OPINIONS

Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει

Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0, αλλά ο τίτλος κρίνεται στις 3 νίκες. Οι πανηγυρισμοί, η γκρίνια και οι... κωλοτούμπες μπορούν να περιμένουν διότι πρωτάθλημα δεν τελείωσε ακόμα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με χρονοκαθυστέρηση στους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League και ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε κάνοντας το break. Μέσα σε ένα βράδυ το πλεονέκτημα άλλαξε χέρια , όμως αυτό δεν εγγυται απολύτως τίποτα στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους παίκτες του. Οι εποχές που τα διπλά στα play offs ήταν σπάνια έχουν περάσει, βλέπουμε με μεγάλη συχνότητα πλέον εκτός έδρας νίκες για τους αιωνίους, συνεπώς όποιος βιαστεί να πανηγυρίσει, στο τέλος θα βγει χαμένος.

Εδώ το έκανε ο Παναθηναϊκός πριν καν αρχίσουν οι τελικοί. Υποτίμησε τον Ολυμπιακό, θεώρησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να απειληθεί από τον αιώνιο αντίπαλό του και την Κυριακή μπήκε... χαλαρός στο παρκέ. Την ίδια στιγμή, οι ερυθρόλευκοι δίχως να κάνουν το μεγάλο παιχνίδι, έφτασαν στη νίκη με τα απολύτως απαραίτητα. Ακολούθησαν άριστα το αμυντικό πλάνο με αλλαγές του Γιάννη Σφαιρόπουλου, δεν τα παράτησαν όταν στο πρώτο ημίχρονο έμειναν στο -8 και άφησαν το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ τους. Ο Παναθηναϊκός δεν πίστευε ποτέ ότι μπορεί να χάσει το ματς, όταν όμως ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου, το βάρος που έπεσε στους γηπεδούχους ήταν μεγάλο και ουδείς παρουσιάστηκε έτοιμος να το σηκώσει.

Κάπως έτσι κύλησε και το δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έπαιξε μυαλωμένα, είχε κίνητρο και έλεγξε απόλυτα το παιχνίδι. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν το μυαλό, ο Ρόμπερτς και ο Στρέλνιεκς έδωσαν πολύτιμες επιθετικές λύσεις, ο Παπανικολάου και ο Παπαπέτρου ήταν παντού σε άμυνα και επίθεση, ο Μπόγρης ήρθε από τον πάγκο και έδωσε πολύτιμη βοήθεια στο τέλος.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός έκανε διπλό στο ΟΑΚΑ με τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη να παρακολουθούν από τον πάγκο στην τελευταία περίοδο (ο Σπανούλης μπήκε κάπου στο 38'), δίχως δηλαδή τους πλέον μπαρουτοκαπνισμένους σε τέτοια ματς. Γι αυτό και έχουμε ξαναπεί, ό,τι ανάλυση κι αν γίνει πριν από τους τελικούς, ουδείς μπορεί να υπολογίσει όλα τα δεδομένα. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορούσε να περιμένει ότι οι ερυθρόλευκοι θα περάσουν και μάλιστα άνετα από την έδρα του Παναθηναϊκού, με αρχηγό και υπαρχηγό σε ρόλο... θεατή. Και τους διαιτητές να χάνουν εντελώς τον έλεγχο στο δεύτερο ημίχρονο , ειδικά μετά το 25' και να εκτίθενται χωρίς λόγο, αφού το ματς είχε πάρει το δρόμο του και οι πράσινοι δεν μπορούσαν με τίποτα να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, έγινε το 1-0 από τον Ολυμπιακό και άλλαξε η ψυχολογία των τελικών. Μέχρι εκεί, όμως. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν πως δεν είναι τελειωμένοι, απάντησαν πρώτα απ όλα στους ίδιους τους εαυτούς τους και μετά σε όσους τους χλεύασαν ή τους υποτίμησαν, αλλά ξέρουν πολύ καλά πως αυτό μπορεί να αλλάξει πάλι την Πέμπτη, αν χάσουν στο ΣΕΦ. Κάθε τελικός είναι διαφορετικός, κανείς δεν πήρε τίτλο από το πρώτο ματς, επαναλαμβάνουμε τα break έχουν πάψει να είναι σπάνια πλέον στην Stoiximan gr Basket League.

Αλλωστε είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Παναθηναϊκός βγαίνει από την κατάσταση χαλαρότητας και... διακοπών και θα μπει αυτός πλέον με το μαχαίρι στα δόντια στο ΣΕΦ. Ηδη η διοίκηση των πρασίνων απείλησε με πρόστιμο ενός μήνα αν χαθεί το πρωτάθλημα, αυτό σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί διαφορετικό πρόσωπο στο Φάληρο την Πέμπτη. Αλλωστε είδαν ξαφνικά αυτούς που μέχρι πρότινος τους αποθέωναν να τους αμφισβητούν και θα επιχειρήσουν με τη σειρά τους να αλλάξουν το κλίμα.

Στην Ελλάδα εδώ που τα λέμε, δεν φημιζόμαστε για τη... σταθερότητα στις απόψεις. Μέσα σε μια μέρα ο Σφαιρόπουλος από ανίκανος και άσχετος έγινε σπουδαίος προπονητής και ο Πασκουάλ πήρε εκ νέου τη θέση του "κοιμισμένου", οι δε παίκτες του Ολυμπιακού από μέτριοι που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος της περίστασης, έγιναν σπουδαίοι και αποθεώθηκαν. Καλύτερο παράδειγμα από τον Βαγγέλη Μάντζαρη δεν υπάρχει, έχει ακούσει τα πάντα φέτος - τα περισσότερα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού - αλλά μετά το ΟΑΚΑ πήρε ξανά θέση στην καρδιά των φίλων της ομάδας του.

Ολα αυτά, βέβαια, μπορεί να ενισχυθούν ή να αντιστραφούν την Πέμπτη, ειδικά σε ό,τι αφορά στους προπονητές, που ανάλογα με το παιχνίδι γίνονται ικανοί ή άσχετοι. Γι αυτό και οι... κωλοτούμπες, ας περιμένουν να ολοκληρωθεί η σειρά.

Το ταμείο, λοιπόν, θα γίνει για όλους στο τέλος, αλλά αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι φαβορί δεν υπάρχει πλέον. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε από καλύτερη θέση, έχασε όμως το πλεονέκτημα και ο Ολυμπιακός απέδειξε πως είναι έτοιμος να ανακτήσει τα ηνία στην Ελλάδα. Γνωρίζει όμως και ο ίδιος πως το break από μόνο του δεν φτάνει. Αλλωστε το ΣΕΦ έχει πάψει εδώ και χρόνια να θεωρείται δυνατή έδρα, με εξαίρεση ένα ματς φέτος (το δεύτερο των play offs της EuroLeague με την Ζαλγκίρις), ο κόσμος δεν έδωσε ώθηση στην ομάδα του. Και ο Παναθηναϊκός έχει πάρει πολλές μεγάλες νίκες στο Φάληρο, οπότε δεν θα φοβηθεί να το ξανακάνει.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ