OPINIONS

Ολυμπιακός: Η αλήθεια του Μαρινάκη

Ολυμπιακός: Η αλήθεια του Μαρινάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος διαβάζει πίσω από τις λέξεις της συνέντευξης Βαγγέλη Μαρινάκη για τον... δανεικό Θωμά Μητρόπουλο, το "no politica", τις σχέσεις με τις διάφορες Κυβερνήσεις, την οικογένεια Κόκκαλη και το "αύριο" του Ολυμπιακού.

Είπε πολλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Σε άλλα άπλωσε τις απαντήσεις του. Σε άλλα προτίμησε να πει τα απολύτως απαραίτητα έπειτα από τις πάσες που του έδινε στα ερτζιανά ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ρωτήθηκε για πολλά, για τα περισσότερα.

Το πιο σημαντικό πάνω απ' όλες τις απαντήσεις, τις τοποθετήσεις, ακόμη και τις ευθείες βολές, είναι ότι ΜΙΛΗΣΕ. Μπήκε στο γήπεδο, στάθηκε απέναντι από τον γνωστό δημοσιογράφο και έπαιξε μπάλα. Δέχθηκε σουτ, απέκρουσε, βγήκε στην επίθεση, στο ανοικτό γήπεδο, στην κόντρα.

Είναι γεγονός ότι του μεταφέρθηκαν είτε απευθείας, είτε μέσω μηνυμάτων από ακροατές και δύσκολες ερωτήσεις. Δεν απέφυγε τις απαντήσεις, ξεκάθαρες οι περισσότερες. Αυτό που πιστεύει, το είπε, σωστό ή λάθος. Ο καθένας, άλλωστε, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Στα δικά μου αυτιά, είχε μεγάλο ενδιαφέρον η ανάλυση του "πως φτάσαμε εδώ" με την οικογένεια Κόκκαλη, μέχρι και η ατάκα για τον δανεικό... Θωμά Μητρόπουλο σε Σαββίδη και Μελισσανίδη.

Είχε, επίσης, ενδιαφέρον η προσέγγιση αναφορικά με τις κυβερνήσεις και η προσπάθεια να υπερασπιστεί τη γραμμή "no politica" που τόσο έχει συζητηθεί εδώ και χρόνια. Έδωσε μια εξήγηση, τη δική του εξήγηση επί του θέματος, επειδή ο Ολυμπιακός ως μέγεθος είναι μεγαλύτερο ακόμη και από κυβερνήσεις, αν αναλογιστεί κανείς τα εκατομμύρια κόσμου που κουβαλάει πίσω του και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις.

ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ

Μέσα στη σχεδόν ωριαία κουβέντα, πυροδότησε και βόμβες, οι οποίες ασφαλώς δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Βόμβα ήταν η αποκάλυψη ότι δέχθηκε πιέσεις από την Κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Βόμβα ήταν, επίσης, η αποκάλυψη ότι έχει προσφύγει εδώ κι έναν χρόνο, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσδοκώντας σε δικαίωση, ακόμη και πριν φτάσουμε στην προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών, τον προσεχή Οκτώβρη.

Το γενικό πλαίσιο της τοποθέτησής του, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, όπως είχε φανεί και από τα μηνύματα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση πρόσφατα, μέσω της ανακοίνωσης για την ομάδα μπάσκετ. Υποστήριξε, εν ολίγοις, ότι όλα τα μέτωπα που άνοιξε, δημιουργήθηκαν λόγω Ολυμπιακού.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

Εξήγησε ότι η κόντρα του με τον Σωκράτη Κόκκαλη ξεκίνησε όχι λόγω των επιπλέον χρεών που ανακάλυψε από τότε που ανέλαβε την ΠΑΕ, αλλά λόγω της διάθεσης του πρώην προέδρου να κάνει συμμαχίες, ακόμη και με εχθρούς του Ολυμπιακού λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων. Κάπου εκεί υπογράμμισε ότι ως "έμψυχο αντάλλαγμα" δόθηκε... δανεικός ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο οποίος "μας προκάλεσε μεγάλη ζημιά".

Στην αναφορά του για τον Πέτρο Κόκκαλη ήταν ξεκάθαρο ότι θέλησε να τον απαξιώσει, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ένταξή του στον "Πειραιά Νικητή" έγινε λόγω επιθυμίας του πατέρα του, Σωκράτη, ενώ παραδέχθηκε ότι περίμενε πως θα πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό -εκτιμά- πως "είναι προς όφελος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας".

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε για τις σχέσεις του με τη ΝΔ, επιχείρησε να καταστήσει σαφές πως όλες του οι κόντρες με κυβερνήσεις είχαν ως επίκεντρο τον Ολυμπιακό, ενώ δεν ήταν τυχαίο που απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά, άμεση ή έμμεση, στην οικογένεια Μητσοτάκη. Ξεκάθαρη η διάθεση για αποστάσεις.

Αναφέρθηκε σε κόντρες, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους Γ. Παπανδρέου, Γερουλάνο, μέχρι σήμερα που θεωρεί ότι γίνεται σε βάρος του πόλεμος σε καθημερινή βάση και σε προσωπικό επίπεδο.

Επιδίωξε, παράλληλα, να κρατήσει αποστάσεις απ' όλα τα κόμματα, λέγοντας ότι η συνεισφορά του στα γραφεία της ΝΔ στον Πειραιά, έγιναν λόγω του ότι ο πατέρας του Μιλτιάδης υπήρξε βουλευτής του κόμματος, ενώ συμπλήρωσε με διάθεση να ρίξει τους τόνους ότι "η δωρεά αφορούσε τρεις υπολογιστές και δύο κλιματιστικά που η αξία τους δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ".

ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ

Στο αθλητικό σκέλος, έχει σημασία ότι δεν έψαξε για δικαιολογίες αναφορικά με την απώλεια των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων. Είπε χαρακτηριστικά ότι "μπορούμε να συζητάμε μέρες για το τι έφταιξε. Δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, ούτε να μιλήσω για διαιτησία ή τύχη". Προτίμησε, ωστόσο, να θυμίσει τους 7 σερί τίτλους, τις ευρωπαϊκές επιτυχίες και την πρόκριση-σταθμό σε βάρος της Μίλαν, πριν σταθεί στην επόμενη μέρα, μια μέρα που όπως είπε, χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες, θα είναι ακόμη πιο καλή για την ομάδα και τον κόσμο της:

" Είχαμε πέρυσι μια κακή χρονιά, μπορώ να το εξηγήσω, αλλά στον Ολυμπιακό δεν μας ταιριάζουν οι δικαιολογίες. Αποφασίσαμε να χτίσουμε μια καινούργια ομάδα, το κάναμε σχεδόν από το μηδέν. Παίξαμε, με διαφορά, το καλύτερο ποδόσφαιρο. Την επόμενη χρονιά θα είμαστε ακόμη καλύτεροι και θα επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό εκεί που του αρμόζει. Οπότε όλοι θα πρέπει να είμαστε ήσυχοι... Το γεγονός ότι το γήπεδό μας ήταν γεμάτο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, ενώ το πρωτάθλημα είχε χαθεί, με συγκίνησε ιδιαίτερα και είναι άμεση υποχρέωση όλων μας να επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό στην κορυφή".

Δικαιολογίες, σοβαρές ή όχι, μπορούν να προκύψουν παντού και πάντα. Και στον Ολυμπιακό θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές. Έχει σημασία ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν στάθηκε σε αυτές. Δεν στάθηκε στο τι δεν έγινε, αλλά στο τι έγινε και στο τι πρόκειται να γίνει! Κι αυτό συνδυάζει όραμα με ουσία.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Στην τελευταία του φράση, νομίζω, πρέπει να σταθούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε κυρίως με το αθλητικό κομμάτι. Στην υποχρέωση που όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προκαλεί το αγκάλιασμα της νέας προσπάθειας από τον κόσμο. Κι αυτή η υποχρέωση σημαίνει τη δυναμική ενίσχυση, με ποιότητα και την καλύτερη δυνατή θωράκιση ομάδας και τεχνικού επιτελείου σε όλα τα επίπεδα.

Ακόμη και μέσω σημαντικών αλλαγών σε πρόσωπα και αρμοδιότητες που θα υπάρξουν σύντομα στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ. Ίσως και πριν από τις μεταγραφές...

Και κάτι ακόμη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με αφορμή ερώτηση για την ομάδα μπάσκετ, στάθηκε στον ερασιτέχνη, στα προβλήματα που αντιμετώπισε και στο πως με 25 και πλέον εκατομμύρια πρωταγωνιστεί πλέον σε όλα τα τμήματα. Είναι κι αυτό ένα μικρό παράσημο...

Όσο για την ομάδα μπάσκετ, όποιος άκουσε κατάλαβε. Αγγελόπουλοι με ομπρέλα Μαρινάκη. Έτερον ουδέν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ