OPINIONS

Ολυμπιακός: Professor Μαρτίνς!

EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÉËÁÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÉËÁÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον "καθηγητή" Μαρτίνς που έχτισε από την αρχή το πλάνο για να τοποθετήσει στην κορυφή τον Φορτούνη, τον "καταλύτη" Γκιλιέρμε και το γκολ του "Φέτφα" που άργησε, αλλά μπήκε!

Πριν από τρεις ημέρες το casa de Papel εμφανίστηκε στην εξέδρα του "Γ. Καραϊσκάκης". Η τέλεια ληστεία σχεδιάστηκε άψογα και οι "ερυθρόλευκοι" άρπαξαν το εισιτήριο της πρόκρισης στους "32" του Europa League μέσα από τα χέρια της Μίλαν.

Πριν από λίγες ώρες ο Professor Πέδρο Μαρτίνς απέδειξε, όπως ο... συνάδελφος του στη γνωστή τηλεοπτική σειρά, ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση.

Πρώτος απ' όλους ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού είχε διαγνώσει ότι η ομάδα του έχει μεγάλο πρόβλημα στο να τελειώσει τις (πολλές) τελικές που δημιουργεί σε κάθε παιχνίδι. Μέχρι να φτάσουμε στον Γενάρη και να πάρει στα χέρια του έναν ικανό "εκτελεστή", προτίμησε να "φτιάξει" έναν από τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του.

Γι' αυτή τη δουλειά, προτίμησε τον καλύτερο παίκτη του. Τον αρχηγό Κώστα Φορτούνη, ο οποίος από το ξεκίνημα της σεζόν είναι... σεσημασμένος για τις αντίπαλες άμυνες. Προτίμησε να χάσει το δημιουργικό του παιχνίδι ως επιτελικός μέσος, αλλά κέρδισε πολλή περισσότερη ουσία στην επίθεση.

ΤΟ 4-2-3-1 ΕΓΙΝΕ 4-1-2-3

Για να φτάσει στο σημείο να επιλέξει για δεύτερη φορά τον "Φορτού" ως "ψευτοεννιάρι", όπως έγινε στον αγώνα της Πέμπτης, ο 48χρονος τεχνικός έπρεπε να κάνει ορισμένες μετατροπές στη "μηχανή" του. Δεν δίστασε να αλλάξει ακόμη και διάταξη αλλάζοντας το "αγαπημένο" του από το ξεκίνημα της σεζόν 4-2-3-1 σε 4-3-3 ή -για να ακριβολογούμε- σε 4-1-2-3.

Αν το αναλύσουμε λιγάκι, ο Πέδρο Μαρτίνς έχοντας δουλέψει άριστα την ομάδα του από το καλοκαίρι, τις τελευταίες ημέρες την έχτισε ξανά για να τοποθετήσει στην οροφή τον καλύτερο παίκτη του και να βρει αντίδοτο στο πρόβλημα του "εύκολου γκολ". Του έλυσε τα χέρια ο "καταλύτης" που ακούει στο όνομα Γκιλιέρμε, όπως ανάλυσε σχετικά και ο Τσάρλι. Η συμβολή του Βραζιλιάνου χαφ, ο οποίος μπήκε με καθυστέρηση στην εξίσωση, αλλά τείνει να εξελιχθεί στον κορυφαίο αμυντικό χαφ του πρωταθλήματος, ήταν καθοριστική.

Από τη στιγμή που ρόλαρε, πάτησε καλά, βρήκε το ρόλο του, απλά ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται δεύτερο παίκτη "καρφωμένο" μπροστά από τα στόπερ. Ο Γκιλιέρμε κάνει υπέροχα τη δουλειά, με την ποιότητά του, το καθαρό του μυαλό, τις δυναμικές του παρεμβάσεις, το ποδοσφαιρικό του θράσος. Σήμερα ο Μπουχαλάκης είχε την ασφάλεια να πάρει μέτρα προς την επίθεση, να πλαισιώσει εξαιρετικά τον Νάτχο, για να ελευθερώσει αυτή η τριάδα στην κορυφή τον Κώστα Φορτούνη.

Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος που ώθησε τον Ολυμπιακό μετά την τριάρα επί της Μίλαν να φτάσει σε μία ακόμη πιο άνετη, είναι το μάζεμα της επιθετικής τριάδας. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έπαιξαν με μεγάλο πλάτος, μιας και οι Γκερέρο, Φετφατζίδης πλαισιώναν σε κοντινά μέτρα τον προωθημένο "Φορτού". Οι συνεχείς εναλλαγές τους, τα "τριγωνάκια" σε μικρό χώρο, οι κάθετες κινήσεις, μπέρδεψαν για τα καλά την άμυνα των "ροσονέρι". Δεν θα γινόταν κάτι αντίστοιχο κόντρα στη Λαμία; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ, ΠΕΤΥΧΕ

Δεν έτυχε, πέτυχε. Δεν είχε απλά έμπνευση ο Πέδρο Μαρτίνς. Έχει δουλέψει την ομάδα του με τέτοιο τρόπο που έχει πλέον τη δυνατότητα να αλλάζει πράγματα και να μη χαλάει η χημεία. Από εκεί που ο Ολυμπιακός δημιουργούσε 17-18 τελικές και έβαζε με το ζόρι ένα γκολ, κόντρα στην ομάδα του Μάκη Χάβου έβαλε 3 σε 14, ενώ θα μπορούσαν να μπουν τα διπλάσια.

Κι επειδή αναφερθήκαμε στον Γιάννη Φετφατζίδη, ακόμη κι εδώ θα πρέπει να βγάλουμε το καπέλο μας στον Πορτογάλο προπονητή. Την ώρα που πολλοί στο μυαλό τους είχαν "τελειώσει" τον "Φέτφα", για την αδυναμία του να φτάσει στο γκολ με αποκορύφωμα την τεράστια ευκαιρία στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο κόουτς στήριξε για μία ακόμη φορά τον διεθνή άσο. Ίσως και ο ίδιος ο Γιάννης που είχε επιτρέψει στην κακή ψυχολογία να τον διαλύσει, δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Ο προπονητής του, όμως, είχε διαφορετική άποψη.

Βασικός -και λόγω των απουσιών- με τη Μίλαν ο "Φέτφα", βασικός και χθες. Μία, δύο, τρεις, ήρθε και το γκολ. Τρόμαξε να το πανηγυρίσει ο αριστεροπόδαρος άσος. Πρώτα απ' όλους ο ίδιος πρέπει να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του και να δώσει απαντήσεις. Πλέον έχει άλλη μία ευκαιρία να πάρει μπρος για τα καλά.

Αν πάμε και λίγο πιο πίσω, για όσους δεν το πρόσεξαν ο Ρόντερικ Μιράντα που είχε να παίξει από τον αγώνα με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, ήταν εκείνος που με μία κάθετη πάσα προς τον Νάτχο ξεκλείδωσε την αντίπαλη άμυνα για το 1-0 του Γκερέρο. Που καταλήγουμε; Μα στη δήλωση του Μάκη Χάβου. Ο αντίπαλος προπονητής παραδέχθηκε ότι "ο Ολυμπιακός στο ανοικτό γήπεδο μπορεί να σε σκοτώσει" και πρόσθεσε ότι "παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο".

Με λίγα λόγια, μέχρι να μπουν καλά στο κόλπο και οι ενισχύσεις του Γενάρη, οι "ερυθρόλευκοι" οφείλουν να μην πάρουν το πόδι από το γκάζι. Πλέον με την ψυχολογία στα ύψη, πολλά εναλλακτικά πλάνα δράσης και έναν προπονητή πιο ενισχυμένο από ποτέ, η συνέχεια μόνο καλύτερη μπορεί να είναι. Απομένει να δούμε αν ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ που δεν είναι στα καλά του εδώ και αρκετό καιρό θα αντέξει να πάει... τρένο μέχρι το φινάλε. Προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω.

Υ.Γ.: Για το πέναλτι που δεν έδωσε ο Διαμαντόπουλος στον Ομάρ, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο τι γράφτηκε μία εβδομάδα πριν με αφορμή τη διαιτησία του Τζήλου και το... κουκούτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ