OPINIONS

Ολυμπιακός: Αντέχεται το αντίο, εκεί στην Α2;

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός τραβάει το σχοινί. Και δεν τον νοιάζει αν θα σπάσει ακόμα κι αν πει αντίο και πάει στην Α2. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Τα πυρά που εξαπάλυσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ολυμπιακός δεν είναι άσφαιρα. Με την έννοια ότι δεν είναι απλές απειλές, είναι αποφάσεις της ΚΑΕ, που είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγήσουν το ελληνικό μπάσκετ σε ακραίες καταστάσεις στο υπόλοιπο της σεζόν. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου, αλλά είναι η συνέχεια της απόφασης να αποσυρθούν οι ερυθρόλευκοι από το παρκέ του ΟΑΚΑ.

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, είναι πολύ πιθανό ο Ολυμπιακός να αγωνιστεί στην Α2 την επόμενη σεζόν! Θα παίζει μεν κανονικά στην EuroLeague διότι έχει εγγυημένο συμβόλαιο, αλλά στις εγχώριες διοργανώσεις θα εμφανίζεται στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, διότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να υποβιβαστεί από την Basket League.

Στον κανονισμό δεν προβλέπεται πουθενά η συμμετοχή ξένων διαιτητών, η ΚΕΔ μάλλον δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, η ΕΟΚ μοιάζει απίθανο να δεχθεί το αίτημα του Ολυμπιακού. Συνεπώς η ομάδα του Πειραιά θα υποβιβαστεί στην Α2, αν και εφόσον κληθεί να αγωνιστεί δύο φορές με τον Παναθηναϊκό στην Basket League. Η μία θα είναι σίγουρα στην κανονική περίοδο, η δεύτερη στα πλέι οφ, αν και εφόσον αναμετρηθούν εκεί οι δύο ομάδες. Κάτι που μοιάζει απίθανο να μην συμβεί.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θα τραβήξει το σχοινί και αν δεν υπάρξει κάποια απόφαση που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα, τότε θα φτάσουμε στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι ξεκαθάρισαν και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, ήδη η αποχώρησή τους από έναν ημιτελικό έδειξε το δρόμο. Από τη στιγμή που έκαναν την αρχή, έχουν πείσει και τους πλέον δύσπειστους ότι δεν θα κοιτάξουν πίσω. Αλλωστε θεωρούν πως δεν έχει καμία απολύτως σημασία η συμμετοχή τους στην Basket League, διότι η μοίρα τους είναι γνωστή. Τουλάχιστον στα δικά τους μάτια.

Οι συνέπειες της απόφασης

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός δεν θα υποβιβαστεί φέτος, είναι σαφές ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη σεζόν, αν δεν υπάρξει συμφωνία γύρω από το θέμα των διαιτητών. Αν δεν βρεθεί κάποια στιγμή η χρυσή τομή, αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση με τους Έλληνες διαιτητές ή την Ομοσπονδία. Βέβαια στην πραγματικότητα κανείς δεν πιστεύει ότι θα λυθεί ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η προοπτική συμφωνίας σε οτιδήποτε, δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν ο Ολυμπιακός φύγει από την Basket League και συμμετέχει στην Α2; Κατ αρχάς θα επηρεαστούν οι συμφωνίες με τους χορηγούς, αλλά και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την Basket League. Οι ερυθρόλευκοι θα χάσουν τα έσοδα που προέρχονται από τη συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα, που δεν είναι και λίγα.

Μόνο που απώλειες εσόδων θα έχουν όλες οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του Παναθηναϊκού. Αν δεν υπάρχει Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα, ποιος θα ενδιαφερθεί να πάρει τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του; Προφανώς κανείς. Και η ΕΡΤ; Γιατί να πάρει το υπόλοιπο πρωτάθλημα, τις άλλες ομάδες; Ενας λόγος που ήθελε την Basket League, ήταν τα εκτός έδρας ματς των αιωνίων. Χωρίς Ολυμπιακό, ποιος και γιατί να ενδιαφερθεί; Οποιος γυρίσει πίσω στο χρόνο, θα θυμηθεί πώς ήταν η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετμπολ τις χρονιές που ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποφασίσει ουσιαστικά τη διάλυση του τμήματος και οι ερυθρόλευκοι έβγαιναν με το ζόρι 8οι... Η Α1 είχε γίνει μονόστηλο στις εφημερίδες και είχε εξαφανιστεί ουσιαστικά από την τηλεόραση.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το σταυροδρόμι είναι κρίσιμο. Οχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Ο ένας δεν ανέχεται τον άλλο, όμως δεν μπορεί να σταθεί και πουθενά δίχως τον άλλο. Η ήδη φτωχή αγορά του μπάσκετμπολ θα γίνει ακόμα φτωχότερη και το μόνο που θα έχει απομείνει θα είναι η καζούρα. Το σχοινί θα σπάσει, ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του και η καταστροφή θα βρίKσκεται προ των πυλών. Οποιος παρακολουθεί τα ντοκιμαντέρ What if μπορεί να δει τι θα συμβεί αν τα βουνά εξαφανιστούν, αν δεν υπάρχει φεγγάρι, αν ο Ηλιος εξελιχθεί σε αστρικό πτώμα και ούτω καθ εξής.

Σε όλα τα What if ακολουθεί μια καταστροφή που θα ακολουθήσει, ε κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα για το ελληνικό πρωτάθλημα αν υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός. Εκτός κι αν στο τέλος πρυτανεύσει η λογική ή αν τελικά μέσω μιας καταστροφής, αλλάξει κάτι προς το καλύτερο τελικά, στην Basket League και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διότι εδώ που τα λέμε, δεν αποτελεί και διαφήμιση για το μπάσκετμπολ και το άθλημα, όταν οι δύο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες σε εγχώρια διοργάνωση.

ΥΓ.: Ακούγεται έντονα ότι θα σκάσει κι άλλη βόμβα στο άμεσο μέλλον. Κάτι που ουδείς μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγο καιρό, αλλά αν γίνει θα αλλάξει ακόμα περισσότερο τον χάρτη στο μπάσκετμπολ.

Photocredits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ