OPINIONS

Ο Κούτρης για νέος Τσιμίκας στον Ολυμπιακό

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ËÁÌÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ËÁÌÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει την έτοιμη λύση Κούτρη που έχει στα χέρια του ο Πέδρο Μαρτίνς στη μετά Τσιμίκα εποχή για τον Ολυμπιακό, ακόμη κι αν έρθει ξένος αριστερός μπακ.

Είναι πολλά τα project που ανέδειξε ο Πέδρο Μαρτίνς στα δύο "γεμάτα" χρόνια της παρουσίας του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Δικά του δημιουργήματα είναι περίπου οι μισοί απ' όσους φόρεσαν την ερυθρόλευκη φάνελα σε αυτό το διάστημα που χρειάστηκε η ομάδα για να επανέλθει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και να ταράξει (πέρυσι και φέτος) τα νερά στην Ευρώπη.

Ένα από αυτά τα δημιουργήματα, ο Κώστας Τσιμίκας προβάρει ήδη τη φανέλα της πρωταθλήτριας Αγγλίας και Ευρώπης, Λίβερπουλ. Ένα άλλο, ο Ντανιέλ Ποντένσε, ανήκει εδώ και μερικούς μήνες στο δυναμικό της Γουλβς. Αμφότεροι έφεραν στο ταμείο της ΠΑΕ ένα ποσό κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο το brand name του συλλόγου στο εξωτερικό.

Είναι γεγονός ότι στη 10ετία της παρουσίας του Μαρινάκη στο τιμόνι της διοίκησης, η ομάδα του Πειραιά έχει καταφέρει να δημιουργήσει την καλύτερη βιτρίνα στα Βαλκάνια και να κάνει ορισμένες περήφανες πωλήσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις περιπτώσεις Ρέτσου, Μιλιβόγεβιτς, Μήτρογλου, Μανωλά, Μαζουακού, Σάμαρη, Φέισα, Μιραλάς, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμη με χαμηλότερα ποσά, απλησίαστα, ωστόσο, για άλλες ελληνικές ομάδες.

Την ώρα που ο Κώστας Τσιμίκας προσπαθεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που ζει τις τελευταίες ημέρες δεν είναι πλέον... όνειρο, ο Πέδρο Μαρτίνς σχεδιάζει την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού χωρίς να υπολογίζει στα δύο βασικά μπακ της προηγούμενης -απόλυτα επιτυχημένης- περιόδου. Για τη θέση του αριστερού μπακ, έχουν παρελάσει από το ρεπορτάζ δεκάδες ονόματα. Τελευταία έχει ξεχωρίσει αυτό του Περουβιανού Τράουκο της Σεντ Ετιέν, σε μια κούρσα, ωστόσο, που φαίνεται να μην τρέχει μόνος προς την τελική ευθεία.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΟΥΤΡΗΣ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΜΙΚΑ

Ένας από τους βασικούς άξονες που στήριξαν τη δουλειά του Πορτογάλου κόουτς στον “κόκκινο” πάγκο, ήταν η αξιοποίηση Ελλήνων παικτών. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όχι μόνο με τον αρχηγό Φορτούνη που λόγω αξίας θα έπαιζε ούτως ή άλλως, αλλά με την αξιοποίηση κι άλλων γηγενών, όπως οι Μπουχαλάκης, Τσιμίκας ( σ.σ. είχε αποκτηθει από τον Πανσερραϊκό με μόλις 3.000 €!), Μασούρας, Κούτρης, ενώ στον προθάλαμο βρίσκονται και κάποιοι πιτσιρικάδες (Τζολάκης, Ξενιτίδης, Σουρλής, Μαρτίνης).

Τη δεδομένη χρονική στιγμή αξίζει -θεωρώ- να ξανανοίξουμε το κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Λεονάρντο Κούτρης. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, ο 25χρονος μπακ, με βραζιλιάνικο αίμα από την πλευρά της μητέρας του, ξεχώρισε την προηγούμενη σεζόν, αφήνοντας στον πάγκο σε μεγάλο διάστημά της τον -εδώ και δύο ημέρες- νέο αριστερό μπακ της Λίβερπουλ!

Την περίοδο 2018-2019, ο Κούτρης έπαιξε με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 24 παιχνίδια (2065 λεπτά συνολικά), ενώ μοίρασε και τέσσερις ασίστ, ενώ ο Τσιμίκας στο ίδιο διάστημα είχε 28 συμμετοχές (2415 λεπτά) με τρεις ασίστ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κούτρης υπέστη τραυματισμό στον ώμο προς το φινάλε της περασμένης σεζόν, γεγονός που τον έθεσε σχετικά πρόωρα εκτός μάχης...

Με άλλα λόγια, όμως, ο Πέδρο Μαρτίνς τους πίστεψε και τους δύο το ίδιο, έδωσε ανάλογες συμμετοχές, μοίρασε το χρόνο και περίμενε το ξεκίνημα της φετινής σεζόν (2019-2020) για να δει σε ποιον θα δώσει τα σκήπτρα για μια θέση στην ενδεκάδα. Ο Τσιμίκας είχε εντυπωσιακή βελτίωση, άρπαξε την ευκαιρία, έδειξε “αδιανόητη” εξέλιξη (σ.σ. όπως λένε άνθρωποι που τον ζούσαν καθημερινά στου Ρέντη) κι έφτασε εδώ που έφτασε, μέσα και από το πρίσμα των πολύ καλών του εμφάνισεων στο Champions League.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ

Ο Κούτρης που πρόλαβε να παίξει την τελευταία σεζόν σε 9 ματς με τον Ολυμπιακό (6 πρωτάθλημα, δύο Κύπελλο κι ένα στα προκριματικά του UCL), πήρε φύλλο πορείας για την Ισπανία και τη Μαγιόρκα τον Γενάρη, αλλά ενώ ξεκίνησε δυναμικά για να αρπάξει την ευκαιρία της καθιέρωσης στην “Primera”, στάθηκε πολύ άτυχος. Πρόλαβε να παίξει μόλις σε δύο παιχνίδια, αλλά υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, γεγονός που τον ανάγκασε να επιστρέψει, διακόπτοντας το δανεισμό, για να χειρουργηθεί από τον επικεφαλής του ιαρικού τιμ των “ερυθρολεύκων” Χρήστο Θέο.

Η επέμβαση έγινε στις 5 του Μάρτη, με τον διεθνή -από το ξεκίνημα της σεζόν- Λεονάρντο να στέκεται τυχερός μέσα στην ατυχία του. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ζημιά του Κούτρη αφορούσε αποκλειστικά τον πρόσθιο χιαστό κι όχι τον πλάγιο σύνδεσμο, άρα στη δική του περίπτωση ίσχυσε το “μη χείρον βέλτιστον”.

Από τότε μέχρι τώρα, δουλεύει πολλές ώρες καθημερινά στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της αποκατάστασης, ενώ ακολουθεί και ατομικό πρόγραμμα προκειμένου να επιστρέψει “σιδερένιος” το συντομότερο δυνατό. Ήδη είναι σε θέση να γυμνάζεται σε υψηλό τέμπο, ωστόσο, δεν βιάζεται...

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αναμένεται να είναι έτοιμος για να πατήσει ξανά χορτάρι σε επίσημο ματς στο διάστημα από τις 15 έως τις 30 Σεπτέμβρη. Κάτι που αυτόματα σημαίνει πως θα χάσει τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν, αλλά αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία έχει να πατήσει πάλι γερά στα πόδια του και να πείσει τον Πέδρο Μαρτίνς αρχικά να τον συμπεριλάβει στα πλάνα της νέας χρονιάς και εν συνεχεία να του δώσει ευκαιρίες.

Παρά τα πολλά σενάρια που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες για σύννεφα στις σχέσεις παίκτη και τεχνικού τιμ, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά. Ο κόουτς έβλεπε καλύτερο τον Τσιμίκα και στήριξε την επιλογή, η οποία τον δικαίωσε απόλυτα και ο Λεονάρντο, όσο ήταν στου Ρέντη, προσπαθούσε να είναι “ζεστός” και σε πλήρη ετοιμότητα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ Η... ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των φετινών υποχρεώσεων, η ομάδα βρίσκεται σε φάση διακοπών μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς από Δευτέρα ξεκινά η προετοιμασία ενόψει του τελικού Κυπέλλου που ορίστηκε (!) από την ΕΠΟ για τις 30 του μήνα. Από τις 18 του μήνα, λοιπόν, η τεχνική ηγεσία θα ανοίξει τα χαρτιά της για τους παίκτες που επέστρεψαν από δανεισμούς και θα φανεί το τι μέλλει γενέσθαι με τον Κούτρη.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μείνει στο ρόστερ και να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία από τον κόουτς, προκειμένου να αποδείξει αν μπορεί να έχει ανάλογη εξέλιξη με αυτή του Τσιμίκα. Τα προσόντα, άλλωστε, δεν του λείπουν, ενώ παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός και “καλός συμπαίκτης” μεταξύ των μελών της ομάδας, όπως φάνηκε για μία ακόμη φορά στη φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου.

Από το μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς, λοιπόν, και τα πόδια του Κούτρη εξαρτάται το αν θα έχει την ευκαιρία να πάρει ξανά φανέλα βασικού και να συνεχίσει τη δουλειά στον Ολυμπιακό από εκεί που την άφησε. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο κόουτς χαράξει άλλη πορεία, χωρίς τον Λεονάρντο στο σχέδιο, η πλευρά του θα επιχειρήσει μια δεύτερη απόπειρα σε ομάδα του εξωτερικού. Το συμβόλαιό του, πάντως, λήγει το καλοκαίρι του 2022, άρα η φετινή του πορεία εντός ή εκτός Πειραιά, λογικά θα καθορίσει και τη συνολικη εξέλιξη της καριέρας του...

Προσωπική αίσθηση, πάντως, και με τεράστια εμπιστοσύνη στα κριτήρια και τη δικαιοσύνη του Μαρτίνς, είναι ότι ο Λεονάρντο Κούτρης μπορεί και πρέπει να πάρει την επόμενη ευκαιρία στον Ολυμπιακό. Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά κι επειδή δεν θα πέσει με... αλεξίπτωτο στο γήπεδο φορώντας την ερυθρόλευκη. Έχει γράψει ήδη χιλιόμετρα το κοντέρ και είναι στο χέρι του να διανύσει πολλά περισσότερα και να έχει μια ακόμη καλύτερη πορεία, ώστε να απογειώσει εκ νέου τη μετοχή του στο διεθνές χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τσιμίκας: "Υπερήφανος στη Λίβερπουλ, η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο"
Η φοβερή ιστορία του 15χρονου Τσιμίκα: "Τι να έλεγα; Να πάρω μόνο τον αδερφό του;"
Η Λίβερπουλ δεν σταματά να ποστάρει Tσιμίκα στα social media
To μήνυμα του Τσιμίκα και της Λίβερπουλ στα ελληνικά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ