OPINIONS

Το 3 στα 3 για τον Σπανούλη

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βασίλης Σπανούλης θα άλλαζε το ρεκόρ με τα play off. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να μείνει ζωντανό "θέλω" του αρχηγού του, το 3 στα 3 στα επόμενα ματς είναι μονόδρομος. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε άλλο ένα βήμα προς τα μπρος και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της σύγχρονης EuroLeague. Αποθεώθηκε από όλη την μπασκετική Ευρώπη, όμως την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός έκανε ακόμα ένα βήμα προς τα πίσω με την ήττα από την Φενέρμπαχτσε. Κι αν θέλει να μην ολοκληρωθεί πρόωρα η σεζόν, είναι υποχρεωμένος να αφήσει πίσω του την ήττα από την Φενέρ και να ψάξει το απόλυτο στα επόμενα τρία ματς που ακολουθούν. Μόνο έτσι θα διατηρήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες του για να προφτάσει τα play off και να μην χαθεί ο μοναδικός στόχος της φετινής ομάδας.

Αλλωστε και ο ίδιος ο αρχηγός των ερυθρολεύκων εξήγησε πως θα άλλαζε αυτή την πρωτιά με μια πρόκριση στην 8αδα της φετινής διοργάνωσης. Απ' όλα τα επιτεύγματά του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αυτό μοιάζει και με το πιο δύσκολο. Πρόκειται για μια επικίνδυνη αποστολή, που οι πιθανότητες να στεφθεί με επιτυχία είναι ελάχιστες. Αλλά αν γίνει κάτι αλλάξει και γίνει το απίθανο, θα μιλάμε για το μεγαλύτερο μπασκετικό θαύμα.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να μεταμορφωθεί σε ομάδα play off; Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, ειδικά από τη στιγμή που η εικόνα της άμυνάς του είναι κάθε φορά και χειρότερη. Οι ερυθρόλευκοι άφησαν την Φενέρ να κάνει πάρτι και της έφτιαξαν την ψυχολογία εν όψει της συνέχειας. Μια τέτοια νίκη έψαχναν οι Τούρκοι για να πάρουν φόρα και ο Ολυμπιακός τους επέτρεψε να σουτάρουν τα περισσότερα ελεύθερα σουτ από κάθε άλλη φορά τούτη τη σεζόν.

Ο Ολυμπιακός κάνει σταθερά βήματα προς τα πίσω και οφείλει να βρει άμεσα τον τρόπο να διορθώσει τα κακώς κείμενα, ώστε να νικήσει τα τρία επόμενα ματς. Με Βαλένθια εκτός, με Άλμπα Βερολίνου και Μπάγερν Μονάχου εντός. Τα δύο ματς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχουν μικρότερο συντελεστή δυσκολίας, το προσεχές παιχνίδι όμως με την Βαλένθια είναι τελικός. Αλλη μια ήττα, θα φέρει τόσο χαμηλά τους ερυθρόλευκους, που η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Εννοείται πως με βάση την εικόνα των δύο ομάδων μέχρι τώρα στην EuroLeague οι Ισπανοί δείχνουν πολύ πιο αξιόπιστοι, ειδικά στην έδρα τους, αλλά αν θέλει να δώσει σημεία ζωής ο Ολυμπιακός, πρέπει να αρχίσει από την Fonteta.

ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καθόλου κακός επιθετικά στο ματς με τη Φενέρ, γι αυτό και έβαλε 87 πόντους. Ήταν όμως και πάλι τραγικός στην άμυνα, ειδικά στις συνεργασίες και στις αλληλοκαλύψεις. Η τουρκική ομάδα είχε 16 στα 29 τρίποντα, αλλά δεν πρόκειται για κάτι περίεργο. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, η Φενέρ είχε συνεχώς ελεύθερα σουτ, κυρίως στη δεύτερη περίοδο. Οταν έβαλε 30 πόντους και ουσιαστικά εκεί κρίθηκε το παιχνίδι.

Τα αμαρκάρισμα τρίποντα και τα επιθετικά ριμπάουντ έκαναν πολύ εύκολο το έργο των φιλοξενουμένων και ένας βασικός λόγος που έκαναν ό,τι ήθελαν, ήταν ο Γουίλι Ρίντ. Επαιξε πολύ καλά στην επίθεση, όμως στην άμυνα μπέρδεψε όλη την ομάδα και χάλασε τα πάντα. Ηταν εκτός τόπου και χρόνου στα σκριν, τόσο στην μπάλα, όσο και μακριά απ' αυτήν και ο Ολυμπιακός ήταν σαν να έπαιζε με 4, όσο βρισκόταν στο παρκέ. Κάτι που είχε συμβεί και στο διάστημα που η Χίμκι είχε κάνει την ανατροπή πριν από δύο εβδομάδες.

Είναι σαφές ότι ο Αμερικανός θέλει πολλή δουλειά στην τακτική και κυρίως στην άμυνα, όταν μάθει να παίζει σωστά μπορεί να κυριαρχήσει στα παρκέ. Ομως προς το παρόν δεν τα καταφέρνει και κάνει να φαίνεται ακόμα περισσότερο η απουσία καλού αμυντικού στις θέσεις "1" και "2". Πλην του Αντώνη Κόνιαρη ουδείς άλλος μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, αλλά χθες ο 23χρονος γκαρντ δεν μπορούσε να παίξει λόγω τραυματισμού.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ο Κεστούτις Κεμζούρα έκανε καλή δουλειά όταν ανέλαβε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά πλέον πρέπει να πάρει κι άλλες αποφάσεις. Να διαλέξει ποιοι ακριβώς θα παίζουν, να βρει τα σωστά σχήματα, να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο ρόστερ. Κι πριν να είναι αργά, να απαιτήσει έναν γκαρντ που θα παίζει το ίδιο καλά σε άμυνα και επίθεση. Οχι κάτι τρομερό, αλλά κάποιον που δεν θα μπορεί να κάνει μόνο μισή δουλειά στο γήπεδο. Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για τον Ολυμπιακό, αν χαθεί και το παιχνίδι με τη Βαλένθια τότε πρέπει να αρχίσουν από τον Ιανουάριο τα σχέδια για την επόμενη σεζόν.

Και δεν είναι καθόλου καλό να συζητάμε κάτι τέτοιο στην τρίτη μέρα του 2020. Δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό, δεν ταιριάζει στον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού γράφει κάθε μέρα τη δική του ιστορία, αλλά το προσωπικό ρεκόρ, θέλει να το συνδυάσει και με κάτι καλό. "Θα είναι σαν τίτλος αν μπούμε στα play off", λέει σε κάθε ευκαιρία και έχει δίκιο. Τα επόμενα τρία ματς, λοιπόν, με πρώτο και καλύτερο στη Βαλένθια, είναι η τελευταία ευκαιρία της φετινής ομάδας και του Κεμζούρα. Το 3 στα 3 είναι υποχρεωτικό ΚΑΙ για τον Βασίλη Σπανούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ