OPINIONS

Ολυμπιακός: Μεταγραφές - επιστροφές 5-4

Ολυμπιακός: Μεταγραφές - επιστροφές 5-4

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται μικρές μεταγραφικές ιστορίες του καλοκαιριού και αποκαλύπτει πως και γιατί εκείνοι που επέστρεψαν στον Πειραιά βρήκαν πιο εύκολα το δρόμο προς την ενδεκάδα του Πέδρο Μαρτίνς

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού το ρόστερ του Ολυμπιακού ξηλώθηκε και ράφτηκε από την αρχή. Τα 2/3 του έμψυχου δυναμικού άλλαξαν, με αποτέλεσμα στη φετινή ενδεκάδα να βρίσκονται μόλις δύο νέα πρόσωπα. Πρόκειται για τον αρχηγό Κώστα Φορτούνη και τον υπαρχηγό Ομάρ Ελαμπντελαουί.

Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί στα πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς ως βασικές επιλογές δεν ήταν πέρυσι στο ρόστερ της ομάδας!

Εδώ, ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά που χρίζει ανάλυσης. Από τις συνολικά 20 αφίξεις, οι 14 αφορούν μεταγραφές, ενώ οι υπόλοιποι είναι πρώην παίκτες της ομάδας οι οποίοι απλά επέστρεψαν.

Τοροσίδης και Τουρέ, βέβαια, απουσίασαν χρόνια από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ρέντη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις (Μπουχαλάκης, Τσιμίκας, Βούκοβιτς και Γιαννιώτης) είχαν πολύ πιο πρόσφατα περάσματα από το αθλητικό κέντρο του συλλόγου και το γήπεδο "Γ. Καραισκάκης".

Εδώ εντοπίζεται και το εντυπωσιακό της ιστορίας. Η αναλογία μεταγραφών - επιστροφών που βρήκαν θέση στην ενδεκάδα του νέου Ολυμπιακού είναι στο 5-4!

Πολύ πιο εύκολα και αρμονικά βρήκαν βρήκαν πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνοι που είχαν προλάβει να γνωρίσουν τις απαιτήσεις του συλλόγου και το βάρος της φανέλας του, παρά εκείνοι που αποτέλεσαν μεταγραφές, έστω κι αν κάποιοι από τους νεοφερμένους στοίχισαν εκατομμύρια.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ...

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πίστευαν στις αρχές του καλοκαιριού ότι Γιαννιώτης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης και Βούκοβιτς θα εξελίσσονταν σε πυλώνες της φετινής ομάδας και βασικά εργαλεία στα χέρια ενός προπονητή που έφυγε πρώτη φορά από την πατρίδα του για να εργαστεί κι έχει παραδεχθεί πως φέτος δουλεύει με το καλύτερο ρόστερ που είχε ποτέ στην καριέρα του.

Από την άλλη πλευρά, εισιτήριο για την πρώτη σειρά των επιλογών της τεχνικής ηγεσίας από τις μεταγραφές έχουν εξασφαλίσει ως τώρα μόνο οι Μεριά, Ποντένσε, Λάζαρος, Γκερέρο και Καμαρά!

Κάπου εδώ έχει σημασία να αναφερθούμε στο "πως" και το "γιατί" όλοι οι παραπάνω έφτασαν στο κατώφλι της ενδεκάδας αφήνοντας πίσω παίκτες με βαριά βιογραφικά όπως οι Γκιλιέρμε, Νάτχο, Τουρέ, Τοροσίδης.

Πέρα από το προφανές ότι δηλαδή αρκετοί από τους νεοσύλλεκτους ήρθαν ως ελεύθεροι άρα έχασαν μέρος της προετοιμασίας και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ρολάρουν από πλευράς αγωνιστικού ρυθμού, παίζει ρόλο και η απόκριση στις εντολές του προπονητή.

ΚΑΜΑΡΑ-ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ

Ο Μαντί Καμαρά, ως το πιο ξεχωριστό παράδειγμα, ήρθε άγνωστος από την Αζαξιό με τον άνθρωπο που τον εντόπισε, Φρανσουά Μοδέστο, να παραδέχεται πως " αρχικά προοριζόταν για 4-5 επιλογή στη μεσαία γραμμή".

Ο νεαρός από τη Νέα Γουινέα, ωστόσο, όχι απλά έπεσε στα βαθιά, αλλά κολύμπησε ως άλλος... Σπύρος Γιαννιώτης. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα υπάκουος, εξαιρετικά προσαρμοστικός και αποτελεί αναμφίβολα μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν.

Στην άμεση προσαρμογή του, έπαιξε ρόλο και η καλή χημεία με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη, ο οποίος έπειτα από μία σεζόν στη Νότιγχαμ με καλό πρώτο γύρο και κακό δεύτερο (25 συμμετοχές, 2 γκολ) δυσκολεύθηκε να το πιστέψει όταν ενημερώθηκε πως ο νέος κόουτς του Ολυμπιακού τον υπολογίζει και τον θέλει πίσω στην ομάδα.

Τελικά, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε πει... αλήθεια, καθώς μέχρι τώρα ο 25χρονος Κρητικός μέσος μετράει 12 συμμετοχές κι ένα γκολ, ενώ ο Καμαρά έχει παίξει σε 14 ματς, έχοντας πετύχει με τη σειρά του ένα γκολ (κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης με σουτ από τα 30 μέτρα). Στην περσινή σεζόν παίζοντας στη "Ligue 2" με τη -μικρομεσαία- Αζαξιό είχε 30 συμμετοχές (ένα γκολ).

Για κάποιους δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι δύο μέσοι πέρα από το μέσο όρο ηλικίας τους (23 χρόνια) που τους παρέχει τη δυνατότητα να έχουν υψηλούς δείκτες αντοχής και φυσικής κατάστασης, προέρχονται και από "γεμάτες" σεζόν, ενώ έχουν δέσει και μεταξύ τους με τον "Μπούχα" στο "6" και τον Μαντί στο "8".

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ "ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ"

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Ανδρέα Γιαννιώτη, ο οποίος αποχώρησε πέρυσι αρχές Σεπτέμβρη για να μετακομίσει στον Ατρόμητο. Εκεί γέμισε τα γάντια του με 26 ματς (2.340 λεπτά), έπεισε ότι αντέχει την πίεση και στη διάρκεια της προετοιμασίας με αποτέλεσμα ως τώρα να είναι βασικός σε 12 ματς του Ολυμπιακού.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι και ο Γιάγκος Βούκοβιτς. Ο Σέρβος "υπουργός άμυνας", όπως τον βάφτισαν στο διάστημα της παρουσίας του στην Τουρκία, πέρυσι πέρασε από τον Πειραιά και δεν ακούμπησε. Έπαιξε σε 5 μόλις παιχνίδια, παρότι είχε αποκτηθεί ως βασική επιλογή από τον Μπέσνικ Χάσι.

Έφυγε με συνοπτικές διαδικασίες τον Γενάρη για την Ιταλία και την Ελλάς Βερόνα όπου έγραψε στο κοντέρ 15 παρουσίες. Φέτος έχει ήδη 13 και δικαίως αποτελεί κολόνα της άμυνας, ως ο πιο βασικός από τους διαθέσιμους στόπερ.

Ο... ΑΓΡΑΦΟΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε και η επιστροφή στο μέλλον του Κώστα Τσιμίκα. Ο 22χρονος μπακ έφυγε ουσιαστικά... άγραφος τον Γενάρη του 2017 με προορισμό την Έσμπιεργκ (Δανία), έμεινε για έξι μήνες και στη συνέχεια μετακόμισε στην ολλανδική Βίλεμ. Εκεί συγκέντρωσε τα πρώτα του γαλόνια με συμμετοχή σε 37 αγώνες.

Ακόμη κι αυτό το παράσημο, ωστόσο, δεν είχε πείσει σχεδόν κανέναν ότι θα επέστρεφε τόσο δυναμικά, θα έπαιρνε ενδεκαδάτη φανέλα, θα έγραφε ως τώρα 12 παρουσίες, ενώ θα έφτασε μέχρι την Εθνική Ανδρών όπου πραγματοποίησε, μάλιστα, και τις πρώτες του δύο παρουσίες (στο αρχικό σχήμα).

Στον αντίποδα, οι πολύ πιο έμπειροι Βασίλης Τοροσίδης και Γιάγια Τουρέ παραμένουν στον προθάλαμο της ενδεκάδας. Ο πρώτος στα 33 χρόνια του, παραμένει εξαιρετικά πολύτιμος, όπως απέδειξε στις δύο τελευταίες του παρουσίες με Ντουντελάνζ και Παναχαϊκή, ματς στα οποία σκόραρε κιόλας με ισάριθμες κεφαλιές.

Μέχρι τώρα έχει πάρει χρόνο σε 7 επίσημα ματς με συνολικό χρόνο 222 λεπτά. Όσο για τον "πολύ" Γιάγια Τουρέ το γεγονός ότι πέρυσι υπολογιζόταν ελάχιστα στη Σίτι (17 συμμετοχές με συνολικό χρόνο 883'), δεν του έχει επιτρέψει να αγωνιστεί φέτος σε περισσότερα από 4 ματς (194') και αυτά σε ρόλο 10αριού.

ΠΟΝΤΕΝΣΕ ΚΑΙ ΛΑΖΑΡΟΣ

Από τις μεταγραφές, εκείνοι που ήρθαν κι... έδεσαν είναι οι Ντανιέλ Ποντένσε και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με 14 ματς, 2 γκολ, μία ασίστ ο Πορτογάλος, με άλλες τόσες και 5 γκολ ο Μακεδόνας διεθνής ακραίος.

Τη θέση του δεξιού στόπερ έχουν μοιραστεί ως τώρα οι Μιράντα, Μεριά (9 ματς ο πρώτος, 8 ο δεύτερος), ενώ στην κορυφή της επίθεσης έχει καθιερωθεί ο Ισπανός Γκερέρο (13 παιχνίδια, 5 γκολ), με τον Αιγύπτιο Χασάν να ακολουθεί (8 συμμετοχές, ένα γκολ).

Κάπως έτσι έχει μοιράσει τον χρόνο στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού ο Πέδρο Μαρτίνς με εκείνους που επέστρεψαν για μια δεύτερη ευκαιρία να έχουν κερδίσει -αναλογικά- τη "μάχη". Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει και στη συνέχεια, καθώς η εξέλιξη της σεζόν μπορεί να προκαλέσει ανατροπές και να φέρει τα πάνω-κάτω...

Μην ξεχνάμε ότι έρχονται με... φόρα οι Σισέ, Γκιλιέρμε, Ναουέλ, Νάτχο, Φετφατζίδης, Μάνος, Κούτρης, Σα, οι οποίοι έως τώρα έχουν παίξει από λίγο έως ελάχιστα.

'Οσο για τους Φορτούνη και Ομάρ, σε αυτό το νέο ξεκίνημα, διανύουν μία από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας τους. Ο πρώτος που άρχισε να δουλεύει από το καλοκαίρι (με τον διάσημο γυμναστή Γιανίκ Ομπενάουερ) για να επιστρέψει δριμύτερος στη δράση μετράει 14 ματς, 4 γκολ και 5 ασίστ, ενώ ο Ελαμπντελαουί σε ανάλογο αριθμό συμμετοχών έχει πετύχει ένα γκολ κι έχει δώσει δύο τελικές πάσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ