OPINIONS

Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να σώσει αυτή την Α1

Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να σώσει αυτή την Α1

Η Basket League μετράει απώλειες και μόνο όσοι εθελοτυφλούν, δεν βλέπουν ότι η επιστροφή του Ολυμπιακού στη μεγάλη κατηγορία είναι η αρχή για να έχουν πάλι πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Το επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο 0, όμως οι μικροεγωισμοί και τα μικροσυμφέροντα μοιάζουν να νικούν τη λογική. Και ακόμα και οι ίδιες οι ομάδες που έχουν απομείνει στην Basket League, προτιμούν να χάσουν χρήμα, αίγλη και μια προσπάθεια επανεκκίνησης σε πραγματικά σωστές βάσεις, για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Δεν είναι όλες, είναι όμως αρκετές ώστε να βάζουν εμπόδια στη δημιουργία κάτι καινούργιου.

Άλλωστε είχαν την ευκαιρία τους και πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά με την πρόφαση οικονομικής ζημιάς λόγω ρήτρας, δεν κοίταξαν μπροστά, δεν νοιάστηκαν για το μέλλον, αλλά για το φτωχό τους παρόν. Και όταν το μέλλον έφτασε, αντιλήφθηκαν ότι η ζημιά ήταν ακόμα μεγαλύτερη και αποχαιρέτησαν. Ηταν αργά όμως.

Ήδη 4 από τις 16 ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Basket League έχουν τεθεί εκτός. Ο Ηφαιστος και το Ρέθυμνο κατέβασαν ρολά διότι δεν άντεχαν άλλο οικονομικά, ο Διαγόρας δεν μπήκε καν στη διαδικασία να το σκεφτεί και απλά πούλησε το ΑΦΜ του και η Λάρισα υποβιβάζεται λόγω ΕΕΑ.

ΣΩΣΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ

Θα ήταν και ο Ιωνικός στη λίστα και οι απώλειες θα ήταν πέντε, όμως στη Νίκαια χρησιμοποίησαν το νόμο υπέρ τους και έμειναν στην κατηγορία με άλλο ΑΦΜ. Και όχι μόνο παραμένουν στην Basket League, αλλά δεν κουβαλούν και χρέη από το παρελθόν. Διότι δεν μπορεί άλλος να κάνει τις ζημιές (το 2003) και άλλος να πρέπει να πληρώνει (το 2020) επειδή 17 χρόνια τίποτα δεν έγινε σωστά.

Οποιος δημιούργησε τα χρέη είναι υποχρεωμένος να πληρώσει και όποιος κατηγορεί τον Βαγγέλη Τσάπα για ό,τι έγινε την περασμένη εβδομάδα, προφανώς έχει προσωπικούς λόγους. Διότι από κάθε άποψη ήταν σωστή επιχειρηματική κίνηση, που θα εξελιχθεί και σε σωστή μπασκετική απόφαση.

Ομως δεν είναι αυτό το θέμα μας, έστω κι αν η επανεκκίνηση του επαγγελματικού μπάσκετ έπρεπε να έχει κι άλλες σωστές επιχειρηματικές κινήσεις, αλλιώς δεν θα γλιτώσουμε από τις παλιές αμαρτίες ούτε σε 50 χρόνια. Κι αν θέλουμε να κάνουμε σωστό το μπάσκετ, όποιος δεν είναι συνεπής ή δεν είναι νόμιμος, ας τιμωρείται στην ώρα του. Οπως ο (πρώην) Ιωνικός και η Λάρισα στην προκειμένη περίπτωση.

ΒΟΗΘΗΣΕ Η... ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Πάμε παρακάτω όμως. Είναι σαφές πώς ό,τι συμβαίνει τώρα στο μπάσκετ στην Ελλάδα θα ερχόταν αργά ή γρήγορα. Ήρθε πιο γρήγορα λόγω κορονοϊού, όμως για να πούμε την αλήθεια μάλλον βοήθησε κάποιες ΚΑΕ η πανδημία. Λεφτά γλίτωσαν με την διακοπή του πρωταθλήματος.

Πλέον, μένουν όλο και λιγότεροι και μέσα από μία βίαιη διαδικασία, πλησιάζουμε στον σωστό αριθμό ομάδων για την Α1. Το νούμερο που μπορεί να αντέξει το μπάσκετ στην Ελλάδα και η αγορά για την Basket League είναι 10, μάξιμουμ 12 ομάδες. Αλλά μέσα σε αυτές πρέπει να βρίσκονται Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλης. Και οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ και Άρης) με σωστές διοικήσεις, όχι πρωτοδικεία και ανθρώπους ανίκανους στα ηνία, ούτε βέβαια χρέη δεκαετιών. Θα έμπαινε και ο Πανιώνιος σε αυτή την κατηγορία, αλλά χωρίς γήπεδο πλέον και δίχως διοίκηση, δεν χωράει καν στη συζήτηση.

ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ

Εδώ αρχίζει το πραγματικό πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται έξω από όλο το εγχείρημα, επειδή αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον. Και όπως φάνηκε στην πράξη, του Ολυμπιακού δεν του έλειψε καθόλου η Α1, αντίθετα έλειψε από την Α1 ο Ολυμπιακός. Δηλαδή ένα πρωτάθλημα που έχει πάρει χρόνια τώρα την κατιούσα, έφτασε στο σημείο μηδέν πέρυσι. Και θα παραμείνει εκεί αν δεν ενωθούν πραγματικά όλες οι δυνάμεις του μπάσκετ και του αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι από την αρχή.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και τώρα, οι ομάδες της Basket League είναι χωρισμένες στα δύο. Οπως και Διοικητικά στον ΕΣΑΚΕ δεν συμφωνούν όλοι. Γίνονται διαφορετικά ραντεβού με φορείς καναλιών και πολιτείας, με διαφορετικά αιτήματα και απαιτήσεις, γι αυτό και οι διαφορετικές πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω. Αλλά γνωρίζουν οι μισοί, διαφορετικά έχουν μάθει οι υπόλοιποι.

ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Την ίδια στιγμή και ο Ολυμπιακός δεν καίγεται να επιστρέψει. Για την ακρίβεια δεν θέλει να γυρίσει με τις παρούσες συνθήκες, έστω κι αν έχουν γίνει ανεπίσημα κάποιες κρούσεις, σε μια προσπάθεια αλλαγής πλεύσης.

Ο Ολυμπιακός έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις (όχι όρους) για να συμμετάσχει εκ νέου στην Basket League, αλλά ουδείς νοιάστηκε. Και όποιος λέει ότι οι ερυθρόλευκοι "εκβίασαν" καταστάσεις όταν ζήτησαν να διακοπεί το περυσινό πρωτάθλημα (τότε προέκυψε και το περιβόητο 13-1), ας μας πει γιατί όταν έπαψε να υφίσταται ο συγκεκριμένος "εκβιασμός" στο τραπέζι, οι αλλαγές στις οποίες συμφωνούσαν όλοι δεν έγιναν ποτέ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πολλοί από τους 13 εκείνης της ψηφοφορίας δεν άντεξαν και αποχώρησαν από το μπάσκετ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι υπάρχει μια φιλολογική συζήτηση εδώ και καιρό για ενδεχόμενη επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket League, δίχως να την έχει προκαλέσει η διοίκηση των ερυθρολεύκων. Είναι όμως μια συζήτηση από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται και το πρόβλημα και γνωρίζουν τη λύση. Η οποία δεν είναι από μόνη της η επιστροφή του Ολυμπιακού, αλλά η επανεκκίνηση από το μηδέν με όλες τις μεγάλες ομάδες παρούσες, άρα και τον Ολυμπιακό.

Μόνο έτσι θα βρεθούν μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια (ακόμα και από την κρατική τηλεόραση) και κανονικοί χορηγοί. Οταν θα είναι μέσα στην Basket League οι μεγάλοι σύλλογοι της Ελλάδας και άλλες 4-5-6 ομάδες, ικανές να σταθούν με αξιοπρέπεια και οικονομική ευχέρεια. Ομάδες με αγωνιστικό μπάτζετ 150.000 ευρώ εννοείται πως δεν έχουν καμία θέση στην Α1, αλλά να μείνουν εκεί που τα συγκεκριμένα χρήματα έχουν αξία. Και δεν είναι ντροπή η Α2 ή Β' Εθνική, δεν γίνεται όμως όλοι να θέλουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και σε λίγους μήνες να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ο ΜΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΜΕ... ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Αντί επιλόγου και για να μην το κουράζουμε άλλο. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη κάνει το σχεδιασμό του και είναι η μοναδική έτοιμη ομάδα στην Ελλάδα με δύο ρόστερ μάλιστα. Ενα για την EuroLeague, όπου το ρόστερ έχει κλείσει και απομένουν δύο ανακοινώσεις και ένα για την Α2. Καμία άλλη επαγγελματική ομάδα στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για την επόμενη σεζόν, καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ο Ολυμπιακός είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει αυτή την Α1. Οχι για να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά για να βοηθήσει να φτιάξει το πρωτάθλημα. Μαζί με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τους υπόλοιπους. Κι αν οι ίδιοι οι αντίπαλοί του έκλεισαν την πόρτα βίαια χρησιμοποιώντας την πανδημία (διότι όλοι όσοι παρακολουθούσαν Α2 πέρυσι ήξεραν πως φαβορί μετά το Μεσολόγγι για την άνοδο ήταν ο Ολυμπιακός Β'), ας την ανοίξουν πάλι δίχως να ρωτήσουν κανέναν. Κι ας κινδυνέψουν με μία - δύο ήττες παραπάνω. Είναι προτιμότερο ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα στην Α1, παρά ένα... δείγμα Basket League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ