OPINIONS

Μια διόρθωση ίσως τα αλλάξει όλα στον Ολυμπιακό

Μια διόρθωση ίσως τα αλλάξει όλα στον Ολυμπιακό
EUROKINISSI

Κανείς δεν μπορεί να καταδικάζεται από τα φιλικά. Οταν όμως επιβεβαιώνονται τα προφανή, η διόρθωση είναι απαραίτητη. Και με ένα ποιοτικό γκαρντ ακόμα στο ρόστερ, ο Ολυμπιακός μπορεί να γίνει άλλη ομάδα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για τον Ολυμπιακό, που θυμίζει όσο ποτέ άλλοτε την εικόνα του Σεπτέμβρη του 2011. Τότε που κτιζόταν σχεδόν από το μηδέν και έμοιαζε κατόρθωμα ακόμα και η είσοδος στους "16" της EuroLeague. Κάτι που αποδείχθηκε και στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, όταν χρειάστηκαν οι φοβερές εμφανίσεις του Σπανούλη για να γλιτώσουν οι ερυθρόλευκοι από το... φιάσκο.

Βέβαια στην πορεία ο Ολυμπιακός έκανε τις απαραίτητες διορθωτικές στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η σύγκριση έχει να κάνει με την αρχή της κάθε σεζόν. Αυτήν που βιώνουμε, το μέλλον δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς.

Η κατάσταση, λοιπόν, μοιάζει πάρα πολύ. Τότε οι Αγγελόπουλοι είχαν ρίξει το μπάτζετ από τα 35 στα 7 εκατομμύρια ευρώ, ο κόσμος είχε αρχίσει να "παγώνει", το ΣΕΦ ήταν άδειο. Ο Κεϊλίν Λούκας ήταν ό,τι τώρα ο Γουέιν Μπόλντγουϊν, ο Ματ Χάουαρντ ίδια περίπτωση με τον Ιθαν Χαπ. Τα αποτελέσματα σε φιλικά και επίσημα ματς έμοιαζαν απογοητευτικά και ήταν ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός χρειαζόταν αλλαγές για να ενισχυθεί.

Εννοείται πως κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αλλά το παρελθόν διδάσκει. Και είναι σαφές πως θαύματα δεν γίνονται στην εποχή μας. Κάποιοι παίκτες δεν γίνεται να μεταμορφωθούν, είναι σαφές από τα πρώτα κιόλας φιλικά ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει. Άλλωστε ο Σπανούλης είναι πλέον 37, ο Πρίντεζης 34 και δεν γίνεται να σηκώσουν στις πλάτες τους όλη την ομάδα, όπως έκαναν εκείνη τη σεζόν.

Φυσικά και δεν είναι η στιγμή να καταδικάσει κανείς παίκτες και ομάδες. Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που παραπατάει στα φιλικά, υπάρχουν κι άλλοι με μεγαλύτερο μπάτζετ και βλέψεις, που ακόμα είναι ανέτοιμοι. Από την άλλη, όμως, οι ερυθρόλευκοι φαίνεται πως δεν έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, όσο κι αν ο Μπόλντγουϊν προέρχεται από τραυματισμό και δεν μπορεί να κριθεί. Φαίνεται από μακριά ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει καθόλου δημιουργία και πρέπει να αποκτήσει έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Νόρις Κόουλ ή του Μπράντον Τζένκινς.

Θα είναι κάποιος εξ αυτών που θα προστεθεί στο ρόστερ; Θα είναι κάποιος άλλος; Οποιος κι αν είναι πρέπει να δημιουργεί για τον εαυτό του και κυρίως για τους συμπαίκτες του. Κι επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, μοιάζει πιθανότερο να αντικατασταθεί ο Τσέρι αν αποκτηθεί γκαρντ, παρά ο Μπόλντγουϊν.

Δεν χρειάζεται πολλά ο Ολυμπιακός για να φτιάξει κανονικό και ισορροπημένο ρόστερ. Ισως και ένας αθλητικός σέντερ, αλλά αυτό είναι δευτερεύον στην παρούσα φάση. Ο ποιοτικός γκαρντ που θα βοηθήσει τον Σπανούλη είναι το ζητούμενο και ο Ολυμπιακός θα πάψει να έχει μια ατέλεια που φαίνεται από μακριά.

Δεν φτάνει, βέβαια, μόνο αυτό. Το μεγάλο πρόβλημα προς το παρόν είναι η χημεία που (δεν) έχουν οι ερυθρόλευκοι. Οι Ελληνες και οι ξένοι μοιάζουν να βρίσκονται σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, να μην μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Κάτι λογικό από τη στιγμή που υπήρξαν αλλαγές στο ρόστερ και η προετοιμασία έγινε με πολλούς απόντες λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάτι ακόμα πιο λογικό γιατί ο Μπλατ επιχειρεί να αλλάξει όλον τον τρόπο σκέψης της ομάδας, προσπαθεί να βάλει άλλη μπασκετική φιλοσοφία στο παρκέ. Αν δεν το υποστηρίξουν πραγματικά σε αγώνες και προπονήσεις, όλο το εγχείρημα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

Οπως και να έχει είναι πολύ νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα και... καταδικαστικές αποφάσεις, συνεπώς όποιος προδικάζει την αποτυχία του Ολυμπιακού λόγω των εμφανίσεων στα φιλικά κινδυνεύει να διασυρθεί ο ίδιος στο τέλος της σεζόν. Από την άλλη δεν είναι αργά για να γίνει παραδοχή λαθών.

Άλλωστε για να πούμε την αλήθεια, πριν καν αρχίσει η προετοιμασία "φώναζε" η απουσία ενός δημιουργού υψηλού επιπέδου, πέραν του Σπανούλη. Το έβλεπαν όλοι, δεν περίμεναν τα φιλικά. Από τη στιγμή, λοιπόν, που επιβεβαιώνεται το προφανές πριν καν κλείσει ο Σεπτέμβρης, ας γίνει η διόρθωση δίχως εγωισμούς. Το ζητούμενο άλλωστε είναι ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί συμπαγής, μαχητικός και αξιοπρεπής στο παρκέ, να κυνηγήσει την συμμετοχή στα play offs και όχι απλά να βρίσκεται στην EuroLeague. Κανείς δεν έχει την απαίτηση για την κούπα, αλλά δεν γίνεται να είναι και κομπάρσος.

ΥΓ.: Αν μη τι άλλο, οι εμφανίσεις του Κέβιν Πάντερ δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός βρήκε το καλοκαίρι εναν εξαιρετικό σκόρερ, που αποδεικνύει ότι είναι παίκτης επιπέδου EuroLeague.

ΥΓ.: Η πραγματικά ανησυχητική εικόνα για τον Ολυμπιακό έχει να κάνει με τη δεύτερη ομάδα του . Προς το παρόν δεν είναι ομάδα Β', αλλά μοιάζει περισσότερο με ομάδα Β' Εθνικής. Όχι Α2. Και η ανάπτυξη των νεαρών παικτών θα έρθει όχι αν πέσουν στα βαθιά μόνοι τους, διότι έτσι θα πνιγούν. Κι αν οι ερυθρόλευκοι δεν βρουν τρόπο να ενισχυθούν, θα κινδυνέψουν με υποβιβασμό. Ας μην ξεχνάμε το -6. Και αν ο Ολυμπιακός πέσει στη Β' Εθνική, τότε διαλύεται και η ΚΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ