OPINIONS

Η μεγάλη αλήθεια του Μανέ για τον Ολυμπιακό

Η μεγάλη αλήθεια του Μανέ για τον Ολυμπιακό

Ο Μανέ είδε και ξέρει τι έκανε ο Ολυμπιακός απέναντι σε Τότεναμ, Άρσεναλ και Γουλβς, άρα τα λόγια του προς τον Σισέ δεν ήταν απλά χιούμορ. Έκρυβαν και μια μεγάλη αλήθεια. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει.

Ο Σαντιό Μανέ δεν είναι απλά ένας από τους παίκτες που αγωνίζονται στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Είναι ένας ποδοσφαιριστής top class. Ένας από τους κορυφαίους ακραίους επιθετικούς του πλανήτη, πρωταθλητής Αγγλίας με τη Λίβερπουλ και πρωταθλητής Ευρώπης ως κάτοχος του περσινού Champions League. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στο εξωτερικό αποτελεί στόχο (και) της Ρεάλ Μαδρίτης. Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με το transfermarkt, ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόλογος απαραίτητος, θεωρώ, για να φτάσουμε στο διάλογο που είχε ο διάσημος Σενεγαλέζος άσος, με τον συμπατριώτη και φίλο του, τον “ερυθρόλευκο” Παπ Αμπού Σισέ. Για όσους δεν το πρόσεξαν ο 27χρονος άσος της κόκκινης αρμάδας του Γιούργκεν Κλοπ είπε στον διεθνή αμυντικό και συμπαίκτη του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα “ θα έρθω του χρόνου στον Ολυμπιακό κι εσύ θα έρθεις στη Λίβερπουλ”.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ασφαλώς και ο Μανέ έκανε χιούμορ μιλώντας με τον καλό του φίλο. Αυτό δεν αμφισβητείται. Και δύο από τα καράβια του να του πρόσφερε ο -εορτάζων και νικητής στη μάχη με τον κορονοϊό- Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Μανέ στην παρούσα φάση δεν θα ερχόταν παρά μόνο για διακοπές στη χώρα μας κι αφού λήξει η παγκόσμια καραντίνα λόγω της πανδημίας.

Και μόνο το γεγονός, όμως, ότι έστω και αστειευόμενος είπε “θα έρθω στον Ολυμπιακό” αποτελεί μεγάλο παράσημο για το κλαμπ, τη μοναδική ελληνική ομάδα που και φέτος κατέθεσε διαπιστευτήρια εκτός των συνόρων στις κορυφαίες διοργανώσεις. Ο Μανέ ούτε για πλάκα δεν θα χρησιμοποιούσε το όνομα του Ολυμπιακού ως μελλοντική του ομάδα, αν δεν ήξερε τη δυναμική και την ισχύ του κλαμπ σε διεθνές επίπεδο. Είδε και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι έκαναν και πως στάθηκαν οι “ερυθρόλευκοι” απέναντι σε ομάδες που εκείνος παλεύει κάθε χρόνο για να κατακτήσει τίτλους στο Νησί, όπως η Τότεναμ, η Άρσεναλ και προσφάτως η Γουλβς.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ

Αν θεωρούσε, λοιπόν, ότι ο -Ευρωπαίος- Ολυμπιακός είναι ομάδα της σειράς, θα απέφευγε τη συγκεκριμένη αναφορά, ακόμη και στον ευχάριστο διάλογο που είχε με τον συμπατριώτη του. Αυτό και μόνο σημαίνει για όποιον μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα, ότι οι “ερυθρόλευκοι” ανήκουν πλέον στο πάνω ράφι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τη θέση τους στο ranking της UEFA (βρίσκονται στην 34η, ενώ έχουν φτάσει κι έως την 25η), αλλά από τη γενικότερη παρουσία τους στα μεγάλα σαλόνια του αθλήματος.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη οι “ερυθρόλευκοι” πέρυσι αναδείχθηκαν νικητές μέσα από δύο προκριματικούς γύρους, προκρίθηκαν σε βάρος της Μίλαν, με το ιστορικό 3-1, στη φάση των ομίλων του Europa League, έφτασαν στους 32 της διοργάνωσης. Φέτος, μέσα από τρεις προκριματικές φάσεις και ως ανίσχυροι στην κληρωτίδα, μπήκαν παλικαρίσια στους ομίλους, στάθηκαν με αξιοπρέπεια απέναντι σε Μπάγερν, Τότεναμ, κατέκτησαν την 3η θέση, έφτασαν στους 16 του Europa πετώντας έξω κοτζάμ Άρσεναλ και ατενίζουν τους 8, αν κι όποτε γίνει η ρεβάνς με τη Γουλβς.

ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

Ο Μανέ και ο κάθε Μανέ, λοιπόν, ξέρει καλά και υπολογίζει τον Ολυμπιακό ως μεγάλη δύναμη στο διεθνές στερέωμα του λαοφιλέστερου αθλήματος. Και δεν… ντρέπεται να το πει, ακόμη κι αν κάνει χιούμορ με έναν καλό του φίλο. Αυτό πάνω απ’ όλα πρέπει να ηχήσει στα αυτιά των ανθρώπων της ομάδας, να καταλάβουν ακόμη καλύτερα το τι έχουν πετύχει και να εξακολουθούν να κοιτάζουν πιο ψηλά κι όχι τόσο χαμηλά στη μιζέρια του ελληνικού πρωταθλήματος, έστω κι αν έχουν αγκαλιάσει με την αξία τους και κόντρα σε όλους το 45ο τρόπαιο.

Το οποίο για την ιστορία, δεν θα είναι… παύλα όπως θέλουν κάποιοι να λένε, αλλά τουλάχιστον πέτυχαν τα τέσσερα από τα πέντε γράμματα της λέξης. Το πρώτο θα είναι διαφορετικό και είναι το “κάπα” και για τον οργανισμό του Ολυμπιακού και για τα εκατομμύρια των οπαδών του. Κι όσοι δεν το πιστεύουν ας ρωτήσουν τους Μανέ όλου αυτού του κόσμου για να μάθουν την αλήθεια...

Υ.Γ.: Αδικία θα ήταν να πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός χωρίς τα playoffs, αν δεν είχαν παίξει όλοι με όλους και σε δύο γύρους. Τώρα που έπαιξαν όλοι με όλους και φάνηκε -ξεκάθαρα- ποιος είναι ο καλύτερος όλα τ’ άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Για την ιστορία και στο Βέλγιο που επρόκειτο να γίνουν playoffs αποφασίστηκε να μη γίνουν και ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί μόλις γίνει και η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος που εκκρεμεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ