OPINIONS

Η μάχη της 20άδας και τα νέα συμβόλαια

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η επιστροφή στη δράση μετά τη λαίλαπα του κορονοϊού φέρνει μια ενδεκάδα στο γήπεδο και μια 9άδα στον πάγκο. Πολλοί από τους παγκίτες του Ολυμπιακού θα έχουν (νέα) ευκαιρία ακόμη και για νέο συμβόλαιο.ΟΣταύρος Γεωργακόπουλοςαναλύει.

Άλλαξε πολλά ο κορονοϊός. Και μέσα κι έξω από το γήπεδο. Οι ομάδες ετοιμάζονται δειλά δειλά να επιστρέψουν στη δράση από το προσεχές Σαββατοκύριακο, έστω και μπροστά σε άδειες εξέδρες και οι παίκτες ετοιμάζονται για νέες εξετάσεις. Για κάποιους οι αγωνιστικές που απομένουν δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κατάκτηση των στόχων της χρονιάς, αλλά και για την επόμενη μέρα τους στο ποδόσφαιρο…

Ο Ολυμπιακός μπαίνει, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, στην τελική ευθεία μιας σεζόν που μπορεί να αποδειχθεί από τις πιο γεμάτες, πιο επιτυχημένες των τελευταίων χρόνων. Όλα είναι μπροστά στα πόδια των “ερυθρολεύκων”. Πρωτάθλημα, Κύπελλο, ρεβάνς με τη Γουλβς και προοπτική για διάκριση στο Europa League.

Είναι τόσο μεγάλο το κίνητρο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο που ακόμη και το διάστημα της καραντίνας οι παίκτες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη συνέπεια στις απαιτήσεις των ομαδικών προπονήσεων, με αποτέλεσμα παρά το μεγάλο διάστημα αποχής, ο Πέδρο Μαρτίνς να μη χρειαστεί να το πάρει από το… μηδέν. Μπορεί όλο αυτό να μοιάζει με μίνι καλοκαιρινή προετοιμασία, αλλά η δράση είναι μπροστά και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, άρα όσοι δούλεψαν ξεκινούν από τη θέση του οδηγού.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Αυτή η νέα πραγματικότητα για ορισμένους από τους παίκτες του Ολυμπιακού σημαίνει και μια ακόμη ευκαιρία για νέο συμβόλαιο. Για να μην ξεχνιόμαστε, έχουμε μπροστά μας δέκα παιχνίδια για ταplayoffs,άλλο ένα ή δύο για το Κύπελλο (δεύτερος ημιτελικός και σε περίπτωση πρόκρισης σε βάρος του ΠΑΟΚ, τελικός), τουλάχιστον άλλο ένα με τη Γουλβς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

Μιλάμε για ματς - φωτιά, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή σημασία για τρεις διαφορετικούς στόχους. Άρα για όλους όσους πάρουν μέρος το κίνητρο είναι τεράστιο, η ευκαιρία ξεχωριστή και η λεζάντα τεράστια! Στο χέρι τους είναι, να γίνουν πρώτο θέμα. Σε πολύ κόσμο έχει περάσει απαρατήρητο ή στο ντούκου ότι πλέον οι ομάδες δεν θα κατεβαίνουν με 18άδες στο γήπεδο και δεν θα έχουν δικαίωμα μόνο για τρεις αλλαγές. Πλέον ο κάθε προπονητής θα επιλέγει 20άδα ανά αγώνα και η δυνατότητα για αλλαγές φτάνει στις 5 ανά 90άλεπτο (μέχρι 31/12/2020).

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, υπάρχουν παίκτες που θα έρθουν από τον πάγκο και θα κληθούν να κάνουν τη διαφορά. Θα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τα δεδομένα ενός αγώνα, υπέρ της ομάδας, αλλά και υπέρ του εαυτού τους. Για ορισμένους παίκτες του Ολυμπιακού, αυτές οι ευκαιρίες, αυτά τα λίγα ή περισσότερα λεπτά συμμετοχής, μπορεί να καθορίσουν και το "αύριο" στην ομάδα. Κι εξηγούμαι…

ΜΟΡ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το απότομο διάλειμμα λόγω κορονοϊού και η επιστροφή με τα νέα δεδομένα ουσιαστικά δίνει μια ακόμη "ζωή" ακόμη και σε παίκτες που ουσιαστικά ήταν ξεγραμμένοι, όπως ο Τούρκος Εμρέ Μορ. Ήρθε ως αντί-Ποντένσε τον Γενάρη, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα, δεν άρπαξε την ευκαιρία της γρήγορης προσαρμογής κι αν η χρονιά τσουλούσε χωρίς τοstopτης πανδημίας θα ετοίμαζε ήδη βαλίτσες για επιστροφή στη Θέλτα. Τώρα έχει μπροστά του άλλα 12 παιχνίδια (μίνιμουμ) για να αποδείξει ότι είναι απαραίτητος, να πείσει τον προπονητή ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ και να “αναγκάσει” τη διοίκηση να καλοσκεφτεί ένα πιθανόdealαγοράς ή επέκτασης του δανεισμού.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Έναν παίκτη που για την ομάδα και το σύλλογο σημαίνει πολλά, αλλά σε αγωνιστικό επίπεδο λόγω του σοβαρού τραυματισμού στον χιαστό και της επέμβασης έχασε ουσιαστικά πάνω από έναν χρόνο (από τον Φλεβάρη του 2019). Στα 33 του χρόνια δεν κατάφερε να πιάσει τις συμμετοχές που θα ανανέωναν αυτόματα το συμβόλαιό του για ακόμη έναν χρόνο, αλλά πλέον έχει τη δυνατότητα να "ζητήσει" την ανανέωση μέσα από το γήπεδο, ως ένας από τους 9 που θα βρίσκονται -συνήθως- στον πάγκο αναμένοντας το “έλα και μπες” του κόουτς.

ΓΚΑΣΠΑΡ ΚΑΙ ΧΑΣΑΝ

Τέτοιες περιπτώσεις είναι και ο Μπρούνο Γκασπάρ, αλλά και ο Αχμέντ Χασάν. Ο πρώτος μέσα από τα αγωνιστικά λεπτά που θα πάρει θα κληθεί να πείσει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε διάδοχο του Ομάρ Ελαμπντελαουί, αν τελικά ο αρχηγός αποχωρήσει το καλοκαίρι ως ελεύθερος. Στα 27 του πλέον ο γεννημένος στην Ανγκόλα μπακ χαφ, έχει τη δυνατότητα να γίνει περισσότερο απαραίτητος και να εξασφαλίσει ένα νέο -πολυετές- συμβόλαιο στον Πειραιά στα 27 χρόνια του. Κάτι που δεν κατάφερε μέσα από 14 συμμετοχές που είχε από το ξεκίνημα της σεζόν, τις περισσότερες ως ρεζέρβα.

Όσο για τον Αιγύπτιο επιθετικό, ο προπονητής τον θέλει, ο ίδιος έκανε αισθητή την παρουσία του από τον Φλεβάρη ως τώρα, με 4 γκολ σε 8 συμμετοχές, αλλά θα πρέπει να πατήσει ακόμη πιο δυνατά και να “πείσει” τους αρμόδιους να εξαντλήσουν τα περιθώρια αγοράς του από τη Μπράγκα.

ΑΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ

Ακόμη και παιδιά που έχουν εξασφαλισμένη θέση, αλλά ψάχνουν ένα ακόμη καλύτερο αύριο, όπως είναι οι Ομάρ, Τσιμίκας, Σεμέδο, Μπα, Γκιλιέρμε, Καμαρά μέσα από αυτά τα σπουδαία και καθοριστικά ματς, μπορούν να φτιάξουν ακόμη περισσότερο το αγωνιστικό τους προφίλ κι αυτό να έχει άμεσο αντίκτυπο στον τραπεζικό τους λογαριασμό εντός ή εκτός συνόρων.

Και για τον προπονητή, ωστόσο, τα νέα δεδομένα αποτελούν τεράστιο κίνητρο. Είναι άλλο να σχεδιάζεις ένα παιχνίδι ποντάροντας μόνο σε τρεις διορθωτικές κινήσεις από τον πάγκο κι άλλο να μπορείς να αλλάξεις (πλην τερματοφύλακα) τη μισή ενδεκάδα! Είναι στο χέρι του να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τη φαρέτρα του, να εκμεταλλευθεί καλύτερα το ρόστερ, να εμφανίσει άσους από το μανίκι, να μπλοφάρει, να ανακατέψει την τράπουλα για τα καλά.

Η συνέχεια, λοιπόν, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον ακόμη και για λόγους που μέχρι τώρα δεν έχουμε φανταστεί. Στο ρόστερ του Ολυμπιακού υπάρχουν τουλάχιστον δέκα ποδοσφαιριστές που μέχρι το τέλος της σεζόν θα κληθούν είτε να φέρουν τα κάτω – πάνω, είτε να φτιάξουν ακόμη περισσότερο το όνομά τους ενόψει της επόμενης σεζόν, φορώντας ή όχι την ερυθρόλευκη φανέλα. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε σύντομα στο γήπεδο. Μέχρι τότε υπομονή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ