OPINIONS

Καλύτερος ο Ολυμπιακός χωρίς Ποντένσε

SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Πέδρο Μαρτίνς που κατάφερε στη μετά Ποντένσε εποχή να φτιάξει ακόμη πιο ισορροπημένο Ολυμπιακό και τις επιθυμίες του Πορτογάλου για του χρόνου.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καταφέρει να παρουσιάσει φέτος έναν ακαταμάχητο Ολυμπιακό. Μπορεί τα πρόσωπα και οι διατάξεις να αλλάζουν κατά καιρούς, αλλά το σύνολο βελτιώνεται διαρκώς με αποτέλεσμα να φτάσει σε μια από τις πιο επιβλητικές κατακτήσεις πρωταθλήματος, στήνοντας διαδοχικά πάρτι απέναντι στους παραδοσιακούς του αντιπάλους ανεξαρτήτως έδρας.

Ας γυρίσουμε το χρόνο λίγους μήνες πίσω. Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στο τι ακολούθησε τη “χρυσή” μεταγραφή του Ντανιέλ Ποντένσε στη Γουλβς. Ο Πορτογάλος εξτρέμ, από τα αγαπημένα παιδιά του Πέδρο Μαρτίνς στο διάστημα της θητείας του στον Πειραιά, ήταν αναμφίβολα ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ομάδας που χτίστηκε από το καλοκαίρι του 2018.

Στο διάστημα που αγωνίστηκε με την ερυθρόλευκη εμφάνιση, μέτρησε 68 συμμετοχές με 13 γκολ και 14 ασίστ. Δεν ήταν λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που περίμεναν πως θα αντιδράσει η ομάδα μετά την αποχώρηση του 24χρονου ακραίου σε ένα χρονικό σημείο που δεν είχε πατήσει ακόμη καλά στα πόδια του και ο -προερχόμενος από επέμβαση χιαστού- Φορτούνης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα (9/2) τραυματίστηκε σοβαρά ο Χιλάλ Σουντανί. Η αναφορά στον Αλγερινό κυνηγό δεν γίνεται τυχαία, καθώς αυτός αποτέλεσε την πρώτη εναλλακτική στην ενδεκάδα από την ημέρα που χαιρέτησε ο Ποντένσε.

Ως αντικαταστάτης του Ντανιέλ ήρθε ο Τούρκος, Εμρέ Μορ, ο οποίος παρά την ποιότητά του με τη μπάλα ουδέποτε κατάφερε να γίνει ενεργό μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα να παίξει σε όλα κι όλα δύο παιχνίδια και πλέον να έχει επιστρέψει ήδη στην πατρίδα του, με προορισμό τη Θέλτα όπου ανήκει. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τον 22χρονο διεθνή εξτρέμ, ο οποίος όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά και νωρίτερα δεν κατάφερε να εντάξει την ποιότητά του στο σύνολο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει με άδεια χέρια κι άλλη μία γκρι σελίδα στο βιογραφικό του.

Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι οι “ερυθρόλευκοι” δεν επηρεάστηκαν από την μεταγραφή του Ποντένσε, ο οποίος, μάλιστα, πίεσε έντονα για άμεση αναχώρηση, ενώ ήταν στη διακριτική του ευχέρεια να συνεχίσει στη χώρα μας μέχρι το τέλος της σεζόν που διανύουμε. Από την τελευταία παρουσία του Ποντένσε (5 Γενάρη με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό) μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός έδωσε άλλα 23 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

ΔΥΟ ΑΝΩΔΥΝΕΣ ΗΤΤΕΣ

Σε αυτά τα παιχνίδια, οι ατσίδες από τον Πειραιά έχασαν δύο φορές, αλλά και τις δύο οι ήττες αποδείχθηκαν ανώδυνες, μιας και τις ανέτρεψαν στη ρεβάνς. Αναφερόμαστε στο 3-2 της Τούμπας και το Κύπελλο και στον 0-1 από την Άρσεναλ για τη φάση των "32" του Europa League. Από κει και πέρα υπήρξε και μία ισοπαλία στο πρωτάθλημα (0-0), με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ κι άλλη μία με τη Λαμία (0-0) στο Κύπελλο.

Με 19 νίκες, λοιπόν, σε 23 ματς, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ξεπέρασε και την απώλεια του Ποντένσε, την ώρα που στο ταμείο της ΠΑΕ μπήκαν γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Και τα λεφτά πήρε ο σύλλογος εν ολίγοις και η ομάδα δεν έχασε, αφού ο κόουτς βρήκε τις λύσεις εκ των έσω, παρότι υπήρξαν πάλι αναποδιές.

Εδώ υπάρχει και αγωνιστική εξήγηση. Με τον Ποντένσε στην ενδεκάδα, ο Ολυμπιακός έπαιρνε περισσότερα επιθετικά-δημιουργικά στοιχεία, αλλά έχανε στο αμυντικό κομμάτι. Ο μπακ στην πλάτη του Ντανιέλ συνήθως έτρεχε για δύο. Τώρα που ο "κοντός" δεν βρίσκεται στην εξίσωση, μπορεί η ομάδα να έχασε την ταχύτητά του και την ικανότητα στο "ένας με έναν", αλλά ισορρόπησε καλύτερα σε άμυνα - επίθεση.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο 49χρονος κόουτς έχει δηλώσει ήδη ότι αναζητείται εξτρέμ, αλλά μέχρι τώρα η δουλειά έγινε όπως έπρεπε, παρά τη μεγάλη απώλεια του νυν παίκτη της Γουλβς.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ...

Στο μεταξύ, μέσα από την πορεία – εξπρές του Ολυμπιακού για την κατάκτηση των φετινών στόχων, με το πρωτάθλημα να είναι ήδη “κλειδωμένο” και μαθηματικά, ο Πέδρο Μαρτίνς που έχει ήδη επεκτείνει τη συνεργασία για μια διετία, δείχνει τις προθέσεις του και για την επόμενη μέρα. Όχι για τη φετινή σεζόν, αλλά και για την επόμενη.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί συστηματικά τους Μπρούνο Γκασπάρ και Αχμέντ Χασάν, φανερώνει πως θέλει την αγορά και παραμονή τους στην ομάδα. Σε αντίθεση με τον Μορ που δεν μπήκε καν στον κόπο να του δώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα ούτε ως αλλαγή. Είχε αποφασίσει ότι ο Τούρκος δεν ταιριάζει στο πλάνο και τέλος.

Επίσης, η χρησιμοποίηση του αρχηγού Ομάρ, παρότι το θέμα της ανανέωσης συμβολαίου είναι στον αέρα και οι Τούρκοι τον βλέπουν ήδη με το ένα πόδι στη Γαλατά, πάλι δείχνει τι θα ήθελε ο Πορτογάλος. Να βρεθεί μια φόρμουλα και να συνεχίσει ο διεθνής μπακ στο μεγάλο λιμάνι, ενδεχόμενο που δεν έχει ακόμη αποκλειστεί. Ανάλογες προθέσεις παραμονής δείχνει και για τον συμπατριώτη του, Καφού και για τον πιτσιρικά Αργεντινό Λοβέρα που πιστεύει πολύ.

Όλα αυτά έχουν τεθεί στα υπόψη και της διοίκησης. Δεν αποτελούν δηλαδή μόνο έμμεσες εισηγήσεις... Γι' αυτό και γίνεται προσπάθεια να του γίνουν όλα τα χατίρια. Άρα ας μην αποκλείσουμε τίποτα ούτε για το θέμα του Ελαμπντελαουί, παρότι όλα φαίνεται πως κρέμονται πλέον από μια κλωτσή. Και μόνο το γεγονός ότι ο 29χρονος παίκτης δέχθηκε να μείνει στην ομάδα ως το τέλος των φετινών υποχρεώσεων κάτι δείχνει. Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε όταν έρθει η ώρα της τελικής κρίσης.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ