OPINIONS

Ολυμπιακός: Κέρδη και καμπανάκι

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το τι πρέπει να κρατήσει και τι πρέπει να πετάξει ο Πέδρο Μαρτίνς ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό από την 4άρα επί του Άρη.

Περίπου ένα 24άωρο πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον Άρη είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο πως περιμένει ο Πέδρο Μαρτίνς την ομάδα του Σάββα Παντελίδη. Στο τι έχει επισημάνει στους παίκτες του ότι πρέπει να προσέξουν και τι πρέπει να κάνουν για να φτάσουν στο πολύτιμο τρίποντο.

Τελικά οι τρεις πόντοι ήρθαν για τους "ερυθρόλευκους" ανήμερα των γενεθλίων, πιο δύσκολα απ' ότι έδειξε ο φωτεινός πίνακας του "Γ. Καραϊσκάκης". Δέκα ημέρες μετά τον αποκλεισμό – σοκ από τη Λαμία, σε ένα παιχνίδι που οι γηπεδούχοι δημιούργησαν 28 τελικές, δέχθηκαν μόλις μία και ηττήθηκαν 1-0, 6 τελικές στο στόχο (7 συνολικά) ήταν αρκετές για να σημειώσουν 4 γκολ και να φτάσουν σε μία από τις πιο άνετες και επιβλητικές νίκες τους από το ξεκίνημα της περιόδου.

Ασφαλώς κι έχει πολλούς λόγους να είναι χαρούμενος ο Πορτογάλος τεχνικός με αυτή την επίδοση της ομάδας του σε μια καμπή της περιόδου που ο Ολυμπιακός έχει μείνει εκτός στόχων. Οι παίκτες του αγωνίζονται ουσιαστικά για τη... φανέλα και για να πείσουν ότι είναι απαραίτητοι για την "επόμενη μέρα".

Αυτό το παιχνίδι, ωστόσο, έχει και δεύτερη ανάγνωση. Υπήρχαν στοιχεία που δεν άρεσαν, αδυναμίες που φάνηκαν ξεκάθαρα και δεν θα πρέπει να μπουν κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας. Σε μία εβδομάδα οι "ερυθρόλευκοι" αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ κι αν επαναλάβουν τα ίδια λάθη, θα υπάρξει πρόβλημα.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τα κέρδη του Ολυμπιακού από το 4-1 επί του Άρη:

1. Ομάρ Ελαμπντελαουί: Γύρισε ο Νορβηγός μπακ που τόσο έλειψε από τις 3 Φλεβάρη και η ομάδα απέκτησε ισορροπία στις πτέρυγες. Ο 27χρονος αμυντικός, επέστρεψε με πατημένο γκάζι στην ενδεκάδα κι έδωσε την ασίστ για το 1-0 στο 27ο λεπτό.

Μια κάθετη πάσα του Φορτούνη στο overlap που επιχείρησε ο Ομάρ, ήταν αρκετή για να βγει στην πλάτη της άμυνας και να δώσει έτοιμο γκολ στον Γιώργο Μασούρα. Με αυτή την ασίστ ο Ελαμπντελαουί έπιασε τους Ζαμπά, Μπίσεσβαρ και Φορτούνη στη 2η θέση της κατάταξης του πρωταθλήματος με 5, ενώ ο Ποντένσε έχει μία περισσότερη.

2. Γιώργος Μασούρας: Ήρθε αθόρυβα τον Γενάρη στον Πειραιά, αλλά από τότε έχει κάνει αρκετή φασαρία με την απόδοσή του, αλλά και τα σημαντικά γκολ του. Πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται στη 2η θέση των σκόρερ του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα της σεζόν, έχοντας ένα λιγότερο από τον Φορτούνη, έχει ανοίξει το δρόμο για τρία σημαντικά τρίποντα εντός έδρας.

Ο "Φορτού" έχει 10 γκολ στο πρωτάθλημα, ο Μασούρας 9 (6 με τον Πανιώνιο στον πρώτο γύρο), επίδοση με την οποία ισοφάρισε τον Πρίγιοβιτς. Ο 25χρονος εξτρέμ σκόραρε στο 8' στην αναμέτρηση με τη Λάρισα (4-0), στο 15' με τον ΟΦΗ (5-1) και στο 27' χθες (4-1).

3. Ντανιέλ Ποντένσε: Ο... διάβολος από την Πορτογαλία πέτυχε άλλα δύο γκολ, το ένα ωραιότερο από το άλλο, έχοντας και τη βοήθεια της τύχης, καθώς στο 2-0 η μπάλα βρίσκει στο πόδι του Βαλεριάνου (σ.σ. από τους καλύτερους του Άρη) και στο 3-1 σε εκείνο του Βέλεθ. Ο Ντανιέλ είναι πραγματικά ασταμάτητος τον τελευταίο καιρό, δείγμα του ότι έχει στην άκρη του μυαλό του και την κλήση στην Εθνική Πορτογαλίας.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι πως με τις δηλώσεις του, μετά την ανάδειξή του ως ΜVP της αναμέτρησης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Ολυμπιακός του χρόνου θα επιστρέψει στην κατάκτηση τίτλων, κάτι που δείχνει πως θέλει να συνεχίσει για τουλάχιστον άλλη μία σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα.

4. Κώστας Φορτούνης: Ήταν ένα από τα ελάχιστα παιχνίδια φέτος που η μπάλα πέρασε τόσο λίγο από τα πόδια του αρχηγού. Μπορεί η πάσα-κλειδί για το 1-0 προς τον Ομάρ να ήταν δική του, ωστόσο, δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι αυτή τη φορά χρειάστηκε να σφίξει τα δόντια, καθώς αποχώρησε τραυματίας από τη Ριζούπολη. Το γεγονός, όμως, ότι η ομάδα του νίκησε και μάλιστα με επιβλητικό σκορ επί ενός τόσο ανταγωνιστικού αντιπάλου, χωρίς μεγάλη συμμετοχή του κορυφαίου παίκτη, αποτελεί ασφαλώς μεγάλο κέρδος.

5. Λεονάρντο Κούτρης: Ό,τι καλό έφτιαξε ο Ομάρ από δεξιά, δημιούργησε και ο Κούτρης από αριστερά. Εξουδετέρωσε τον Ματέο Γκαρσία αμυντικά, πήρε προσπάθειες και στην επίθεση. Σε μία από αυτές οι "ερυθρόλευκοι" ζήτησαν χέρι (του Βέλεθ) και σε μία άλλη έφτιαξε το γκολ του Γκερέρο. Είχε δυνάμεις να κάνει κούρσα... βέλους στο 90' και να δώσει ασίστ.

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ, ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ, ΑΒΙΑΣΤΑ ΛΑΘΗ

Από 'κει και πέρα, ωστόσο, επειδή ένας κόουτς πρέπει να βλέπει ένα παιχνίδι συνολικά και να μη στέκεται μόνο στο τι πήγε καλά, οφείλουμε να σταθούμε και σε ορισμένα άλλα συμπεράσματα:

1. Νωθρό ξεκίνημα: Ο Σάββας Παντελίδης αποκάλυψε ότι η διάταξη της ομάδας του ήταν 4-2-3-1 στην επίθεση και 4-4-2 στο ανασταλτικό σκέλος. Είναι αλήθεια ότι με συντονισμένη πίεση και κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, ο Άρης αποσυντόνισε τον Ολυμπιακό μέχρι το 1-0 που άλλαξε τις ισορροπίες. Με πρέσινγκ πίσω από τη μπάλα, καλές επιστροφές και κινήσεις στο χώρο οι "κίτρινοι" έφτασαν τουλάχιστον τρεις φορές με απειλητικές διαθέσεις στην περιοχή του Σα.

Αν, μάλιστα, ο Φετφατζίδης που έκανε εξαιρετική εμφάνιση, δεν είχε τις γνωστές αδυναμίες στο σκοράρισμα, τα πράγματα θα είχαν γίνει πολύ πιο δύσκολα. Το ξεκίνημα των "ερυθρολεύκων" στο ματς ήταν άνευρο και πολύ νωθρό.

2. Αβίαστα λάθη: Πέρα από το νωθρό ξεκίνημα, οι παίκτες του Ολυμπιακού εγκλωβίστηκαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα και από την έλλειψη ρυθμού, αλλά και από τα αβίαστα λάθη. Έγιναν χοντράδες τόσο από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, όσο και από τους δύο ανασταλτικούς χαφ. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η μπάλα σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού έφτασε ελάχιστες φορές με ασφάλεια στα πόδια του Φορτούνη.

Αυτό έγινε κυρίως επειδή κάλυψε πολλά μέτρα και κέρδισε όλες τις δεύτερες μπάλες το "μηχανάκι" Μανώλης Σιώπης. Ο 24χρονος μέσος με το ασταμάτητο τρέξιμο και τη μαχητικότητά του, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του στη μάχη του άξονα, την ώρα που ακόμη και ο συνήθως ψύχραιμος Γκιλιέρμε έδειχνε να τα έχει χαμένα.

3. Πάλι αστείο γκολ: Έβαλε τέσσερα γκολ, αλλά πάλι δέχθηκε ένα που θα μπορούσε εύκολα να αποφύγει. Την κούρσα του Βαλεριάνου από δεξιά που φτάνει ως την τελική γραμμή, τσεκάρει ο Ποντένσε, ο οποίος, ωστόσο, κάποια στιγμή σταματά και αφήνει τον αντίπαλό του μόνο του με... όλες τις επιλογές.

Ο αμυντικός του Άρη γυρίζει τη μπάλα με την άνεσή του κι έπειτα από την κόντρα στον Μπουχαλάκη, φτάνει στον Μαρτίνες. Ο τελευταίος με μία προσποίηση πετυχαίνει ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του.

Όλα αυτά ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα ενόψει του "αιώνιου" ντέρμπι, επειδή πολύ απλά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Γιώργο Δώνη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ