OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο δεύτερος Ποντένσε

Ολυμπιακός: Ο δεύτερος Ποντένσε

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την καταλυτική παρουσία του "υδραυλικού" Ποντένσε -έχει μπει στο μάτι του Φερνάντο Σάντος-, δίπλα στον αέρινο Φορτούνη, γιατί είναι σημαντικό το σούπερ δίδυμο να γίνει καρέ και καταλήγει στον… Μπιορν Ένγκελς.

Δεν ξέρω πόσοι και πόσο το έχουν σκεφτεί στη διάρκεια της σεζόν, αλλά ο Ολυμπιακός έχει βάλει στη μηχανή του έναν παίκτη αξίας πολλών εκατομμυρίων. Είναι άγνωστο αν θα φτάσει ποτέ τα 60.000.000 που τον είχε κοστολογήσει η Σπόρτινγκ, τοποθετώντας σχετική ρήτρα στο συμβόλαιό του.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο "υδραυλικός" Ποντένσε στην Ελλάδα θα ερχόταν μόνο για διακοπές, αν δεν τον είχαν αρπάξει οι "ερυθρόλευκοι" ως ελεύθερο μετά το απότομο διαζύγιο του με την ομάδα της Λισαβόνας.

Ο κοντούλης Πορτογάλος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δύο καθοριστικούς πόλους στην επίθεση του Ολυμπιακού, πλάι στη σταθερή αξία που ακούει στο όνομα Κώστας Φορτούνης. Όταν αυτοί οι δύο δεν είναι στο γήπεδο υπάρχει πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Το είδαμε και στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Λαμία για το Κύπελλο. Από τη στιγμή που πάτησαν στο χορτάρι έγειρε το γήπεδο και η υπεροχή των γηπεδούχων από φλύαρη έγινε ουσιαστική, έστω κι αν η μπάλα δεν τους έκανε το χατίρι.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Δεν θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια έναν τόσο προικισμένο εξτρέμ στον Ολυμπιακό. Έναν παίκτη-σαΐτα, άπιαστο στο "ένας με έναν", ακραίο ποδοσφαιριστή που μπορεί να εκθέσει τον αντίπαλο μπακ. Κι όσοι διαφωνείτε ή έχετε αμφιβολία, θυμηθείτε τι είχε δηλώσει ο Βιεϊρίνια έπειτα από το πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Φάληρο κι ας είχε νικήσει η ομάδα του, όπως είχε νικήσει.

Ο Ποντένσε, ο οποίος για όσους δεν το ξέρουν ήταν μέλος όλων των μικρών εθνικών συγκροτημάτων της πατρίδας του και βασικός στη Κ21 (9 ματς, 3 γκολ) έχει και συγκεκριμένες αδυναμίες. Δεν έχει το εύκολο γκολ στο ρεπερτόριό του, ενώ υστερεί και ανασταλτικά. Όταν ξεχνάει να γυρίσει, ο μπακ πίσω του έχει πρόβλημα, αλλά δεν μπορείς, όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο, να τα έχεις όλα.

Χωρίς διάθεση υπερβολής, θεωρώ ότι ο Ντανιέλ, με τα 165 εκατοστά μπόι, είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα κι επειδή ο Ολυμπιακός έχει το προνόμιο να ανήκει στο ρόστερ του, θα πρέπει να τον αξιοποιήσει σε απόλυτο βαθμό. Το πόσο θα διαρκέσει η παρουσία του στον Πειραιά, άλλωστε, δεν εξαρτάται μόνο από την επιθυμία των "ερυθρολεύκων" ή τη διάρκεια του συμβολαίου του, αλλά από τις ορέξεις του μεγαλομάνατζερ Ζόρζε Μέντες.

ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ

Επειδή, ωστόσο, η πορεία του φαίνεται διαρκώς ανοδική και δεν αποκλείεται ακόμη και η κλήση του στην Εθνική Ανδρών της Πορτογαλίας από τον παλιόφιλο Φερνάντο Σάντος, ο ρόλος του την επόμενη σεζόν, αν δεν προκύψει κάποια σούπερ πρόταση για περήφανη πώληση, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο ενισχυμένος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος μετράει ήδη 36 συμμετοχές, 6 γκολ και 7 ασίστ. Εν ολίγοις. πρόκειται για την κορυφαία σεζόν της καριέρας του έως την επόμενη. Είναι, άλλωστε μόλις στα 23…

Στο πολύ πιθανό σενάριο, λοιπόν, ότι συνεχίζει και του χρόνου στην ομάδα του Πειραιά και σε συνδυασμό με την απογείωσή του, από τη στιγμή που μετακινήθηκε στη δεξιά πτέρυγα, όπου είναι πολύ πιο ουσιαστικός, το ζητούμενο είναι το σούπερ δίδυμο με τον Φορτούνη να εξελιχθεί σε… καρέ.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΟΝΤΕΝΣΕ ΚΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠ ΓΚΟΛΤΖΗΣ

Η διοίκηση σε συνδυασμό με τον κόουτς Μαρτίνς, θα πρέπει από τώρα να εντείνει τις προσπάθειες για να έρθει ένας ακόμη… Ποντένσε, αλλά κι ένας τοπ επιθετικός για να εκτοξευθεί όλο το σύστημα στο επιθετικό σκέλος. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και απίθανο. Όπως βρέθηκε πέρυσι το καλοκαίρι ο Ντανιέλ, μπορεί έως το επόμενο να προκύψει και κάποια άλλη ανάλογη περίπτωση. Με "ζευγάρι" τους Ποντένσε και Ομάρ δεξιά, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο, αριστερά. Κι αν αυτό συμβεί, το μείγμα θα είναι εκρηκτικό.

Ο "τούρμπο" Ποντένσε, αν συνεχίσει στις ίδιες στροφές, την επόμενη σεζόν θα είναι βελτιωμένος τουλάχιστον κατά 30%. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ πρώτης και δεύτερης σεζόν ενός ποδοσφαιριστή που βρίσκεται σε μια νέα ομάδα. Η πρώτη χρονιά είναι προσαρμογής, η δεύτερη εκτόξευσης, αν φυσικά αξίζει και είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

Αν θέλουμε να το πιάσουμε σφαιρικά το θέμα, βέβαια, το μείζον πρόβλημα του Ολυμπιακού ενόψει της επόμενης σεζόν, δεν είναι μόνο η βελτίωση της επίθεσης, αλλά της άμυνας. Κι όταν αναφερόμαστε στην άμυνα, εννοούμε την ανασταλτική λειτουργία συνολικά. Επειδή, όμως, τα περισσότερα γκολ που έχουν δεχθεί οι "ερυθρόλευκοι", είναι από την καρδιά της άμυνάς τους, χρειάζεται κι ένας ακόμη καλύτερος στόπερ τουλάχιστον.

Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΓΚΕΛΣ

Στη δική μου θεώρηση, στον "σετ" Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς, θα ταίριαζε μια χαρά ο Μπιορν Ένγκελς! Ο Βέλγος στόπερ που φέτος με τη φανέλα της Ρεν έχει γράψει 25 ματς, όλα βασικός, με προίκα ένα γκολ. Έχω την αίσθηση ότι ο 24χρονος πλέον παίκτης που σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει... γυαλίσει ξανά στην Άρσεναλ, θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά σε μια ομάδα με ξεκάθαρο/δομημένο πλάνο, αρχή και τέλος.

Καλός τεχνίτης, συνεπής από πλευράς τακτικής, ικανός να συνεισφέρει στο build up που ζητάει ο Πορτογάλος κόουτς, θα κούμπωνε μια χαρά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να τον αγοράσει η Ρεν, κάνοντας χρήση της σχετικής οψιόν, αλλά αν στον Ολυμπιακό έχουν τη δυνατότητα να τον επαναφέρουν για μια δεύτερη ευκαιρία, θα ήταν η πρώτη (μου) επιλογή. Αν όχι και ο Μολέντο δεν είναι κακή λύση, παρότι το καλοκαίρι θα πλησιάζει τα 32.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ