OPINIONS

Τέσσερις ξένοι και ομάδες Β' για να ξαναγίνει ελληνικό μπάσκετ

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2021 / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2021 / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η μείωση των ξένων στην Basket League είναι επιβεβλημένη. Οπως και η δημιουργία ομάδων Β'. Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Η κρίση πάντα φέρνει ευκαιρίες και το μπάσκετ στην Ελλάδα μπορεί με σωστό προγραμματισμό και έξυπνες κινήσεις να γίνει ελληνικό μπάσκετ. Δεν χρειάζονται πολλά, απλά να γίνουν τα αυτονόητα που θα κάνουν το άθλημα πιο ελκυστικό, ακόμα και στην μετά - κορονοϊού εποχή.

Τι ακριβώς λείπει από την Basket League τα τελευταία χρόνια; Είναι πολλά. Κυρίως λείπουν τα λεφτά και ο ανταγωνισμός για τον πρωταθλητή. Όμως πάνω απ' όλα λείπει το ελληνικό στοιχείο. Το νέο αίμα που θα δώσει ώθηση στο άθλημα και θα ξαναδούμε πραγματικό ελληνικό μπάσκετ. Και είναι η χρυσή ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και συνάμα επιπλέον κινήσεις, ώστε να αναδειχθούν νέοι παίκτες.

Το βασικό βέβαια είναι να αποδεχθεί η λίγκα και οι ομάδες που την αποτελούν ότι το πρωτάθλημα δεν μπορεί να είναι επαγγελματικό με τον τρόπο που το έχουν ακριβώς στο μυαλό τους. Ναι μεν είναι ανώνυμες εταιρείες, αλλά με τα έσοδα να είναι μηδαμινά, ο μόνος τρόπος για να είναι βιώσιμο ό,τι κάνουν είναι η παραγωγή και η ανάδειξη παικτών. Ως επί το πλείστον Ελλήνων, αλλά και υπό προϋποθέσεις κοινοτικών που ανήκουν στην κατηγορία των μελλοντικών σταρ του αθλήματος.

Αυτή τη στιγμή το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει καμία απολύτως ταυτότητα. Και εξαιρούμε 5-6 ομάδες, που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και δεν μπορουν να μπουν στο ίδιο καζάνι με τους υπόλοιπους. Τι γίνεται, λοιπόν, από εκεί και κάτω; Ξένοι χαμηλής ποιότητας, αλλά με ικανότητα στο σκοράρισμα, που μέσα από μία διαδικασία άναρχου μπάσκετ εξασφαλίζουν κάποιους εύκολους πόντους. Μπάσκετ δεκαετίας 80' και (αρχές) 90', που έπαιρνε ένας την μπάλα και οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν. Με τη διαφορά ότι τότε οι ξένοι έμειναν σίγουρα μια σεζόν αν ήταν καλοί, μπορεί και δεύτερη. Και ήταν 2 σε κάθε ομάδα, οπότε δίπλα υπήρχε ελληνικός κορμός και ταύτιση με όλη την ομάδα.

Πλέον, έρχονται και φεύγουν Αμερικανοί δίχως να προλάβουν οι ίδιοι οι οπαδοί να μάθουν το όνομά τους και βέβαια όταν προκύψει λαυράκι, παίρνει άμεσα μεταγραφή σε λίγκα υψηλότερους επιπέδου.

Συν τοις άλλοις, οι Έλληνες παίκτες που πλαισιώσουν τις ομάδες, ειδικά από τη μέση και κάτω, παίζουν στην Α1 κυρίως διότι είναι διατεθειμένοι αν κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δίχως να νοιάζονται για τις απολαβές τους. Είναι στο ρόστερ για να συμπληρώνουν λαμβάνοντας το μίνιμουμ του συμβολαίου, την ίδια στιγμή που τουλάχιστον 20 Ελληνες ώριμης ηλικίας που θα είχαν θέση στην μεγάλη κατηγορία, προτιμούν να αγωνιστούν στην Α2.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με τον φόβο παραγόντων και προπονητών να εμπιστευτούν το νέο αίμα του ελληνικού μπάσκετ, διότι θα ρισκάρουν μια αποτυχία, φέρνει την άσχημη εικόνα που βλέπουμε σε πολλά ματς Basket League. Δηλαδή 9 και 10 Αμερικανούς παίκτες ταυτόχρονα στο παρκέ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όχι βέβαια Αμερικανούς υψηλού επιπέδου, αλλά ως επί το πλείστον από τα χαμηλά ράφια. Και παίκτες όπως τα αδέλφια Καλαϊτζάκη αναγκάστηκαν να φτάσουν στη Λιθουανία, προκειμένου να βρουν χρόνο συμμετοχής.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ Β'

Λύσεις υπάρχουν για όλα, αρκεί να θέλουν οι φορείς να προχωρήσουν σε αλλαγές. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος, που θέλει να αναλάβει την Εθνική u20, μίλησε στο Instagram Live του Sport24.gr και κατέθεση την άποψή του. Είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι ξένοι στην Α1 και να γίνουν 5, ενώ εξήγησε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί πρωτάθλημα U21 . Υπό την αιγία της επαγγελματικής λίγκας, με αγώνες μία μέρα πριν ή μετά τα ματς της Basket League. Οπως δηλαδή συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο.

Με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στις ηλικίες από 18 ως 21, αφού οι παίκτες δεν έχουν αγωνιστική δραστηριότητα και χάνονται προσπαθώντας να βρουν χώρο και χρόνο που δεν υπάρχει.

Ακόμα καλύτερα, θα λέγαμε εμείς, θα ήταν να μειωθούν στους 4 οι ξένοι που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Basket League, αλλά με τη δυνατότητα οι ομάδες - ειδικά αυτές που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις - να μπορούν να δηλώνουν μέχρι και 6 και να κάνουν rotation εντός συνόρων. Οπως γίνεται τώρα στην Τουρκία για παράδειγμα. Συν τοις άλλοις, να δημιουργηθούν οι ομάδες Β' για όσες ομάδες το επιθυμούν, που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές κατηγορίες και θα μπορούν να φτάνουν μέχρι την Α2. Να μην μπορούν να ανέβουν στην Α1. Αλλωστε ο Ολυμπιακός με την ομάδα Β' που δημιούργησε αναγκαστικά φέτος, βρήκε τρόπο να δώσει χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς παίκτες, όπως ο Νικολαϊδης και ο Ποκουσέφσκι, αλλά και να προσφέρει ποιοτικό χώρο σε άλλα παιδιά με προοπτική (Χρηστίδης, Αρσενόπουλος, Κολοβέρος).

Ολα αυτά δεν είναι καινοτόμες ιδέες, γίνονται σε όλο τον κόσμο, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι προφανές όμως ότι ήρθε η ώρα να πέσει το βάρος στην παραγωγή παικτών, στην ανάδειξη της επόμενες γενιάς. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, που χρειάζεται κόπος για να καλυφθεί. Ε, από τη στιγμή που θα υπάρχει και ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη τη νέα σεζόν - όποιος πιστεύει το αντίθετο ζει σε άλλο κόσμο - είναι ευκαιρίες για αλλαγές και πραγματική πρόοδο.

ΥΓ.: Το ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί πρωτάθλημα Α1 με 16 ομάδες είναι δεδομένο. Οπως είναι κακό να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει με 14 ομάδες. Το σωστό νούμερο είναι 12 και προς αυτή την προοπτική πρέπει να δουλέψει το ελληνικό μπάσκετ στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ