OPINIONS

Στο τέλος θα καεί και ο Καλάθης

Στο τέλος θα καεί και ο Καλάθης

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την άμυνα και τα χαμένα ριμπάουντ... Από το γεγονός ότι οι παίκτες δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Όχι γιατί έχασε το τελευταίο σουτ ο Καλάθης. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο Νικ Καλάθης έκανε υπεράνθρωπη προσπάθεια και στο ματς με το Μιλάνο, όμως στο τέλος βρήκε και το μπελά του. Διότι δίχως τον 30χρονο γκαρντ και τα επιθετικά ριμπάουντ του Γουάιλι, ο Παναθηναϊκός άξιζε να χάσει με τουλάχιστον 10 πόντους διαφορά λόγω της ανεπάρκειας των υπολοίπων, αλλά από μόνο του κράτησε την ομάδα του ζωντανή. Ε, το ότι δεν έκανε άλλο ένα μαγικό στο τέλος, του χάλασε τη βραδιά, αλλά είναι εντελώς άδικο να τον κατατάσσει στην κατηγορία του μοιραίου.

Το μεγάλο κακό που έχουν κάνει οι δύο συνεχόμενες ήττες του Παναθηναϊκού από Βιλερμπάν και Μιλάνο, δεν είναι το βαθμολογικό κόστος. Αλλωστε υπάρχουν άλλα 31 παιχνίδια μπροστά, που όλα μπορούν να διορθωθούν. Το πρόβλημα πλέον έχει να κάνει με τον ίδιο τον Καλάθη, που έχει επωμιστεί όλο το βάρος των αποτυχιών. Εκανε, δηλαδή, ό,τι μπορούσε για να καλύψει τις αδυναμίες μιας ομάδας που δεν έχει κτιστεί σωστά, δεν έχει ακόμα αυτοματισμούς και χημεία και απέτυχε να γίνει ήρωας.

Κι αν στη Λιόν πράγματι η τελευταία επίθεση ήταν πολύ κακή, κόντρα στην Μιλάνο η επιλογή ήταν απόλυτα σωστή. Πέρασε σαν σταματημένο τον Μίτσοφ και σούταρε όπως πάντα κάνει από τα 4-5 μέτρα. Αστόχησε, όπως είχε ευστοχήσει ακριβώς στην προηγούμενη επίθεση του Παναθηναϊκού. Αν οι πράσινοι είχαν παίξει σωστή άμυνα στην προηγούμενη φάση και είχαν πάρει το ριμπάουντ, θα ήταν ήδη ο ήρωας. Δεν το πήραν, έγινε το φάουλ στον Μορασκίνι και ένας παίκτης από το... πουθενά έβαλε 2/2 βολές.

Αλήθεια, ποιος άλλος έπρεπε να πάρει την τελευταία επίθεση πλην του Καλάθη , ο οποίος είχε ευστοχήσει στην προηγούμενη φάση και ήταν όαση σε μια κακή επιθετική βραδιά του Παναθηναϊκού; Δεν έπρεπε να την πάρει ο ηγέτης της ομάδας, που μάλιστα στο συγκεκριμένο ματς είχε 23 πόντους με 7/9 δίποντα και 3/6 τρίποντα μέχρι εκείνο το σημείο; Οταν όλοι οι άλλοι είχαν 0/14 τρίποντα, για να μην ξεχνιόμαστε. Ο Φρεντέτ που είχε 3/7 και δεν είχε αγωνιστεί στην τελευταία περίοδο, ο Ράις που είχε 1/6 ή ο Τόμας με 2/8; Μην πείτε για τον Γουάλι, γιατί τα 7 από τα 8 καλάθια που έβαλε, ήταν από επιθετικά ριμπάουντ...

Είναι ξεκάθαρο πως κανένα λάθος δεν έχει γίνει στην τελευταία φάση, πέρα από την εκτέλεση στο σουτ του Καλάθη. Αλλά αν είναι να παίζει σε κάθε ματς στη... ρουλέτα ο Παναθηναϊκός τη νίκη, τότε δεν θα βγει ποτέ κερδισμένος στη σούμα. Και τα δύο ματς θα μπορούσε να τα είχε κερδίσει αν οι αντίπαλοι δεν κτύπαγαν τους πράσινους στις αδυναμίες τους. Αν ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τα ριμπάουντ.

Είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της ομάδας είναι στην άμυνα . Αν ο Φρεντέτ δεν είχε αδυναμία, θα μπορούσε να βρίσκεται 35 λεπτά στο παρκέ και να σκοράρει όποτε θέλει. Αλλά οι αντίπαλοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία του. Αν ο Ράις δεν ήταν κοντός, οι αντίπαλοι δεν θα τον πόσταραν. Κι αν οι ψηλοί μπορούσαν να παίξουν άμυνα στο πικ εντ ρολ ή μαζεύαν με άνεση τα ριμπάουντ, δεν θα αναγκαζόταν ο Πεδουλάκης να βάλει 5 τον Τόμας στην Γαλλία.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ενθουσιασμός στον Παναθηναϊκό για τον Γουάιλι. Λογικό από την μία, διότι έβαλε 17 πόντους με 8/9 δίποντα και 1/1 βολή. Οι 14 πόντοι του ήρθαν από επιθετικά ριμπάουντ, που βοήθησαν τους πράσινους να μείνουν στο παιχνίδι. Ναι, αλλά την ίδια στιγμή ο Αμερικανός δεν πήρε ούτε ένα αμυντικό ριμπάουντ. Ούτε ένα. Μηδέν γράφει η στατιστική. Ε, λοιπόν, με 14/26 τρίποντα και 13 επιθετικά ριμπάουντ, είναι λογικό που το Μιλάνο αύξησε τις πιθανότητές του για διπλό στο ΟΑΚΑ, παρότι δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και είχε και πολλά προβλήματα τραυματισμών. Ο Γουάλι σε τρία ματς EuroLeague έχει 3 αμυντικά ριμπάουντ. Με Ερυθρό Αστέρα και Βιλερμπάν δεν πήρε κανένα.

Το πρόβλημα, λοιπόν, του Παναθηναϊκού δεν είναι ο Καλάθης, το αντίθετο ο Νικ είναι το πιο υγιές κομμάτι στο ρόστερ των πρασίνων. Το πρόβλημα παραμένει στη θέση "5", σε συνδυασμό με την αδυναμία του Φρεντέτ (κυρίως) και του Ράις να παίξουν άμυνα σε υψηλό επίπεδο. Το βλέπουν οι αντίπαλοι, κτυπάνε σε πικ εντ ρολ και ποστ και μετά οι πράσινοι τρέχουν να βρουν τις λύσεις. Αναγκάζεται ο Πεδουλάκης να κρατήσει στον πάγκο τον Φρεντέτ κι έτσι το κακό γίνεται διπλό. Και ο Αμερικανός δεν πρόκειται ποτέ να βρει ρυθμό και ο Παναθηναϊκός χάνει σε δύναμη συνολικά στην επίθεση.

Θα πει κανείς, ναι αλλά αν είχαν μπει τα τελευταία σουτ, τώρα ο Παναθηναϊκός θα είχε 3-0. Ναι, αλλά με ένα βατό πρόγραμμα ο Παναθηναϊκός όχι δεν έχει 3-0, αλλά βρίσκεται στο 1-2. Κι αν οι πράσινοι μπουν στη διαδικασία να σταθούν στην ατυχία τους και όχι στο γεγονός ότι το ρόστερ είναι αταίριαστο, στο τέλος θα κάψουν και το κεφάλι του Καλάθη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Σκόλα πανηγύριζε τραγουδώντας τον ύμνο του Παναθηναϊκού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ