OPINIONS

Εθνική ομάδα είναι αυτή η φωτογραφία...

Εθνική ομάδα είναι αυτή η φωτογραφία...

Αγκαλιασμένοι παίκτες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, της Φενέρ... Γιατί μόνο η Εθνική ομάδα μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Αλήθεια υπάρχει πιο ωραία εικόνα από το να βλέπεις παιδιά που βγάζουν εκατομμύρια, να αγκαλιάζονται και να πανηγυρίζουν σαν τρελά για μια νίκη που δεν θα τους δώσει ούτε ένα ευρώ; Να γίνονται μικρά παιδιά για μια νίκη που δεν έδωσε τίτλο ή μετάλλιο σε μια μεγάλη διοργάνωση, αλλά απλά την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας .

Δεν ήταν ένα κρίσιμο ματς, η Εθνική κουβαλούσε 7 νίκες μαζί της και ακόμα και αν έχανε, το κόστος θα ήταν μικρό. Κι όμως, οι διεθνείς έδωσαν τα πάντα για να γυρίσουν ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο. Και στο ημίχρονο και λίγο πριν από το τέλος, όταν 1:28 πριν από τη λήξη το σκορ ήταν 85-79 . Κι όμως, η Ελλάδα θύμισε τις παλιές καλές εποχές, που δεν τα παρατούσε με τίποτα. Και με σερί 0-7, έκανε την ολική ανατροπή. Με το νικητήριο καλάθι να έρχεται από απίστευτη συνεργασία του Κώστα Παπανικολάου με τον Νικ Καλάθη.

Ο Παπ πήρε το ριμπάουντ στα 4'' , έδωσε αμέσως στον Νικ, ο οποίος δεν λειτούργησε εγωιστικά, είδε τον συμπαίκτη του να τρέχει, του επέστρεψε την μπάλα και του έδωσε την ευκαιρία για το λέι απ, ακριβώς με τη λήξη. Και τότε ο Νικ Καλάθης του Παναθηναϊκού, έτρεξε και αγκάλιασε τον Κώστα Παπανικολάου του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Σλούκας της Φενέρ πήδηξε από πάνω τους, μαζί με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη της ΑΕΚ, τον Βαγγέλη Μαργαρίτη του ΠΑΟΚ, τον Θανάση Αντετοκούνμπο, τον Ιωάννη Παπαπέτρου, τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Ντίνο Μήτογλου του Παναθηναϊκού, τον Βαγγέλη Μάντζαρη (δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού) του Ολυμπιακού. Στο πάγκο ο Τάιλερ Ντόρσεϊ των Ατλάντα Χοκς και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος χοροπηδούν σαν μικρά παιδιά. Μαζί με προπονητές και σταφ, στις εξέδρες πανηγυρίζει ακόμα και ο... Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στα σπίτια τους ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Γιώργος Πρίντεζης και τα "παιδιά των παραθύρων", σίγουρα έκαναν το ίδιο. Η Εθνική, όχι μόνο Εθνική μπάσκετ, όλες οι Εθνικές μπορούν να ενώσουν όλους τους Ελληνες όταν η προσπάθεια συνδυάζει αξία, προσπάθεια και το κυριότερο κατάθεση ψυχής.

Ο δρόμος προς την Κίνα άρχισε με το νικητήριο τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου στο Λέστερ και "σφραγίστηκε" με το λέι απ του Κώστα Παπανικολάου στην Τιφλίδα... Απομένουν τέσσερα ματς για να ολοκληρωθούν τα προκριματικά και η Ελλάδα έχει ήδη προκριθεί. Είναι η πρώτη από την ευρωπαϊκή ζώνη και παρότι δεν πρόκειται για "άλλον έναν θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ", είναι σαφώς στιγμές που μας κάνουν να ευχαριστιόμαστε. Και το βίντεο της φάσης αυτής, θα μείνει στην ιστορία, μαζί με άλλες μεγάλες στιγμές της Εθνικής. Κι ας μην έδωσε τίτλο.

Άλλωστε, αθλητισμός δεν είναι μόνο οι κούπες και τα μετάλλια. Γι αυτό και τα προκριματικά έχουν τη δική τους ομορφιά, γι αυτό ακόμα και ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια. Γι αυτό και η συνεργασία Καλάθη - Παπανικολάου έκανε το γύρο του κόσμου...

Αποστολή εξετελέσθη, λοιπόν, για την Εθνική ομάδα, που πέρασε για 8η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Χωρίς wild card αυτή τη φορά, αλλά πρώτη και καλύτερη απ' όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες. Χάρη στην αξία της, χάρη στο βάθος που υπάρχει από καλούς Ελληνες παίκτες. Διότι θυμίζουμε ότι την περισσότερη δουλειά την έχουν κάνει οι αντικαταστάτες , με το 6-0 στην πρώτη φάση των "παραθύρων".

Πήγε στην Γεωργία δίχως τον αρχηγό και τον υπαρχηγό (Μπουρούση-Πρίντεζη), έχασε παίκτη στην προθέρμανση (τραυματίστηκε ο Μάντζαρης), αλλά δεν πτοήθηκε.

Ο Νικ Καλάθης έκανε το παιχνίδι της ζωής του . Οι 31 πόντοι του είναι ρεκόρ καριέρας σε όλες τις διοργανώσεις και τιμώρησε έτσι (μετά τον Τζόρτζεβιτς) και τον Ζούρο που τον άφησε να σουτάρει. Είχε και 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ και 34 στην αξιολόγηση.

Ο Κώστας Σλούκας άγγιξε το τριπλ νταμπλ. Είχε 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 27 στην αξιολόγηση.

Ο Κώστας Παπανικολάου είχε 15 πόντους, 5 ριμπάουντ, 18 στην αξιολόγηση και το νικητήριο καλάθι.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είχε +16 όσο βρισκόταν στο παρκέ , είχε δηλαδή την μεγαλύτερη προσφορά απ' όλους. Επαιξε "3", έπαιξε "4", έπαιξε "5" και έκανε δύσκολη τη ζωή του Σενγκέλια, ο οποίος έβαλε 22 πόντους με 9/25 σουτ.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έπαιξε κι αυτός "3", "4", 5" και είχε 9 πόντους και 11 στην αξιολόγηση.

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έπαιξε 8 λεπτά - κι αυτός σέντερ - και πρόλαβε να βάλει 5 πόντους και να έχει +6 όσο βρισκόταν στο παρκέ... Θα είναι άδικο να μείνουν έξω από την τελική φάση οι αντικαταστάτες και ο Μαργαρίτης, Βασιλόπουλος και ο Μαργαρίτης είναι η πιο τρανή απόδειξη γι αυτό...

Ολοι αυτοί μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά έκαναν τη δουλειά και στην Τυφλίδα και η Εθνική προκρίθηκε στο Παγκόσμιο. Θα θυμόμαστε όλοι το ματς με την Γεωργία για το νικητήριο καλάθι, όμως και η ανατροπή στα τελευταία 88'' είναι κάτι το απολαυστικό...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ