OPINIONS

Ολυμπιακός: Το "είμαι εδώ" του Τουρέ

Ολυμπιακός: Το "είμαι εδώ" του Τουρέ

Μηνύματα εκτός κι εντός τειχών έστειλε ο Γιάγια Τουρέ με την διαδικτυακή του παρέμβαση. Ο Ιβοριανός σούπερ σταρ που βγήκε μπροστά και φώναξε "παρών" σε μια δύσκολη συγκυρία είχε τους λόγους του. Γράφει ο Στ. Γεωργακόπουλος

Σε μια δύσκολη για τον Ολυμπιακό συγκυρία ο πιο αναγνωρίσιμος από τους παίκτες του, ο Γιάγια Τουρέ, βγήκε μπροστά.

Ο πολύπειρος Ιβοριανός, η επιστροφή του οποίου στον Πειραιά προκάλεσε πάταγο, δύο ημέρες μετά από την ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό φώναξε ένα μεγαλοπρεπέστατο "είμαι εδώ".

Πέρα από το αρχηγικό της παρέμβασής του 35χρονου άσου είναι ξεκάθαρο πως ήθελε να περάσει μηνύματα κι εντός των τειχών. Σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, με την ομάδα του να έχει απόσταση από την κορυφή, ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι φρόντισε να θυμίσει ότι είναι διαθέσιμος και παράλληλα να στείλει μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης.

Έχει σημασία ότι ο Γιάγια δεν εμφανίστηκε ως ένας ξενερωμένος ή απογοητευμένες σταρ, ούτε γκρίνιαξε επειδή ως τώρα έχει πάρει χρόνο συμμετοχής μόλις σε πέντε επίσημα παιχνίδια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμβίωσή του με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στην πρώην ομάδα του δεν ήταν και η καλύτερη.

Είχε εξωτερικεύσει, μάλιστα, τα παράπονά του δημόσια, παρέα με τον δαιμόνιο ατζέντη του Ντμίτρι Σέλουκ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Τουρέ επέλεξε να εμφανιστεί στο προσκήνιο ενωτικός, δίνοντας προοπτική. Το "είμαι εδώ", ωστόσο, συνοδεύεται κι από ένα, έμμεσο έστω, "βάλτε με μέσα"...

ΓΥΡΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ

Το αν θέλει να παίζει, δεν χωράει αμφισβήτηση. Το δήλωσε, μάλιστα, όταν επέστρεψε στα παλιά λημέρια. Θεωρεί ότι έχει κι άλλα χρόνια ποδοσφαίρου μπροστά του και δεν επέλεξε τυχαία τον Ολυμπιακό. Πέρα από το συναισθηματικό δέσιμο με το σύλλογο και τον κόσμο, γνωρίζει καλά πως είναι στο χέρι του να κάνει πλάκα στο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, μόλις βρει αγωνιστικό ρυθμό. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πώς θα βρει τον αγωνιστικό ρυθμό που του λείπει όταν παίζει από λίγο έως ελάχιστα;

Από την άλλη, καταλαβαίνει ότι η έως τώρα παρουσία του, δεν δίνει στον Πέδρο Μαρτίνς το δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει (πολύ) περισσότερο. Πέρα από το ότι υπάρχουν στο ρόστερ άλλα τέσσερα χαφ που δείχνουν να βρίσκονται πιο μπροστά από εκείνον, έστω κι αν ξεκίνησαν από διαφορετική αφετηρία. Ο Τουρέ έπαιξε λίγο πέρυσι, ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έκανε καθόλου προετοιμασία. Συν ότι έμεινε τελευταία και περίπου μία εβδομάδα εκτός προπονήσεων, με αποτέλεσμα να χάσει μέτρα στην κούρσα της ενδεκάδας.

"ΠΛΗΡΩΣΕ" ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Επίσης, είναι δεδομένο πως "πλήρωσε" την μάλλον απαρατήρητη παρουσία του στον αγώνα με τον ΟΦΗ στην Κρήτη (σ.σ. αντικαταστάιθηκε στο ημίχρονο). Δεν ήταν ο μόνος που εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την "κακή" ήττα πληρώνουν ακόμη, βλέποντας τα παιχνίδια της ομάδας από τον πάγκο ή την εξέδρα, ο Ανδρέας Γιαννιώτης και ο Γιασίν Μεριά, επειδή η τεχνική ηγεσία τους θεώρησε υπεύθυνους στη φάση του γκολ.

Για όσους δεν το πήραν χαμπάρι, ο Τουρέ δε ήταν ούτε στον πάγκο του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος κόουτς παρότι είχε στην ενδεκάδα Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Νάτχο και Φορτούνη, προτίμησε ως εναλλακτική επιλογή για τον άξονα τον Μαντί Καμαρά κι όχι τον διάσημο συμπαίκτη του.

Ό,τι κι αν προηγήθηκε, όμως, ο Τουρέ φρόντισε να το βάλει στην άκρη και να ρίξει το σύνθημα για την επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα που θέλει και ο ίδιος να έχει (περισσότερο) ενεργό ρόλο. Είναι δεδομένο πως στην Ελλάδα δεν γύρισε απλά για να θυμηθεί τα παλιά και να δοκιμάσει τη νέα φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά για να παίζει.

ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟΝ ΧΩΡΕΣΕΙ;

Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, το αν θα βρει και ο Πέδρο Μαρτίνς τρόπο να τον αξιοποιήσει. Ως 10άρι αντί του Φορτούνη δείχνει να χάνεται. Ως 8άρι που έβγαλε το παντεσπάνι του όλα αυτά τα χρόνια δείχνει να μην έχει τις αντοχές να ακολουθήσει. Το σίγουρο είναι ότι παίκτες με τις παραστάσεις, την εμπειρία και την ποιότητα του Τουρέ δεν γίνεται να μένουν ανεκμετάλλευτοι ειδικά σε μια χρονική περίοδο που η μπάλα καίει σε όλα τα επίπεδα. Η συνέχεια, λοιπόν, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον...

Για την ιστορία, ο Γιάγια έχει αγωνιστεί ως τώρα σε δύο ματς του Europa League, άλλα δύο του πρωταθλήματος κι ένα του Κυπέλλου με συνολικό χρόνο 222 λεπτά. Για παίκτη με το βαρύ βιογραφικό του και τα χρήματα που δαπανήθηκαν δεν τα λες και πολλά. Κι έτσι έχει γίνει ως τώρα, αρέσει ή δεν αρέσει...

Ο προπονητής, ωστόσο, οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους παίκτες με βάση την απόδοση και τη χρησιμότητά τους, όχι το όνομά ή την προϋπηρεσία τους. Όπως φαίνεται, πάντως, ο διεθνής μέσος θα βρίσκεται στη 18άδα του Ολυμπιακού για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ατρόμητο (25/11) και σύντομα θα έχει νέα ευκαιρία να αποδείξει πόσο απαραίτητος μπορεί να γίνει στο νέο Ολυμπιακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ