OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο Φορτούνης νέος Τζόρτζεβιτς

Ολυμπιακός: Ο Φορτούνης νέος Τζόρτζεβιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει για ποιους λόγους ο Κώστας Φορτούνης δεν πρέπει να φύγει ποτέ από τον Ολυμπιακό και γιατί πρέπει να εξελιχθεί σε νέο “Τζόλε” για την ομάδα και τον κόσμο της.

Δεν είναι εύκολο για καμία ομάδα του πλανήτη να πει "δεν πουλάω". Όλοι και όλα έχουν την τιμή τους στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα ένας σύλλογος επιπέδου Ολυμπιακού δεν είναι εύκολο να υψώσει... τοίχος στους υποψήφιους μνηστήρες, αφού υπάρχουν πορτοφόλια στο εξωτερικό που μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση.

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ

Σε κάθε κανόνα, ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ο Κώστας Φορτούνης είναι μία από αυτές. Στα 26 χρόνια του, διανύει την πέμπτη του σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα και το απολαμβάνει περισσότερο απ' οτιδήποτε. Στα δικά μου μάτια και δεν είμαι ο μόνος φαντάζομαι, η περίπτωσή του είναι ανάλογη με εκείνη ενός άλλου μεγάλου αρχηγού, του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος δεν έφυγε ποτέ από τον Ολυμπιακό. Και ως τέτοια, εκτιμώ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους στην ΠΑΕ.

ΑΠΟ ΤΟ "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ" ΣΤΟ ΣΕΦ

Ο "Φορτού" είναι ευτυχισμένος στον Πειραιά. Το δείχνει, το "φωνάζει". Είναι "κομμάτι" του Ολυμπιακού, οπαδός της ομάδας, απολαμβάνει την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή. Κι όταν δεν βρίσκεται στο "Καραϊσκάκη" ή το Ρέντη, περνάει τις ώρες του στο ΣΕΦ δίπλα στην ομάδα μπάσκετ. Όχι για την λεζάντα, αλλά επειδή έτσι γουστάρει. Αυτό τον ευχαριστεί...

Μιλάμε για τον πιο προικισμένο ποδοσφαιριστή, όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Ενός ποδοσφαιριστή που κάθε ελληνική ομάδα θα ήθελε να έχει στο ρόστερ της. Ουδείς το αμφισβητεί, παρότι κάποιοι για ευνόητους λόγους δεν το φωνάζουν.

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ

Ένας μπαλαντέρ υψηλού επιπέδου, για κάποιους ένας σύγχρονος Καραπιάλης, για τους πιο νέους ένας υπέροχος game changer, ο άνθρωπος που "σφραγίζει" με την απόδοσή του, σχεδόν όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού κι όταν δεν το κάνει, αποτελεί είδηση. Ακόμη και χθες κόντρα στον Ατρόμητο που η απόδοσή του δεν κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω της κόπωσης από τα ματς της Εθνικής και κάποιων ενοχλήσεων από μια υπερέκταση στο πρώτο ημίχρονο, δημιούργησε με υπέροχη ασίστ το γκολ της ισοφάρισης του Γκιλιέρμε.

Η φετινή σεζόν είναι η καλύτερή του με την ερυθρόλευκη φανέλα, μαζί με εκείνη της περιόδου 2015-2016 που ήταν στο τιμόνι ένας άλλος Πορτογάλος, ο Μάρκο Σίλβα. Δούλεψε πολύ, κατανόησε τις απαιτήσεις του νέου κόουτς, κατάλαβε ότι πρέπει να ηγηθεί και το κάνει με συνέπεια, στιλ και πολλή ποιότητα.

Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2020. Σε έναν χρόνο και κάτι από τώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει η παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν". Μπορεί τον τελευταίο καιρό να ακούμε και να διαβάζουμε για πιθανές προτάσεις εκατομμυρίων από την Τουρκία ή κάπου αλλού για τον μπαλαντέρ του Ολυμπιακού και της Εθνικής, ωστόσο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ

Όσοι κινούνται στην πιάτσα γνωρίζουν ότι οι σύλλογοι δεν έχουν μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ, όταν ο ποδοσφαιριστής μπαίνει στην τελευταία σεζόν του συμβολαίου του. Για τον απλούστατο λόγο ότι αν η πρόταση που θα φέρει η πλευρά του κάθε παίκτη δεν κριθεί ικανοποιητική, το πλεονέκτημα το έχει ο ποδοσφαιριστής και όχι η εκάστοτε ΠΑΕ.

Μπορεί να περιμένει έξι μήνες και στη συνέχεια να υπογράψει με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι, να βάλει στην τσέπη πολλά περισσότερα, με την ομάδα που ζητάει τα πολλά να χάνει και τα λίγα.

Με τον Φορτούνη, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι ο Κώστας δεν ψάχνεται να φύγει. Δεν ασχολείται με τον επόμενο προορισμό της καριέρας του, αλλά με τον τωρινό. Θέλει να συνεχίσει στον Ολυμπιακό και δεν θα ασχοληθεί με τίποτε άλλο, αν προηγουμένως δεν μιλήσει με την ομάδα του και με τον πρόεδρό της.

Μαρινάκης και Φορτούνης τα έχουν πει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Η μεταξύ τους σχέση ξεφεύγει από την τυπική ιδιοκτήτη - ποδοσφαιριστή. Μπορούν να τα βρουν μέσα σε πέντε λεπτά και με αυτή τη διάθεση θα καθίσουν στο τραπέζι -πιθανολογώ- μέσα στους επόμενους μήνες.

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕ Τ' ΑΣΤΡΑ

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο "Φορτού" δεν παίρνει λίγα λεφτά από τον Ολυμπιακό. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας και ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας του πρωταθλήματος. Δικαίως, επειδή είναι και ο καλύτερος. Τα χρήματά του φέτος ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο € "νετ", για του χρόνου προβλέπεται αύξηση των 100.000.

Αίσθησή μου είναι ότι ο Κώστας δεν θα πάει να ζητήσει από τη διοίκηση τον "ουρανό με τ' άστρα". Ένα καλό συμβόλαιο θα απαιτήσει και περιμένει να το πάρει για να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν τον ενδιαφέρει να πάει στο εξωτερικό, παρά μόνο αν προκύψει πρόταση από κορυφαίο κλαμπ. Σε μια τέτοια περίπτωση, με γεια του με χαρά του. Επειδή, όμως, τα πολύ μεγάλα κλαμπ διαθέτουν και κορυφαίους ποδοσφαιριστές στη μεσοεπιθετική τους γραμμή, δύσκολα θα προκύψει κάτι για να τον δελεάσει. Στην Τουρκία είχε δηλώσει και πέρυσι πως δεν ενδιαφέρεται να πάει όταν τον είχε βάλει στο μάτι η Μπεσίκτας. Δεν θα αλλάξει γνώμη τώρα για τη Φενέρ.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ

Ο μάνατζέρ του (Πολ Κουτσολιάκος) που ήταν το απόγευμα της Κυριακής στο φαληρικό στάδιο, έχει πολύ δυνατές άκρες στη Γερμανία. Εκεί ο Κώστας πήγε, είδε και απήλθε πριν από μερικά χρόνια (Καϊζερσλάουτερν). Δεν του άρεσε, δεν το ευχαριστήθηκε κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μεταναστεύσει ξανά.

Από την άλλη, στον Ολυμπιακό νιώθει πως έχει βρει την Ιθάκη του, όπως συνέβη πριν από κάποια χρόνια με τον Γρηγόρη Γεωργάτο που πήγε σε κοτζάμ Ίντερ, με αστέρια παγκόσμιου βεληνεκούς και πρόεδρο τον Μοράτι, αλλά μέσα του τρωγόταν και ήθελε Πειραιά. Πολλοί λένε ότι έκανε βλακεία τότε ο "Γκέο", ίσως και ο ίδιος να το έχει μετανιώσει.

Υπάρχουν, όμως, τόσες και τόσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποδίδουν καλά εκεί που νιώθουν καλά. Τόσο απλά. Δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές κομπιούτερ βρε αδερφέ, να τους... φορτίζεις και να παίζουν. Παίζει ρόλο και το συναίσθημα, η ψυχολογία, η καρδιά.

Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ

Και κάτι ακόμη ίσως πιο σημαντικό. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει μια πολύ ακριβή βιτρίνα. Τόσοι και τόσοι ποδοσφαιριστές αναδείχθηκαν με τη φανέλα του και πουλήθηκαν στο εξωτερικό, κάποιοι και με πιο πολλά απ' όσα άξιζαν ή είχαν δείξει στο χορτάρι.

Ο Κώστας, όμως, δεν είναι μόνο λεφτά για το σύλλογο, αλλά πολλά περισσότερα. Είναι ο σταρ που θα ταυτιστεί μαζί του ο πιτσιρικάς, το ίνδαλμα που από ένα χωρίο των Τρικάλων έφτασε να είναι το πρώτο βιολί της αγαπημένης του ομάδας, το ζωντανό παράδειγμα για κάθε παιδί που κλωτσάει το τόπι και ονειρεύεται μια μέρα να γίνει το όνομά του σύνθημα στο "Καραϊσκάκη".

Για όλους αυτούς τους λόγους κι επειδή η κουβέντα αναφορικά με το μέλλον του πάει να ανάψει, στο δικό μου μυαλό όλα είναι πάρα πολύ απλά. Ο Φορτούνης πρέπει να μείνει για πάντα στον Ολυμπιακό, να γίνει η σημαία, το σημείο αναφοράς!

Όλοι οι άλλοι, Έλληνες ή ξένοι, μπορούν να έρθουν και να φύγουν. Αρκετοί, άλλωστε, βρίσκονται σε διεθνή ραντάρ. Πάντα, όμως, θα πρέπει να υπάρχει και μια κολόνα, μια αγαπημένη σταθερά.

ΛΙΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ο Κώστας Φορτούνης έχει όλο το πακέτο. Έλληνας, παικταράς, σε ιδανική ηλικία, ώριμος, αρχηγός, έτοιμος για ακόμη καλύτερη συνέχεια. Γι' αυτό και η σωστή εξέλιξη θα πρέπει να είναι η λιτή ανακοίνωση επέκτασης της συνεργασίας, συνοδευόμενη από μία δήλωση Μαρινάκη κι άλλη μία του ποδοσφαιριστή που θα εξηγεί το "γιατί". Τόσο απλά, τόσο ποδοσφαιρικά...

Και κάτι ακόμη. Ο Ολυμπιακός φέτος, με αρχιτέκτονα τον Πέδρο Μαρτίνς, έχτισε από τα θεμέλια μια ομάδα για να επιστρέψει δυναμικά από του χρόνου στην κατάκτηση τίτλων. Ο Φορτούνης είναι το πιο βασικό γρανάζι, ο ακρογωνιαίος λίθος σε αυτή την προσπάθεια και η πιθανή αντικατάστασή του, σε περίπτωση αποχώρησης, φαντάζει από δύσκολη έως απίθανη.

Σίγουρα το κόστος της πιθανής αντικατάστασης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα καλό συμβόλαιο επέκτασης που θα τον δεσμεύει μέχρι τα 29-30 χρόνια του και βλέπουμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ