OPINIONS

Μέχρι τέλους για την πρόκριση

Μέχρι τέλους για την πρόκριση
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός δείχνει να τελειώνει ωραία κάτι που άρχισε με πόνο και συνάμα θέτει τις βάσεις για κάτι καλό εν όψει της επόμενης σεζόν. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ηταν πρώτα απ' όλα μια νίκη γοήτρου για τον Ολυμπιακό. Σε μια σεζόν που άρχισε στραβά και έμοιαζε να εξελίσσεται σε εφιάλτη, οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο κέρδισαν τον Παναθηναϊκό, αλλά θα διεκδικήσουν μέχρι την 34η αγωνιστική την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague.

Μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τούτος ο στόχος, αλλά ήδη είναι κάτι σπουδαίο για όλους όσοι βγήκαν μπροστά εδώ και δύο μήνες ότι μέχρι τις 10 Απριλίου θα υπάρχει ενδιαφέρον. Και ότι ο Ολυμπιακός έχει ήδη 12 νίκες, με προοπτική να ξεπεράσει ακόμα και τις 15. Αυτό κι αν είναι αν θαύμα, αν γυρίσουμε πίσω στον Οκτώβρη.

Οι ερυθρόλευκοι παίζουν πλέον δίχως πίεση και άγχος, έχοντας κάνει τη νίκη που τόσο ήθελαν κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το πρόγραμμα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο, το πρόσημο είναι θετικό. Ο Ολυμπιακός μετράει 5 νίκες και 4 ήττες , έχοντας μάλιστα 3 νίκες στα 4 τελευταία ματς, συμπεριλαμβανομένης και της ήττας μέσα από τα χέρια του από την Μακάμπι. Αν είχε περάσει από το Τελ Αβίβ τα πράγματα ίσως να ήταν τώρα εντελώς διαφορετικά, όμως δεν υπάρχει λόγος να κοιτάζει κανείς πίσω. Ο Ολυμπιακός βλέπει μπροστά, κάθε ματς ξεχωριστά, και το ταμείο θα γίνει στο τέλος. Και θα κάνουν πράξη το "μέχρι τέλους" στο θέμα της διεκδίκησης της πρόκρισης.

Ο,τι άρχισε με πόνο φαίνεται να τελειώνει, λοιπόν, ωραία για τον Ολυμπιακό, έστω κι αν μοιάζει οξύμωρο να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο για μια ομάδα που έχει συνηθίσει να θεωρεί δεδομένη την 8αδα και έχει πάντα ως στόχο το Final Four. Το θέμα όμως δεν είναι να ζεις με τις αναμνήσεις και το παρελθόν, αλλά με τα δεδομένα που προκύπτουν κάθε στιγμή ξεχωριστά.

Ο Μπαρτζώκας, λοιπόν, έχει φέρει πίσω στην ελπίδα στο τμήμα μπάσκετ και έκανε ακόμα πιο σαφές ότι το πρόβλημα από την αρχή της σεζόν ήταν προπονητικό. Ηταν καθαρά μπασκετικό, είχε να κάνει με την προσέγγιση για το άθλημα και τις επιλογές στο ρόστερ.

Ο Ελληνας προπονητής έχει μαζέψει αυτά που φάνταζαν ασυμμάζευτα και ο Ολυμπιακός έχει γίνει και πάλι κανονική ομάδα. Με πολλές αδυναμίες, κυρίως στη θέση "1", αλλά δεν γίνεται και να διορθωθούν όλα μέσα σε μια σεζόν. Διότι ούτε ο Μπάλντουιν, ούτε ο Μπάικς είναι για το επίπεδο της EuroLeague, ο δε Κόνιαρης χρειάζεται πολλή δουλειά για να ανέβει ένα επίπεδο. Αν δεν υπήρχε ο Ρότσεστι να κάνει τα βασικά απέναντι στον Παναθηναϊκό, ίσως τώρα οι πράσινοι να πανηγύριζαν το διπλό και να πήγαινε χαμένη η υπερπροσπάθεια του ΜακΚίσικ.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει δικαίωμα βέβαια να μεμψιμοιρεί και είναι υποχρεωμένος με το υπάρχον ρόστερ να ψάξει υπερβάσεις για να διεκδικήσει πρόκριση. Χρειάζεται νίκες επί της Ρεάλ και της Μπάρτσα στο ΣΕΦ, να ψάξει διπλά στο Μιλάνο και τη Μόσχα με την Χίμκι για να έχει ελπίδες. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ δύσκολο το έργο του, αλλά η προοπτική να κάνει 15-16 ή και 17 νίκες τούτη τη σεζόν στην EuroLeague είναι άθλος. Τουλάχιστον έχει καταφέρει να χαμογελάει και να δείχνει έτοιμος να σβήσει μια κακή παρένθεση ώστε την επόμενη σεζόν να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός και πάλι για το πιο υψηλό επίπεδο. Να έχει δεδομένη την πρόκριση στα play offs και να ψάχνει για το Final Four.

ΔΥΟ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η συζήτηση πηγαίνει από τώρα στην επόμενη σεζόν αναγκαστικά, έστω κι αν ακόμα υπάρχει ένας μήνας μπάσκετ για τον Ολυμπιακό. Αν και εφόσον δεν προλάβει τα play offs, κάτι που επαναλαμβάνουμε παραμένει πάρα πολύ δύσκολο.

Το σημαντικό είναι ότι ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται ποιοι πραγματικά μπορούν να κάνουν τη δουλειά και μπαίνουν οι βάσεις για να χτιστεί ο Ολυμπιακός την επόμενη σεζόν. Δεν συζητάμε για τον ελληνικό κορμό, ο Κώστας Παπανικολάου έχει βγει μπροστά, είναι άνθρωπος για όλες τις δουλειές, δεν είναι πια ο ρολίστας πολυτελείας που ξέραμε, αλλά ένας αληθινός ηγέτης. Είναι ο leader του Ολυμπιακού, δίνει το σύνθημα και ακολουθούν οι υπόλοιποι. Μαζί με τον 25χρονο Σάσα Βεζένκοβ δίνουν την απαραίτητη σταθερότητα για την επόμενη μέρα, δίχως να διαγράφεται φυσικά κανένας από τις παλιοσειρές.

Εκεί που ο Μπαρτζώκας έκανε κίνηση ματ είναι με τις επιλογές δύο ξένων, που έχουν συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν αν και εφόσον το επιλέξει ο Ολυμπιακός. Ο Οκτάβιους Έλις και ο Σακίλ ΜακΚίσικ έχουν παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην μεταμόρφωση των ερυθρολεύκων, είναι δύο Αμερικανοί που δικαιωματικά ανήκουν στην EuroLeague και είναι να απορεί κανείς πώς σε τέτοια ηλικία δεν τους είχε επιλέξει κανένας γι αυτό το επίπεδο. Ο Ελις είναι 27 ετών και έπαιζε στον Προμηθέα, ο ΜακΚίσικ είναι 30 και αγωνιζόταν στην Μπεσίκτας. Ούτε απ' έξω δεν είχαν περάσει από την EuroLeague, όμως με τον Ολυμπιακό κάνουν σπουδαία δουλειά και μάλλον έχουν κλείσει από τώρα θέση για το ρόστερ της σεζόν 2020-21.

Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού στο τελευταίο κομμάτι της αγωνιστικής περιόδου, θέτει τις βάσεις για την επόμενη χρονιά. Και μαζί κάνει τον κόσμο να ξαναγαπήσει την ομάδα του και να μην νιώθει άσχημα κάθε φορά που επιστρέφει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΥΓ.: Το ντέρμπι του ΣΕΦ έκλεψε όλη την παράσταση, όμως την ίδια ώρα ο Προμηθέας έκανε κάτι πολύ σπουδαίο. Νίκησε την Όλντενμπουργκ με το εντυπωσιακό 97-72 και προκρίθηκε ως πρώτος από τον όμιλό του στους "8" του Eurocup. Είναι μεγάλο επίτευγμα κι ας μην πήρε τη διάσταση που του άξιζε, λόγω της ημέρας. Η ομάδα της Πάτρας θα έχει πλέον πλεονέκτημα απέναντι στην Τόφας και δικαιούται να ονειρεύεται, με Ελληνες παίκτες να κάνουν τη διαφορά. Πολλά τα μπράβο, λοιπόν και για τον Προμηθέα και πλέον ακολουθούν η ΑΕΚ και το Περιστέρι στο Champions League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ