OPINIONS

Ο Ολυμπιακός ψάχνει λαγούς στο καπέλο

Ο Ολυμπιακός ψάχνει λαγούς στο καπέλο

Ο Ολυμπιακός έχασε κι άλλο έδαφος και είναι υποχρεωμένος να λάβει άμεσα σοβαρές αποφάσεις. Κι ελπίζει να βγάλει λαγούς από το καπέλο. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Τα λόγια χάνουν μερικές φορές τη σημασία τους μετά από βραδιές σαν της Παρασκευής. Εκεί που ο Ολυμπιακός έδωσε ελπίδες ότι μπορεί να ανακάμψει στο ματς με την Βαλένθια, ήρθε το πισωγύρισμα με την Ζενίτ να προσγειώσει στην πραγματικότητα τους ερυθρόλευκους και τους πιστούς φίλους τους. Αυτούς, δηλαδή, που δεν θεωρούν χαμένη τη χρονιά και ελπίζουν στην ανάκαμψη.

Οταν την προηγούμενη εβδομάδα - αμέσως μετά τη νίκη επί των Ισπανών - ο τίτλος του κειμένου ήταν "ένα ίσον κανένα", αυτό ακριβώς ήταν που είχαμε στο νου. Το κείμενο έγραφε ακριβώς: "Ακολουθεί το παιχνίδι με την Ζενίτ Αγίας Πετρούλης. Δεν ανήκει στην κατηγορία των δύσκολων αγώνων, είναι όμως πιο επικίνδυνο σε σχέση με την Βαλένθια. Και γιατί οι Ρώσοι έχουν καλύτερο ρόστερ, αλλά και γιατί σε μία εβδομάδα θα έχει σβήσει η φλόγα από την αλλαγή προπονητή. Το δεύτερο ματς μετά από αντικατάσταση κόουτς δείχνει πολλά περισσότερα για την εικόνα μιας ομάδας και ο Ολυμπιακός εκεί θα κριθεί με περισσότερη ουσία".

Η αλήθεια, λοιπόν, δεν άργησε να φανεί. Το πείσμα και ο εγωισμός, έδωσαν τη θέση στην ωμή πραγματικότητα. Η Ζενίτ εμφάνισε όλες τις αδυναμίες του Ολυμπιακού και είναι... θαύμα που το ματς πήγε στην παράταση. Κανονικά οι Ρώσοι έπρεπε να νικήσουν στην κανονική διάρκεια, απλά όταν πήγε στο έξτρα πεντάλεπτο, η ελπίδα για αποφυγή του... κακού μεγάλωσε. Δεν ήταν έτσι όμως.

Ο Ολυμπιακός έχει τεράστιες αδυναμίες και το είχαμε επισημάνει και μετά τη νίκη. Η ανάγκη ενίσχυσης στις θέσεις "1" και "5" είναι επιτακτική, δεν γίνεται να βγει αξιοπρεπώς η σεζόν με το συγκεκριμένο ρόστερ. Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, ο Μιλουτίνοβ έχουν την προσωπικότητα και την ικανότητα να κερδίσουν ματς, αλλά δεν φτάνουν για να κερδίσουν πολλά ματς.

Οι νίκες θα είναι εξαίρεση και όχι κανόνας, χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση για να ανέβει το επίπεδο. Ειδικά αν δεν μπουν τα σουτ. Ειδικά αν η μπάλα δεν γυρίσει όπως πρέπει, όπως έγινε για παράδειγμα με τη Βαλένθια. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει τέλεια, να κάνει τις σωστές επιλογές για να έχει αποτέλεσμα. Αλλιώς θα χάνει ακόμα και από τη Ζενίτ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ... ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Οχι το ζητούμενο δεν είναι η κατάκτηση της EuroLeague, ούτε το Final 4. Αυτή η συζήτηση δεν επιτρέπεται ούτε στα πιο τρελά όνειρα. Μακρινό όνειρο μπορεί να είναι η 8αδα, όχι όμως με το συγκεκριμένο ρόστερ. Μόνο αν οι μεταγραφές που θα γίνουν - διότι θα γίνουν - ταιριάξουν με το υπόλοιπο ρόστερ και δώσουν την έξτρα ώθηση.

Βέβαια δεν είναι και δύσκολο να βρεθούν καλύτεροι παίκτες από τον Μπάλντγουιν, τον Χαπ και τον Τσέρι. Το θέμα είναι πόσο καλύτεροι και πόσο περισσότερο θα βοηθήσουν όσοι πάρουν θέση στο νέο ρόστερ του Ολυμπιακού. Θέλει όλη την τύχη με το μέρος του ο Ολυμπιακός για να βγάλει το λαγούς από το καπέλο. Γίνεται, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.

Το ζητούμενο τουλάχιστον τούτη τη στιγμή είναι να γίνουν οι κινήσεις άμεσα. Να ξεκαθαρίσει το θέμα του προπονητή κατ αρχάς και εν συνεχεία να γίνουν οι προσθήκες. Ο Κεστούτις Κεμζούρα περιμένει ειδοποίηση για να συνεχίσει στον Ολυμπιακό, αλλιώς θα αναζητηθεί κάτι διαφορετικό. Αν είχε νικήσει τη Ζενίτ, δεν θα το συζητούσαμε τώρα. Η ήττα από τους Ρώσους ίσως αλλάξει τα δεδομένα. Ισως και όχι, βέβαια, αλλά όπως και να το κάνουμε, τη δεδομένη στιγμή υπάρχει αβεβαιότητα. Οι Αγγελόπουλοι τον είχαν ενημερώσει ότι παραμένει για δύο ματς, αυτά τα παιχνίδια πέρασαν, συνεπώς αναμένουμε την επόμενη ενημέρωση.

Ο Λιθουανός θέλει να μείνει στην τεχνική ηγεσία, παράλληλα όμως ζητάει και ενίσχυση. Το είπε και στη συνέντευξη Τύπου μετά την αναμέτρηση με τη Ζενίτ. Κι αν πράγματι τον στηρίξει ο Ολυμπιακός και τώρα, είναι σαφές ότι πρέπει να του δώσει την ευκαιρία να διαλέξει δύο παίκτες επίπεδου EuroLeague. Ο Μπάλντγουιν, ο Χαπ και ο Τσέρι δεν είναι.

ΥΓ.: Κλεμμένο αλλά και σωστό. Η λύση προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά προτιμήθηκε η θέση...
ΥΓ1: Ο Κόνιαρης έδειξε ότι είναι φτιαγμένος από πάστα μεγάλου παίκτη με τα δύο συνεχόμενα τρίποντα που έβαλε. Αν έμενε στο ματς - ο Σπανούλης έπρεπε να μπει στη θέση του Πάντερ εκείνη τη στιγμή - ίσως να το κέρδιζε μόνος του.
ΥΓ2: Ο Πάντερ πήρε πολλές προσπάθειες, αλλά τουλάχιστον δεν κρύφτηκε.
ΥΓ3: Το μπάσκετ είναι απλό. Χρειάζεται κίνηση της μπάλας και ευστοχία.
ΥΓ4: Ας ελπίσουμε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να αλλάξουν μυαλά και βάλουν ψηλά τον πήχη. Αλλιώς θα θεωρούν πετυχημένη τη χρονιά αρκεί να περάσουν τον αιώνιο αντίπαλο. Κι ας είναι ο ένας προτελευταίος και ο άλλος τελευταίος.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ