OPINIONS

Γιατί θα προχωρήσουν μαζί Μαρινάκης – Μαρτίνς

Γιατί θα προχωρήσουν μαζί Μαρινάκης – Μαρτίνς
EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τα δύο χρόνια που οδήγησαν από την ανασυγκρότηση στην εκτόξευση του Ολυμπιακού και για τα επόμενα βήματα στην ομάδα του Πειραιά.

Αν δεν είχε προκύψει το τεράστιο πρόβλημα με τον κορονοϊό που έπληξε και τον ισχυρό άντρα του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, περιορίζοντας τις δραστηριότητές του στο ελάχιστο για δύο εβδομάδες, το θέμα της επέκτασης του συμβολαίου του Πέδρο Μαρτίνς πιθανότατα θα είχε ήδη κλείσει.

Παρότι για ορισμένους η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν μετέωρη μέχρι πριν από λίγο καιρό, η υπόθεση στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του Ολυμπιακού ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη και ξεκάθαρη.

Ο ισχυρός άντρας της ΠΑΕ και οι συνεργάτες του δεν έχουν μετρήσει μόνο τη διαρκή βελτίωση της ομάδας σε όλα τα επίπεδα, ούτε μόνο τις επιτυχίες της στο διεθνές στερέωμα, με την πορεία να συνεχίζεται ως σήμερα, αναμένοντας τη ρεβάνς με τη Γουλβς. Μπορεί να έπαιξε μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις το καπάρωμα του τίτλου με τη νίκη στην Τούμπα και το +7 στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, αλλά υπάρχει και η πιο μεγάλη εικόνα που αφορά συνολικά το σύλλογο.

ΤΡΕΛΕΣ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ

Ο Πορτογάλος τεχνικός ανέλαβε την ομάδα σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της σύγχρονης ιστορίας της. Πήρε τα κλειδιά, αλλά χρειάστηκε να χτίσει περίπου από το μηδέν, να πλάσει και να αναδείξει ποδοσφαιριστές επιπέδου Τσιμίκα, Μπουχαλάκη, Κούτρη, Καμαρά, Σισέ και δεν συμμαζεύεται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και μια καλή προετοιμασία, οι “ερυθρόλευκοι” κατάφεραν συμμετέχοντας σε δύο προκριματικούς γύρους να μπουν στους ομίλους του Europa, έχοντας αποκτήσει πολύ νωρίς αγωνιστική ταυτότητα και αξιοθαύμαστη ομοιογένεια.

Στο πρωτάθλημα ακόμη κι αν δεν έφτασαν στον τελικό στόχο, ήταν άκρως ανταγωνιστικοί, έπαιξαν θεαματικό/επιθετικό ποδόσφαιρο, τους έλειψε, ωστόσο, η ισορροπία, η σκοπιμότητα σε κάποια μεγάλα ματς και κάπου η τύχη, όπως για παράδειγμα στο περσινό εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Ένα ματς που υπό νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να καθίσει εύκολα στον “άσο” και τελικά η μπίλια προτίμησε το… μαύρο από ένα αυτογκόλ.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παράλληλα, διοίκηση και τεχνική ηγεσία βρήκαν τους κατάλληλους μηχανισμούς, με ενδιάμεσους κρίκους τους Καρεμπέ, Μοδεστό, προκειμένου να συνεργαστούν εξαιρετικά και στο σκέλος του σχεδιασμού. Οι περισσότερες κινήσεις όπως έγινε για παράδειγμα με τους Γκιλιέρμε, Σα, Ποντένσε, Χασάν, Μασούρα (οι δύο τελευταίοι από τον Γενάρη) αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό, κάτι που συνεχίστηκε και φέτος με Σεμέδο, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Μπα, γεγονός που έχει τεράστια σημασία για τη συνέχεια και την οικονομική ευρωστία του κλαμπ.

Αν δει κανείς, τι υπεραξίες έχουν δημιουργηθεί σε αυτό το διάστημα των δύο περίπου χρόνων θα καταλάβει ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος που ο Πέδρο Μαρτίνς είναι έτοιμος να επεκτείνει για ένα ή δύο ακόμη χρόνια (πιθανότερο το 1+1) τη συνεργασία του με το σύλλογο.

Βελτίωση, ωστόσο, υπήρξε και στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ο τραυματισμός του Φορτούνη επηρέασε σημαντικά το αρχικό πλάνο, αλλά ο 49χρονος κόουτς είχε τις κατάλληλες απαντήσεις και την οξυδέρκεια να καθοδηγήσει την ομάδα του μέχρι τους ομίλους του Champions League, βάζοντας στο ταμείο περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πρωτάθλημα με καλύτερη προσέγγιση στον ανασταλτικό τομέα και καλύτερη ισορροπία σε άμυνα-επίθεση, ακόμη και την αλλαγή διάταξης από το 4-2-3-1 σε 4-3-3 και 4-4-2, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έπαιξε τόσο θεαματική μπάλα, αλλά είχε την ουσία. Ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις, αξιοποίησε κι άλλα νέα παιδιά όπως τους ταλαντούχους Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, πήρε βοήθειες και από τις παλιοσειρές, όπως είναι ο Αβραάμ και ο “Τόρο”, ξεπέρασε τον σοβαρό τραυματισμό του Σουντανί. Εν ολίγοις σε κάθε πρόβλημα υπήρξε η ενδεδειγμένη λύση. Ακόμη και μετά την πώληση του πολύτιμου Ποντένσε στη Γουλβς στα μισά μιας πολύ απαιτητικής και πολύ γεμάτης σεζόν, με ματς από τον Ιούλιο.

ΨΗΦΙΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΠΕΔΡΟ

Για να φτάσουμε ένα βήμα πριν από τις υπογραφές στο νέο συμβόλαιο του Πέδρο Μαρτίνς που θα προβλέπει γενναία αύξηση αποδοχών, συν ελκυστικά πριμ για την κατάκτηση στόχων, χρειάστηκε και ο ίδιος ο κόουτς να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ψήφισε Ολυμπιακό και το φώναξε, αγνοώντας προτάσεις με πολλά μηδενικά από τα ΗΑΕ, τη Ρωσία, ακόμη και την πατρίδα του (Σπόρτινγκ). Όχι επειδή δεν θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει την πορεία του στον Πειραιά σε κάποια άλλη ομάδα του εξωτερικού. Γνωρίζει, όμως, ότι ο κύκλος του εδώ δεν έχει κλείσει και υπάρχει δυναμική. Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχει δρόμο μπροστά και είναι ανοικτός, υπάρχουν δηλαδή οι προϋποθέσεις για συνέχεια σε όλο αυτό, δεν υπάρχει κανείς σοβαρός λόγος για πιθανή αποχώρηση, παρά μόνο αν προκύψει κάτι εντυπωσιακό που θα ανατρέψει τα δεδομένα…

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξέρει ότι έχει χρόνια προπονητικής μπροστά του, προκειμένου να αλλάξει πίστα κάποια στιγμή και να δουλέψει ακόμη και στην Αγγλία που είναι το μεγάλο του όνειρο. Κάτι που έγινε πριν από μερικά χρόνια με τον συμπατριώτη του Μάρκο Σίλβα, ο οποίος ακολούθησε την ίδια περίπου διαδρομή και κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να ξαναδούμε στα μέρη μας… Όλοι οι δρόμοι, λοιπόν, στην παρούσα φάση οδηγούν στην ίδια συνταγή και την επόμενη περίοδο, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποιοι από τους λαμπερούς παίκτες της ομάδας όπως είναι οι Σα, Καμαρά, Τσιμίκας να αντικατασταθούν λόγω περήφανης πώλησης.

ΑΠΟΠΝΕΕΙ ΥΓΕΙΑ

Για σκεφτείτε το λίγο. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήρθαν με κάποιες χιλιάδες ευρώ και πλέον κοστολογούνται με πολλά εκατομμύρια. Στη λίστα με τους πιο ακριβούς παίκτες του πρωταθλήματος φιγουράρει η μισή και πλέον ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, πέρα φυσικά από τη δεδομένη πρόθεση κατάκτησης στόχων.

Αυτός ο Ολυμπιακός, το πρώτο και πιο σημαντικό που κατάφερε είναι να αποπνέει υγεία. Έχει εξαιρετική ομάδα, πρωταθλήτρια πλέον, όπως όλα δείχνουν, αλλά και σε ανοδική πορεία. Δημιουργήθηκε ένα σύνολο με αξιοσέβαστο παρόν κι ακόμη πιο ενδιαφέρον μέλλον, για άλλη μια πενταετία τουλάχιστον. Μετά από 7 σερί τίτλους έκανε τον κύκλο της, επέστρεψε στην κορυφή και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

ΤΟ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Θα ήταν, λοιπόν, εκτός -ποδοσφαιρικής και όχι μόνο- λογικής το να μη συνεχίσουν χέρι – χέρι Μαρινάκης και Μαρτίνς, κάτι που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι. Όλα τα άλλα θα τα δούμε πάνω στο χορτάρι, εκεί που είναι ο καθρέφτης της δουλειάς του καθενός.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον Ολυμπιακό από την ημέρα που ανατέθηκαν τα ηνία στον Πέδρο Μαρτίνς γίνεται καλή δουλειά, ενώ σε κάποιους τομείς το αποτέλεσμα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Κι όχι μόνο με προκρίσεις επιπέδου Μίλαν κι Άρσεναλ, αλλά σε συνολικό επίπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ