OPINIONS

Χίμκι - Ολυμπιακός: Ο χαμηλός πήχης είναι ένα δώρο

Χίμκι - Ολυμπιακός: Ο χαμηλός πήχης είναι ένα δώρο

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για την φοβερή εμφάνιση του Ολυμπιακού στη Μόσχα και τον κίνδυνο του ενθουσιασμού. Και κρατά ένα υστερόγραφο για την ομάδα των γυναικών

Τις μεγάλες κουβέντες ας τις αφήσουμε για άλλη φορά. Την πρώτη αγωνιστική δεν κρίθηκε ποτέ τίποτα , άρα όποιος πανηγυρίζει τόσο νωρίς είναι απλά ενθουσιώδης και δεν κοιτάζει τα πράγματα από την κατάλληλη οπτική γωνία.

Η εμφατική νίκη του Ολυμπιακού στην Μόσχα έχει προκαλέσει ντερίλιο ενθουσιασμού, που κατά μία έννοια είναι δικαιολογημένη διότι ο πήχης έχει τοποθετηθεί χαμηλά για τους ερυθρόλευκους... Κάτι που προφανώς έκανε και το μεγαλύτερο καλό στην ομάδα του Πειραιά, διότι έδιωξε μπόλικο βάρος από πάνω της και παράλληλα έδωσε έξτρα κίνητρο στους παίκτες. Ειδικά στους καλούς παίκτες.

Δεν είναι μόνο η νίκη, είναι και το +21 και το διαφορετικό μπάσκετ που έπαιξε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα. Δηλαδή απέναντι σε έναν αντίπαλο που πάντα βάζει παγίδες και δυσκολεύει με το ρυθμό του, οι ερυθρόλευκοι απάντησαν με μπάσκετ. Και δεν είναι μόνο θέμα προπονητή η μεταμόρφωση μέσα στο παρκέ. Η προσωπικότητα του Ντέιβιντ Μπλατ έχει βοηθήσει τους παίκτες να βγάλουν άλλο πρόσωπο κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην Μόσχα, αλλά δεν οφείλεται μόνο στον νέο κόουτς όλο αυτό το διαφορετικό σκηνικό.

Είναι και οι ίδιοι οι παίκτες του Ολυμπιακού, που νιώθουν την αμφισβήτηση και δείχνουν αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι ακόμα αξίζουν πολλά. Με πρώτο και καλύτερο τον Βασίλη Σπανούλη , που πλέον ξέρει πως δεν είναι μόνος και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ.

Είναι ο Βαγγέλης Μάντζαρης, που το καλοκαίρι δούλεψε όσο ποτέ άλλοτε και έχει αποδεχθεί τον νέο ρόλο του. Μην κοιτάτε που δεν έβαλε πόντο κόντρα στην Χίμκι. Να κοιτάτε πόσο προσέφερε όταν είναι στο παρκέ και το +- που έχει ο Ολυμπιακός όταν αγωνίζεται ο 28χρονος πλέι μέικερ.

Είναι και ο Σάσα Βεζένκοβ, που μπορεί να αλλάξει όλη την εικόνα του Ολυμπιακού. Διότι πλέον ο Γιώργος Πρίντεζης δεν είναι μόνος στη θέση "4", έχει έναν εξαιρετικό παίκτη στην ίδια θέση, όπως τις χρονιές που οι ερυθρόλευκοι πήραν την EuroLeague . Ο πλήρης Ολυμπιακός στους πάουερ φόργουορντ - εκεί μπορεί να παίξει και ο Τίμα και ο ΛεΝτέι και ο Αγραβάνης όταν γυρίσει - είναι άλλη ομάδα κι αυτό φάνηκε.

ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΣΟΥΤΕΡ

Κάτι ακόμα πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι έβαλε 9 τρίποντα. Και δεν είναι τυχαίο αυτό. Θα βάζει τρίποντα φέτος ο Ολυμπιακός, δεν θα δυσκολεύεται σε αυτό το κομμάτι, καμία άμυνα δεν θα αφήνει τα σουτ. Μπορεί να βρει λύση από μακριά απ' όλες τις θέσεις εκτός από τους σέντερ, ειδικά η παρουσία του Βεζένκοβ ανοίγει κι άλλο το γήπεδο. Γι αυτό και θα μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του Σπανούλη και των υπολοίπων περιφερειακών, που δεν θα συναντούν τη συνηθισμένη κλειστή άμυνα απέναντί τους.

Βέβαια τούτη τη στιγμή τα βλέπουμε όλα καλά κι όλα ωραία, επειδή οι ερυθρόλευκοι νίκησαν στην πρεμιέρα, για την ακρίβεια συνέτριψαν την Χίμκι μέσα στη Μόσχα. Κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί. Μόνο που ακόμα είναι η πρώτη αγωνιστική κι αν η... μπάλα δεν μείνει χαμηλά, μπορεί να πετάξει ψηλά και να πέσει σε κανένα κεφάλι απότομα.

Ο Ολυμπιακός δεν έγινε υπερομάδα από ένα παιχνίδι, δεν προκρίθηκε στα play off επειδή πέρασε από τη Μόσχα, δεν πήγε final 4. Είναι ακόμα μέσα Οκτώβρη και όλα κρίνονται τον Απρίλη και τον Μάη. Φυσικά και ήταν εξαιρετικά τα νέα από τη Ρωσία, διότι οι ερυθρόλευκοι πήραν διπλή νίκη απέναντι σε έναν ανταγωνιστή για την πρόκριση. Εχοντας μάλιστα Γολγοθά με το πρόγραμμα που υπάρχει στις 10 πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague. Όμως ούτε ακτύπητος έγινε ο Ολυμπιακός, ούτε θα κάνει 30 νίκες στην κανονική περίοδο. Θα έρθουν και κακιές βραδιές και κακιές ήττες, κανείς δεν γλιτώνει απ' αυτό έτσι όπως είναι δομημένη η EuroLeague.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και στα άσχημα και το κυριότερο να μην τοποθετηθεί ο πήχης πιο ψηλά από όσο πρέπει... Εκεί που ήταν μέχρι την εκκίνηση της EuroLeague ίσως να ήταν καλύτερα για όλους. Και για την ομάδα και για τους οπαδούς. Ετσι μπορεί να το ευχαριστηθούν όλοι περισσότερο΄.

ΥΓ.: Το βράδυ της Παρασκευής την πραγματική υπέρβαση και τη μεγάλη νίκη την πέτυχε η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού με την πρόκριση στην EuroLeague. Εκεί όλα τα προγνωστικά ήταν εναντίον, τα προβλήματα πολλά. Όμως έγινε υπέρβαση και τα κορίτσια έκαναν δεύτερο άθλο, με δεύτερο μεγάλο καλάθι από την 22χρονη Πηνελόπη Παυλοπούλου . Και θα ήταν ιδανικό να βρεθεί η λύση, ώστε και η γυναικεία ομάδα των ερυθρολεύκων να μπορεί να παίξει τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια στο ΣΕΦ . Δεν είναι κάτι απλό, το πρόγραμμα δεν βολεύει, αλλά όταν υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να γίνουν.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ