγοντας πως " συνεχίζοντας την καλή δουλειά, θα βελτιωθούμε και στην αποτελεσματικότητα". Σχολιάζοντας εκείνες τις δηλώσεις σε συνδυασμό με τη συνολική εικόνα του Ολυμπιακού είχαμε αναφέρει ότι οι "ερυθρόλευκοι" ετοιμάζονται για απογείωση. Τέσσερις ημέρες αργότερα στην Τρίπολη χάθηκε η μπάλα από την ομάδα του Πειραιά που πέτυχε την πιο εμφατική νίκη της στο πρωτάθλημα, εκτός έδρας.

Επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία, υπάρχει εξήγηση για το πως ο Ολυμπιακός που ήπιε θάλασσα στη Νέα Σμύρνη (1-1), πέρασε αέρα από τον Αγρίνιο (3-0), αλλά και από το "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης". Είναι γνωστό ότι ο 49χρονος τεχνικός εφαρμόζει στα περισσότερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος το 4-4-2, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά ματς που πατάει στο 4-2-3-1.

Το επιθετικό δίδυμο που εμπιστεύεται συνήθως στις εντός των συνόρων αναμετρήσεις αποτελείται από τους δύο Αφρικανούς, τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί και τον Χιλάλ Σουντανί. Τι άλλαξε και ο Ολυμπιακός από εκεί που αγκομαχούσε να νικήσει με το στανίο, έβαλε 5 γκολ και μπορούσε άλλα τόσα;

Τίποτα περισσότερο από την πιο ενεργή συμμετοχή των δύο προωθημένων στο χτίσιμο των επιθέσεων. Στον αγώνα με τον Αστέρα, ο Μαρτίνς έκανε ένα κόλπο που τον δικαίωσε 100%. Για να κάνει λιγότερο προβλέψιμη την ομάδα του, αλλά και για να μην παίζει στον άξονα με παίκτη λιγότερο, δεν ζήτησε μόνο από τον Σουντανί να χαμηλώνει για να πάρει μπάλα και να γίνει σκαλοπάτι προς την επίθεση, αλλά και από τον Ελ Αραμπί.

ΤΟ ΤΡΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΟΚΙΝΟ KILLER

Ο Μαροκινός φορ, ουκ ολίγες φορές βγήκε από την αντίπαλη περιοχή, ζήτησε, πήρε, κράτησε και μοίρασε μπάλα μπροστά, με αποκορύφωμα την τελική "πάρε-βάλε" στον Ποντένσε στη φάση του 2-0 που οι "ερυθρόλευκοι" κόντεψαν να μπουν με τη μπάλα στα δίχτυα.

Με αυτή την κίνηση, όχι απλά μπέρδεψε την αντίπαλη άμυνα, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στους δύο ακραίους Ποντένσε και Μασούρα να κάνουν αντίθετη κίνηση, ώστε να πατούν πιο εύκολα, αλλά και με περισσότερα διαθέσιμα μέτρα στην αντίπαλη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μασούρας βρήκε δίχτυα και μάλιστα δύο φορές, για πρώτη φορά από τις 6 Οκτωβρίου (σ.σ. τελευταία φορά είχε σκοράρει στο "Κλεάνθης Βικελίδης), ούτε ότι ο Ποντένσε βρήκε μάτι με τον Παπαδόπουλο για να "κλειδώσει" τη νίκη από το 9ο λεπτό.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι μπορούν να πετύχουν μαζί οι Ελ Αραμπί, Σουντανί, οι οποίοι πέρα από την ατομική ποιότητα εχουν και εξαιρετική συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο πρώτος μετράει ήδη 13 τέρματα και τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, δηλαδή είναι μέσα σε ένα γκολ ανά 72 λεπτά (έχει παίξει συνολικά 1239'. Όσο για τον Σουντανί, παρότι δεν έχει δηλωθεί στη λίστα της UEFA, κάτι που θα γίνει από Φλεβάρη, έφτασε τα 5 γκολ και τις τέσσερις ασίστ, με τις τρεις τελικές που μοίρασε το βράδυ της Κυριακής.

Ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός, για τον οποίο οι συμπαίκτες του έλεγαν από το καλοκαίρι και παρότι προερχόταν από 9μηνη αποχή, ότι έχει μεγάλη ποιότητα κι ευχέρεια στο σκοράρισμα, δεν χαλάρωσε ούτε στιγμή. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο και οι φωνές του Μαρτίνς από τον πάγκο που δεν τον άφησε ούτε λεπτό να χάσει τον ρυθμό του και να αρχίσει το περπάτημα.

ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΑΡΑΝ

Για όσους δεν το πρόσεξαν, στο 2ο και 3ο γκολ του Ολυμπιακού στην Τρίπολη, σκόρερ ήταν ο ποδοσφαιριστής που έκλεψε τη μπάλα στην πίεση. Στο 2-0 κλέβει ο Ποντένσε και φεύγει στο χώρο για να πάρει την τελική πάσα του Αραμπί, ενώ την άλλαξαν με κινηματογραφική ταχύτητα και με τη μία Σουντανί - Καμαρά. Ο Σουντανί, μάλιστα, κάνει κίνηση αριστερά, τραβάει έναν στόπερ και αφήνει το γήπεδο... πιάτο στον Ποντένσε για να σκοράρει σε ένα από τα πιο εύκολα τετ α τετ της καριέρας του.

Στο 3-0 και οι δύο προωθημένοι του Ολυμπιακού πιέζουν τον Μουνάφο, ο Ελ Αραμπί τσιμπάει τη μπάλα για τον Σουντανί, ο τελευταίος κινείται κάθετα και πασάρει στον Μαροκινό φορ που έχει πατήσει περιοχή για να σκοράρει με υποδειγματικό πλασέ. Όλα αυτά, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν έγιναν κατά τύχη, αλλά είναι απόρροια μελετημένης δουλειάς και εφαρμογής των σχετικών εντολών.

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός πέτυχε 4 γκολ σε 6 τελικές στην εστία (9 σύνολο) στο πρώτο μέρος κι άλλο ένα στο δεύτερο, με 12 τελικές στον στόχο και 18 συνολικά. Αν ήταν λίγο πιο σίγουρος στην τελευταία πάσα ο Ραντζέλοβιτς που έφτιαξε το 4-0, το σκορ θα είχε πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Και κάτι ακόμη που έχει τη δική του σημασία στην κούρσα για τον τίτλο.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ

Ο Ολυμπιακός πλέον δεν έχει μόνο την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα με 5 γκολ παθητικό. Ισοφάρισε τον ΠΑΟΚ και στην καλύτερη επίθεση με 28 τέρματα. Είναι πρώτος δηλαδή και στις δύο στατιστικές κατηγορίες. Στα επί μέρους στατιστικά, ο Αραμπί είναι πρώτος σκόρερ στη Λίγκα μαζί με τον Ολιβέιρα της ΑΕΚ και στην κορυφή της λίστας των γκολ ανά τελικές προσπάθειες (3,1). Είναι, επίσης, στη 2η θέση στον πίνακα με τις περισσότερες ασίστ (4), μαζί με Σουντανί, Ριέρα (Αστέρας Τρ.). Ο Σουντανί είναι μέσα στους κορυφαίους και στις τελικές προσπάθειες (31).

Τέλος, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης είναι πρώτος σε όλο το πρωτάθλημα σε επιτυχημένες πάσες (152), ενώ ψηλά στη σχετική κατηγορία είναι και οι άλλοι δύο κεντρικοί χαφ του Ολυμπιακού, ο - εκτός δράσης για έναν μήνα- Γκιλιέρμε (143) και ο Καμαρά (119). Ακόμη κι αυτό το στοιχείο, είναι δείγμα ομάδας που προοδεύει διαρκώς.

Όσο για τον Πέδρο Μαρτίνς άκουσε ξανά το όνομά του από την εξέδρα, για να ανταποδώσει με χαρακτηριστική κίνηση των χεριών του και χειροκρότημα προς τον κόσμο, σε μια περίοδο που η ομάδα είναι μέσα σε όλους τους στόχους, αλλά ορισμένοι επιμένουν πεισματικά να τον αμφισβητούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ