OPINIONS

Τρίτη... Εθνική

Τρίτη... Εθνική

Η EuroLeague δεν προτίθεται να αφήσει παράθυρα για τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων. Ο Πάτρικ Μπάουμαν έκανε την ύστατη προσπάθεια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και απ' ό,τι φαίνεται, από Νοέμβρη θα βλέπουμε Εθνικές ομάδες... τρίτης κατηγορίας

Ο Πάτρικ Μπάουμαν έκανε την ύστατη προσπάθεια να πείσει την EuroLeague να συμπεριλάβει "παράθυρα" για τις Εθνικές εν όψει της νέας σεζόν, όμως την Παρασκευή ο Τζόρντι Μπερτομέου θα ανακοινώσει - όπως όλα δείχνουν - αυτό που έλεγε ήδη εδώ και καιρό.

Δεν υπάρχει χώρος για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (και ούτω καθ εξής) για τους εμπλεκόμενους με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Με άλλα λόγια; Με τις Εθνικές στα προκριματικά δεν θα αγωνίζονται οι παίκτες της EuroLeague και εννοείται του ΝΒΑ.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν απαγορεύει σε κανέναν παίκτη ο Μπερτομέου και οι σύλλογοι και αγωνιστούν με την Εθνική τους στα προκριματικά εν μέσω της σεζόν. Όμως ποιος μπασκετμπολίστας θα έχει υποχρέωση με την ομάδα του στην EuroLeague την Πέμπτη ή την Παρασκευή και μία ή δύο μέρες πριν θα πηγαίνει να παίξει με την Εθνική του; Κανείς. Είναι επαγγελματίες και λογικά θα βάλουν πάνω απ όλα το συμβόλαιο και όχι το συναίσθημα.

Η FIBA δια στόματος Μπάουμαν εξήγησε πως δεν έχει διάθεση κόντρας, ούτε πρόκειται να τιμωρηθεί κάποιος αθλητής. "Θα θέλαμε η Euroleague να μπει στη γενική πορεία και να σεβαστεί τα πρωταθλήματα. Από ηθικής πλευράς είναι αμφισβητήσιμο να αφήνεις στα χέρια των παικτών την επιλογή του να επιλέξουν ένα ματς με την Εθνική ή ένα της Euroleague. Δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε τους παίκτες σε μια τέτοια θέση, στην οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κάτι τέτοιο», είπε, καλύπτοντας από κάθε άποψη τους μπασκετμπολίστες. Και συμπλήρωσε. «Σκοπεύουμε να παλέψουμε όταν χρειαστεί, αλλά δεν έχουμε πνεύμα... αντάρτη. Θέλουμε το καλό του μπάσκετ. Φυσικά, αν θέλεις να υποτιμήσεις τα πρωταθλήματα και τις εθνικές ομάδες θα είμαστε πάντα απέναντι».

Ομως η υποτίμηση των Εθνικών ομάδων είναι δεδομένη, δεν είναι θέμα υπό συζήτηση. Από τον Νοέμβρη που θα αρχίσουν τα προκριματικά, οι Εθνικές ομάδες θα παίζουν με τα... τρίτα. Ούτε καν με τα δεύτερα. Βγάλτε έξω του ΝΒΑερς, βγάλτε και τους παίκτες της EuroLeague. Ποιοι θα αγωνίζονται με τις Εθνικές, ποιοι θα διεκδικούν τα εισιτήρια για τις μεγάλες διοργανώσεις; Οσοι παίζουν στο Champions League ή δεν θα έχουν καθόλου ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Αν μη τι άλλο θα είναι περίεργα τα πράγματα, ειδικά στην αρχή. Διότι η FIBA έκανε το πρώτο βήμα και άφησε ένα κενό καλοκαίρι κάθε 4ετία για να ξεκουραστούν οι παίκτες, αλλά προέκυψε άλλο πρόβλημα. Οσο πιο δυνατές είναι οι Εθνικές, όσο καλύτερους παίκτες διαθέτουν, τόσο πιο... αποδυναμώμενες θα είναι στα προκριματικά. Και θα υπάρχει κίνδυνος στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων να προκρίνονται οι... αδύναμοι και να μένουν έξω οι καλοί.

Πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά και ό,τι θα δούμε από το προσεχές Φθινόπωρο ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Εκτός από ένα πράγμα: μέσω αυτής της διαδικασίας θα αναδειχθούν νέα πρόσωπα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ... Θα προκύψουν ευκαιρίες για παίκτες που ούτε στο όνειρό τους θα είχαν - τη δεδομένη στιγμή - τις Εθνικές και θα εμφανιστούν στο ευρύ κοινό.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι άλλο: πώς θα υποδεχθεί το κοινό του μπάσκετ τη νέα κατάσταση και αν τελικά θα βγει κερδισμένο το άθλημα από τις επιλογές της FIBA και της EuroLeague. Αυτό είναι το ένα και μοναδικό ζητούμενο κι αυτό πρέπει να τους απασχολεί όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ