OPINIONS

Ολυμπιακός: Όπως τότε με την Ατλέτικο...

Ολυμπιακός: Όπως τότε με την Ατλέτικο...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται τη μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού τον Σεπτέμβρη του 2014 κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και θυμίζει τις ομοιότητες με την αποψινή κόντρα στη Μπασάκσεχιρ.

Ο Αρντά Τουράν είναι ένα από τα πιο βαριά ονόματα που θα πατήσουν απόψε το χορτάρι του "Γ. Καραϊσκάκης". Στα 32 χρόνια του ο διεθνής μέσος της Μπασάκ έχει διαγράψει μια πορεία στο ποδόσφαιρο που όλοι οι συμπατριώτες του, μηδενός εξαιρουμένου, θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Κατάφερε στα χρόνια της ακμής του να φορέσει τη φανέλα της Ατλέτικο και της Μπαρτσελόνα για μια εξαετία. Τέσσερα χρόνια στη Μαδρίτη και δύο στη Βαρκελώνη.

Απόψε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί μπροστά στον κόσμο του Ολυμπιακού. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από πέντε χρόνια παρά έναν μήνα. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η αναφορά του στη χθεσινή (12/8) συνέντευξη Τύπου όταν ξεκίνησε να μιλά με αυτά τα λόγια: "Να ξέρετε ότι σέβομαι τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Είχαν δημιουργήσει ωραίο θέαμα...".

Ήταν 26 Σεπτέμβρη του 2014. Οι ερυθρόλευκοι του Μίτσελ υποδέχονται τους ροχιμπλάνκος του Ντιέγκο Σιμεόνε με την ισπανική ομάδα ξεκάθαρο φαβορί. Ο Αργεντινός προπονητής της, ωστόσο, είναι τιμωρημένος και βλέπει τον αγώνα από την εξέδρα, κάτι που θα συμβεί απόψε και με τον Οκάν Μπουρούκ. Αμφότεροι πλήρωσαν τα νεύρα τους κι έχασαν το δικαίωμα να είναι δίπλα στους παίκτες τους.

Σε εκείνη την αναμέτρηση, ο Αρντά Τουράν, ήταν ο εγκέφαλος της Ατλέτικο όπως αναμένεται να συμβεί και σήμερα που επιστρέφει στην ενδεκάδα της Μπασάκ. Είναι ασφαλώς ένας από εκείνους που θέλει να μπλοκάρει όσο γίνεται καλύτερα ο Πέδρο Μαρτίνς.

Με το γήπεδο να "φλέγεται", τις εξέδρες γεμάτες και τον κόσμο στον... αέρα, οι φιλοξενούμενοι μπαίνουν στο γήπεδο για να πάρουν τη μπάλα, να επιβάλλουν το ρυθμό τους και να επικρατήσουν. Υπολόγισαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού εκείνη τη νύχτα παίρνοντας ώθηση από 30.000 φίλους τους μασούσαν σίδερα.

Το θυμάται καλύτερα απ’ όλους ο -αρχηγός πλέον- Ομάρ Ελαμπντελαουί που ήταν βασικός και σ’ εκείνη τη μεγάλη «ερυθρόλευκη» βραδιά που ο Ολυμπιακός χτύπησε σαν την κόμπρα κι επιβλήθηκε τελικά με 3-2. Γκολ ο Μασουακού στο 13’ με διαγώνιο σουτ, 2-0 ο Αφελάι στην κόντρα στο 31’. Το πάρτι έχει ανάψει για τα καλά...

Ο Σιμεόνε τα βλέπει όλα αυτά από την εξέδρα, έχοντας δίπλα τον γιο του με φανέλα της ισπανικής ομάδας κι αρχίζει να νιώθει άβολα. Νευρικές κινήσεις, αμηχανία, εκνευρισμός. Ο Μάντζουκιτς βρίσκει τρόπο να μειώσει με κεφαλιά για την Ατλέτικο στο 38’, αλλά οι γηπεδούχοι καλά οργανωμένοι, με το μαχαίρι στα δόντια και συνεπείς στο τακτικό πλάνο, αντέχουν, επιμένουν κι αντιστέκονται...

Στο 73’ ο Μήτρογλου έπειτα από φοβερή ενέργεια του Κασάμι γράφει το 3-1. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Το μόνο που κατάφερε η Ατλέτικο ήταν να περιορίσει το δείκτη του σκορ με γκολ του Γκριεζμάν στο 86’. Τεράστια νίκη για τον Ολυμπιακό, ατελείωτο πανηγύρι, σκυμμένα κεφάλια στα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων.

Κάπως έτσι θέλουν στον Πειραιά να κυλήσει και η αποψινή βραδιά. Ξέρουν ότι η Μπασάκ είναι υποχρεωμένη να επιτεθεί μετά το 0-1 στην Πόλη. Θέλουν τη μπάλα στα πόδια οι παίκτες του τουρκικού κλαμπ. Οι ερυθρόλευκοι, όμως, ξέρουν καλά τι να κάνουν στο ανοικτό γήπεδο. Έτσι έβαλαν όχι ένα, αλλά τρία γκολ στην Πλζεν μετά το 1-0 του Γκιλιέρμε, από κόρνερ του Βαλμπουενά.

Για να έρθει, ωστόσο, το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει και σήμερα, όπως και τότε, το πλάνο του κόουτς να τηρηθεί κατά γράμμα, ο κόσμος να σπρώξει την ομάδα, αλλά να μην τη γεμίσει άγχος και οι ερυθρόλευκοι να εκμεταλλευθούν τις στιγμές τους, έτσι ώστε ο συμπαθής Αρντά Τουράν που μεταξύ άλλων δήλωσε και θαυμαστής του Βασίλη Σπανούλη, να φύγει ξανά σκυμμένος από το γήπεδο...

Για την ιστορία θυμίζουμε και τις ενδεκάδες των δύο ομάδων από εκείνη τη βραδιά που κάποιοι μπορεί να φέρουν στο μυαλό τους σε μερικές ώρες:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτης, Κασάμι (84' Γιαννούλης), Ντομίνγκες (57' Φουστέρ), Αφελάι (69' Εντινγκά), Μήτρογλου.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. (Σιμεόνε): Όμπλακ, Χουανφράν, Γκοντίν, Μιράντα, Ανσάλντι, Μάριο Σουάρεθ (74' Νίγκεθ), Κόκε, Ραούλ Γκαρθία (66' Τσέρτσι), Τουράν, Γκάμπι (56' Γκριεζμάν), Μάντζουκιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ