OPINIONS

Παναθηναϊκός: Άλλο πράγμα πλέον το ματς στο ΣΕΦ

Παναθηναϊκός: Άλλο πράγμα πλέον το ματς στο ΣΕΦ

Ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε με την αλλαγή προπονητή, διέλυσε την ΤΣΣΚΑ και πηγαίνει με άλλο αέρα την Παρασκευή στο ΣΕΦ. Ειδικά μετά το απρόσμενο στραβοπάτημα του Ολυμπιακού. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Χρειάστηκαν μόλις δύο μέρες για να αλλάξει η ψυχολογία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού... Μέσα σε ένα 24ωρο οι πράσινοι μεταμορφώθηκαν προς το καλύτερο και οι ερυθρόλευκοι έχυσαν την καρδάρα με το γάλα. Οι μεν νίκησαν την ΤΣΣΚΑ, οι δε έχασαν από την ουραγό Νταρουσάφακα.

Συμβαίνει αυτό στο μπάσκετ, το βλέπουμε με μεγάλη συχνότητα πλέον στην EuroLeague. Ειδικά από τότε που η κανονική περίοδος πήρε τη συγκεκριμένη μορφή, βλέπουμε ότι αρκεί μόνο μία εβδομάδα για να φέρει τα πάνω κάτω. Και πλέον, εκεί που ο Ολυμπιακός έδειχνε να έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τον αιώνιο αντίπαλό του και έμοιαζε ικανός να πάρει άλλο ένα πλεονέκτημα έδρα στα πλέι οφ, μια κακή ήττα στην Πόλη και η ταυτόχρονη μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού του βάζουν έξτρα πίεση. Διότι δεν είναι απλά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου αντίθετα, είναι ότι ο δεύτερος γύρος αρχίζει την Παρασκευή με εμφύλιο στο ΣΕΦ.

Για την κακή παρουσία του Ολυμπιακού στην Πόλη το αναλύσαμε την Πέμπτη, οι ερυθρόλευκοι παρουσίασαν το χειρότερό τους πρόσωπο και το πλήρωσαν ακριβά. Για την βελτίωση του Παναθηναϊκού υπάρξει εξήγηση και φυσικά έχει να κάνει με τη συνηθισμένη μεταμόρφωση που παρουσιάζει μια ομάδα κάθε φορά που αλλάζει προπονητή.

Εννοείται πως ούτε ο Ρικ Πιτίνο, ούτε κάποιος άλλος προπονητής διαθέτει μαγικό ραβδί. Εννοείται όμως πως σε κάθε ομάδα, σε οποιοδήποτε επίπεδο, η αλλαγή προπονητή βοηθάει στην ψυχολογία και δίνει έξτρα κίνητρο στους παίκτες. Κάτι που έγινε στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός έδωσε το ρόλο του κομπάρσου στην ΤΣΣΚΑ.

Δεν λέει κανείς ότι ο Πιτίνο δεν είναι ικανός ή ότι δεν έδωσε άλλο χαρακτήρα στον Παναθηναϊκό με την παρουσία του. Δεν ήταν όμως θέμα οδηγιών ή γνώσης μπάσκετ ό,τι έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Μαρούσι. Ήταν καθαρά υπόθεση ψυχολογίας και ενθουσιασμού. Το χαμόγελο και η αισιοδοξία επέστρεψε στο ΟΑΚΑ κι αυτό επέτρεψε στους πράσινους να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ηταν σαφές ότι οι παίκτες είχαν χάσει την πίστη τους στον Τσάβι Πασκουάλ και ο Τσάβι Πασκουάλ είχε χάσει την πίστη τους στους παίκτες. Κανείς δεν το ευχαριστιόταν, κάθε μέρα το πράγμα γινόταν και χειρότερο. Λες και τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού είχαν βαρύδια, ήταν ξεκάθαρο πως χρειαζόταν μια αλλαγή για να έρθει κάτι διαφορετικό. Οσο καθυστερούσε η απόφαση, τόσο έχανε χρόνο ο Παναθηναϊκός και τελικά αποδείχθηκε πόσο πολύτιμη ήταν η λύση της συνεργασίας με τον Καταλανό.

Συν τοις άλλοις, η άφιξη του Ρικ Πιτίνο έδωσε όραμα και κίνητρο σε όλους και ξαφνικά ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε, ο δε κόσμος στο ΟΑΚΑ ξαναδημιούργησε ατμόσφαιρα. Και έγινε ό,τι έγινε στο ματς με την ΤΣΣΚΑ.

Στην άμυνα ο Παναθηναϊκός είχε και ενέργεια και οι παίκτες του έβαλαν το κορμί τους στη μάχη, στην επίθεση το γρήγορο τέμπο απελευθέρωσε τον Καλάθη και συνάμα έκανε λιγότερο προβλέψιμους τους πράσινους. Η απουσία του Λάγκφορντ έκανε λιγότερο στατικούς τους γηπεδούχους, οι μπάλες μοιράστηκαν προς όλους και σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου στη δράση, οι πράσινοι έγιναν ακόμα πιο αθλητικοί.

Τα τρίποντα έγιναν με καλύτερη ψυχολογία, το ποσοστό ανέβηκε και η ΤΣΣΚΑ χρειάστηκε 30 λεπτά για να συνέλθει και να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Είπαμε, μαγικό ραβδί δεν υπάρχει και κάποια στιγμή οι όποιες αδυναμίες του Παναθηναϊκού και τα προτερήματα της ρωσικής ομάδας έκαναν την εμφάνισή τους. Αλλά κι εκεί οι πράσινοι είχαν την ηρεμία να διαχειριστούν την κατάσταση και τελικά να πάρουν μία νίκη που μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν μπορούσαν να την φανταστούν. Ο Καλάθης αισθανόταν ξεκάθαρα πως ο Παναθηναϊκός έγινε και πάλι η ομάδα του ( η απουσία του Λάγκφορντ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό) και κάπως έτσι ήρθε η 7η νίκη στον πρώτο γύρο.

Πλέον ο Παναθηναϊκός έχει ρεκόρ 7-8 και πηγαίνει με άλλη ψυχολογία στο ΣΕΦ, την ώρα που ο Ολυμπιακός του 9-6, δέχθηκε ένα κτύπημα που κανείς δεν περίμενε.

Οι ερυθρόλευκοι εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι, όμως είναι σαφές πως μέσα σε δύο μέρες κάποια δεδομένα άλλαξαν. Και το ματς της προσεχούς Παρασκευής στο Φάληρο ίσως είναι πιο καθοριστικό απ' ό,τι θα περίμενε κανείς και για τους δύο, αν αναλογιστούμε ότι θα βρισκόμαστε στην 16η αγωνιστική, μόλις την 4η μέρα του Ιανουαρίου.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ