OPINIONS

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές: Μιλουτίνοβ, το ΝΒΑ σε περιμένει

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε πίσω στα δύσκολα και έμεινε ζωντανός στη μάχη για το πλεονέκτημα. Με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να δείχνει για άλλη μια φορά ότι ανήκει στο ΝΒΑ. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Είναι αλήθεια ότι ο Αξέλ Τουπάν έκανε τη διαφορά στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα . Εβαλε τα μεγάλα σουτ, ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού απέναντι στην Αναντολού Εφές, έβγαλε άμυνες μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές στην μεγάλη του επιστροφή στα παρκέ της EuroLeague . Όμως είναι ακόμα πιο μεγάλη αλήθεια, ότι οι ερυθρόλευκοι δεν θα έφταναν ποτέ στη νίκη επί της σπουδαίας φέτος Εφές, αν δεν υπήρχε στο παρκέ ο καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είναι προφανές ότι δεν ανήκει στην Ευρώπη. Είναι ψηλός επιπέδου ΝΒΑ και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Τούτη τη φορά το έκανε απέναντι στον θεωρητικά κορυφαίο αμυντικό της EuroLeague. O Μπράιν Ντάνστον βρήκε τον μπελά του από τον 24χρονο Σέρρβο, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να τον κοιτάξει στα μάτια. Και ακόμα και όταν ο Αταμάν έριξε στην μάχη τον πιο ψηλό Τιμπόρ Πλάις, προφανώς για να ταιριάζει περισσότερο στο αγωνιστικό προφίλ του ερυθρόλευκου σέντερ , ο Μιλουτίνβ πάλι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Απολογισμός; Ο Σέρβος είχε 15 πόντους με 7 στα 7 δίποντα, πήρε 9 ριμπάουντ και είχε 24 μονάδες στην αξιολόγηση. Με άλλα λόγο ήταν ο MVP της αναμέτρησης βάσει των αριθμών και αν δούμε συνολικά το παιχνίδι και βάσει της εικόνα του στο παρκέ. Η στατιστική έδειξε μόλις μία τάπα αλλά έκανε πολλές περισσότερες αλλοιώσεις και κάπως έτσι οι δύο αντίπαλοι σέντερ είχαν μαζί 8 πόντους με 4/8 σουτ και 8 ριμπάουντ... Και ο Ντάνστον και ο Πλάις μαζί... Αν είναι ο Ολυμπιακός που χρειάζεται σέντερ, τότε τι να πει και η Αναντολού Εφές. Διότι στα 13,5 λεπτά που έμεινε έξω ο Μιλουτίνοβ και πήρε τη θέση του ο ΛεΝτέι, οι ερυθρόλευκοι δεν έχασαν καθόλου σε δύναμη μέσα στη ρακέτα.

ΦΑΝΗΚΕ ΠΛΗΡΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

Βέβαια αν το δούμε κι αυτό συνολικά, ο Ολυμπιακός φάνηκε πληρέστατος σε όλες τις θέσεις στο πολύ δύσκολο παιχνίδι με την Εφές στο ΣΕΦ. Ο Πρίντεζης (και ο ΛεΝτέι όταν έπαιξε 4) ήταν εξαιρετικοί πάουερ φόργουορντ, ο Παπανικολάου και ο Τουπάν (όταν πήγε στο 3) τα έκανα όλα σε άμυνα και επίθεση, οι περιφερειακοί (Στρέλνιεκς, Σπανούλης και Γκος) έδωσαν 13 ασίστ. Οι τελικές πάσες (20 συνολικά) μαζί με τα επιθετικά ριμπάουντ έδωσαν και τη νίκη στον Ολυμπιακό, που πάνω απ όλα έδειξε χαρακτήρα στο πιο καθοριστικό σημείο. Οταν βρέθηκε στο -7 στην τέταρτη περίοδο, ο Σπανούλης, ο Τουπάν και ο Πρίντεζης έβαλαν μεγάλα καλάθια και οι ερυθρόλευκοι έκαναν την ανατροπή. Σε ένα σημείο που Μίτσιτς και Λάρκιν είχαν πάρει... φωτιά. ο Ολυμπιακός έκανε το σημαντικό βήμα για τη νίκη. Βοήθησε σε αυτό φυσικά και ο κόσμος που βρέθηκε στο ΣΕΦ, με 9.000 στις εξέδρες η ατμόσφαιρα είναι πάντα "καυτή" και δίνει άλλη αύρα στο παιχνίδι. Αν είναι να δημιουργηθεί πάλι τέτοιο σκηνικό, ας καθιερωθεί να γίνεται το παιχνίδι νωρίς και να ακολουθεί αμέσως μετά ποδοσφαιρική αναμέτρηση...

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Ολυμπιακός πήρε μια νίκη που τόσο πολύ χρειαζόταν και έμεινε ζωντανός στη μάχη για την 4αδα. Αν έχαναν οι ερυθρόλευκοι αυτό το ματς, ήξεραν πως το πλεονέκτημα έδρας απομακρύνεται πρόωρα. Η Εφές θα είχε 9-3 και ο Ολυμπιακός 6-5, έχοντας χάσει στην έδρα του από τον βασικό αντίπαλο για την τέταρτη θέση. Πλέον η κατάταξη γράφει 8-4 για τους Τούρκους και 7-5 για τους Πειραιώτες, που όχι μόνο έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους, αλλά επί της ουσίας πέτυχαν διπλή νίκη. Διότι το +7 μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στη συνέχεια της EuroLeague και ίσως καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το αβαντάζ της έδρας. Εντάξει, είναι πολύ νωρίς ακόμα, υπάρχουν 18 αγωνιστικές μπροστά, αλλά όσο προχωράει η σεζόν, τόσο μετράει παραπάνω κάθε αποτέλεσμα. Και ο Ολυμπιακός νιώθει πλέον ακόμα καλύτερα, όχι μόνο λόγο των 7 νικών που έχει καταγράψει με δύσκολο πρόγραμμα πίσω του, αλλά και γιατί βρίσκει σιγά σιγά το ρυθμό και τους ρόλους μέσα στο γήπεδο.

Γι' αυτό μην απορείτε που ακόμα ο Μπλατ δεν έχει αποφασίσει για μεταγραφή. Ίσως η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί, να τον βοηθήσει ακόμα περισσότερο να κατασταλάξει. Δίχως το συναίσθημα που προκύπτει από κάθε αποτέλεσμα να τον επηρεάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ