OPINIONS

Κόουτς, κλείσε τ’ αυτιά

Κόουτς, κλείσε τ’ αυτιά

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την τσάμπα ήττα του Ολυμπιακού που προήλθε βίαια και αφύσικα, με την τραβηγμένη αποβολή του μοναδικού παίκτη που είχε κίτρινη κάρτα (!), αλλά και για τον Πέδρο Μαρτίνς που πρέπει να κλείσει τ’ αυτιά του σε όλους.

Η πρώτη φετινή ήττα για τον Ολυμπιακό ήρθε –για τους προληπτικούς- στο 13ο παιχνίδι. Και ήταν εντελώς τσάμπα. Πιο τσάμπα δεν γίνεται. Η ευκαιρία να πάρει η ομάδα το πιο εύκολο «διπλό» της στη διοργάνωση, έγινε εφιάλτης μέσα σε λίγα λεπτά και υπάρχει γι’ αυτό εξήγηση.

Οι "ερυθρόλευκοι" παρότι μπήκαν στο γήπεδο χωρίς τα τέσσερα πιο βαριά χαρτιά τους (εδώ χωράει κουβέντα που θα κάνουμε παρακάτω...), τους Βαλμπουενά, Ποντένσε, Γκιλιέρμε και Ελαμπντελαουί, σοβαρό πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν. Πολλοί δεν περίμεναν μια τόσο δυναμική παρέμβαση από τον Πέδρο Μαρτίνς στην ενδεκάδα, παρότι είχαμε μεταφέρει τη σχετική πληροφορία, για τέσσερις αλλαγές, από το μεσημέρι στον αέρα του Sport24 Radio 103,3 στη διάρκεια της εκπομπής «Ανατροπή και Πέναλτι».

ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΝΤΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε εμπιστοσύνη σε Τοροσίδη, Καμαρά, Μπενζιά και Λοβέρα αντίστοιχα, με τους δύο πρώτους κατά κύριο λόγο να δικαιώνουν τις προσδοκίες. Εδώ η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν έπρεπε να βρίσκονται παρέα στον πάγκο οι δύο «κοντοί», ή να μοιραστούν ένα 90άλεπτο και ο καθένας μπορεί να καταλάβει το γιατί.

Η ουσία, ωστόσο, είναι πως ακόμη και με αυτές τις σημαντικές αλλαγές, η ομάδα του Πειραιά έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έδειξε από λίγα έως ελάχιστα στο πρώτο μέρος, ενώ κατάφερε να προηγηθεί έστω και με την βοήθεια της τύχης.

Όλα έμοιαζαν καλώς καμωμένα για τους φιλοξενούμενους με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου μέρους, καθώς η εικόνα του ματς έμοιαζε απόλυτα ελεγχόμενη. Κάπου εκεί, πάντως, ο Ολυμπιακός φάνηκε να επιστρέφει στο γήπεδο εφησυχασμένος, δίνοντας δικαιώματα στους γηπεδούχους να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να πιέσουν. Εκεί δεν έχουν άδικο όσοι πιστεύουν ότι ήταν το κατάλληλο σημείο για να μπει ο Βαλμπουενά, να κρατήσει το χαλινάρι, να κοντρολάρει το ρυθμό, να απειλήσει είτε με τη μπάλα στα πόδια, είτε με κάποια εκτέλεση στημένης φάσης.

ΒΙΑΙΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Οι ισορροπίες του παιχνιδιού, πάντως, κι αυτό δεν αμφισβητείται, διαταράχθηκαν βίαια με την από αυστηρή έως υπερβολική δεύτερη κίτρινη στον Μπενζιά. Μπορεί το μαρκάρισμα του Αλγερινού, ο οποίος συνολικά δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ, να ήταν άτσαλο και από πίσω, αλλά δεν ήταν για δεύτερη κίτρινη. Όλως... τυχαίως, μάλιστα, ο Γάλλος διαιτητής, ο οποίος δεν αφήνει με παράπονα για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό (σ.σ. ήταν και στο 1-0 με τη Μπερ Σεβά πριν κάποια χρόνια), απέβαλε τον μοναδικό «ερυθρόλευκο» που είχε παρατηρήσει με κίτρινη (σωστά) 15 λεπτά νωρίτερα!

Στη φάση του 1-1, χρεωμένος φαίνεται ο Μεριά –δικαίως- για το κακό διώξιμο που έσπρωξε τη μπάλα στον Βούλιτς, ενώ στη συνέχεια κρύβει και το οπτικό πεδίο του Σα, με τη μπάλα περνάει μέσα από τα πόδια του (!), ωστόσο, εκτός φάσης έχουν βρεθεί και οι υπόλοιποι αμυντικοί. Στο γύρισμα από αριστερά ο Τοροσίδης με τον Σεμέδο, μπαίνουν με ελαφρότητα στη διεκδίκηση, ενώ και ο –κορυφαίος συνολικά σε απόδοση- Καμαρά, σταματά να κυνηγά τον σκόρερ που έχει μπει στο γήπεδο 7 λεπτά νωρίτερα.

Κι ενώ το παιχνίδι πάει να σβήσει ξανά μετά την ισοφάριση, ο Ποντένσε μεταφέρει κατά την είσοδό του την εντολή να πάρει η ομάδα μέτρα προς την επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν σφυγμό παρότι 10 στο γήπεδο και χάνουν τεράστια ευκαιρία να κλέψουν τη νίκη με τον Μεριά. Ο Τυνήσιος, όμως, τα είχε χαμένα έπειτα από το λάθος του στο 1-1 και δεν έχει το καθαρό μυαλό να πετύχει ένα εύκολο γκολ. Δεν έχει καν επαφή με την αντίπαλη εστία.

Ένα λεπτό αργότερα, από κόρνερ του Μάρκο Μάριν, ο Σεμέδο πήδηξε λανθασμένα κι έδωσε δικαίωμα στον αντίπαλό του να φέρει τα πάνω – κάτω, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και τρία λεπτά αργότερα για το τελικό 3-1. Με τη διαφορά ότι στο γκολ – καρμπόν που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα, πέρα από τον Ρούμπεν που πηδά ξανά σε λάθος χρόνο, ο Μπουχαλάκης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αντιπάλους, με τον Μεριά «καρφωμένο» δύο μέτρα πίσω!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ

Παρενθετικά, το να τα βάλει κανείς με τον Σεμέδο που σκόραρε χθες, αλλά ήταν εκτός θέσης στα γκολ του Αστέρα, ή τον Μεριά, ο οποίος φέρει σοβαρή ευθύνη στο 1-1 κι έχει χάσει την ευκαιρία του αγώνα για το 1-2, είναι άδικο. Ο πρώτος έχει κάνει τη διαφορά φέτος στην άμυνα του Ολυμπιακού και ο δεύτερος παίζει από πέρυσι χωρίς ανάσα, χωρίς ούτε μέρα διακοπών. Για ανθρώπους μιλάμε, όχι για μηχανές, έστω κι αν η χθεσινή ήττα δεν χωνεύεται ούτε με σόδα.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να πάρει άνετο διπλό κι αντί να συμβεί αυτό, γυρίζει στην Ελλάδα με άδεια χέρια. Δεν κατάφερε ούτε καν να κρατήσει από κάτω στον όμιλο το συγκρότημα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς που πέφτοντας από την Ακρόπολη βρήκε και πορτοφόλι.

ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΤΙΑ

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να επανέλθει η ηρεμία στον Ολυμπιακό. Το πιο σημαντικό συστατικό για τη φετινή εξαιρετική –μέχρι χθες- πορεία. Ο Πέδρο Μαρτίνς άκουσε πολλά, τα περισσότερα αναίτια και με υπερβολή, για την ισοπαλία στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Πολλοί, οι περισσότεροι με καφενειακές προσεγγίσεις, "φώναζαν" για ροτέισον. Ελπίζω να μην του πείραξαν το μυαλό... Σε μια στρωμένη ομάδα και σε τέτοια ματς, οι αλλαγές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις δύο, άντε τις τρεις. Όχι παραπάνω...

Ο Πορτογάλος κόουτς πρέπει να κλείσει τα αυτιά του γενικώς και να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει, καλύτερα από τον καθένα εντός κι εκτός κλαμπ. Και η διοίκηση σε αυτό το κομμάτι οφείλει όχι απλά να τον προστατεύσει, αλλά να τον θωρακίσει. Το πρωτάθλημα είναι ο πρώτος στόχος κι αυτό είναι ευνόητο, αλλά ακόμη είμαστε στο ξεκίνημα, έχουμε μήνες μπροστά μας και play off. Το να γίνει... ψύχωση από Σεπτέμβρη μήνα, είναι λάθος και μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό. Τελεία. Με τον Άρη παίζει την Κυριακή ο Ολυμπιακός στο «Βικελίδης», όχι με τη Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου»...

Υ.Γ.: Το πώς περίμενε αυτό το ματς ο Μάρκο Μάριν και το πόσο... καλό παιδί είναι, φάνηκε μετά από το 3-1 που πήγε να κόψει το πόδι του Τσιμίκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ