OPINIONS

Ολυμπιακός: Kαθάρισαν οι... λίγοι!

Ολυμπιακός: Kαθάρισαν οι... λίγοι!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τους παρεξηγημένους Ανδρέα Μπουχαλάκη και Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, που έκαναν τη διαφορά στο ΟΑΚΑ και τα πολλαπλά οφέλη της νίκης για τον Πέδρο Μαρτίνς και την επόμενη σεζόν.

Ο Βασίλης Τοροσίδης παραδέχθηκε έπειτα από την ήττα του Ολυμπιακού στην Τούμπα ότι "τέτοια παιχνίδια δεν τα παίζεις, τα νικάς". Την Κυριακή στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός, τουλάχιστον στα 70 λεπτά που παίχθηκε ποδόσφαιρο, έπαιξε για να νικήσει και νίκησε.

Σεβάστηκε τον αντίπαλό του, πρόσεξε την άμυνά του, περιόρισε τα λάθη, προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες των "πρασίνων" και μετά από 53 λεπτά τα κατάφερει.

Οι "ερυθρόλευκοι" θα μπορούσαν να προηγηθούν και πιο νωρίς, όπως θα μπορούσαν και να έχουν βρεθεί πίσω στο σκορ, άσχετα αν έδειξαν να έχουν καλύτερο έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Οι δύο προπονητές προσπάθησαν ο ένας να εξουδετερώσει τα ατού του άλλου.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε κάνει ολόκληρο φροντιστήριο στους παίκτες του την Παρασκευή αποκλειστικά για τον Φερνάντο Μακέντα. Ο Ιταλός στράικερ ξεκίνησε δυναμικά, έριξε και μια αγκωνιά στη μύτη του Σισέ, αλλά ο Σενεγαλέζος με τον Μεριά, τον κατάπιαν.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Δώνης είχε αναθέσει σε δύο παίκτες του την επιτήρηση του Φορτούνη, ο οποίος δεν βρήκε διαθέσιμα μέτρα για να επιχειρήσει τις γνωστές του επελάσεις. Κάτι ανάλογο έγινε με τον Ποντένσε, ο οποίος πέρα από το διπλομαρκάρισμα σε κάθε του επαφή, αργούσε και στις επιστροφές, με αποτέλεσμα να πηγαίνει δεύτερος στη μπάλα, τις περισσότερες φορές και να εκνευριστεί, τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο.

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΟΛΙΣΤ

Εν ολίγοις, ο Ολυμπιακός νίκησε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ μετά από χρόνια, χωρίς οι δύο σολίστ να βρεθούν στην καλύτερή τους μέρα, ενώ και ο Γκιλιέρμε, δεν πατούσε τόσο καλά, όσο συνήθως. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, για τους «ερυθρόλευκους» είναι ότι σε ένα ντέρμπι που δεν είχαν βαθμολογικό κίνητρο και η ομάδα δεν πήρε όσα έπρεπε από τα "αστέρια" της, "καθάρισαν" οι αθόρυβοι εργάτες.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΡΕΒΑΝΣ

Ο Μπουχαλάκης, ο Γκερέρο, ο Κούτρης. Ο πρώτος έκανε την καλύτερή του φετινή εμφάνιση. Γέμισε τον άξονα δίπλα στον Γκιλιέρμε, απέναντι στην τριάδα του Παναθηναϊκού (Δώνης, Κάτσε, Κουρμπέλης), κράτησε σωστά τη μπάλα στα πόδια του, πήρε τα διαθέσιμα μέτρα, απείλησε, είχε πολύ σωστές επιλογές. Πήρε προσωπική ρεβάνς για όσα άκουσε σχετικά με το γκολ του Κάτσε στον αγώνα του πρώτου γύρου και όχι μόνο.

Ο Γκερέρο "όργωσε" το γήπεδο! Πάλεψε σε κάθε διεκδίκηση. Στον αέρα ή το έδαφος. Κάλυψε πολύ περισσότερα μέτρα από τον Φορτούνη, έφτασε να μαρκάρει ακόμη κι έξω από την περιοχή, έδωσε στήριγμα στους χαφ. Προσπάθησε να αξιοποιήσει και την παραμικρή ευκαιρία που του δόθηκε.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Διούδης του στέρησε τη δυνατότητα να πανηγυρίσει. Στο δεύτερο, ο Ισπανός με άπιαστη κεφαλιά πέτυχε και το γκολ που έκανε τη διαφορά. Πήρε προσωπική ρεβάνς για την κακή του απόδοση στον αγώνα της Τούμπας και με 11 γκολ ως τώρα δίνει απαντήσεις -σεμνά και ταπεινά- σε όσους τον αμφισβητούν από το ξεκίνημα της σεζόν.

Όσο για τον Λεονάρντο, στο πρώτο ημίχρονο έπαιζε μόνος του, ανασταλτικά, στην πτέρυγα. Πήρε ελάχιστες βοήθειες από τον Ποντένσε, αλλά άντεξε. Και στο δεύτερο μέρος δημιούργησε το 0-1 με υπέροχη ατομική ενέργεια, πριν στείλει τη μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Γκερέρο. Ήταν και γι’ αυτόν μια προσωπική ρεβάνς για την κακή του απόδοση στο προηγούμενο εκτός έδρας ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

ΣΠΑΝΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ

Έγραφα το Σάββατο ότι για τον Ολυμπιακό αυτό το ματς είναι πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς. Ήταν το τεστ για το κατά πόσο αυτή η ομάδα μπορεί να μεγαλώσει, να διορθώσει τα λάθη της και να στείλει μήνυμα για την επόμενη μέρα. Αυτό το μήνυμα εστάλη, όχι μόνο χθες, αλλά και με το 4-1 επί της ΑΕΚ.

Σε ένα χρονικό σημείο με μηδενικούς στόχους. Οι πιο παλιοί θυμούνται τι βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια από τον Ολυμπιακό όταν δεν είχε στόχους. Όταν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα ή το είχε χάσει. Το γεγονός ότι παραμένει ομάδα και παίζει στα... κόκκινα λες και κυνηγά ακόμη τον τίτλο, λέει πολλά. Και για τους παίκτες και για τον προπονητή.

Οι «ερυθρόλευκοι» απέδειξαν και χθες κοντράροντας μια καλή ομάδα που τους αντιμετώπισε στα ίσια, ότι σπάνε διαρκώς το ταβάνι τους. Παραμένουν ενωμένοι, διψασμένοι, αποφασισμένοι. Γίνονται διαρκώς καλύτεροι, διορθώνουν τα λάθη, ετοιμάζονται για το αύριο που δεν θα έχει μόνο υποχρεώσεις εντός των συνόρων, αλλά και προκριματικάChampionsLeague.

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕΡΙΑ - ΣΙΣΕ

Έχει μεγάλη σημασία, επίσης, ότι τα πήγε πολύ καλά και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Μεριά, Σισέ. Μια χαρά τα πήγαν. Πρώτοι στις μονομαχίες, με καθαρό μυαλό στις μεταβιβάσεις, συνεργάστηκαν άψογα. Συνδύασαν ενέργεια, μυαλό και ταχύτητα. Κάλυψαν σωστά ο ένας τον άλλο, αλλά ακόμη και τις αδυναμίες των μπακ, δίνοντας βοήθεια και στην άκρη όποτε χρειάστηκε.

Σε αντίθεση, μάλιστα, με το προηγούμενο παιχνίδι τους στο ΟΑΚΑ, με αντίπαλο την ΑΕΚ, οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο δεν οπισθοχώρησαν έπειτα από το 0-1, αλλά έπαιξαν με ακόμη περισσότερο... αέρα. Πάτησαν καλύτερα, απαλλαγμένοι από το άγχος, τσούλησαν τη μπάλα πιο σωστά, πιο γρήγορα, πιο οργανωμένα.

Ο ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς ενίσχυσε τη θέση του, ακόμη περισσότερο. Απέδειξε ότι και το δικό του ταβάνι δεν το έχουμε δει ακόμη. "Κλείδωσε" –δικαιότατα- την παραμονή του για του χρόνου και πλέον –σαφώς πιο δυνατός- μπορεί να καταστρώσει τα πλάνα του για το «αύριο», απολαμβάνοντας της πλήρους εμπιστοσύνης, όχι μόνο των παικτών του, αλλά και της διοίκησης που οφείλει να τον προικίσει ανάλογα.

Όσο για τους παίκτες, έκλεισαν όπως έπρεπε μια χρονιά που δεν έχει κούπα, αλλά έχει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν, θα το επαναλάβω. Με σωστές και προσεγμένες κινήσεις το καλοκαίρι, τις μίνιμουμ αποχωρήσεις/πωλήσεις και 100% στήριξη στο πλάνο που στήθηκε φέτος, ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει όχι μόνο το επόμενο πρωτάθλημα, αλλά να επιστρέψει στη θέση του οδηγού για πολλά χρόνια. Οι βάσεις έχουν μπει. Τα θεμέλια είναι πολύ ισχυρά. Απομένει να χτιστεί η πολυκατοικία που έλεγε παλιότερα και ο Μίτσελ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Οκτώ συλλήψεις και δεκαοκτώ προσαγωγές
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Στο μπουντρούμι
Καραπαπάς: "Απειλήθηκαν παίκτες μας, στον πάγκο είδαν το μαχαίρι μπροστά τους"
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Οριστική διακοπή στο ντέρμπι

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ