OPINIONS

Μαρτίνς: Ο Μπάγεβιτς του Μαρινάκη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΕΛΠΙΔΑ"  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΕΛΠΙΔΑ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει την επισημοποίηση της παραμονής του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό και γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκτιμά πως στο πρόσωπό του έχει βρει μια νέα περίπτωση Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης συμφωνίας ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα το απόγευμα της Πέμπτης (7/5) για τον Ολυμπιακό. Ο Πέδρο Μαρτίνς έβαλε χαρούμενος φαρδιά πλατιά την υπογραφή στο νέο του συμβόλαιο (διετούς διάρκειας), καθισμένος δίπλα στον χαμογελαστό, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Έχουν εξηγηθεί και αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια οι λόγοι που φανέρωσαν από τον Μάρτη, ίσως κι ακόμη νωρίτερα, την επιβεβλημένη παραμονή του Πορτογάλου κόουτς σε πείσμα ορισμένων που έψαχναν αφορμή για να τον "χρεώσουν" και να απαξιώσουν τη δουλειά του στο κλαμπ. Ακόμη και τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν κάποιοι που έλεγαν πως μερικά παιχνίδια δεν τα κέρδιζε η ομάδα και ο κόουτς, αλλά οι προεδρικές... παρεμβάσεις στ' αποδυτήρια στη διάρκεια των ημιχρόνων! Αστειότητες...

Αυτά, ωστόσο, έχουν μικρή σημασία. Εκείνο που μετράει είναι ότι έπειτα από 95 παιχνίδια και 2,21 κερδισμένους βαθμούς ανά ματς, επίδοση που θα ζήλευε ακόμη κι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο 49χρονος τεχνικός, καλυμμένος από κάθε άποψη, είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα σε νέες επιτυχίες.

Ο Μαρτίνς για όσους δεν το γνωρίζουν είχε φάει πολύ... ξύλο, στις προηγούμενες ομάδες του. Όχι επειδή δεν έκανε καλή δουλειά, αλλά επειδή πάλευε με τα θηρία. Καθισμένος στον πάγκο μικρομεσαίων συλλόγων στην πατρίδα του, όπως η Μαρίτιμο, η Ρίο Άρε και η Γκιμαράες, η αντίστοιχη επίδοση μετά βίας πέρασε το 1,53 (κερδισμένοι πόντοι ανά αγώνα). Αξίζει να θυμήσουμε ότι ο Βαλβέρδε με εντελώς άλλες συνθήκες, πιο βαριά ρόστερ και μπάτζετ, την πρώτη του σεζον στον Πειραιά είχε επίδοση 2,17 και τη δεύτερη 2,34.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ... ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη θητεία του, ωστόσο, ο μετέπειτα τεχνικός της Μπαρτσελόνα δεν είχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τους σκοπέλους που βρήκε στο διάβα του ο νυν κόουτς των "ερυθρολεύκων". Και κάτι ακόμη. Ο Πέδρο αμειβόταν ως τώρα στον Ολυμπιακό με το 1/3 και το 1/4 των χρημάτων που πήρε αντίστοιχα ο "Τσιγκούρι" (1,5 και 2 εκατ. € αντίστοιχα) στις δύο παρουσίες του στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη.

Στην πρώτη του σεζόν, καθάρισε τα αποδυτήρια, τα έστησε από την αρχή, βρήκε τα κατάλληλα εργαλεία, μοίρασε ρόλους, έβαλε την ομάδα στο σωστό καλούπι, έκανε μια αξιομνημόνευτη πορεία στην Ευρώπη, πάλεψε μέχρι τέλους στο πρωτάθλημα υπό αντίξοες συνθήκες και αρκετές τρικλοποδιές. Φέτος, το σύνολο βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς, παρά τις αναποδιές που παρουσιάστηκαν με διαδοχικούς τραυματισμούς σημαντικών ποδοσφαιριστών (Φορτούνης, Σουντανί) και μια περήφανη πώληση (Ποντένσε).

Η ομάδα άλλαξε πρόσωπα και διατάξεις, αλλά ποτέ δεν έχασε την ταυτότητα και την ορμή της, με αποτέλεσμα να κόψει πρώτη το νήμα στο πρωτάθλημα, να προκρίνεται αρχικά από τα προκριματικά και στη συνέχεια από τον όμιλο του Champions League και να κυνηγά ακόμη την πρόκριση στους "8" του Europa, έχοντας μπροστά της τη ρεβάνς με τη Γουλβς.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς, όμως, δεν ανταμείφθηκε μόνο για τα αγωνιστικά του επιτεύγματα. Επιβραβεύθηκε και για το χαμηλό προφίλ του, την αφοσίωση στο κλαμπ, παρά τις σειρήνες που ήχησαν μετά την πρόκριση επί της Άρσεναλ, αλλά και την άριστη συνεργασία με όλα τα στελέχη του συλλόγου σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Μέχρι τους ποδοσφαιριστές πολλοί από αυτούς είδαν την αξία τους να πολλαπλασιάζεται και το όνομά τους να φιγουράρει ως στόχος μεγάλων κλαμπ του εξωτερικού.

Διαβάσατε νωρίτερα τον τρόπο που ο Βαγγέλης Μαρινάκης "καθάρισε" το νέο συμβόλαιο του "Προφεσόρ" με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που για τους περισσότερους είναι αναμενόμενο. Όταν ο ισχυρός άντρας του Ολυμπιακού κάθεται στο τραπέζι και θέλει να συνεργαστεί με τον απέναντί του, συνήθως έχει και την πειθώ, αλλά και τη δυναμική για να τον δελεάσει...

"ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ"

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο μυαλό του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, ο Πέδρο Μαρτίνς μπορεί να εξελιχθεί σε νέα περίπτωση Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό. Όχι μόνο από πλευράς διακρίσεων, αλλά κυρίως από πλευράς... διάρκειας. Ο Ντούσαν στην πρώτη του θητεία στον Πειραιά και σε 154 παιχνίδια είχε 2,29 κερδισμένους βαθμούς Μ.Ο., ενώ στη δεύτερη άλλα 51 (2,02 πόντους Μ.Ο.). Συνολικά έγραψε 205 παιχνίδια στον "κόκκινο" πάγκο, επίδοση που με λίγη τύχη, στήριξη και πολλή δουλειά μπορεί να φτάσει και -γιατί όχι;- να ξεπεράσει ο Πορτογάλος τεχνικός.

Το ότι ο Μαρτίνς είναι δουλευταράς, φιλόδοξος και ευέλικτος δεν αμφισβητείται. Το ότι ισχύει το δικό του "my way" στην ομάδα, επίσης. Οι "Μαρτίνς rules" ισχύουν για όλους στον Ολυμπιακό. Από τον Τουρέ και τον Φορτούνη, μέχρι τον πιτσιρικά Τζολάκη. Κι αυτό το αποδέχθηκαν πρώτοι απ' όλους οι δύο "γερόλυκοι" Αβραάμ Παπαδόπουλος και Βασίλης Τοροσίδης που έχουν φάει τα γήπεδα (γενικώς) και του Ρέντη (ειδικώς) με το κουτάλι.

Το να μείνει ο Πέδρο για πολλά ακόμη χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, θα είναι μεγάλη επιτυχία για όλους. Και για τον ίδιο και για τον σύλλογο. Όσοι τον εμπιστεύθηκαν με πρώτο τον πρόεδρο θα καμαρώνουν για ακόμη μία σωστή επιλογή κι εκείνος για μια ομάδα δικό του -αγωνιστικά- δημιούργημα. Το νέο στοίχημα πλέον δεν αφορά τόσο το πώς θα κλείσει η φετινή σεζόν, αφού ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω-κάτω, αλλά το πώς θα μπει η ομάδα στην επόμενη, αλλά και να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία για πολλά χρόνια. Κάποιοι έλεγαν με νόημα στην ΠΑΕ ότι "ο Πέδρο με λίγη τύχη μπορεί να μείνει και δέκα χρόνια στον πάγκο της ομάδας μας".

ΑΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

Κι επειδή ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει πολλά ονόματα ως υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι, καλά θα κάνει ο κόσμος θα θυμάται ότι τα εξώφυλλα Απρίλη και Μάη δύσκολα φτάνουν στις... υπογραφές. Ειδικά σε μια περίοδο που δεν κινείται τίποτα, γράφονται πολλές υπερβολές ή "διογκώνονται" πληροφορίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι μεταγραφές και ο σχεδιασμός ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου. Για ποιο λόγο μια ομάδα που και κορμό έχει και ίδιο προπονητή και ισχυρότατη βάση, να βιαστεί, ενώ μπορεί να ψωνίσει με την ησυχία της και μέσα από πολλές επιλογές σε μια περίοδο που οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα λόγω της πανδημίας;

Εν ολίγοις, Ολυμπιακός και Μαρτίνς δεν πήγαν κόντρα στη λογική και σε τέτοιες περιπτώσεις, η ρεαλιστική προσέγγιση φέρνει συνήθως δικαίωση, έστω κι αν η μπάλα στο χορτάρι κάνει πάντα τα δικά της. Η κίνηση της παραμονής Μαρτίνς, πάντως, στο μυαλό πολλών, ξεκινώντας από τα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας, μπορεί να προκαλέσει νέες... πτήσεις τα επόμενα χρόνια. Αρκεί όλοι όσοι παίρνουν μέρος στο εγχείρημα να έχουν την ίδια όρεξη και το ίδιο πάθος για νέες κατακτήσεις και νέες κορυφές. Όλα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν σωστό προγραμματισμό και καλές επιλογές για τους μήνες που έρχονται...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ