OPINIONS

Ποινές και "παράθυρα" για τα... windows των Εθνικών

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2017 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2017 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τι θα γίνει όταν οι παίκτες της EuroLeague αρνηθούν την Εθνική; Ποιες είναι οι ποινές που προβλέπονται για παίκτες ή και για ομάδες; Ποιο το δεδικασμένο και τι "παράθυρα" υπάρχουν; Ο Σπύρος Καβαλιεράτος προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο θέατρο του παραλόγου.

Η προεπιλογή από τον Θανάση Σκουρτόπουλο και τον Κώστα Μίσσα έγινε, στη λίστα των 24 συμπεριλήφθηκαν και 9 παίκτες EuroLeague (4 του Παναθηναϊκού, 4 του Ολυμπιακού και 1 της Φενέρ) και πλέον περνάμε στο επόμενο ακριβώς στάδιο. Να δούμε τι ακριβώς προβλέπεται για όσους δεν τεθούν στη διάθεση της Εθνικής ομάδας.

Η κατάσταση θα οδηγηθεί στα άκρα, είναι δεδομένο ότι οι αθλητές που αγωνίζονται στην EuroLeague δεν θα παραστούν στα δύο πρώτα παράθυρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 (τον Νοέμβρη και τον Φεβρουάριο). Τι προβλέπει ο κανονισμός και το δίκαιο όπως πηγάζει από τον αθλητικό νόμο και τι κυρώσει προβλέπονται για παίκτες και συλλόγους.

Θα σας παραθέσουμε το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου 94 του Πειθαρχικού Δικαίου για να βγάλατε και μόνοι σας τα συμπεράσματά σας, αλλά εμείς κρατάμε τα τρία πιο σημαντικά:

1. Αν το σωματείο απαγορεύσει στους παίκτες να πάνε στην Εθνική, τιμωρείται με -2 βαθμούς από το πρωτάθλημά του.

2. Σε παίκτη που αρνείται αδικαιολόγητα την συμμετοχή του στην προετοιμασία και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Ομάδας, επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου της ομάδας του. Ο αριθμός των αγώνων αποκλεισμού του είναι ίσος με τους αγώνες που θα συμμετάσχει η Εθνική στα πλαίσια των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Αρα δύο αγώνες θα έχει η Εθνική, δύο θα λείψει και το σύλλογό του. Και ούτω καθ' εξής.

3. Καλαθοσφαιριστής ο οποίος αποκλείσθηκε από την Εθνική Ομάδα, λόγω τραυματισμού η ασθενείας του, δεν έχει δικαίωμα να μετάσχει σε αγώνα του σωματείου στο οποίο ανήκει, πριν από την παρέλευση οκτώ (8) ημερών από τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας. Η ημέρα του αγώνα της Εθνικής δεν υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του χρονικού αυτού διαστήματος.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΣΗ

Πέρυσι στις γυναίκες,η Εβίνα Μάλτση δεν αγωνίστηκε στο ματς με τη Ρωσία για τα προκριματικά και αμέσως μετά έπαιξε στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα. Το Δελτίο Τύπου ανέφερε τραυματισμό, ο Ολυμπιακός ισχυρίστηκε πως ήταν απόφαση του προπονητή, επί της ουσίας οι ερυθρόλευκες δικαιώθηκαν από την Ομοσπονδία, αλλά τιμωρήθηκαν στο ΑΣΕΑΔ κι έτσι μηδενίστηκαν στο ματς πρωταθλήματος. Διότι ο κανονισμός προβλέπει ποινή για τραυματία παίκτη που έπαιξε στην ομάδα του, αμέσως μετά τον αποκλεισμό του από την αποστολή της Εθνικής.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÃÁËËÉÁ / EUROBASKET / GREECE - FRANCE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:FIBA.COM)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÃÁËËÉÁ / EUROBASKET / GREECE - FRANCE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:FIBA.COM) EUROKINISSI SPORTS

ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΑ... ΠΑΡΑΘΥΡΑ

Φυσικά και υπάρχουν τρόποι να μην φτάσει η κατάσταση στα άκρα. Το ένα είναι να μην συμπεριληφθούν οι 9 παίκτες στην τελική κλήση και επί της ουσίας να μείνουν εκτός με απόφαση προπονητή, ώστε να αποφευχθεί η ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Κάτι που μοιάζει δύσκολο στην παρούσα φάση, αλλά ίσως επιλεγεί ως λύση τον Νοέμβρη. Άλλωστε υπάρχουν άλλοι 15 παίκτες διαθέσιμοι, που βρίσκονται στην προεπιλογή.

Το άλλο είναι να μην παίξουν οι αθλητές στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος πριν από τα προκριματικά και να δηλωθούν τραυματίες. Ετσι δεν θα έχουν συνέπεια, ούτε πρέπει να μείνουν 8 μέρες μακριά από τη δράση μετά το ματς της Εθνικής. Για παράδειγμα πριν από τα ματς της Εθνικής με Μεγάλη Βρετανία (24/11) και Ισραήλ (27/11), ο Ολυμπιακός παίζει στη Ρόδο με τον Κολοσσό και ο Παναθηναϊκός στην Χαλκίδα με την Κύμη. Δεν τους βάζουν ως... τραυματίες και "καθαρίζουν". Αν, πάντως, δεν μπει ο τραυματισμός στη μέση και υπάρχει άρνηση των αθλητών, η ποινή γίνεται 2 αγωνιστικές (όσα και τα ματς της Εθνικής), οπότε οι ερυθρόλευκοι χάνουν το εντός με Κύμη και το εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ, ενώ οι πράσινοι το εντός με Τρίκαλα και το εκτός έδρας ματς με τον Άρη. Άρα εκεί θα προκύψει πραγματικό πρόβλημα. Γι αυτό και μπορεί να επιλεγεί η λύση της αποχής από τον προηγούμενο αγώνα των προκριματικών.

Βέβαια εδώ το παράλογο είναι ότι την ίδια στιγμή και παρότι θα λογίζονται ως τραυματίες στην Stoiximan.gr Basket League, θα αγωνίζονται στην EuroLeague. Αλλά τι δεν είναι παράλογο σε όλη αυτή την ιστορία, που να μας πειράζει το συγκεκριμένο ακραίο σενάριο. Άλλωστε θέμα τιμωρίας για τους παίκτες που είπαν "όχι" στην Εθνική τίθεται μόνο για το πρωτάθλημα, όχι για την EuroLeague.

Επίσης, μπορεί η ΕΟΚ να επικαλεστεί και το 94.1 και να μην επιβάλει καμία ποινή, επειδή κάτι τέτοιο είναι ακραίο. Οπότε πρέπει πρώτα να γίνει η εξάντληση όλων των άλλων μέτρων, μέχρι να φτάσει η Ομοσπονδία στην τιμωρία.

Αν τώρα θέλετε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες μήπως και βρείτε κάτι που μας ξέφυγε, σας παραθέτουμε όλο το άρθρο 94. Η μάλλον το μεγαλύτερο μέρος, αυτό που αφορά στην περίπτωσή μας. Προς το παρόν δεν ασχολούμαστε με την περίπτωση Κώστα Σλούκα, διότι εκεί εμπλέκεται και η τουρκική ομοσπονδία.

ΑΡΘΡΟ 94 - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Επειδή η επιβολή ποινής σε αθλητή είναι πράξη που χαρακτηρίζεται σαν ακραία επιβάλλεται η πρότερη εξάντληση μέτρων σωστής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα των αθλητών, που επιλέγονται στα εθνικά συγκροτήματα, η προβολή αθλητικών προτύπων, η κατανόηση και αναγνώριση του κύρους και της σημασίας της ιδιότητας του διεθνή αθλητή, έτσι ώστε η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που πηγάζουν από αυτή να είναι ενσυνείδητη και εκούσια.

2. Σε καλαθοσφαιριστή που δεν συμμορφώνεται με τα όσα ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, αρνείται αδικαιολόγητα την συμμετοχή του στην προετοιμασία και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Ομάδας στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και δεν έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση συμμετοχής του στα εθνικά συγκροτήματα, με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ή που αποκλεισθεί από αυτές λόγω της σκόπιμης πλημμελούς και της εν γένει αρνητικής συμπεριφοράς του επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου της ομάδας του. Ο αριθμός των αγώνων αποκλεισμού του είναι ίσος με τους αγώνες που θα συμμετάσχει η Εθνική στα πλαίσια των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

• Εάν, για την λήξη του πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετέχει το σωματείο του Καλαθοσφαιριστή, υπολείπονται λιγότερες αγωνιστικές ημέρες από αυτές που του έχουν επιβληθεί τότε όσες υπολείπονται εκτίονται στους αγώνες Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

3. Σε περίπτωση υποτροπής του αθλητή, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, ποινή αποκλεισμού του τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών.

4. Οι καλαθοσφαιριστές που προσκαλούνται στα Εθνικά Συγκροτήματα υποχρεούνται να συμμετέχουν στα προγράμματα που καταρτίζονται από τους υπεύθυνους και που καθορίζουν τόσο την αγωνιστική όσο και την έξω αγωνιστική τους συμπεριφορά και που αφορούν τη συμμετοχή τους στις προπονήσεις, συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις και παραμονή στους χώρους διαμονής των Εθνικών Συγκροτημάτων.

• Καλαθοσφαιριστές που δεν τηρούν τα όσα ορίζονται στην παράγραφο αυτή, υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο και στις ποινές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

• Σε περιπτώσεις υποτροπής, επιβάλλεται η ποινή της παρ.2 του άρθρου αυτού και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, η ποινή της παρ.3 του άρθρου αυτού, μη αποκλειόμενης και της επιβολής της ποινής της πρόσκαιρης αποβολής από τα Εθνικά Συγκροτήματα.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

5. Οι Καλαθοσφαιριστές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των Εθνικών Συγκροτημάτων, πέρα από όσα ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, οφείλουν:

α. Να συνεργάζονται, να σέβονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των υπεύθυνων εφόρων και προπονητών.

β. Να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ιατρών και φυσιοθεραπευτών και λοιπών επιστημονικών συμβούλων της Ομοσπονδίας, σε ότι αφορά την διατήρηση και βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης.

γ. Να προπονούνται, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες των προπονητών τους.

δ. Να ενθαρρύνουν τους συναθλητές τους και να αποφεύγουν τις μεμψιμοιρίες, τις αντεγκλήσεις και τα παράπονα, κατά την διάρκεια ή

μετά το τέλος των αγώνων που συμμετέχουν.

ε. Να επιδεικνύουν, κατά την διάρκεια των αγώνων των εθνικών συγκροτημάτων, αγωνιστική διάθεση πάντα μέσα στα πλαίσια του αθλητικού πνεύματος χωρίς να εκθέτουν με αντιαθλητικές ενέργειες που επισύρουν μάλιστα την επιβολή τεχνικών ποινών και αποβολών το κύρος και την υπόληψη του εθνικού συγκροτήματος, αλλά και της χώρας μας.

6. Σε περιπτώσεις που οι Καλαθοσφαιριστές επικαλούνται ασθένεια ή τραυματισμό τους, υποχρεούνται να ενημερώνουν, πάραυτα, τους αρμόδιους εφόρους και προπονητές προκειμένου να καταστεί δυνατή η ιατρική τους εξέταση και παρακολούθηση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή του άρθρου 28 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας.

• Η τελευταία χορηγεί βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας του αθλητή, στην οποία αναφέρεται και ο χρόνος, κατά τον οποίο αυτός πρέπει να απέχει από προπονήσεις και αγώνες.

• Κατά την διάρκεια του αναφερομένου στην ιατρική βεβαίωση χρόνου αποχής από αθλητικές δραστηριότητες, ο Καλαθοσφαιριστής δεν δικαιούται αυτόματα να μετέχει όλων των αγωνιστικών εκδηλώσεων του Σωματείου του στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

7. Καλαθοσφαιριστής ο οποίος αποκλείσθηκε από την Εθνική Ομάδα, λόγω τραυματισμού η ασθενείας του, δεν έχει δικαίωμα να μετάσχει σε αγώνα του σωματείου στο οποίο ανήκει, πριν από την παρέλευση οκτώ (8) ημερών από τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας, στον οποίο δεν μετείχε, για την πιο πάνω αιτία. Η ημέρα του αγώνα της Εθνικής δεν υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του χρονικού αυτού διαστήματος.

• Από τη ρύθμιση της παραγράφου αυτής, εξαιρούνται οι καλαθοσφαιριστές, που δεν αγωνίστηκαν με το σωματείο τους, λόγω τραυματισμού ή ασθενείας τους, σε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, αμέσως προηγούμενου του αγώνα της Εθνικής Ομάδας.

• Συμμετοχή του αθλητή, αντίθετα με τα όσα ορίζονται στην παράγραφο 2, 3 και 4 εδ. β και γ αυτού έχει σαν αποτέλεσμα την επιβολή ποινής μηδενισμού του σωματείου σε όσους αγώνες έλαβε μέρος αυτεπάγγελτα από την διοργανώτρια.

8. Καλαθοσφαιριστής που επικαλείται τραυματισμό ή ασθένεια, κατά την διάρκεια εκδηλώσεων των Εθνικών Συγκροτημάτων, παραμένει στην αποστολή και ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες των ιατρών των Εθνικών Ομάδων.

• Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του με τα όσα ορίζει η παράγραφος αυτή, ισχύουν οι ρυθμίσεις των παρ.2 και 3 του άρθ. αυτού.

9. Για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων καλαθοσφαιριστών, κατά την περίοδο των αγωνιστικών υποχρεώσεων των Εθνικών Ομάδων, στις οποίες έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, είναι απαραίτητη η προηγούμενη γνωμάτευση και έγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής της Ε.Ο.Κ.

10. Η Υγειονομική Επιτροπή της Ομοσπονδίας έχει τις αρμοδιότητες που, ενδεικτικά, αναφέρονται στο άρθρο 28 του Καταστατικού της Ε.Ο.Κ., αλλά και όσες αρμοδιότητες της ανατίθενται με διατάξεις του Κανονισμού αυτού ή με αποφάσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ËÉÈÏÕÁÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / LITHUANIA - GREECE / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ËÉÈÏÕÁÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / LITHUANIA - GREECE / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

11. Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. σε περιπτώσεις παραπτωμάτων αθλητών Εθνικών Ομάδων, που αφορούν την εν γένει συμπεριφορά τους περί την τήρηση των παραπάνω και που κρίνει ότι δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, έχει την διακριτική ευχέρεια να επιβάλει σε αυτούς ποινή στέρησης της κατά προπόνηση καθιερωμένης εκάστοτε αποζημίωσης ίσης 10-30 προπονήσεων.

12. Σε περιπτώσεις που επιβάλλονται περισσότερες από μία ποινές, αυτές εκτίονται αθροιστικά.

13. Σε όσες περιπτώσεις διαπράττονται πειθαρχικά παραπτώματα, που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν με ακρίβεια στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου των Κανονισμών, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει δικαίωμα να αντιμετωπίσει τα πειθαρχικά αυτά παραπτώματα με αναλογική εφαρμογή όλων των διατάξεων του παρόντος.

• Στις περιπτώσεις δε που κρίνει ότι τα παραπτώματα των Καλαθοσφαιριστών είναι ελαφράς μορφής, έχει το δικαίωμα και την ευχέρεια να επιβάλει τις πειθαρχικές ποινές της σύστασης ή επίπληξης.

14. Ευθύνη σωματείων και προπονητών Ο δεσμός που υφίσταται μεταξύ σωματείων και των αθλητών τους και οι σχέσεις που απορρέουν από αυτόν, έχουν σαν αποτέλεσμα το σωματείο να καθίσταται συνυπεύθυνο με τον αθλητή του, που έχει προσκληθεί σε εθνικό συγκρότημα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

• Συνυπευθυνότητα επίσης έχει και ο σωματειακός προπονητής του διεθνούς αθλητή.

• Η ευθύνη αυτή πηγάζει από την αναμφισβήτητη και αυτονόητη ηθική υποχρέωσή τους να συμβάλουν στην ευπρόσωπη αγωνιστική παρουσία των εθνικών μας συγκροτημάτων, που απαιτούν την συνδρομή τους και την μη δημιουργία προβλημάτων στη συμμετοχή των αθλητών τους στις εκδηλώσεις των Εθνικών μας Συγκροτημάτων στα οποία έχουν προσκληθεί.

15. Σωματείο που σε αντίθεση με την αναφερόμενη στην προηγούμενη παράγραφο υποχρέωσή του αρνείται για οποιοδήποτε λόγο να επιτρέψει τη συμμετοχή αθλητή του σε υποχρεώσεις εθνικού συγκροτήματος στις οποίες επίσημα έχει προσκληθεί από την Ομοσπονδία υπόκειται στην ποινή της αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.

• Επίσης το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει το δικαίωμα να επιβάλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος σε προπονητές οι οποίοι εμποδίζουν ή αρνούνται τη συμμετοχή των καλαθοσφαιριστών τους στις υποχρεώσεις των Εθνικών Συγκροτημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ