OPINIONS

Και δύο αυγά Τουρκίας

Και δύο αυγά Τουρκίας

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για άλλη μια περήφανη πρόκριση του Ολυμπιακού, που καθάρισε σαν... αυγό τη Μπασακσεχίρ με χειρουργικό νυστέρι.

Mε το σφύριγμα της λήξης, ο Ζοζέ Σα αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης. Μάλλον MVP της πρόκρισης θα έπρεπε να αναδειχθεί ο υπέροχος Πορτογάλος κίπερ, ο οποίος έχει βαλθεί να αγαπηθεί περισσότερο από τον Άγιο Ρομπέρτο. Εκείνος ήταν που κράτησε τη νίκη στην Τουρκία με την απόκρουση στο πέναλτι του Βίστσα, εκείνος ήταν που και στη ρεβάνς κατέβασε λουκέτο κι έσπρωξε τους υπόλοιπους στην επίθεση, όταν το σύστημα είχε κολλήσει.

Οι μεγάλες ομάδες ξεκινούν από τον μεγάλο τερματοφύλακα κι ο Ολυμπιακός στην περίπτωσή του πέτυχε διάνα. Και πέρυσι που τον έφερε ως δανεικό μέσα σε μια νύχτα έπειτα από ένα τηλεφώνημα του Ζόρζε Μέντες, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, και φέτος που δαπανήθηκαν 2,5 εκατομμύρια για να ρίξει άγκυρα στο μεγάλο λιμάνι.

PROFESSOR ΜΑΡΤΙΝΣ

Αυτή η δεύτερη πρόκριση, ωστόσο, με μηδέν παθητικό κι ενεργητικό 7 γκολ σε τέσσερα παιχνίδια, έχει πολλούς μεγάλους πρωταγωνιστές με πρώτο τον professor Πέδρο Μαρτίνς. Ο 49χρονος κόουτς έκανε άλλο ένα εξαιρετικό κοουτσάρισμα και οδήγησε την ομάδα του σε δεύτερη καθαρή νίκη επί της δευτεραθλήτριας Τουρκίας.

Ναι, δεν έπαιξε μεγάλη μπάλα ο Ολυμπιακός, ναι αντιμετώπισε δυσκολίες, ζορίστηκε, μπλόκαρε κατά διαστήματα, έτρεξε πολύ. Ο Γκιλιέρμε εγκατέλειψε με κράμπες το γήπεδο πριν από το φινάλε. Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα, αλλά ήταν εξαιρετικά προγραμματισμένα. Έπαιξαν πανέξυπνα ξανά οι "ερυθρόλευκοι» και ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο στόχο. Δεν ρίσκαραν, δεν βιάστηκαν, δεν επηρεάστηκαν από την φούρια της εξέδρας.

Πέρα από τις σωτήριες επεμβάσεις του Σα που ειδικά στη φάση του Ρομπίνιο, η οποία φάνηκε να ξεκινά από οφσάιντ του Βίστσα, έπιασε το άπιαστο, ο Πέδρο Μαρτίνς μπορεί να νιώθει υπερήφανος για τη δουλειά του και τα παιδιά του. Η προσαρμογή των περισσότερων στους ρόλους που τους ανατέθηκαν ήταν για σεμινάριο. Ομάρ και Τσιμίκας περιόρισαν στο ελάχιστο τους δαίμονες Ελία και Βίστσα. Ο Σεμέδο που έβαλε γκολ όχι μόνο τη μπάλα, αλλά και τον Βιέιρα που τον κρατούσε με νύχια και με δόντια, καθάρισε όλες τις μπάλες στο δεύτερο ημίχρονο σαν σε προπόνηση. Ο Μεριά δίπλα του ξανά σχεδόν αλάνθαστος.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΚ

Η παγίδα που πήγε να στήσει ο Μπουρούκ στον Μαρτίνς ήταν στον άξονα. Είδε ότι Μπουχαλάκης και Γκιλιέρμε έκοβαν κι έραβαν στο πρώτο ματς κι έδωσε εντολή για συντονισμένη πίεση με το πού έπαιρναν τη μπάλα στα πόδια. Του βγήκε του Τούρκου προπονητή αυτή η επιλογή κι αυτό φάνηκε από τα πολλά λάθη που έκαναν οι δύο χαφ του Ολυμπιακού, αλλά και πάλι υπήρχαν λύσεις.

Ο Βαλμπουενά ήταν λυσσασμένος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Γύριζε πίσω έπαιρνε μπάλα, την κράτησε, ανάγκασε τους αντιπάλους σε φάουλ, έδωσε ανάσες και πνοή. Από τα δικά του πόδια προήλθαν και τα δύο γκολ που καθάρισαν σαν... αυγό τη Μπασάκ. Εκτέλεσε το φάουλ που έφερε το 0-1, με την ενδιάμεση κεφαλιά του Γκερέρο. Κατέβασε άριστα τη μπάλα και τάισε στην κίνηση τον "δαίμονα» Ραντζέλοβιτς για να κερδίσει το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Ματιέ. Φτάσαμε στο 80’, με το σκορ στο 2-0 κι ο Βαλμπουενά διαμαρτυρόταν στο διαιτητή, σα να μην υπάρχει αύριο! Τόσο διψασμένος για την πρόκριση, λες και ήταν η πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΡΑΝΤΖΕΛΟΒΙΤΣ

Κι όλα αυτά με τον Ποντένσε, λόγω και των ενοχλήσεων στους προσαγωγούς, ουσιαστικά εκτός αγώνα. Μία φάση τον είδαμε τον Ντανιέλ όταν πήρε έξυπνα το φάουλ από το οποίο προήλθε το 1-0. Όταν διαθέτεις ποιότητα και μια ενέργεια αρκεί. Την ίδια ώρα ο Μασούρας, ανταποκρίθηκε αθόρυβα και με συνέχεια. Λίγο έλειψε, μάλιστα, με το εναέριο βολέ στο 42’ να βάλει στην κίνηση ένα γκολ ποίημα. Την καλή δουλειά στο σκοράρισμα, ωστόσο, την είχε κάνει από το προηγούμενο ματς και ήταν αρκετοί.

Το ραβδάκι του Μαρτίνς, αλλά και το προπονητικό του θράσος φάνηκε στην επιλογή του Ραντζέλοβιτς. Άλλος στη θέση του με το σκορ στο 1-0 και το συνολικό στο 2-0, θα πήγαινε στα σίγουρα με τον Καμαρά τρίτο χαφ και τον Βαλμπουενά στην πτέρυγα. δεν δίστασε, έριξε στη μάχη τον πιτσιρικά κι εκείνος τον δικαίωσε στο 100%. Κατεβάζει τη μπάλα με το κεφάλι στο ξεκίνημα της φάσης του πέναλτι και πασάρει άμεσα στον Βαλμπουενά. Φεύγει σαΐτα στο χώρο, για να ξαναπάρει τη μπάλα και πάνω που τον πρόλαβε ο αντίπαλος, ενήργησε σαν... μεγάλος, για να πάρει την ανατροπή. Μεγάλος μικρός.

Κι όλα αυτά σε ένα πολύ μοιρασμένο παιχνίδι. Με την κατοχή μπάλας κομμένη στη μέση σαν καρπούζι και τις τελικές προσπάθειες στο 12-14. Κι εκεί ισορροπία, αλλά το ταμπλό έγραψε 2-0. Αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία αυτής της ομάδας. Ξέρει τι θέλει, πως θα το πάρει και το παίρνει. Επειδή η ομάδα είναι πάνω απ’ όλους κι όλα, με τον προπονητή να έχει τον έλεγχο σε απόλυτο βαθμό, όπως και τον σεβασμό των παικτών του.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Ακόμη και η βελτίωση της εικόνας σε όλα τα επίπεδα με το ξεκίνημα του β’ μέρους αυτό αποδεικνύει. Ότι εκείνος μιλάει και οι υπόλοιποι υπακούν και ανταποκρίνονται. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ακόμη κι όταν οι λύσεις μοιάζουν περιορισμένες κάποιες στιγμές όπως χθες με τον Ποντένσε να έχει ενοχλήσεις, τον Μπρούνο –δικαίως- εκτός 18άδας και τον Σουντανί ανέτοιμο. Υπήρχε, όμως, ο Ραντζέλοβιτς και ήταν αρκετός, όπως υπήρξε και ο Κούτρης για να μπει και να παίξει πέντε λεπτά.

Και τώρα η Κράσνονταρ. Αυτό που δεν έπαθε ο Ολυμπιακός από τη Μπασάκ, το έπαθε η Πόρτο από την παρέα του Μπεργκ και σε ακόμη χειρότερο βαθμό. Κάτι λέει κι αυτό για την επιτυχία των "ερυθρολεύκων" που με τη φόρα τους, δείχνουν αποφασισμένοι να μη φρενάρουν πουθενά μέχρι να φέρουν το σεντόνι με τ’ αστέρια ξανά στο κέντρο του "Γ. Καραϊσκάκης". Αυτά και πάμε παρακάτω...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: Με την Κράσνονταρ για το σεντόνι
Ολυμπιακός - Μπασακσεχίρ: Η κριτική των ερυθρολεύκων
Ολυμπιακός - Μπασακσεχίρ 2-0: Τίποτα δεν τον σταματά
Ολυμπιακός: Μίνιμουμ 10 εκατ. ευρώ και τώρα το σεντόνι
Η φορτισμένη αφιέρωση του Βαγγέλη Μαρινάκη στον φίλο του που έφυγε από τη ζωή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ