OPINIONS

Ο Ελ Αραμπί φώναξε "μένω" με χατ τρικ

SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον "στρατηγό" Βαλμπουενά, τον "δολοφόνο" Αραμπί και τον "φτεροπόδαρο" Τσιμίκα που καθάρισαν για τον "αγριεμένο" Ολυμπιακό στη Λαμία.

Ο "στρατηγός" Βαλμπουενά σημάδεψε. Ο "δολοφόνος" Ελ Αραμπί εκτέλεσε. Οι δύο τους έφυγαν... σφαίρα για τον πάγκο. Για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί ένα τόσο σημαντικό γκολ, ένα γκολ πρωτιάς, κυριαρχίας, τίτλου. Ένα γκολ – τρίποντο γεμάτο μικρές προσωπικές ιστορίες που ενώνει η ερυθρόλευκη φανέλα.

Ο Ελ Αραμπί “φώναξε” με τα γκολ του, με τον πανηγυρισμό προς την εξέδρα, με τη συνολική του διάθεση ότι δεν φεύγει, δεν πάει πουθενά κι ας τον καλούν οι σειρήνες (και τα πετροδόλαρα) της Σαουδικής Αραβίας. Δικό του δημιούργημα ήταν το πρώτο γκολ, όχι μόνο η εκτέλεση. Βγήκε από την περιοχή, πήρε μπάλα, την έσπασε στον Σεμέδο, εκείνος είδε τον Βαλμπουενά και ο Γάλλος ήξερε πως να αξιοποιήσει, καλύτερα από κάθε άλλον στο ελληνικό πρωτάθλημα, το κόψιμο του σκόρερ στο πρώτο δοκάρι.

Ένα γκολ – όνειρο, απόσταγμα καλής δουλειάς, πίεσης, προσπάθειας, θέλησης. Ενός Ολυμπιακού που μέσα από πολλά προβλήματα και σημαντικές απουσίες (Φορτούνης, Ομάρ, Σουντανί, Γκιλιέρμε, Ποντένσε), έπαιξε ως εν δυνάμει πρωταθλητής στη Λαμία. Απέναντι σε μία ομάδα που προσέγγισε το παιχνίδι με φουλ αμυντικό προσανατολισμό, 3-5-2 κι όλοι πίσω από τη μπάλα. Δεν άνοιξε νέους δρόμους στην προπονητική με αυτή του την προσέγγιση ο Άκης Μάντζιος, αλλά ήξερε ότι η ομάδα του Μαρτίνς είχε μπλοκάρει σε προηγούμενα ματς, απέναντι σε κλειστές άμυνες (Ξάνθη, Νέα Σμύρνη, Βόλος). Όχι, αυτή τη φορά...

Η "ΕΚΔΙΚΗΣΗ" ΤΟΥ "ΜΠΟΥΧΑ"

Αυτή τη φορά, όμως, οι "ατσίδες με τα μπλε" δεν άφησαν περιθώρια. Με τον 35χρονο Βαλμπουενά να κάνει για μία ακόμη φορά τη διαφορά, να "ταΐζει" τον Ελ Αραμπί στο 40’ και να κρατάει ψηλά τον ρυθμό στο επιθετικό σκέλος, όσο περνούσε η ώρα ο κλοιός για τους γηπεδούχους έσφιγγε όλο και περισσότερο. Ο αρχηγός Ανδρέας Μπουχαλάκης, το... χρωστούσε από πέρυσι. Ήταν πάλι αρχηγός στο ματς - αποκλεισμό από τη Λαμία για το Κύπελλο στο "Γ. Καραϊσκάκης", εκεί που η μπάλα έκανε τα δικά της και σε ματς με 25 έναντι μιας τελικές, η πρόκριση πήγε στη Φθιώτιδα. Λίγο έλειψε ο Κρητικός χαφ να σκοράρει στο 21’ όταν με τον Ματιέ έκρυψαν τη μπάλα σε ένα εξαιρετικό “ένα-δύο”, αλλά κύλησε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Από τότε περίμενε την ευκαιρία για να… πάρει το αίμα του πίσω και αυτή τη φορά του δόθηκε. Με τον Βαλμπουενά να φτάνει τις 11 ασίστ (και 7 γκολ) σε 20 παρουσίες και τον Ελ Αραμπί να εκτελεί ξανά στο ξεκίνημα του β’ μέρους, ο βαθμός δυσκολίας εκμηδενίστηκε και το τρίποντο πήρε ρότα για τον Πειραιά. Ο Μαροκινός killer έφτασε τα 13 γκολ σε 17 παρουσίες στη διοργάνωση και 18 συνολικά, με τέσσερις "τελικές" πάσες, σε 25 συμμετοχές. Ο Ολυμπιακός βρήκε τον φορ που ήθελε για να κάνει εύκολο το γκολ, σε σύγκριση με πέρυσι, βρήκε και τον οργανωτή που ήθελε στο διάστημα απουσίας του Φορτούνη, με τον Βαλμπουενά να εξασφαλίζει από τώρα άλλον έναν χρόνο συμβολαίου!

Αυτοί οι δύο παίκτες, μαζί με τον Σεμέδο στο κέντρο της άμυνας, ουσιαστικά είναι οι καταλύτες για τη συνολική βελτίωση του Ολυμπιακού σε όλους τους τομείς, μιας ομάδας που έχει βάλει πλώρη για να επιστρέψει στον θρόνο έπειτα από δύο χρόνια απουσίας. Για να φτάσουμε, ωστόσο, στο πολύ σημαντικό τρίποντο του ΔΑΚ, χρειάστηκε να βάλουν πλάτη και να σταθούν στο ύψος τους και τα δεύτερα βιολιά της ομάδας. Όπως ο Γκασπάρ που κάλυψε σωστά το κενό του Ομάρ, ή ο Μπενζιά που παρά τις light διεκδικήσεις του πάνω στην μπάλα, έχει καλό χειρισμό της μπάλας, σωστές επιλογές και φρεσκάδα.

ΤΟ ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Το τρικ του Μαρτίνς να συγκλίνει ο Ματιέ και να παίρνει όλη την πτέρυγα ο "φτεροπόδαρος" Τσιμίκας που έκανε εκπληκτική εμφάνιση, δεν βρήκε απάντηση, όπως δεν βρήκαν συνολικά οι γηπεδούχοι στον υψηλό ρυθμό που επέβαλαν οι φιλοξενούμενοι, παρά την έντονη πίεση στη μπάλα και την εντολή να μη γυρίζουν κατά μέτωπο οι "ερυθρόλευκοι".

Γενικά, ήταν μια ολοκληρωτική επικράτηση από έναν Ολυμπιακό με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά σωστά διαβασμένο κυρίως στην εντολή ότι τέτοια ματς εκτός έδρας θέλουν πρώτα απ’ όλα πάθος και διάθεση για... ξύλο. Με σπασμένα φρένα, λοιπόν, και στο δεύτερο ημίχρονο, τον Τσιμίκα να είναι ασταμάτητος από αριστερά και να "τρελαίνει" τους Ιταλούς της Νάπολι που τον θέλει διακαώς, προήλθε και το πέναλτι που αξιοποίησε ο Βαλμπουενά για το επιβλητικό 0-3.

Με κατοχή μπάλας άνω του 75% και τον Σα τον πιο κοντινό θεατή της αναμέτρησης, η αναμέτρηση μετά το 0-1 εξελίχθηκε σε παιχνιδάκι από τη στιγμή που οι παίκτες της Λαμίας ήταν υποχρεωμένοι να ανεβάσουν έστω και λίγο τις γραμμές τους προς την επίθεση. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να δεχθούν άλλο ένα γκολ από τον Ελ Αραμπί που έφτασε στο πρώτο του χατ τρικ ως παίκτης του Ολυμπιακού για το επιβλητικό 0-4. Μια επίδοση που ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που τα σενάρια για πιθανή μεταγραφή του δίνουν και παίρνουν. Πέρα από τη διάψευση της ΠΑΕ, έδειξε και ο ίδιος τις προθέσεις του όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα…

ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ

Συμπερασματικά, όταν ο Ολυμπιακός βρίσκει πρώτος γκολ, δεν χάνει. Αντίθετα μετά το πρώτο συνήθως ακολουθούν κι άλλα, όπως έγινε κι αυτή τη φορά. Μπήκε το γκολ πριν από την ανάπαυλα, άνοιξε το γήπεδο, χάθηκε το τόπι. Η αήττητη ομάδα του Μαρτίνς που μίλησε στο φινάλε για προσωπικότητα και ολοκληρωτική εμφάνιση, μετράει 37 γκολ στην επίθεση (ένα λιγότερο από τον ΠΑΟΚ) και 6 γκολ στην άμυνα. Καλύτερος και στις δύο πλευρές του γηπέδου, απομένει να έχει και τη σταθερότητα που απαιτείται για να κόψει πρώτος το νήμα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ