OPINIONS

Δώσε Εμρέ, δώσε!

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΛΑΜΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΛΑΜΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν στον Ολυμπιακό για τον Εμρέ Μορ και θυμάται τον Ποντένσε, τον Φετφατζίδη και μια ιστορία που γράφτηκε πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής.

Ο Εμρέ Μορ επιλέχθηκε από τη διοίκηση και τον προπονητή του Ολυμπιακού ως ο ιδανικός αντικαταστάτης του Ντανιέλ Ποντένσε, ο οποίος συνεχίζει πλέον την καριέρα του στην Αγγλία με τη φανέλα της Γουλβς.

Αναμενόμενο ήταν να πάρει προαγωγή κάποια στιγμή ο Πορτογάλος εξτρέμ, ο οποίος ήταν δεδομένο ότι με τον τρόπο που ήρθε στον Πειραιά, φεύγοντας απότομα και βίαια από τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, πως θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης με την ερυθρόλευκη φανέλα.

"Άγραφος" ήρθε ο Ποντένσε στον Πειραιά. Στα 22 του, χωρίς να έχει βρει μόνιμη θέση στην ενδεκάδα των "λιονταριών" και χωρίς να έχει σκοράρει ούτε μία φορά στο πρωτάθλημα, έπειτα από 25 εμφανίσεις. Τα μοναδικά του γκολ στην πατρίδα του ήταν όταν είχε δοθεί δανεικός στη Μορεϊρένσε, για ένα εξάμηνο από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούνη του 2017.

ΕΞΤΡΕΜ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ

Η μεταγραφή του που ξεπέρασε κατά πολύ τα 20 εκατομμύρια € (σ.σ. έφτασε τα 26 σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες) άνοιξε το δρόμο για τον επόμενο κι επιλέχθηκε τελικά ο γεννημένος στη Δανία, αλλά με τουρκική καταγωγή Εμρέ Μορ, ένας παίκτης με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ταχύτατος, ζογκλέρ με τη μπάλα, θρασύς στο παιχνίδι του, μπουκαδόρος, απρόβλεπτος. Εξτρέμ παλιάς κοπής, χαρά για την εξέδρα, πονοκέφαλος για τον προπονητή, αν δεν μπει σε τακτικά κομμάτια.

Ο Εμρέ Μορ δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Ψάχνει ακόμη την ισορροπία ανάμεσα στο περίσσιο ταλέντο και την ομαδική δουλειά. Η ξαφνική δημοσιότητα, η απότομη είσοδος στο ποδοσφαιρικό star system δεν τον βρήκε κατάλληλα προετοιμασμένο. Ο προπονητής που τον ανέδειξε στη Νόρτζελαντ και τον βοήθησε να ξεπεταχτεί, είχε δηλώσει κάποτε πως για να τον κρατά συγκεντρωμένο, χρειάστηκε να τον επισκέπτεται σπίτι του, να του μιλά σχεδόν καθημερινά, εν ολίγοις να λειτουργεί και ως ψυχολόγος.

ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Όσο τεχνίτης είναι με το μπάλα, τόσο εύθραυστος είναι χωρίς αυτή ο 22χρονος Τούρκος κι ας έχει γράψει ως τώρα 15 συμμετοχές με την Εθνική της χώρας του. Με το εθνόσημο, μάλιστα, έχει πετύχει κι ένα γκολ σε φιλικό με αντίπαλο τη Μολδαβία. Ο χαρακτηρισμός "Τούρκος Μέσι" που του κόλλησαν εδώ και χρόνια, για κάποιους του φούσκωσε το μυαλό για άλλους τον άγχωσε περισσότερο απ' όσο έπρεπε.

Ως παιδί πέρασε δύσκολα. Ο πατέρας του χρειάστηκε να υπογράψει πίσω από τα σίδερα της φυλακής τα χαρτιά προκειμένου ο Εμρέ να αποκτήσει το δικαίωμα να παίξει στην Εθνική Τουρκίας ως μέλος της Εθνικής Ανδρών, καθώς ως τότε έπαιζε με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Δανίας.

Έξι μήνες πέρασε, λόγω της εμπλοκής του σε ένα τροχαίο, στη φυλακή ο μπαμπάς Μορ και από τότε η σχέση του Εμρέ με τη μητέρα του, αλβανικής καταγωγής, έγινε ακόμη πιο σφιχτή. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα και δη την προηγούμενη Δευτέρα, το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού ανέβασε στο Ιnstagram, εκεί όπου τον ακολουθούν 2,2 εκατ. άνθρωποι, μια φωτογραφία από την άφιξή του στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με τη μαμά στο πλάι και λεζάντα " πάντα μαζί μου".

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΕΜΡΕ ΜΟΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΕΜΡΕ ΜΟΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτό ζητούσε, αυτό ζητά, αυτό θέλει ο προικισμένος άσος για να νιώσει ασφαλής και να αφοσιωθεί στο -αγαπημένο του- ποδόσφαιρο. Στον Ολυμπιακό, τα γνώριζαν όλα αυτά πριν μπουν στη διαδικασία να τον αποκτήσουν. Ήξεραν και για το ταλέντο του, αλλά και για τις εσωτερικές του ανησυχίες που δεν του επιτρέπουν να βαδίσει μπροστά και προκαλούν ντρίμπλες στην καριέρα του.

"ΤΟ 'ΧΕΙ, ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ"

Από την ημέρα που ήρθε, όσοι τον έχουν συναναστραφεί τον έχουν από πολύ κοντά. Μιλούν για ένα προσγειωμένο, ντροπαλό παιδί, καμία σχέση με την εικόνα που δείχνει έχοντας τη μπάλα στα πόδια. Στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη ένα πράγμα είπαν άπαντες με μια φωνή από την πρώτη του κιόλας προπόνηση: " Το 'χει. Έχει στοιχεία να κάνει τεράστια καριέρα".

Στο μυαλό ορισμένων έφερε στο μυαλό τον "Έλληνα Μέσι". Τον Γιάννη Φετφατζίδη. Ένα παιδί με εξίσου τεράστιες δυνατότητες που δεν μπόρεσε, όμως, ποτέ να διαχειριστεί το βάρος της φανέλας. Φαίνεται αυτό από το πως συμπεριφέρεται πλέον στον Άρη. Απελευθερώθηκε από το άγχος και απογειώθηκε... Στον Πειραιά πάντα κάτι τον κρατούσε πίσω, κυρίως η αδυναμία του να διαχειριστεί τις απαιτήσεις ομάδας/εξέδρας και να μην επηρεαστεί από το βάρος της ευθύνης. Έφτασε μια χαμένη ευκαιρία στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την ΑΕΚ, να τον οδηγήσει στην εξώπορτα, ακριβώς επειδή έσκυψε το κεφάλι και δεν αντέδρασε στην πίεση.

Αυτό είναι και το ζητούμενο με τον Εμρέ Μορ. Να δώσει! Το 100%. Να αρπάξει την ευκαιρία, να παίζει κάθε φορά που θα παίρνει χρόνο συμμετοχής σα να μην υπάρχει αύριο. Να βγάλει δίψα. Να μπει στις φάσεις με διάθεση καμικάζι κι όχι πριμαντόνας, να περιμένει τη μπάλα στα πόδια για να κάνει το κομμάτι του. Σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα σημαντικό εμπόδιο στην κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου. Πρέπει να περάσει όρθιος και τρίποντος από το Περιστέρι. Ακολουθεί η ρεβάνς του Κυπέλλου, πλησιάζει η μάχη της Τούμπας. Τα ματς με την Άρσεναλ θα τα δει από την εξέδρα, δεν δηλώθηκε στη λίστα της UEFA. Άλλο ένα κίνητρο για να δείξει τι αξίζει και να μπει στην επόμενη...

Η ΩΡΑ ΤΟΥ RESTART

Αρχής γενομένης από σήμερα (αν τελικά επιλεγεί για τη 18άδα), ο παίκτης που ανάγκασε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης να ασχοληθούν μαζί του, όπως η Ρεάλ και η Ίντερ, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, να αρπάξει την ευκαιρία και να κάνει restart στην καριέρα του. Από ένα παίκτη, άλλωστε, που έχει ταλέντο στο 10, μπορείς να περιμένεις, κάποια στιγμή να φτάσει σε αυτό ή έστω να το προσεγγίσει. Από ένα μέτριο παίκτη, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά παραπάνω από τη μετριότητα. Ο Εμρέ Μορ ποτέ δεν ήταν μέτριος. Έφτασε η ώρα και να το αποδείξει με πράξεις. Όχι με λόγια, ούτε με συγγνώμες, όπως αυτές που είπε στο παρελθόν, μετανιωμένος, έπειτα από λάθος χειρισμούς και άσχημες συμπεριφορές...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ