OPINIONS

Ο Μαρτίνς "διώχνει" τον Φερέιρα

Ο Μαρτίνς "διώχνει" τον Φερέιρα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το μυστικό της νέας νίκης του Ολυμπιακού σε βάρος του ΠΑΟΚ, για την επιστροφή του πεισμωμένου Φορτούνη, για τον Ζέεντορφ... Καμαρά και τον ενθουσιασμένο Μαρινάκη που έγινε ένα με τον κόσμο.

Πέδρο Μαρτίνς και Αμπέλ Φερέιρα, δύο ξένοι στην ίδια πόλη, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας στην αναμέτρηση Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Ως συμπατριώτες δεν είχαν κρύψει την καλή άποψη που έχει ο ένας για τον άλλο, πριν από τη σέντρα ενός αγώνα που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες (1-1) με τους “ερυθρόλευκους” να έχουν την υπεροχή, αλλά να μην τη μετουσιώνουν σε παράσταση νίκης.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι δύο Πορτογάλοι έχουν συναντηθεί άλλες τέσσερις φορές. Τρεις καθαρές νίκες για τον Ολυμπιακό σε πρωτάθλημα, playoffs και ημιτελικό Κυπέλλου, μία ήττα -ανώδυνη- όπως αποδείχθηκε στο πρώτο ζευγάρωμα σε φόντο τον τελικό της διοργάνωσης (3-2). Mε το σφύριγμα της λήξης του χθεσινού αγώνα αντιλαμβανόταν κανείς από τις αντιδράσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, αλλά και τα σχόλια ρεπόρτερ της ομάδας ότι ο Αμπέλ Φερέιρα μετράει αντίστροφα.

ΤΟΝ ΝΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

Αν το καλοσκεφτεί κανείς αυτές οι ήττες από την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ήταν εκείνες που πλήγωσαν την ομάδα και τον οργανισμό του ΠΑΟΚ γενικότερα, με αποτέλεσμα ένας χρυσοπληρωμένος προπονητής να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου και για πολλούς που παρακολουθούν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ να θεωρείται ήδη "τελειωμένος". Ο κόουτς του Δικεφάλου έχει ασφαλώς τα ελαφρυντικά του αφού ανέλαβε μια ομάδα με ελάχιστες δικές του επιλογές στο ρόστερ, μια ομάδα που τον Γενάρη δεν του έκανε κανένα χατίρι.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο 49χρονος τεχνικός του Ολυμπιακού τον έχει νικήσει με όλους τους τρόπους, του έχει πάρει τον αέρα και είναι σαφές από τις κινήσεις τους, ότι ο Πέδρο Μαρτίνς πατάει πολύ πιο σίγουρα, είναι πολύ πιο ήρεμος, ψύχραιμος, έχει και -το σημαντικότερο- του έχουν εμπιστοσύνη. Έγραφα χθες στην περιγραφή του ματς ότι μέχρι το 60’ έμοιαζε με μια παρτίδα σκάκι που ο ένας περιμένει το λάθος του άλλου…

Αυτό ακριβώς συνέβη μετά τη συμπλήρωση 60 λεπτών αγώνα. Ο Μαρτίνς έχει κάνει ήδη δύο σωστές παρεμβάσεις από το 42’ μέχρι το 46’. Βγάζοντας από το γήπεδο τον "κιτρινισμένο" από το 19’ Μπουχαλάκη και τον -άφαντο σε αυτή την αναμέτρηση- Λοβέρα, για να τοποθετήσει αντίστοιχα Φορτούνη και Ραντζέλοβιτς.

Εκείνη τη στιγμή, ο Φερέιρα βλέποντας ότι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πάρει μέτρα στο γήπεδο και πιέζουν, με τη δική του ομάδα να έχει περιοριστεί σε αμυντικό ρόλο, αποφασίζει να κάνει τριπλή αλλαγή. Επέλεξε δηλαδή να αλλάξει το ένα τρίτο των παικτών του που βρίσκονταν στο γήπεδο, πέρα από τον τερματοφύλακα. Πέρα από τα όποια ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση για ταυτόχρονη έξοδο Λημνιού και Τζόλη από το τερέν. Ειδικά ο μικρός από τη δεξιά πλευρά, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στον Τσιμίκα από κάθε άλλο αντίπαλο τους τελευταίους μήνες…

Εκείνη τη στιγμή, ο Φερέιρα θέλησε να βάλει φρέσκα πόδια για να αποφύγει η ομάδα του τον κλοιό που έσφιγγε, αλλά δεν υπολόγισε πως μέχρι να βρεθούν οι παίκτες του στο γήπεδο μπορεί να γίνει η ζημιά όπως κι έγινε. Η μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού μέχρι να έρθει το 1-0 ήταν ότι ακόμη και στο διάστημα που η μπάλα δεν έφτανε σωστά μπροστά, η ομάδα δεν έχασε ούτε το καθαρό μυαλό της, ούτε την αυτοπεποίθησή της.

Η εντολή του Μαρτίνς ήταν "κάνουμε το παιχνίδι μας χωρίς αμυντικό ρίσκο, μέχρι να βρούμε το γκολ" κι αυτό ακριβώς έγινε. Δεν βιάστηκαν οι “ερυθρόλευκοι”. Δεν εκβίασαν προσπάθειες. Δεν αγχώθηκαν που κυνηγούσαν το σκορ. Έκαναν το παιχνίδι τους με προσήλωση software που βγαίνει από υπολογιστή και κάποια στιγμή δικαιώθηκαν…

Κι επειδή πολύς κόσμος στέκεται στη φάση που ο -εξαιρετικός στα μεγάλα παιχνίδια- Σα απομάκρυνε την εξ επαφής κεφαλιά του Βαρέλα με το σκορ στο 1-0, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η φάση δεν ήταν απόρροια οργανωμένης προσπάθειας, αλλά στημένη μπάλα, με τον στόπερ του ΠΑΟΚ να ξεφεύγει από την επιτήρηση.

ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΟ

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού φέτος δεν είναι η επίθεσή του που κεντάει με πρώτα βιολιά Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί, αλλά η συγκλονιστική του άμυνα. Δεν στέκομαι ασφαλώς μόνο στο 5-0 των τελευταίων αγώνων με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Στέκομαι στο πόσο καλά έχει δέσει το δίδυμο των Σεμέδο και Μπα. Ιδιαίτερα στον δεύτερο που ήρθε από το πουθενά, καθιερώθηκε από το πουθενά κι έχει αποδειχθεί λίρα εκατό.

Σε κάθε παιχνίδι βγάζει τα συκώτια του αντίπαλου φορ, με τον Σεμέδο σε πιο ελεύθερο ρόλο να παίρνει μπάλα και να κάνει παιχνίδι από πίσω. Ο Μπα, μαζί με τον Καμαρά, έχω την αίσθηση πως είναι οι δύο μετοχές με το μεγαλύτερο limit up. Ο Μαντί έκανε και χθες όργια δημιουργώντας το πρώτο γκολ και πετυχαίνοντας το δεύτερο, αλλά κι ο Σενεγαλέζος στόπερ ήταν αλάνθαστος! Όποιος έχει αμφιβολία ας κάνει τον κόπο να δει ξανά το παιχνίδι και θα το διαπιστώσει. Ακόμη και στις φάσεις στο ανοικτό γήπεδο που χρειάστηκε να τρέξει με τον Άκπομ, τις καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο ΖΕΕΝΤΟΡΦ ΤΟΥ ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ

Λίγη ώρα μετά το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Κάιπερς, ο οποίος στα δικά μου μάτια έκανε υποδειγματική δουλειά, σε ανάρτηση του Μαντί Καμαρά, ο Γκιλιέρμε σχολίασε “Πάμε Ζέεντορφ”!

Ο Μαρτίνς "διώχνει" τον Φερέιρα

Πράγματι αν το καλοσκεφτεί κανείς και σε ελεύθερη μετάφραση, ο Καμαρά είναι ο Ζέεντορφ του Ολυμπιακού. Όπως ο μεγάλος Ολλανδός χαφ του παρελθόντος, ένα πραγματικό μηχανάκι, πατούσε παντού και τα έκανε όλα, το ίδιο προσφέρει στον Ολυμπιακό ο εξαιρετικός Μαντί. Με τη σημείωση ότι τον τελευταίο καιρό έχει πετύχει και τρία υπέροχα γκολ. Ένα χθες και δύο με τον Άρη, το ένα πιο ωραίο από το άλλο. Ο 23χρονος χαφ από τη Γουινέα, έχει απίστευτη εξέλιξη. Δεν είναι απλά ένας παίκτης που τρέχει. Πλέον έχει βελτιώσει σημαντικά την επαφή του με τη μπάλα, ξέρει πως να την προστατεύσει, πως να την τσουλήσει στο χορτάρι, πως να ρολάρει ανάμεσα στους αμυντικούς, αλλά και πως να τη στείλει στα αντίπαλα δίχτυα. Όχι μόνο με δυνατά σουτ όπως στο παρελθόν, αλλά με πλασέ που θα τα ζήλευε και φτασμένος σέντερ φορ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Ίσως σήμερα να λέγαμε άλλα, αν δεν είχε μπει στο γήπεδο, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μέρος ο Κώστας Φορτούνης. Τον… βοήθησε και η γρήγορη κίτρινη του πάντα χρήσιμου και μυαλωμένου Μπουχαλάκη, αλλά κι ο αρχηγός μπήκε ορκισμένος στο τερέν. Τσιτωμένος που δεν ήταν στο αρχικό πλάνο από την πρώτη του επαφή έδειξε ότι μπήκε για να σπρώξει την ομάδα του στη νίκη, όπως μόνο ένας ηγέτης μπορεί να κάνει. Είναι γεγονός ότι πέρασε δύσκολα εδώ κι έναν χρόνο, χρειάστηκε χρόνο όχι μόνο να πατήσει καλά, αλλά και να βρει την ψυχολογία του, αλλά οι δυσκολίες του έβαλαν φωτιά. Χθες ήταν ο Φορτούνης που όλοι οι Ολυμπιακοί θέλουν να βλέπουν. Όχι μόνο παικταράς με τη μπάλα, αλλά λυσσασμένος σε όλα! Γι’ αυτό κι έκανε τη διαφορά, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να την κάνει αν έχει την ίδια διάθεση και την ίδια όρεξη…

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Για το πάρτι που στήθηκε έξω από το “Γ. Καραϊσκάκης” μετά το 2-0 και την πρόκριση από δεκάδες οπαδούς, σας ενημέρωσε από το βράδυ το Sport24.gr. O κόσμος γουστάρει την ομάδα του, τώρα που… κεντάει ακόμη περισσότερο και το σκηνικό από τους συγκεντρωμένους φίλους της ήταν εντυπωσιακό. Ακόμη πιο εντυπωσιακή, όμως, ήταν η αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος σταμάτησε με το αυτοκίνητό του μέσα στο πλήθος κι έγινε ένα μαζί τους. Του έσφιγγαν το χέρι, φώναζαν “είναι τρελός ο πρόεδρος” κι εκείνος το απολάμβανε με την καρδιά του.

Ήταν ένα με τον κόσμο, χαρούμενος, ανακουφισμένος που οι κόποι μιας 10ετίας -με τεράστιο προσωπικό κόστος- τον δικαιώνουν. Και για εκείνους που τον ξέρουν καλά, όταν ο Μαρινάκης είναι χαρούμενος, είναι και πολύ απρόβλεπτος αναφορικά με το να δυναμώσει ακόμη περισσότερο αυτό που αγαπά και τον κάνει περήφανο. Έρχεται, λοιπόν, ένα πολύ… δροσερό καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ