OPINIONS

Εικόνα από το μέλλον

Εικόνα από το μέλλον
EUROKINISSI

Το τρικ του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον γενναίο πλέον Αντώνη Κόνιαρη και ο ανεβασμένος Σάσα Βεζένκοβ. Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τον Ολυμπιακό και τις εικόνες από το μέλλον.

Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα προλάβει το τρένο της 8αδας, όμως δεν πρόκειται να πετάξει και λευκή πετσέτα στα 14 ματς που απομένουν. Αν είχε νικήσει την Άλμπα Βερολίνου την Τρίτη, τώρα θα βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τα play off, αλλά το 8-12 τον κρατάει ζωντανό και του δίνει κίνητρο για να παλέψει όσο μπορεί.

Δεν έκανε κάτι σπουδαίο απέναντι ίσως στη χειρότερη ομάδα της EuroLeague ο Ολυμπιακός, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι φέτος την πάτησε και σε άλλα θεωρητικά εύκολα ματς στο ΣΕΦ. Και μην λησμονούμε ότι στο Μόναχο έχασε δικό τους ματς από την Μπάγερν. Συνεπώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι στην τρίτη περίοδο, δεν ήθελε και πολύ για να στραβοπατήσει εκ νέου από γερμανική ομάδα στο Φάληρο.

Τελικά την κατάσταση την έσωσαν τέσσερις παίκτες της δεύτερης πεντάδας, με άλλα λόγια το ροτέισον δεν κατέστρεψε αυτή τη φορά τον Μπαρτζώκα, αλλά έδωσε και τη νίκη.

Ο Ρότσεστι με τις 12 ασίστ, ο Ρούμπιτ (14 πόντοι με 4/5 εντός παιδιάς), ο Βεζένκοβ με ρεκόρ καριέρας (20 πόντοι με 5/6 τρίποντα) και ο Κόνιαρης, που στα τρία τελευταία ματς είναι πλέον παίκτης επιπέδου EuroLeague. Δεν φοβάται να σουτάρει, έχει βάλει 29 πόντους με 7/10 τρίποντα στα τρία τελευταία ματς.

Την προηγούμενη Τρίτη οι βασικοί έκαναν σπουδαία δουλειά, όμως όταν άρχιζε το ροτέισον, η χημεία άλλαζε και μαζί η εικόνα και το αποτέλεσμα. Γι αυτό και ήρθε η ήττα από την Αλμπα. Κόντρα στην Μπάγερν, μία απόφαση που έμοιαζε περίεργη και ίσως ασήμαντη στο ξεκίνημα του αγώνα, αποδείχθηκε σοφή και εν τέλει έδωσε τη νίκη.

Ο ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΡΟΤΣΕΣΤΙ

Ο Μπαρτζώκας, λοιπόν, έβγαλε από το πλευρό του Σπανούλη τον Κόνιαρη και έβαλε δίπλα του τον Μπάλντγουιν στο αρχικό σχήμα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αμερικανό και τον βοήθησε να έχει θετική παρουσία. Και παρότι ο Σπανούλης... ξεβολεύτηκε με τον Αμερικανό δίπλα του, ο Ολυμπιακός κέρδισε διότι είχε περισσότερη ισορροπία στη διάρκεια του ματς. Διότι ο Κόνιαρης έγινε δίδυμο κυρίως με τον Ρότσεστι και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Αμερικανός ένιωσε πολύ πιο άνετα και έκανε το καλύτερό του παιχνίδι (12 ασίστ) έχοντας τον 23χρονο Ελληνα να τον συμπληρώνει.

Οσο κι αν ακούγεται περίεργο με τον Βεζένκοβ να έχει βάλει 20 πόντους, τον Ρότσεστι να έχει 12 ασίστ, τον Ρούμπιτι 14 πόντους και τον Μπάλντγουιν 10, το κλειδί της νίκης ήταν το διαφορετικό ροτέισον που διάλεξε ο Μπαρτζώκας και η σοβαρή και ανοδική πορεία του Κόνιαρη, που πλέον δεν είναι φοβισμένος. Μπήκε στο 23-15 (12') και άφησε το ματς στο 37-26 (18'), ξαναμπήκε στο 37-40 (24') και πήγε οριστικά στον πάγκο στο 65-56 (33').

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο η παρουσία του αποδείχθηκε καταλυτική και μαζί με αυτόν βρήκε ρυθμό και ο Ρότσεστι. Οταν έκανε ειδική αναφορά στον 35χρονο Αμερικανό ο Μπαρτζώκας, λέγοντας πως "ο Τέιλορ Ρότσεστι είχε 12 ασίστ σε λίγα λεπτά. Πρέπει να δούμε τους συνδυασμούς των πεντάδων για εκείνον. Το σώμα του δεν είναι εύκολο για τη Λίγκα, όπως είναι η κλάση του, θέλει έναν συνδυασμό πεντάδων που θα τον υποστηρίζουν σε άλλα πράγματα", είναι σαφές ότι είχε στο μυαλό του τον Κόνιαρη, που είναι το ιδανικό συμπλήρωμα στις παλιοσειρές. Τρέχει στην άμυνα, πιέζει, κατεβάζει την μπάλα και όταν μείνει μόνος του βάζει το σουτ. Μαζί και με τον επίσης αθλητικό Βεζένκοβ δίνουν ενέργεια και ανοίγουν το γήπεδο με τα σουτ που μπορούν να βάλουν, γι αυτό και είναι απαραίτητοι στον Ολυμπιακό. Οχι μόνο του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος.

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Αλλωστε ο Ολυμπιακός περισσότερο πρέπει να έχει στο μυαλό του την επόμενη σεζόν και λιγότερο τη φετινή. Οχι ότι πρόκειται να τα παρατήσει, κάθε άλλο. Γι αυτό και θα προσπαθήσει να ενισχυθεί ώστε να μείνει ως το τέλος ανταγωνιστικός. Ομως από κάθε άποψη, πολύ πιο σημαντικό για τους ερυθρόλευκους είναι να βάλουν τις βάσεις για το μέλλον.

Ήταν πράγματι θετική η παρουσία και του Ρότσεστι και του Ρούμπιτ, άξιζαν συγχαρητήρια για την παρουσία τους, αλλά ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει και πιο μακριά. Ο Κόνιαρης και ο Βεζένκοβ είναι πραγματικοί λόγοι για να χαμογελά και ο Μπαρτζώκας και η διοίκηση και ο κόσμος, διότι ο Ολυμπιακός μπορεί να τους υπολογίζει για την επόμενη μέρα. Και μέσα από την δύσκολη φετινή διαδικασία, οι ερυθρόλευκοι δεν θα ψάξουν μόνο νίκες για να παλέψουν για την υπέρβαση που λέγεται play offs, αλλά κάνουν ακόμα καλύτερους τους παίκτες που θα έχουν και μελλοντικά στο ρόστερ τους.

Κι αν ο Μπαρτζώκας καταφέρει να εντάξει στο ρόστερ και τον Χαραλαμπόπουλο, το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Διότι το συμπέρασμα που βγήκε από τον καταστροφικό ενάμιση χρόνο που πέρασε, είναι ότι δίχως ισχυρό ελληνικό κορμό, τίποτα σπουδαίο δεν πρόκειται να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ