OPINIONS

Ολυμπιακός: Εγκλωβισμένος Μαρτίνς

Ολυμπιακός: Εγκλωβισμένος Μαρτίνς

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος διαβάζει τα ματς με τον ΠΑΟΚ και τη Ντιναμό για να καταλήξει στην ΑΕΚ, τις φουρτούνες του Μαρτίνς και αυτά που πρέπει να διορθωθούν.

Να ξεπεράσει τα όριά του και τις αντοχές της ομάδας του καλείται τις τελευταίες ημέρες ο Πέδρο Μαρτίνς. Μέσα σε διαστήματα τριών ή τεσσάρων ημερών είναι υποχρεωμένος να ανέβει βουνά. Πρέπει να διαβάσει καλά τους αντιπάλους, να μετρήσει σωστά τις αντοχές των παικτών του, να καλύψει πιθανές απώλειες και να σκεφτεί όχι μόνο το ματς που έχει μπροστά του, αλλά και το επόμενο.

Εύκολο; Καθόλου! ΠΑΟΚ στην Τούμπα, Ντιναμό και ΑΕΚ στο Φάληρο, Ντιναμό στο Κίεβο. Καρέ… θανάτου μέσα σε διάστημα έντεκα ημερών. Είναι δύσκολο για ένα ωραίο, αλλά ακόμη νέο σκαρί, όπως αυτό του φετινού Ολυμπιακού να αντέξει σε αυτή τη φουρτούνα. Και ο καπετάνιος δεν έχει συνηθίσει ακόμη σε τόσο ψηλά κύματα.

Δεν έχω κρύψει ότι συμπαθώ ιδιαίτερα τον Μαρτίνς για τον χαρακτήρα και τη δουλειά του. Για να μην απλώσω την κουβέντα, μου αρκεί ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του με τη μεθοδικότητα και κυρίως με τη δικαιοσύνη του. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να συνεχίσει και του χρόνου στο τιμόνι, έστω κι αν υπάρξουν μπροστά νέες στραβοτιμονιές.

Τον χρόνο δεν μπορεί να τον νικήσει κανείς. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ατομικό άθλημα. Είναι ομαδικό. Δεν έχεις να χειριστείς έναν αθλητή, αλλά καμιά 30αριά. Να τους εμπνεύσεις, να τους προετοιμάσεις, να τους σηκώσεις όταν πέσουν, να τους προσγειώσεις όταν τα πόδια σηκώνονται από το έδαφος.

ΤΟ ΚΑΡΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΛΑΘΟΣ

Είναι γεγονός ότι με δική του ευθύνη αυτή η σειρά των τεσσάρων αγώνων δεν ξεκίνησε όπως έπρεπε. Δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός είχε πάρει θετικό αποτέλεσμα κόντρα στον ΠΑΟΚ αν ο ίδιος ο κόουτς δεν είχε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες της ομάδας του ή δεν είχε υποτιμήσει τον αντίπαλο.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι έκανε δώρο το τρίποντο στον Λουτσέσκου. Όχι ότι ο σοβαρός και αποτελεσματικός ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να νικήσει ακόμη κι αν η προσέγγιση των «ερυθρολεύκων» ήταν διαφορετική, αλλά σίγουρα δεν θα το κατάφερνε τόσο εύκολα. Αν ο Ολυμπιακός είχε κατέβει στην Τούμπα όσο προσεκτικός ήταν χθες στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού, θα είχαμε δει άλλο ματς.

ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Για όσους δεν το πρόσεξαν, κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου ο Ολυμπιακός δεν επιδίωξε τη μεγάλη κατοχή μπάλας. Προτίμησε να την αφήσει στους Ουκρανούς, να παίξει κλειστά και οργανωμένα, να πιέσει συντονισμένα και να εκμεταλλευθεί τους κενούς χώρους. Το σχέδιο πέτυχε αρκετά καλά στο πρώτο ημίχρονο με το 2-1 να είναι δίκαιο, ενώ με λίγη τύχη (δοκάρι Φορτούνη) θα μπορούσε να είναι και 3-1.

Ο χθεσινός αγώνας ήταν μια συνέχεια της αναμέτρησης στην Τούμπα. Υπό την έννοια πως όσα δεν έκαναν καλά κόντρα στον ΠΑΟΚ, προσπάθησαν να τα κάνουν με τους Ουκρανούς. Δεν ρίσκαραν, δεν ανέβηκαν αλόγιστα ψηλά για να πρεσάρουν ρισκάροντας επικίνδυνες κόντρες, επιχείρησαν να νικήσουν με σχέδιο κι όχι με κλεφτοπόλεμο.

ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ Η ΒΕΝΖΙΝΗ

Δεν τα κατάφεραν, όχι επειδή δεν είχαν διαβάσει καλά το παιχνίδι, όπως έγινε τέσσερις μέρες νωρίτερα, αλλά επειδή δεν έφτασε η βενζίνη και η ποιότητα. Πολύς κόσμος δεν έχει βάλει στην εξίσωση τι σημαίνει για τον Ολυμπιακό το να παίζει τελευταία χωρίς τον Ομάρ. Η απουσία του Νορβηγού μπακ είναι… μαχαιριά στην καρδιά. Όχι μόνο αμυντικά, αλλά κυρίως επιθετικά. Αυτομάτως η ομάδα χάνει τη δυνατή της από τη μία πτέρυγα. Κάτι που σημαίνει ότι γίνεται προβλέψιμη και εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Ο Μεριά δεν ήταν άσχημος κόντρα στη Ντιναμό. Καλά την κράτησε τη θέση του δεξιού μπακ, έκανε και ορισμένα ανεβάσματα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει ούτε το κορμί, ούτε την ταχύτητα, ούτε την εκρηκτικότητα να κάνει overlap, να ντουμπλάρει τον εξτρέμ, να μπουκάρει στην αντίπαλη περιοχή.

Ό,τι είχε να πάρει ο Ολυμπιακός από τα μπακ του επιθετικά, ήταν από τον Τσιμίκα που κι αυτός δεν είναι σε καλό φεγγάρι. Το είδαμε και στη φάση του 1-1 που έχασε τη διεκδίκηση από τον μπακ της Ντιναμό και η μπάλα έφτασε σαν σε προπόνηση στο σημείο του πέναλτι για να αφαιρέσει κάθε δυνατότητα αντίδρασης από τον Σα.

ΣΑΝ ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι δύο αρχηγοί του Ολυμπιακού, ο Φορτούνης με τον Ομάρ, δεν μπορούν να αντικατασταθούν ούτε στο 50%. Ο πρώτος έπαιξε χθες με ένεση, δεν πατούσε καλά, ωστόσο, έδωσε την ασίστ, είχε το δοκάρι, πήρε προσωπικές ενέργειες, κράτησε την ομάδα ψηλά με τις μπούκες και τα υπέροχα σλάλομ του.

Από τη στιγμή που βγήκε, οι «ερυθρόλευκοι» δημιουργικά γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος. Ο Νάτχο ξέρει καντάρια μπάλα, μπορεί με μία κάθετη να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, όπως έγινε στη χαμένη ευκαιρία του Ποντένσε στο 72', αλλά όταν ο ρυθμός είναι γρήγορος, απλά δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει. Το είδαμε στην Τούμπα, το είδαμε και χθες. Τη μπάλα μπορεί να την προωθήσει με κάθε τρόπο, αλλά δεν μπορεί να την κυνηγήσει όπως ο Γκιλιέρμε ή ο Καμαρά. Άρα ένας λιγότερος στο μαρκάρισμα και στο χώρο του άξονα. Εκεί που παίζεται όλο το παιχνίδι.

ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Ο Μαρτίνς δεν είναι μάγος. Κάπου νιώθω ότι έχει εγκλωβιστεί κιόλας. Από εκεί που πήγε στην Τούμπα καβάλα στ’ άλογο, με την ομάδα του να κεντάει και να δείχνει ανίκητη, ξαφνικά έχασε τη μπάλα. Λογικό σε ένα βαθμό. Μέτρησε λάθος το ντέρμπι του τίτλου, μαζεύτηκε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε στο επόμενο, κάπου χάθηκε η ισορροπία. Και στο μυαλό του και στην ομάδα. Θα το ξαναβρεί, έχω την αίσθηση, επειδή είναι μεθοδικός και προσγειωμένος, αλλά θα πρέπει να τον βοηθήσουν και οι περιστάσεις. Οι γύρω του πρώτα απ’ όλα και οι παίκτες του στη συνέχεια.

Οι πέντε αλλαγές που έκανε χθες δεν του πήγαν άσχημα. Ιδιαίτερα ο Ζιλ Ντίας και ο Χασάν, απέδειξαν ότι είναι επιλογές πρώτης γραμμής. Ο Πορτογάλος ακραίος είναι μία από τις κορυφαίες προσθήκες, όχι μόνο επειδή ξέρει μπάλα, αλλά κι επειδή είναι πολύ συμβατός στα κομμάτια της τακτικής. Όποιος δει τις επιστροφές του κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έχανε τη μπάλα στο ματς με τη Ντιναμό και πόσο γρήγορα έκανε τριάδα δίπλα σε Γκιλιέρμε, Καμαρά, θα καταλάβει. Ο Ποντένσε δεν είχε ξεκινήσει να γυρίζει και ο Ντίας μάρκαρε δίπλα στους «κόφτες».

ΑΛΛΟ ΜΑΤΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Γενικά, ο Ολυμπιακός βρέθηκε μέσα σε συμπληγάδες και πρέπει να τις ξεπεράσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Την Κυριακή, εκτιμώ, ότι θα δούμε άλλο ματς. Με τον καλό Φορτούνη, φρέσκους κάποιους άλλους βασικούς όπως ο Κούτρης, ο Γκερέρο, ο Λάζαρος και την εξέδρα να σπρώχνει ακόμη πιο πολύ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό. Ο Ολυμπιακός έχει ψηλά το ταβάνι του, αλλά έχει και ψωμιά να φάει για να φτάσει στην κορυφή. Λάθη θα γίνουν από όλους. Το ζητούμενο είναι η πορεία να παραμείνει ανοδική, έστω και μέσα από αναταράξεις.

Το να κερδίσει ένα ντέρμπι είναι το δέντρο κι όχι το δάσος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν όχι μόνο αυτοί που αγαπούν την ομάδα και την έχουν στηρίξει τόσο πολύ από το εντός έδρας ματς με τη Λουκέρνη έως τώρα, αλλά κι όσοι έχουν επενδύσει πάνω της. Κυρίως οι δεύτεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ