OPINIONS

Ολυμπιακός πέρα απ' τα όρια

EUROPA LEAGUE / ÁÑÓÅÍÁË - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÁÑÓÅÍÁË - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Χωρίς Φορτούνη, Σουντανί, Σεμέδο, με -μόλις- έναν επιθετικό, 15 επαγγελματίες και τρία πιτσιρίκια, με 0-1 από το πρώτο ματς, οι μάγκες "ερυθρόλευκοι" κόντρα σε όλους και σε όλα ανατίναξαν (και) το Emirates! Και τώρα παίρνει σειρά η Γουλβς. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει.

Βάλτε του (πιο) δύσκολα. Τι να πεις γι’ αυτή την ομάδα. Την ομαδάρα του Πέδρο Μαρτίνς. Κόντρα σε όλους και σε όλα παρατάχθηκε χθες βράδυ στο Emirates. Χωρίς Φορτούνη, Σουντανί στην επίθεση. Χωρίς τον καλύτερο αμυντικό του, Ρούμπεν Σεμέδο. Χωρίς τον Ποντένσε που μάλλον ζήλευε, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του, βλέποντας από την τηλεόραση τι βραδιά έχασε. Με μόλις 15 επαγγελματίες και τρία πιτσιρίκια. Με 0-1 στην πλάτη από το πρώτο ματς. Μια ομάδα που έχει δώσει ως τώρα 43 επίσημα παιχνίδια από τα τέλη Ιουλίου. Μια ομάδα που δεν σταματά πουθενά, δεν τα παρατάει, μέχρι την τελευταία ανάσα.

Αυτό έκανε και στο σπίτι της Άρσεναλ. Πήγε, το… ανατίναξε κι έφυγε. Με ξεκάθαρο σχέδιο δράσης, πανέξυπνο, με ελεγχόμενο ρίσκο, ψυχή, πίστη και δυνάμεις, έδεσε κόμπο τον Μικέλ Αρτέτα και τα αστέρια του. Τέσσερις αλλαγές χρειάστηκε να κάνει ο Ισπανός κόουτς μέχρι την παράταση. Για να κάμψει την αντίσταση μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που πήγε ξανά με μπλε εμφάνιση στο Λονδίνο και έκανε τεράστιο διπλό (1-2) όπως στις 29 Σεπτέμβρη του 2015, με έναν άλλο Πορτογάλο κόουτς στον πάγκο, τον Μάρκο Σίλβα (2-3).

Με τη συμπαράσταση 6 χιλιάδων και πλέον φίλων τους, οι "ατσίδες με τα μπλε" προκάλεσαν εγκεφαλικά και εμφράγματα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Με τον Σισέ να τινάζει τα δίχτυα στο 53’ έπειτα από "πάρε-βάλε" κόρνερ -ποιου άλλου;- του αιώνιου έφηβου Ματιέ Βαλμπουενά και τον Γιώργο Μασούρα να σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι στο 108', αγγίζοντας τη μεγαλύτερη πρόκριση στην "ερυθρόλευκη" ιστορία, με το σκορ εκείνη τη στιγμή στο 0-1.

Δεν είχε παίκτη, πλην του Λοβέρα, ο Πέδρο Μαρτίνς για να κάνει τρίτη -επιθετική- αλλαγή, την ώρα που οι "κανονιέρηδες" είχαν λυσσάξει για να βρουν γκολ ισοφάρισης με τον Αρτέτα να βηματίζει νευρικά και τις φλέβες να χορεύουν στο κεφάλι του. Μέχρι το 113’. Εκεί που ο Ομπαμεγιάνγκ κατάφερε να νικήσει -με εναέριο βολέ- για πρώτη φορά τον ανίκητο μέχρι εκείνο το σημείο Ζοζέ Σα. Τίποτα, όμως, δεν τελείωσε. Μέσα και ο Αβραάμ. Με 3-5-2 κι όλα για όλα στα 6' που απέμεναν. Με τον Σισέ δεύτερο φορ! Και τελικά, δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, ο Ελ Αραμπί έβαλε το πόδι του, στην πανέξυπνη σέντρα του Μασούρα και προκάλεσε ανατίναξη! Απίστευτο, μοναδικό, συγκλονιστικό.

Ο Ολυμπιακός νίκησε στα 90 λεπτά την Άρσεναλ μέσα στο σπίτι της, άντεξε στα επόμενα 30, δέχθηκε γκολ κι απάντησε, πήρε -εκεί- μια πρόκριση που θα μείνει για πάντα στην ιστορία, περήφανα, παλικαρίσια, πειραιώτικα. Και πλέον βλέπει με την ίδια διάθεση, την ίδια όρεξη και την ίδια έλλειψη άγχους την επόμενη δοκιμασία, με αντίπαλο τη Γουλβς του Ντανιέλ Ποντένσε. Πως το φέρνει η ζωή. Ο Πορτογάλος εξτρέμ που πανηγύριζε μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ισπανία όπου η νέα του ομάδα πέρασε σε βάρος της Εσπανιόλ, την πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ, θα βρεθεί αντίπαλος με εκείνους που μοιραζόταν τα ίδια αποδυτήρια και τις ίδιες αγωνίες εδώ κι ενάμιση χρόνο...

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Έξω από τα όρια κινήθηκε ο Ολυμπιακός. Ξεπέρασε ξανά τον εαυτό του, στο 14ο φετινό ευρωπαϊκό του παιχνίδι. Κάποτε παίκτες που φορούσαν αυτή τη φανέλα παίζοντας σε τόσο υψηλού επιπέδου διοργανώσεις, εκτός έδρας, δεν μπορούσαν να αλλάξουν περισσότερες από τρεις πάσες! Έχαναν από... χωριά, δεν μπορούσαν να κρατήσουν γκολ που πετύχαιναν, γνώριζαν ήττες και αποκλεισμούς με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Το παραδέχθηκε εμμέσως και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μιλώντας στην "Ανατροπή και Πέναλτι" του Sport24 Radio 103,3. Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Ολυμπιακός, αυτός ο Ολυμπιακός, είναι δύναμη κι έξω από τα σύνορα. Έχει κερδίσει το σεβασμό όλης της Ευρώπης.

"Με τον πύρινο του κόσμο που δεν λυγά ποτέ" όπως αναφέρει και ο ύμνος του. Δεν έτυχε, πέτυχε. Προσπάθησαν πολλοί και πολύ άπαντες για να γίνει αυτό που πριν από τη σέντρα έμοιαζε ακατόρθωτο. Έγινε, όμως, και θα μείνει στις μνήμες για πολλά χρόνια. Ο Ολυμπιακός των υπερβάσεων, ο Ολυμπιακός της διαρκούς βελτίωσης, ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς, μια ομάδα μέχρι το μεδούλι που μπορεί πλέον να πετύχει τα πάντα. Πέρυσι ήταν η Μίλαν, φέτος η Άρσεναλ.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΣΤΗ ΜΠΑΛΑ

Στο ποδόσφαιρο τα δανεικά συνήθως επιστρέφονται. Ό,τι δεν έγινε την προηγούμενη Πέμπτη έγινε μετά τα μεσάνυχτα και ήταν ακόμη πιο γλυκό. Το συζητούσαμε νωρίτερα, το μεσημέρι, στη διάρκεια της "Ανατροπής και Πέναλτι" του Sport24 Radio 103,3. Ο Ολυμπιακός μετά και το διπλό στην Τούμπα, απαλλαγμένος από άγχος και με ψυχολογία στον… Θεό, έδειξε και στη Μέκκα του ποδοσφαίρου το υψηλό του επίπεδο. Εκεί που πριν από 5 χρόνια πέτυχε το κορυφαίο διπλό της ιστορίας του, χθες πήρε την κορυφαία πρόκριση.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δούλεψε πάρα πολύ από τον πάγκο γι’ αυτό το ματς. Και στο αγωνιστικό σκέλος και στο εξαγωνιστικό. Δεν δίστασε να κάνει επίδειξη δύναμης αφήνοντας εκτός τον Φουρτούνη που είχε νεύρα επειδή δεν έπαιξε στην Τούμπα. Φώναξε ξανά ποιος είναι το αφεντικό. Προς όλους τώρα που η σεζόν μπαίνει στην τελική της ευθεία. Το βράδυ της Τρίτης μπήκε κι έπαιξε "διπλό" με τους παίκτες του στην τελευταία προπόνηση. Το καλύτερο αγχολυτικό. Τους έδειξε ξανά ότι είναι ένα. Νωρίτερα σε αγγλικό Μέσο είχε δηλώσει, γνωρίζοντας τα προβλήματα, την κούραση, τις απουσίες, αλλά και τις δυνατότητες της ομάδας του "θα δείτε στο Λονδίνο ποιος είναι ο Ολυμπιακός". Και το είδαν. Όχι μόνο στην Αγγλία. Παντού!

Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με τον Τσιμίκα να παίζει με ένα πόδι! Να τον ρωτούν από τον πάγκο αν αντέχει και να λέει "αφήστε με να παίξω"! Αυτό είναι ο Ολυμπιακός. Όλοι για έναν κι ένας για όλους, γι’ αυτή τη φανέλα, γι’ αυτό τον υπέροχο κόσμο, δικαιώνοντας και την πρόβλεψη του Παναγιώτη Ρέτσου πριν από το ματς, ο οποίος είχε προβλέψει το 1-2 και πρόσθεσε: "Τέτοιο κόσμο σαν του Ολυμπιακού δεν έχω δει πουθενά". Δικαιώθηκε απόλυτα ο πιτσιρικάς, επειδή ξέρει…

Πάνω στο χορτάρι με 7 παίκτες και δύο ζώνες πίεσης, οι "ερυθρόλευκοι" ζόρισαν πολύ το build up των γηπεδούχων και απομόνωσε την τετράδα των Πεπέ, Εζίλ, Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ. Με εντολή στον Καμαρά να πιέζει ψηλά κοντά στον Αραμπί, τους Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς να ακολουθούν και τους Μπουχαλάκη, Γκιλιέρμε συν έναν μπακ, ανάλογα με την πλευρά πού βρισκόταν η μπάλα, ο μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, χάλασε το μυαλό της Άρσεναλ.

Τους έκοψε το ρυθμό, έφερε το ματς εκεί που το ήθελε, περίμενε τη δική του στιγμή για να χτυπήσει. Ο Αρτέτα από το 25’ έδωσε εντολή στον Μπεγερίν να μην παίρνει το πλάτος και να αφήνει χώρο στον Πεπέ για να συγκλίνει. Την ίδια στιγμή ζήτησε από τον Τσάκα να καλύψει τα μέτρα ανάμεσα στον Σάκα που είχε εντολή να ανεβαίνει και τον Ομπαμεγιάνκ που πλησίαζε στην περιοχή τον Λακαζέτ.

Σε όλες αυτές τις κινήσεις της σκακιέρας, ο Μαρτίνς είχε απαντήσεις, δικαιώθηκε για τις παρεμβάσεις του στο παιχνίδι, όχι μόνο για τον Μασούρα, αλλά και για τον Γκασπάρ, τον Λοβέρα, τον Αβραάμ. Μέχρι και ο Τοροσίδης που το έζησε έντονα από τον πάγκο μαζί με τους πιτσιρικάς Καραργύρη, Ξενιτίδη, Μπουλάρι, "έπαιζε" μαζί με τους συμπαίκτες του, σα βοηθός του Μαρτίνς.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ;

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από αυτόν τον προπονητή; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να του ανανεωθεί το συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι; Πόση άλλη αμφισβήτηση πρέπει να δεχθεί ο ίδιος και αρκετοί από τους παίκτες του με την παραμικρή αφορμή; Οκτώ μήνες παίζει η ομάδα του στα κόκκινα! Πρωτάθλημα, Κύπελλο, προκριματικά, Champions League, Europa. Και είναι πρώτη σε όλα! Κόντρα σε όλους και σε όλα.

Όχι μόνο απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, αλλά και κόντρα στην ατυχία του. Στις σημαντικές απουσίες που δημιουργήθηκαν σε όλη αυτή την δύσκολη και συνάμα ονειρεμένη πορεία. Στις… τρικλοποδιές που υπήρξαν εντός συνόρων. Για όλα αυτά, ο σεμνός και ταπεινός Πορτογάλος είχε λύσεις. Έβγαζε λαγούς από το καπέλο. Άλλαζε παίκτες και συστήματα, ψάχνοντας πάντα το καλύτερο. Από το περσινό 4-2-3-1, στο αποψινό 4-3-3 που έγινε στο φινάλε μέχρι 3-4-3.

ΜΗΝ ΤΟΥΣ... ΞΥΠΝΑΤΕ

Μέγας είσαι Ολυμπιακέ και θαυμαστά τα έργα σου, αλλά επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία στη σούμα ό,τι αξίζεις παίρνεις. Μέσα από τη δουλειά και την προσπάθεια που θα καταβάλεις. Και αυτός ο Ολυμπιακός είναι πλέον γαλουχημένος για πολύ μεγάλα πράγματα. Το ίδιο ακριβώς θα έγραφα ακόμη κι αν η μπάλα δεν είχε κάνει το χατίρι στους "ερυθρολεύκους" λίγο πριν από το φινάλε. Αν δεν γινόταν σήμερα, θα γινόταν "αύριο". Όσο κι αν η μπάλα είναι... πόρνη, κάποια στιγμή ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει...

Με τον Μπουχαλάκη, τον Τσιμίκα, τον Μπα με τον Σισέ και τον Καμαρά που ήρθαν από ομάδα Β’ Εθνικής στη Γαλλία, τον 35άρη Βαλμπουενά, τον 33χρονο Αραμπί, τους πιτσιρικάδες Λοβέρα και Ραντζέλοβιτς. Τον Γκασπάρ. "Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ και το προσπαθείς, στο τέλος ανταμείβεσαι" όπως δήλωσε και ο "Μπούχα". Τα είπε όλα ο Κρητικός χαφ μέσα σε έντεκα λέξεις. Νωρίτερα, ωστόσο, για 120 λεπτά είχε οργώσει το γήπεδο. Κι αυτός και οι συμπαίκτες του και ο κόσμος του Ολυμπιακού… "Πάμε για νέες περιπέτειες", όπως συμπλήρωσε ο Ανδρέας. Το όνειρο συνεχίζεται στους "16" κόντρα στη Γουλβς και μην τους… ξυπνάτε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άρσεναλ - Ολυμπιακός 1-2: Ο Θρύλος της Ευρώπης
Ολυμπιακός: Οι 14 υποψήφιοι αντίπαλοι των ερυθρόλευκων στο Europa League
Συγκινημένος ο Μαρινάκης: "Τεράστια πρόκριση, μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ο Ολυμπιακός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ