OPINIONS

Ολυμπιακός: O Δώνης είπε την αλήθεια!

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τις μεγαλύτερες αλήθειες για τον φετινό Ολυμπιακό τις είπε ο προπονητής του Παναθηναϊκού! Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει και αποκαλύπτει πότε έρχεται ο νέος φορ στον Πειραιά...

Αν θελήσει κανείς να μάθει όλη την αλήθεια του φετινού Ολυμπιακού μέσα σε 120 λέξεις, αρκεί να διαβάσει τις δηλώσεις του Γιώργου Δώνη, ο οποίος ήταν καλεσμένος το βράδυ της Κυριακής σε αθλητική εκπομπή.

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, ο οποίος αντιμετώπισε τους "ερυθρόλευκους" την προηγούμενη αγωνιστική στο "Καραϊσκάκη" και είδε την ομάδα του να αποσπά τελικά την ισοπαλία στο Φάληρο, ανέλυσε και την αναμέτρηση του Περιστερίου.

" Έχω δει όλες τις ομάδες. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο δημιουργική ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Είναι αναποτελεσματικός και έχει πρόβλημα στην εκτέλεση. Και δεν αφορά μόνο έναν παίκτη. Εξαιρώντας τον Φορτούνη, οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί του έχουν πρόβλημα στο να σκοράρουν. Από την άλλη είναι επιρρεπής στο λάθος πίσω.

Ο Ατρόμητος άλλαξε το σύστημα του, έπαιξε με πεντάδα πίσω και όταν ο Ολυμπιακός περνούσε την πρώτη ζώνη μετά οι κεντρικοί χαφ του Ατρόμητου δεν μπορούσαν να καλύψουν το πλάτος του γηπέδου. Ο Ολυμπιακός περνούσε πολλές διαγώνιες πάσες και έκανε φάσεις, αλλά κόντρα στην ροή του παιχνιδιού δέχτηκε το γκολ. Φάσεις έβγαζε, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε επειδή δεν είναι καλός στην τελική προσπάθεια. Είναι δυνατός, όμως, στις στημένες φάσεις και έτσι πήρε και σήμερα τη νίκη".

Πράγματι, ο Ολυμπιακός είναι η πιο δημιουργική ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά και η πιο αναποτελεσματική στο σκοράρισμα. Το απέδειξε ακόμη και κόντρα στον Ατρόμητο που ναι μεν δέχεται γκολ με το σταγονόμετρο, αλλά στο συγκεκριμένο ματς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς δημιούργησαν 18 τελικές προσπάθειες (τις 8 στο στόχο), ενώ δέχθηκαν μόλις 5 (4 στο στόχο). Ενώ, λοιπόν, είχαν τετραπλάσιες επισκέψεις στα καρέ του Μέγερι, όχι μόνο δεν τις αξιοποίησαν, κυρίως στο εκρηκτικό πρώτο μισό του α' ημιχρόνου, αλλά κατάφεραν ξανά να δεχθούν γκολ από το πουθενά!

Ο ΣΑ ΚΑΙ Η ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ

Αίσθησή μου είναι πως ο Ζοσέ Σα πραγματοποίησε στο Περιστέρι τη χειρότερη εμφάνισή του από την ημέρα που κάθισε κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού. Πέρα από τη φάση του γκολ που η αντίδρασή του είναι καθυστερημένη και λανθασμένη (σ.σ. με τη μπάλα να πηγαίνει όχι στο πλάι όπως θα έπρεπε, αλλά στα πόδια του Κουλούρη), υπήρξαν άλλες δύο φάσεις που η μπάλα "ζωντάνεψε" στα χέρια του.

Αν ο Πορτογάλος κόουτς θέλει να είναι δίκαιος, τώρα είναι η ώρα να επαναφέρει τον Γιαννιώτη κάτω από τα δοκάρια, αντί του συμπατριώτη του. Να θυμίσω ότι ο Γιαννιώτης μπήκε στο... ψυγείο επειδή κρίθηκε ανεπαρκής στις απαιτήσεις του αγώνα με τον ΟΦΗ στην Κρήτη...

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ, 4 ΓΚΟΛ...

Τι άλλο είπε ο Δώνης για τον "αιώνιο" αντίπαλο της ομάδας του; Ότι πλην του Φορτούνη, όλοι οι άλλοι μεσοεπιθετικοί έχουν πρόβλημα στο γκολ. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα σέντερ φορ, αλλά και των εξτρέμ που δεν σκοράρουν, δεν έχουν το εύκολο γκολ. Ο "Φορτού" που ήρθε πεισμωμένος από τον πάγκο, με τις δύο "τελικές" που μοίρασε σε Καμαρά και Βούκοβιτς (σ.σ. αυτόν "σημάδεψε" και στα δύο γκολ) έφτασε φέτος τα 6 γκολ και τις 8 ασίστ.

Κανείς άλλος παίκτης του Ολυμπιακού δεν έχει ακολουθήσει σε αυτά τα επίπεδα, ούτε κατά προσέγγιση. Ακόμη και ο Λάζαρος που έχει σκοράρει έξι φορές, είχε τέσσερα γκολ με τη Λουκέρνη, αλλά μόλις ένα στο πρωτάθλημα, ενώ δεν έχει δώσει ούτε μία ασίστ!

Ακόμη χειρότερα είναι τα νούμερα του Ποντένσε, ο οποίος έχει πολλές αρετές, αλλά είναι τσακωμένος με το γκολ (2 τέρματα, 2 ασίστ έως τώρα σε 18 συμμετοχές), όπως και ο Φετφατζίδης, ενώ από τους φορ, Γκερέρο και Χασάν έχουν μαζί στο πρωτάθλημα 3 γκολ και μία ασίστ, ενώ ο Μάνος άλλο ένα (στο 1-0 επί του Απόλλωνα). Τρεις φορ, τέσσερα γκολ! Αυτό τα λέει όλα.

Εν ολίγοις, όταν από την επιθετική τετράδα σκοράρει ή δημιουργεί μόνο το 10άρι κι αυτό όταν έχει κέφια (σ.σ. όταν δεν παίζει στη θέση του, όπως έγινε στο ματς με τον Παναθηναϊκό, φαίνεται πως κάνει αγγαρεία...), το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο απ' όσο δείχνει. Δεν είναι μόνο ότι τα ματς κρίνονται σε μια κλωστή, στο πού θα κάτσει η μπίλια.

Είναι κι ότι οι παίκτες πρέπει να δουλεύουν στα... κόκκινα μέχρι το τελευταίο λεπτό, γεγονός που τους επιβαρύνει συνολικά ακόμη κι από πλευρά κούρασης.

Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΕΓΙΝΕ ΝΑΤΧΟ

Στο ματς με τον Ατρόμητο, πάντως, ο Φορτούνης έγινε... Νάτχο. Όπως ο Ισραηλινός σε προηγούμενα ματς ερχόταν "φρέσκος" από τον πάγκο για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στο β' ημίχρονο, έτσι συνέβη την Κυριακή με τον Κώστα. Ο Μπίμπαρς δεν τα πήγε άσχημα στο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε, αλλά η αντικατάστασή του στο ημίχρονο και σωστή ήταν και επιβεβλημένη. Όση βενζίνη είχε την ξόδεψε μέχρι το 40'...

Πολύ καλό παιχνίδι, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, έκανε ο Ματίας Ναουέλ, ο οποίος έβγαλε ενέργεια, ενώ είχε και καλές επιλογές στο αριστερό "φτερό". Σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, ο Μαρτίνς νίκησε κατά κράτος τον Κάναντι, ο οποίος προτίμησε να παίξει με έναν παίκτη στην πτέρυγα. Από τύχη και Μέγερι δεν το πλήρωσε νωρίτερα. Κούτρης - Ναουέλ από τη μία και Τοροσίδης – Ποντένσε από την άλλη δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα σε Σάκιτς και Γιαννούλη αντίστοιχα. Από τα άκρα βγήκαν όλες οι προσπάθειες του Ολυμπιακού στο εκρηκτικό πρώτο 24άλεπτο.

Ο αριστερός μπακ του Ατρομήτου, μάλιστα, θα έπρεπε να έχει αποβληθεί πριν ή αμέσως μετά από τον Μπουσούλατζιτς, επειδή ήταν τουλάχιστον προκλητικός. Το ότι ανήκει στον ΠΑΟΚ δεν σημαίνει ότι έπρεπε -στο συγκεκριμένο παιχνίδι- να ρίχνει αγκωνιές και να πατάει τους αντιπάλους του. Διεθνής παίκτης είναι... Όλα έχουν ένα όριο! Στη φάση του 61' που ανατρέπει τον Φορτούνη, πέναλτι δεν είναι (σ.σ. η ανατροπή γίνεται οριακά εκτός περιοχής), αλλά δεύτερη κίτρινη είναι και μαρς... Για να τα λέμε όλα, τεράστια ανοησία και του Σισέ που κλώτσησε τον Κουλούρη, ενώ είχε σφυριχθεί οφσάιντ.

ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡ

Για να μην πάμε μακριά τη βαλίτσα, πολύ μεστό παιχνίδι έκανε και ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος εκεί που χρειάστηκε έβγαλε και τσαμπουκά, έστω κι αν του ξέφυγαν μερικά γαλλικά (προς τον Χατζηισαΐα). Σε τέτοια ματς χρειάζονται κι αυτά. Να μην μασήσεις, να σε νιώσει ο αντίπαλος. Όσοι έχουν παίξει μπάλα έστω και σε τοπικά, το ξέρουν και το καταλαβαίνουν...

Σχετικά με τον σέντερ φορ που αναμένεται στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, στις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Πέδρο Μαρτίνς ο Πορτογάλος έχει ζητήσει να τον έχει από τα Χριστούγεννα, ώστε να είναι διαθέσιμος με το πού θα μπούμε στο 2019. Από το πρώτο ματς. Έχει υποδείξει, μάλιστα, τον "εκλεκτό". Και η διοίκηση έχει δεσμευθεί πως θα του κάνει το χατίρι...

Υ.Γ. Είναι τουλάχιστον ανέκδοτο να ισχυρίζονται ακόμη και... καθηγητάδες διαιτησίας πως το γκολ του Βούκοβιτς είναι οφσάιντ επειδή η μπάλα από την κεφαλιά του Καρασαλίδη, "γλείφει" τον ώμο του Σισέ που δεν τη βλέπει καν, πριν καταλήξει στον Σέρβο στόπερ. Μέχρι και ο Μπασινάς, με τον Ντέμη και τον Δώνη, διαφώνησαν φωναχτά, την "είπαν" εν ολίγοις του Τάσου Κάκου όταν στάθηκε στο γράμμα κι όχι στην ουσία του κανονισμού, αναγκάζοντάς τον να το "μαζέψει" στη συνέχεια (σ.σ. "πολύ δύσκολη φάση" κ.λπ.)! Για να μην τρελαθούμε τελείως...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ