OPINIONS

Μέχρι τέλους

Μέχρι τέλους
EUROKINISSI

Η χρονιά μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας, αλλά ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να ψάξει λύσεις και να παίξει κανονικά την παρτίδα μέχρι τέλους... Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει απολογισμός της χρονιάς στον Ολυμπιακό. Οσο στραβά κι αν έχει αρχίσει η σεζόν, όσο κι αν η ελπίδα για κάτι καλό φεύγει μετά από κάθε ήττα, υπάρχουν μπροστά άλλες 26 αγωνιστικές. Κι αν για κάποιους έχει γίνει ήδη η κηδεία και ετοιμάζεται και το μνημόσυνο, είναι υποχρεωτικό για τους ερυθρόλευκους να παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους για να δώσουν σημάδια ζωής.

Είναι πράγματι δύσκολο να πιαστεί κανείς από κάπου. Από τα φιλικά κιόλας φαινόταν τι θα επακολουθήσει, το χειρότερο απ' όλα είναι ότι το υπάρχον ρόστερ με τις μικρές δυνατότητες, δεν έχει και ψυχολογία για να φτάσει στα δικά του - περιορισμένα - στάνταρ. Διότι όσο άσχημα κι αν κτίστηκε ο Ολυμπιακός, δεν γίνεται να έχει τόσο τραγική εικόνα.

Δεν είναι καμιά υπερομάδα η Μπασκόνια, αλλά έλεγξε με απόλυτη ευκολία το ματς. Όποτε ήθελε πάταγε το γκάζι και ξέφευγε. Οι ερυθρόλευκοι είχαν ξεσπάσματα, όταν έμπαιναν τα τρίποντα έπαιρναν ανάσα, αλλά απειλητικοι δεν έγιναν ποτέ. Ακόμα και στο σημείο που μείωσαν σε 38-36 λίγο πριν από το ημίχρονο, η διαφορά των 2 πόντων έμοιαζε με μαγική εικόνα.

Βέβαια αν το δούμε καθαρά μπασκετικά, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε ακόμα και να προηγείται στο πρώτο μέρος, αν δεν έδινε 13 δεύτερες επιθέσεις στην Μπασκόνια. Έχασε όμως πάρα πολλά αμυντικά ριμπάουντ, με συνέπεια οι Βάσκοι να μην πληρώσουν την αστοχία τους και την καλή άμυνα του Ολυμπιακού, μέχρι να έρθει η διεκδίκηση της μπάλας. Εκεί η εικόνα της ελληνικής ομάδας ήταν αστεία από ένα σημείο και μετά.

Είναι αλήθεια ότι αυτός ο Ολυμπιακός με το υπάρχον ρόστερ δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Υπάρχουν παίκτες που δεν έπρεπε ποτέ να φορέσουν τη φανέλα, άλλοι που γνωρίζουν πως δεν έχουν μέλλον, άλλοι που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και παίζουν στην ίδια θέση. Ουδείς πίστευε πως μπορεί να έρθει η νίκη στην Βιτόρια, το ρόστερ δεν εμπνέει κανέναν, γι αυτό και αλλάζει άμεσα. Ομως το τάιμινγκ δεν είναι ιδανικό, διότι η ενίσχυση έρχεται πριν από την πρώτη διαβολοβδομάδα, συνεπώς δύσκολα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα άμεσα.

Ο Γουίλι Ριντ και ο Τέιλορ Ρότσεστι δεν προλαβαίνουν καν να βγάλουν βίζα και να ταξιδέψουν στη Μόσχα για τον αγώνα της 5ης αγωνιστικής με την ΤΣΣΚΑ (30/10), συνεπώς θα γνωριστούν με τους νέους τους συμπαίκτες την Πέμπτη (31/10) το απόγευμα και θα κληθούν να μπουν αμέσως στα βαθιά μία μέρα μετά. Δίχως ουσιαστικά να έχουν μάθει ονόματα και διευθύνσεις, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα όπως η Μακάμπι. Με την ψυχολογία της ομάδας στο χειρότερο σημείο, αφού θα κουβαλά 4 ήττες, γιατί όποιος πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει κάτι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ είναι προφανώς σε άλλο κόσμο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι δύσκολες βραδιές θα συνεχιστούν, άρα δεν έχει νόημα να γίνεται μετά από κάθε ματς η ίδια συζήτηση. Το μειωμένο μπάτζετ των Αγγελόπουλων, η επιλογή τους να μην παίξουν στην ΕΚΟ Basket League, τα τραγικά λάθη του Μπλατ και ούτως καθ' εξής. Με αυτή τη λογική, κάθε εβδομάδα θα παίρνουν το ίδιο κείμενο, θα κάνουμε τα ίδια σχόλια και θα αλλάζουμε τον τίτλο. Ο καθένας θα βλέπει το πράγμα από τη δική του οπτική γωνία και θα οι περισσότεροι θα καταλήγουν στα ίδια και στα ίδια συμπεράσματα.

Είναι άλλωστε πολύ πιθανό να πρόκειται για μια χρονιά χαμένη, που ούτως ή άλλως εντός συνόρων δεν έχει ουσία από αγωνιστικής πλευράς και στην EuroLeague δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας. Παρ' όλα αυτά, όμως, είναι πολύ νωρίς για να πετάξει λευκή πετσέτα ο Ολυμπιακός. Είναι υποχρεωμένος και ως σύλλογος και ως τμήμα μπάσκετ να σταθεί όρθιος και να παλέψει αξιοπρεπώς, ούτως ώστε να συνεχίσει να κυκλοφορεί με ψηλά το κεφάλι στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Στο βαθμό που του αναλογεί και μπορεί μια τόσο δύσκολη σεζόν. Διότι δεν γίνεται να μπαίνει στο παρκέ και οι αντίπαλοι να μην το βλέπουν, να μην τον υπολογίζουν. Άλλωστε αυτό συνέβη στην χώρα των Βάσκων. Η Βιτόρια δεν ένιωσε ποτέ ότι έπαιζε με τον Ολυμπιακό των τελευταίων ετών, ίσως να πίστεψε πως έχουμε γυρίσει στη σεζόν 2004-05, που στην ομάδα έβαζαν νερό από τη βρύση για να γεμίσουν τα μπουκάλια και τα έδιναν στους παίκτες.

Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να παλέψει, να ορθοποδήσει στο βαθμό του δυνατού κι αυτό θα γίνει μετά την 6η αγωνιστική. Οταν περάσει και η πρώτη διαβολοβδομάδα. Δεν γίνεται να αλλάξει κάτι στα ματς με ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι, ίσως τα πράγματα να γίνουν και χειρότερα. Η όποια αντίδραση και επανεκκίνηση για τη φετινή σεζόν θα γίνει από την 7η αγωνιστική, όταν θα μπουν κανονικά στο ρόστερ ο Ρότσεστι και ο Ριντ, που αποκτήθηκαν με σκοπό να δυναμώσει η ομάδα. Αν και δεν φαίνεται να φτάνουν οι δύο κινήσεις, ίσως χρειαστεί και άλλη μία. Οχι απαραίτητα γιατί είναι χάλια όλοι παίκτες, αλλά γιατί το κλήμα έχει στραβώσει και με τις υπάρχουν συνθήκες δεν πρόκειται να ισιώσει εύκολα.

Εννοείται πως οι πιθανότητες να αλλάξει κάτι είναι λιγοστές, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει κανονικά μέχρι το τέλος όλη την παρτίδα. Κι ας μην έχει καλό χαρτί, στην πραγματικότητα βασικά έχει το χειρότερο... Και όταν έρθει το τέλος, να αποδοθούν ευθύνες αν και εφόσον δεν αλλάξει κάτι. Αλλιώς με τη λογική της επαναλαμβανόμενης κριτικής - για άλλες 30 αγωνιστικές - για τις επιλογές του καλοκαιριού, το μαρτύριο θα είναι χειρότερο και από της σταγόνας.

ΥΓ.: Ισως άλλαξαν κάποια δεδομένα ως προς τον ένα παίκτη που θα φύγει μετά το ματς στην Βιτόρια. Αλλά στην πραγματικότητα, πρέπει να φύγουν τουλάχιστον 3 για να φτιάξει κάπως η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ