OPINIONS

Εχθρός του καλού είναι το... χειρότερο

PHOENIX, AZ - OCTOBER 23:  Mike James #55 of the Phoenix Suns handles the ball against the Sacramento Kings on October 23, 2017 at Talking Stick Resort Arena in Phoenix, Arizona. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2017 NBAE (Photo by Barry Gossage/NBAE via Getty Images)
-Copyright 2017 NBAe via Getty Images -COPYRIGHT 2017 NBAE VIA GETTY IMAGES

Το ότι ο Μάικ Τζέιμς συνεχίζει στο ΝΒΑ είναι καλό νέο και για τον Παναθηναϊκό και για τον Ολυμπιακό. Και γιατί δεν χρειάζονται γκαρντ και γιατί - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν θα τον έχουν αντίπαλο. Διότι υπάρχουν πολλές ομάδες στην EuroLeague που θέλουν ενίσχυση, όχι ο 2ος και ο 3ος της κατάταξης. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο Μάικ Τζέιμς δεν επιστρέφει στην Ευρώπη κι αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο και για τον Παναθηναϊκό και για τον Ολυμπιακό. Διότι οι ελληνικές ομάδες δεν χρειάζονται ενίσχυση, αντίθετα υπάρχουν αντίπαλοί τους στην EuroLeague που έχουν ανάγκη από έναν πραγματικά καλό παίκτη για να τους ανεβάσει επίπεδο.

Βάζουμε και τον Ολυμπιακό στη συζήτηση για τον Αμερικανό γκαρντ που τελικά υπέγραψε στους Πέλικανς , διότι υπήρξαν οπαδοί που εξέφρασαν επιθυμία να κοιτάξουν οι ερυθρόλευκοι την περίπτωσή του, προκειμένου να πάρει τη θέση του Μπράιαν Ρόμπερτς. Δηλαδή να αποκτήσει ο Ολυμπιακός ακόμα ένα κόμπο γκαρντ, αντί ενός κανονικού πλέι μέικερ.

Οπως και να έχει, οι Πειραιώτες ουδέποτε μπήκαν στη διαδικασία να κοιτάξουν για προσθήκη, το όνομα του Μάικ Τζέιμς έπεσε πραγματικά στο τραπέζι μόνο για τον Παναθηναϊκό. Προσοχή, όχι από τον Παναθηναϊκό όμως. Οι πράσινοι δεν αποφάσισαν ποτέ να ασχοληθούν με την περίπτωση του πρώην παίκτη τους, απλά μπήκαν στη συζήτηση επειδή τους προτάθηκε ο Αμερικανός και από πέρυσι υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός χρειάζονται ενίσχυση. Στην περιφέρεια τουλάχιστον. Η όποια συζήτηση για τους πράσινους γίνεται για να πάρουν σέντερ, αν και εφόσον βρεθεί κάτι καλό στην αγορά. Για γκαρντ δεν ψάχνουν. Κι αν η διοίκηση έκανε το χατίρι του πλήθους, που θα θέλει μεταγραφή ακόμα και αν υπάρχουν 20 παίκτες στο ρόστερ, κάποιος θα έπρεπε να μείνει εκτός ροτέισον ή να χάσει χρόνο συμμετοχής. Για να έπαιζε, δηλαδή, ο Τζέιμς, έπρεπε να αγωνιστεί λιγότερο ο Παππάς, ο Λεκαβίτσιους, ο Ντέτμον, ακόμα και ο Καλάθης. Και μιλάμε για τη 2η ομάδα της κατάταξης αυτή τη στιγμή στην EuroLeague. Ρώτησε κανείς τον Πασκουάλ αν ήθελε να το αλλάξει αυτό;

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός που έχει ακριβώς την ίδια κατάταξη με τον αιώνιο αντίπαλο, όχι μόνο δεν χρειάζεται επιπλέον παίκτη, αλλά το πραγματικό του πρόβλημα τούτη τη στιγμή είναι πώς θα χωρέσει όλους όσοι βρίσκονται στο ρόστερ του και δεν μπορούν να βρουν χημεία και χρόνο συμμετοχής. Τα πολλά προβλήματα έφεραν μεν κούραση, αλλά όσοι ήταν υγιείς είχαν όλο το πεδίο να δράσουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους. Τώρα που γύρισαν όλοι, μάλλον έχει μπερδευτεί το πράγμα. Διότι στη Βιτόρια ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός για 15 λεπτά και μετά έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του.

Αν κάτι θέλει ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι να ξεκαθαρίσουν πάλι οι ρόλοι, να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να επιστρέψει ο Κιμ Τιλί, που πλέον ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Με τον Γουίλτζερ να κάνει καλά παιχνίδια ίσως να ξεγελάστηκαν όλοι, όμως ο Γάλλος είναι απαραίτητος στους ερυθρόλευκους και ίσως ό,τι έγινε στην Βιτόρια να βοήθησε τον Σφαιρόπουλο να αντιληφθεί τη διαφορά.

Και μιας και πήγε η συζήτηση στον προπονητή της ομάδας του Πειραιά, πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι στο μπάσκετ δεν αλλάζουν τόσο εύκολα και σε... συνέχειες ούτε τα ρόστερ, ούτε οι προπονητές. Ειδικά στον Ολυμπιακό. Ίσως οι οπαδοί του να έχουν συνηθίσει από το ποδόσφαιρο, προφανώς κι εκεί καμία αλλαγή δεν έγινε δίχως λόγο (ειδικά φέτος), αλλά η ομάδα μπάσκετ έχει άλλες δομές και τρόπο λειτουργία. Η λύση θα βρεθεί εκ των έσω, με τον συνηθισμένο τρόπο. Και προσθήκη δεν πρόκειται να γίνει, όσο κι αν ζητάει ο κόσμος μεταγραφή.

Διότι είναι ξεκάθαρο πως και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζονταν τον Τζέιμς. Τον είχε ανάγκη η Μπαρτσελόνα, η Εφές, η Μακάμπι, που δεν έχουν καλό ρόστερ, ούτε πορεία ανάλογη των ελληνικών ομάδων. Ίσως κάπου αλλού ο Αμερικανός να άλλαζε τις ισορροπίες και να ανέβαζε επίπεδο τους αντιπάλους των αιωνίων. Στον 2ο και στον 3ο της κατάταξης δεν υπάρχει λόγος να γίνει μια κίνηση που θα προκαλέσει τσουνάμι, αλλά στοχευμένες κινήσεις που θα τους κάνουν ακόμα πιο ισχυρούς. Ουδείς διαφωνεί με το ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά ακόμα μεγαλύτερος εχθρός του καλού, είναι το χειρότερο... Αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ